"Сирма груп": Нямаме данъчна проверка, водихме кореспонденция с НАП, но по друга тема (обновена в 14:29)

Снимката е архивна.

© Анелия Николова

Снимката е архивна.Обновена в 14:29 часа: "До момента няма постъпило искане за пълна данъчна проверка на "Сирма Груп Холдинг". В петък водихме кореспонденция с НАП по друга тема, но тя е напълно нормална", каза пред "Дневник" Цветан Алексиев, изпълнителен директор на компанията. Той отказа да уточни темата на разговора с данъчните.


Алексиев отговори на запитването на "Дневник" по повод информацията, че данъчна ревизия е започнала в "Сирма Груп Холдинг".


Допълнена в 15:35 часа: От НАП отговориха лаконично на въпросите на "Дневник" и "Капитал" - "Нито в момента, нито в исторически плане са извършвани пълни или частични ревизии на "Сирма Холдинг Груп" и свързаните към холдинга фирми".
Първоначалната информация от източници на "Дневник" беше, че ревизията е за максималния законов срок от пет години назад и известието за нея е изпратено на компанията в края на миналата седмица и  обхваща всички фирми на холдинга. Тя дойде няколко дни, след като мениджъри от 36 български софтуерни компании разпространиха (на 18 ноември) обща т.нар. от тях прокламация, в която призоваха за незабавна оставка на правителството. Шефовете на фирмите изрично уточняваха, че изразяват гражданската си позиция, а не тази на компаниите, които управляват.


Въпреки това още на другия ден се появиха информации за готвени данъчни проверки на фирми от бранша. След прокламацията, в интервю за "Дневник" (от 21 ноември) Явор Джонев, който е съосновател на "Сирма" и зам.-председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), заяви, че има притеснения за последствия спрямо него или бизнеса му, такива има и сред останалите подписали прокламацията.


"Нашият сектор е изцяло на светло. Плащаме всички данъци, осигуровки и такси – и то обикновено на максималните прагове. Данъчни проверки не могат да ни уплашат, но използването на държавния апарат за репресии над граждани или фирми не може да не е притеснително само по себе си", каза в интервюто Джонев. Днес той отказа коментар по темата. "Дневник" търси за реакция представител на оперативния мениджмънт на компанията, както и други от мениджърите, подписали декларацията.


Очакванията в бранша са, че НАП ще направи ревизии и на други фирми, но засега никой не иска да коментира публично.


"Дневник" и "Капитал" изпратиха въпроси до НАП за проверките - кои ИТ фирми засягат, защо се случват точно сега и други, на които очаква отговор. 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK