Най-финансираните технологични проекти през 2013 г. в Kickstarter и Indiegogo

Най-финансираните технологични проекти през 2013 г. в Kickstarter и Indiegogo

© Canary SecureВсеки човек има идеи. Немалко хора искат и да е опитат да реализират поне част от тях. Основният проблем обикновено е намиране на първоначален капитал и пазар за съответния продукт. Платформите за публично финансиране се превърнаха в едно от най-лесните места за намиране на средства и първи клиенти.


Kickstarter и Indiegogo се обособиха като двете най-популярни онлайн места за представяне на идеи. Всеки желаещ може да подкрепя проектите, които му харесват, като дарява средства или си закупи предлаганите бъдещи продукти.


Разбира се, не всички идеи се радват на особено голямо внимание. Повечето не постигат поставените си цели за необходим капитал. Но има и такива, които успяват да привлекат вниманието на много хора, превръщат се в хитове и значително надвишават очакванията на своите създатели.
3Doodle

© WobbleWorks

3Doodle


Такъв например е проектът 3Doodler, който претендира да е първата в света 3D принтираща писалка. Чрез 3Doodler може да се създават обекти от пластмаса, като те просто се "рисуват" във въздуха. Разбира се, сложността на предметите не може да е особено голяма, но идеята на устройството е по-скоро развихряне на фантазията и креативността. Идеята се хареса на над 26 хил. души в Kickstarter. Те осигуриха на създателите на проекта 2.34 млн. долара при необходими едва 30 хил.


Canary

© Canary Secure

Canary


Системата за домашна сигурност Canary се нарежда на второ място по събрано финансиране. Нейните създатели получиха 1.96 млн. долара от потребителите на Indiegogo. Системата Canary се отличава с това, че представлява едно-единствено устройство, което разполага с HD камера, микрофон, сензори, сирена, термометър и връзка с интернет. Така собственикът й може да разбира какво се случва в дома му само чрез помощта на своя смартфон. Дори има възможност и за управление на други устройства в дома чрез свързването на Canary с допълнителни аксесоари.


Scanadu Scout

© Scanadu

Scanadu Scout


Първият по рода си медицински трикордер Scanadu Scout спечели третото най-голямо финансиране през тази година. Потребителите на Indiegogo събраха общо 1.66 млн. долара за реализирането на джаджата, вдъхновена от поредицата "Стар трек". Малкото устройство може да анализира основните здравни показатели като пулс, телесна и кожна температура, кръвно налягане, темп на дишането, ЕКГ и др. Статистиката се показва на екрана на смартфона заедно със съвети как да се подобри здравословното състояние или дори призив да се посети лекар, ако е открит проблем.


Kreyos Meteor

© Kreyos

Kreyos Meteor


Умният часовник Kreyos Meteor също не може да се похвали с липса на интерес. Потребителите на Indiegogo преведоха на неговите създатели общо 1.5 млн. Часовникът позволява управление както на неговите функции, така и на не малко от възможностите на смартфона само с глас и жестове. Той е насочен към хората с динамичен живот и почитателите на спорта, които имат нужда от свободни ръце, но все пак се налага от време на време да управляват и мобилните си устройства.


Buccaneer

© Pirate3D Inc.

Buccaneer


Челната петица се затваря от т.нар. достъпен 3D принтер Buccaneer. Той се отличава с опростена конструкция и начин на работа, но претендира за високо качество на изработката на детайлите. Освен това може да се управлява много лесно посредством компютърната си програма. Проектът се хареса на потребителите на Kickstarter, които събраха за него 1.43 млн. долара.


Ubuntu Edge

© Canonical

Ubuntu Edge


Всъщност най-финансираният проект през тази година (и изобщо) е смартфонът Ubuntu Edge. Той успя да генерира 12.8 млн. долара от потребителите на Indiegogo. В крайна сметка обаче се оказа неуспешен, тъй като компанията Canonical, която е негов създател, се нуждаеше от 32 млн. долара, които не успя да събере в необходимия срок. Въпреки това кампанията даде необходимата увереност на Canonical, че има търсене на Ubuntu телефони и такива се очакват през 2014 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK