Facebook следи статусите, които потребителите пишат, но не публикуват

Facebook следи статусите, които потребителите пишат, но не публикуват

© Thierry Roge, ReutersFacebook знае всичко за потребителите си. Дори и нещата, които те не публикуват, но пишат в полето за нов статус например.


Компанията не крие тази практика и дори използва събраната информация за провеждане на анализи аз поведението на хората. Адам Креймър, информационен инженер на Facebook, разкрива пред онлайн изданието Slate подробности за метода на работа на системата.


Социалната мрежа иска да знае защо хората прибягват до автоцензура. Тя уточнява, че не съхранява непубликуваните от потребителите публикации, а само ги анализира, докато те ги въвеждат в полето. Първото подобно проучване на компанията е обхванало 5 млн. английски говорещи потребители в продължение на 17 дни през юли 2012 г. Оказало се, че 71% от потребителите са се цензурирали.
Креймър допълва, че съдържанието на публикациите не се преглежда, тъй като не е част от проучването. Досега специалистите на Facebook са идентифицирали пет вероятни причини, поради които потребителите не публикуват вече въведени статуси.


На първо място според тях е, че човекът не желае да създаде или продължи спор. Втората най-вероятна причина е притеснение на потребителя, че публикацията му може да обиди някого. Като трети вариант специалистите дават притеснение, че публикацията може да отегчи Facebook приятелите. Четвъртата причина е, че хората смятат, че съответният статус не отговаря на образа и впечатлението, което са създали. Петата вероятност за автоцензурата пък е технически проблем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK