НАСА обяви планове за възстанояване на телескопа "Кеплер"

Планетата Kepler-62f е една от по-големите земеподобни планети откривани от телескопа. Нейният размер е приблизително 40% по-голям от този на Земята.

© NASA Ames/JPL-Caltech/Tim Pyle

Планетата Kepler-62f е една от по-големите земеподобни планети откривани от телескопа. Нейният размер е приблизително 40% по-голям от този на Земята.NASA обяви, че е разработила нов план, който може да се окаже вторият шанс за повредения орбитален телескоп Kepler. Ако опитите са успешни, телескопът ще може да продължи да търси нови планети в дълбокия Космос.


През август т.г. NASA се отказа от опитите да поправи две от четирите си реакционни колела, които работят на принципа на жироскопа. Kepler се нуждае от три работещи колела, за да може да бъде насочван в конкретна посока и да запазва позицията си. При положение че не работят, Kepler вече не може да бъде насочван в първоначално избраната от астрономите посока.


Виновник за проблема се оказва Слънцето. То подлага Kepler на своеобразен натиск чрез фотоните на лъчите си, които бутат корпуса на телескопа. Без трето работещо колело той не може да се противопоставя на натиска.
Новият план на учените, наречен К2, включва преместване на Kepler така, че натискът върху корпуса му да е равномерен. Това означава извъртането му до почти паралелна позиция на орбитата му около Слънцето. Така звездата ще стане своеобразното "трето колело" на Kepler и ще помага за задържането му на позиция, вместо да пречи.


В момента специалистите на NASA провеждат тестове, за да се уверят в стабилността на Kepler. Първите резултати са обнадеждаващи. Ако всичко приключи успешно, Kepler ще продължи да търси нови планети в дълбокия Космос, макар и не в първоначално избраната зона.


Паралелно с това продължава и неговата оригинална мисия. Kepler трябва да помогне да се определи процентът на звезди, наподобяващи Слънцето, които имат малки планети, наподобяващи размера и повърхностната температура на Земята.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK