Китайската компания Huawei ще напусне американския пазар

Huawei най-вероятно ще остави в САЩ само бизнеса си със смартфони за крайни клиенти и лабораториите за проучвания и разработки.

© Steve Marcus, Reuters

Huawei най-вероятно ще остави в САЩ само бизнеса си със смартфони за крайни клиенти и лабораториите за проучвания и разработки.Изпълнителният директор на китайската компания Huawei обяви, че фирмата му ще се оттегли от американския пазар. Huawei е против обвиненията, че служи на китайското правителство и продава на клиентите си телеком оборудване, което е подготвено за кибершпионаж, казва самият й изпълнителен директор Рен Зенгфей в разговор с френски журналисти.


"Ако Huawei се окаже по средата между отношенията на Китай и САЩ и това доведе до проблеми, просто не си заслужава. Затова решихме да напуснем американския пазар", казва Зенгфей, цитиран от онлайн изданието Foreign Policy.


Новината е потвърдена пред изданието и от вицепрезидента на Huawei Уилям Плъмер. Компанията смята да насочи усилията си към инвестиции в Европа и Африка, допълва той.
Ръководството на Huawei засега не уточнява конкретни планове за напускане на пазара в САЩ. Ясно е само, че няма да се приемат нови поръчки и клиенти, а съществуващите договори ще бъдат изпълнени докрай. Компанията все още не е решила дали ще се изтегли изцяло от американския пазар, или ще спре да продава само телеком оборудване и устройства за държавни институции.


Според консултантската компания Rhodium Group Huawei ще остави в САЩ само продаването на мобилни устройства на крайни потребители и лабораториите си за проучвания и разработки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK