Google патентова софтуер, който пише автоматични статуси в социалните мрежи

Google патентова софтуер, който пише автоматични статуси в социалните мрежи

© Truth Leem, ReutersАко се чувствате претоварени от огромния поток информация в социалните мрежи, скоро може да получите полезен помощник. Google е успял да патентова нов софтуер, който да пише автоматични статуси и коментари в социалните мрежи вместо потребителите, съобщава онлайн изданието Engadget.


"Популярността и употребата на социалните мрежи и останалите типове електронна комуникация нараства драматично през последните години. Често е трудно на хората да са в течение на всичко и да отговарят на всички съобщения, които получава", коментира компанията в аргументите на документацията към патента.


Изглежда тя е съзнала рискът на модерната комуникация. Както един популярен интернет комикс я описваше, през 90-те, ако някой не си вдига телефона, човек приемаше, че другата страна просто не си е вкъщи. Ако днес някой не отговаря, смята, че го игнорира или има някаква причина да отбягва контакт.
За да се намалят наранените сърца и да се улесни комуникацията между хората, софтуерът на Google ще "изучава" навиците и стила на изразяване на конкретния потребител. Програмата ще анализира неговото онлайн поведение и след това ще може да е способна да пише и публикува отговори от името на своя потребител.


Идеята на Google е, софутерът да мое да се справя в различни ситуации: промени на статуса, коментиране на клипове, снимки, уведомления и др. Крайната цел е написаното от софтуера да е неразличимо от това на истинския потребител.


От Google успокояват, че тяхната програма няма да превземе онлайн идентичността на потребителите. Софтуерът ще следи потока от информация в социалните им мрежи и ще генерира подходящи отговори за публикациите. След това ще ги предоставя на потребителя с линк и той ще може да ги прочете предварително и да се съгласи подготвените отговори да бъдат публикувани от негово име.


Интернет гигантът работи и в посока подобряване на способностите на софтуера да преценява кои публикации са важни за коментиране и кои могат да бъдат пропуснати. Това се оказва по-голямо предизвикателство от очакваното, тъй като някои коментари в социалните мрежи са обвързани с преживявания извън тях, за които програмата няма как да знае.


Според професор Шон Лоусън от Университета на Линкълн Google е поел по пътя на всеобщото разбиране, че социалните мрежи намаляват контактите между хората. "Прекрасното на социалните мрежи е обратното. Те позволяват на хората да комуникират по начини, които бяха невъзможни дори допреди няколко години", коментира пред БиБиСи той.


Но дори и Лоусън не може да отрече, че днес в социалните мрежи изобилства и ненужна информация. Ако на нея не й бъде обърнато внимание обаче, често нейният първоизточник може да си помисли, че е игнориран или да се засегне поради други причини. Софтуер, който ще намали писането на дежурните коментари тип "колко е готино", несъмнено може да се окаже полезен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Весело

  Представете си ако да речем секса ви натоварва много

  Все по-хубаво става :)
 2. 2 Профил на mmiu
  mmiu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  олеле. звучи като спам бот с човешко присъствие. гугъл стават все по -неприятни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 568 Весело

  А, че то отдавна е така. Къде ти ще се откъсва човек за половин час от социалните мрежи

 4. 4 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Гугъл вече и мисли вместо нас.
  Вместо да си губят времето с тъпотии, да вземат да си оправят л@йн@та - изчезна навигационния бар, където апликациите бяха на 1 клик разстояние, а сега са заврени на майната си на 3 клика.
  Същото важи и за опците за търсене.
  Стремежът към минимализиран дизайн е ок, но не и да се жертва удобството

 5. 5 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Трябва и ние да седнем да напишем някой бот за писане на автоматични коментари в "Дневник".

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  [quote#2:"mmiu"]олеле. звучи като спам бот с човешко присъствие. гугъл стават все по -неприятни. [/quote]
  Гуглето е мозъчната сонда на финансовите върколаци !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Моят бот си говори с твоя бот. Еха, мечта, колко як социален живот. Най после ще мога да си говоря с всичките ми 1267 френда.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Весело

  Маркетингът не е това, което беше...

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  [quote#5:"Отнесен"]Трябва и ние да седнем да напишем някой бот за писане на автоматични коментари в "Дневник". [/quote]
  Чети внимателно тематиките с най-широк обществен отзвук особено тези които са наситени с либертарианска идеология ще на първата минута се качват поне 10 коментара предварително написани като завършек. Авторите често са с нисък рейтинг и не отговарят на критиките.


  [quote#4:"windglider"]зчезна навигационния бар, където апликациите бяха на 1 клик разстояние, а сега са заврени на майната си на 3 клика. [/quote]
  Гуглето гледат на тях да им е лесно като анализират поведението на отделните индивиди . Едва ли това е грешка щом там работят едни от най-добре платените специалисти.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#7:"ilinko"]Моят бот си говори с твоя бот[/quote]
  Ъхъ. И двата бота ше четат рекламите, и анализирйки поведението - ще пазаруват вместо нас.
  Тъкмо ще ни остане време да поработим изкараме пари. Май идеята може и да се окаже полезна в крайна сметка, че сега от виртуален живот май акаунтите за реалния живот не се ползват особено

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  [quote#8:"V.Iliev"]

  Маркетингът не е това, което беше... [/quote]
  До преди 10 години ако искаш да направиш специално проучване с по 10 въпроса на 5-6 хиляди души това щеше да ти струва поне 30 000лв
  Днес гуглето знае отговорите на милиони въпроси (които никой не би споделил на анкета) за над милиард души с история повече от 10 години !
  Разбира се тези златни анализи са достъпни само за богоизбраните корпорации а гойте винаги ще са невежи за това знание !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  Убеждението ми че човек следва да страни от "социалните" мрежи а да залага на директни контакти, било но на маса или на ча6а или друго лафче се затвърдява след като чета за подобни простотии.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#5] от "Отнесен":

  "Challenge Accepted" - отговори ботът модератор.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#2:"mmiu"]олеле. звучи като спам бот с човешко присъствие. гугъл стават все по -неприятни. [/quote]
  Когато нещо от възможност се превърне във задължениие,логично е да се появи търсене на нещо или някой,който да го изпълнява вместо теб.
  Аз съм от пасивните потребители на Фейсбук,имам профил само за да имам достъп.Това е известно на приятелите ми,засега не ми е проблем,но за някои е ,и за мен би могло да е ,ако си търсих работа и някой от ЧР гадае на профи за моите способности.

 15. 15 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Google до толкова са го закъсали с Plus-а, че явно искат нещата в него сами да се пишат и да не се чака потребителя. Мухахаха.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 16. 16 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 488 Весело

  Твърдо против съм гугъл да отговаря вместо мен!

 17. 17 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 577 Неутрално

  М да малко е досадно да се бъркат постоянно и да се налагат във всичко. Не ми харесва.

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Явно има пренасищане, след време никой няма да смята за сериозно участието в мрежата.

  Просто създаването на фалшив образ ще е много лесно и ще се взима за несъществено и даже вредно за личностното развитие и опит.

  Отговаряйки с "да" на въпрос в интервю дали имате контакт в мрежата, блог или форум ще бъде повод за отстраняването ви незабавно от понататъчни права.

 19. 19 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Ужас. Не го ща тоя софтуер!

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#19] от "Sir Humphrey":

  Лошото е че никой няма да те пита дали го искаш или не, а самото му наличие и достъп ще направи невалидни опитите за нормални отношения в мрежата.

  Донякъде даже след това съобщение те вече са такива.

 21. 21 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 744 Весело

  Койчо се събуди рано сутринта. Нямаше още 6, но нещо не му даваше мира. Повъртя се още малко и изведнъж се сети, че пак беше забравил включен социалния си бот преди лягане. Това не беше добра идея, защото последният път, когато го беше оставил за цяла нощ беше натворил един куп глупости.
  Стана, направи си едно голямо кафе и седна пред компютъра. Имаше над 30 000 съобщения само за една нощ. Ботът беше поработил здравата. За щастие половината бяха рекламни статуси, защото Койчо беше взел безплатната версия. Беше пускал съобщения и по стените на хора, които Койчо не се сещаше кои са, въпреки, че бяха в списъка с приятелите му.
  Докато отиваше една голяма глътка кафе започна да чете писанията. Ботът беше пускал отговори на всички. Най-много обаче си беше приказвал с ботката на Лили от гимназията. Добре, че Койчо беше сложил плъгина с цензуриращия филтър, че кой знае какво щеше да стане. Тези ботове като пийнат малко във виртуалния бар започват да говорят глупости. Трябваше да кликне в опциите "без виртуален алкохол". Май по-добре обаче е да му забрани да ходи в бар "Големият сървър", защото там се мотаят някакви хакери и могат да го напият с фанта.

 22. 22 Профил на llq17382290
  llq17382290
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "znayko84":

  Щеше да е смешно, ако не беше страшно ...
  Филма "Матрицата" един ден няма да е фантастика , а напълно заслужена реалност !

 23. 23 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Пред съда ще важи ли оправданието, -"тва не съм го писал аз"?
  Миналата година, някакъв норвежец, имаше едновременно два профила в "сурат тефтера". Родната милиция ще квичи от кеф сега.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 24. 24 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Кифленски снимки ша генерира ли?

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 25. 25 Профил на leclerc
  leclerc
  Рейтинг: 381 Неутрално

  експериментират си. м/у другото като се замисли човек, мн добре би паснал този софтуеър, в основата си ФБ е една лицемерна и про егото соц. мрежа. хич не е случайно че гугл инвестират ресурс в подобно нещо. Друг е въпросът, че е нещо по-скоро негативно, в смисъла на общуване изобщо. Който иска да се самозалъгва. Шмид и ко. винаги ще подават хапки на 'гладните'

 26. 26 Профил на stefanb
  stefanb
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#10] от "windglider":

  А защо да не почнат да работят вместо нас?

 27. 27 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Начинът, по който Гугъл гледа на интернет е силно обезпокоителен. Мисля, че скоро време ще обявя дома ни за зона, свободна от технологии.

 28. 28 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#5] от "Отнесен":

  Такива има: другаря Иванов и още няколко.

 29. 29 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 701 Весело

  Фейсбук разработват бот, който да чете робосъобщенията на бота на Гугъл, има да си пишат и да се четат машинките.

  Човекът е мярка за всички неща.
 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  Съфорумци, все пак този софтуер е по желание, никой не ви го налага зорлем.
  Аз също не бих го ползвала обаче.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на medenkall
  medenkall
  Рейтинг: 398 Весело

  Когато вземе и да пишка вместо нас, ще призная Гугълци отвсякъде

 32. 32 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 693 Весело

  Ще ни бъдат по-полезни, ако направят софтуер, който да разбира, когато имаме нужда от пари и да ги изпраща...

 33. 33 Профил на Фифо
  Фифо
  Рейтинг: 381 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK