Рая в Microsoft, или колко привлекателно е програмирането

Рая в Microsoft, или колко привлекателно е програмирането

© Личен архивИстинските герои. Отново. Надяваме се и за вас срещите с тези хора да бъдат удоволствие.*


Рая Юнакова вече над три години работи в българския офис на Microsoft, като развива дейностите на компанията свързани със студенти, млади компании, програмисти, академични програми и състезанията Imagine Cup. По образование е инженер, като завършва компютърни системи в софийския Технически университет, а след това и магистратура в университета в Лестър в Англия, където специализира в интернет технологии и семантичен уеб. Започва работа в софтуерния гигант, след като взима участие със свои колеги от университета в състезанието на Microsoft Imagine Cup с образователен проект с приложение за училища, който прераства в компания.


Компютрите са нейната страст още от ученическите й години. В гимназията решава да се занимава с програмиране, което й се вижда особено интересно, а може да се каже, че е и по наследство. Майка й е програмист, а според Рая технологиите са в кръвта й. Сестра й пък и помага в първите стъпки. "На нея й идваше отвътре да се оправя с устройствата и да върши неща, които на мен тогава ми се струваха сложни", коментира с усмивка Рая.
В преследване на мечтите


Въпреки това решението и тя да се занимава с компютри взима сама, макар и с вдъхновение от близките си. Основната причина е разбирането й за технологиите като неразделна част от ежедневието ни.


Конкретно програмирането я привлича с трансформацията на една идея от замисъл през кода, с който да се реализира, до реалното й практично прилагане. "Преди си бях направила приложение за SMS паркиране на телефона - можеш веднага да го използваш и ти върши работа. Много е удовлетовяращо да видиш, че усилията ти се възнаграждаяват с реални резултати в някакъв сравнително кратък срок от време", казва Рая.


"В началото идеята ми се струваше доста сложна, защото нямах представа как се програмира и какво е, но ми изглеждаше много интересно". Започва да преследва мечтата си още от гимназията. По-сериозен и задълбочен допир с технологиите получава в университета. "Имаше някои предмети, които са насочени към хардуера и ми дадоха по-различен поглед върху нещата. Полезно е да се знае как самите машини работят, защото улеснява програмирането", казва тя. В трети курс започва и първата си работа като програмист в малка българска фирма.


Рая в Microsoft, или колко привлекателно е програмирането

© Личен архив


Сега като един от маркетинг мениджърите на българския офис на Microsoft, Рая поддържа контакти с най-различни хора. Определя тази част от работата си като една от най-приятните. "Много зареждащо е да видиш толкова много хора, които са много активни, искат да творят с помощта на технологиите и искат да се занимават с иновативни и интересни неща", коментира тя. Наскоро е била съдия на технологично състезание за LEGO роботи в категорията за социално отговорни проекти на деца от 10 до 16 години. "Беше много интересно да видя как мисли тази възрастова група и видях много иновативни деца с голям потенциал да се развиват в бъдеще. Децата мислят и имат много реална представа за света, която в бъдеще ще се оформи в страхотен проект", казва Рая.


За да могат децата да се развият, смята, че най-важното е да имат възможности, където да показват креативността си и да бъдат окуражавани да го правят. Дава за пример самата себе си, като е получила много допълнителни умения по време на участието си в Imagine Cup. "Няма значение дали имаш необходимите знания или проектът ще продължи да съществува и в бъдеще. Важен е опитът, който получават", допълва тя.


Развитието и опитът са и нейните основни цели. "Не преследвам конкретна позиция или бизнес. Искам да трупам опит и да се развивам. Възползвам се от възможностите, които ми се предоставят. Най-важното е да развивам нови умения, както на работа, така и извън нея, ако имам възможност някъде да доброволствам, както на състезанието за LEGO роботи например", разказва Рая.


Време за нови предизвикателства


И макар да отделя голямо внимание на развитието си, Рая не се определя като работохолик. Старае се да балансира. "Имам по-натоварени периоди, когато се случва да спя и по-малко и да пия повече кафе. След това обикновено има и периоди на затишие, в които успяваш да си прегрупираш мислите и да се подготвиш за следващия", коментира тя.


Стандартната почивка, разбира се, е пред компютъра, като разглежда смешни картинки на котки, които са сред любимите й животни. Когато компютрите обаче са я натоварили твърде много, се разделя с тях за известно време.


Рая в Microsoft, или колко привлекателно е програмирането

© Личен архив


Обича да готви, да чете, да подрежда мозайки и да спортува, като вече може да пробяга около 5 километра. "Въпреки това не мога да изкарам много време без интернет, признавам си. Дори когато готвя или чета, от време на време поглеждам какво се случва в интернет", казва с усмивка тя. Основният й източник на информация е... Facebook. 


Времето й далеч от компютрите всъщност не е далеч от технологиите. Рая ги определя като част от живота ни и като средство, което много ни улеснява. Не се разделя със своя Kindle, на който чете книги от любимите си жанрове фентъзи и фантастика. Предпочита да използва приложение за рецепти на таблета си, докато готви, вместо да търси информацията в готварските книги.  


Рая трудно се уморява, но има някои неща, които помагат това да се случи. Най-вече когато полага безсмислени усилия за дейности, които нямат съществен резултат. Тя се определя като резултатно ориентиран човек и постигането на добри постижения я зарежда и вдъхновява. Най-неприятна за нея е работата с документи. "Осъзнавам, че е необходима. В живота няма само бели неща, има и по-черни, с които трябва да се занимаваш", казва тя. А за нея най-лесно е просто да седне и да свърши работата и допълва, че е въпрос да си наложиш да свършиш нещо, колкото и да ти е неприятно.


Рая в Microsoft, или колко привлекателно е програмирането

© Личен архив


Важни уроци


Освен постигането на добри резултати във всичко, с което се занимава,  пътуванията също я вдъхновяват.  
"Докато учих в Англия, голяма част от колегите ми бяха от най-различни култури. Имаше хора от Индия, Пакистан, Тайланд. Хора с много далечен свят от нашия. Това промени и начина, по който аз гледам на света. Като видиш, че неща, които възприемаш за нещо изключително странно и неприятно, хората ги приемат за нещо нормално или дори ги харесват, виждаш, че има и друга гледна точка и виждаш, че не всичко е черно и бяло в света", разказва Рая.


Най-голямо впечатление й прави престоят в Кайро по време на световните финали на Imagine Cup, за който разказва с емоция: "В Кайро ни разхождаха из културните забележителности. Докато пътувахме до едно от местата, минахме през един квартал, т.нар. Град на мъртвите. Той представляваше голямо гробище. Там гробищата са гробници със стаи, а в тях живееха хора. Те бяха толкова бедни, че не можеха да си позволят да живеят на друго място. Това ми преобърна представите за света. Каквото и да си говорим, в България хората живеят нормално. Имат дом, имат възможност да получат образование, здравеопазване. Нещата, които приемаме за даденост, някои хора нямат дори и далечен допир до тях. Тогава започнах да гледам положително нещата. Тези хора живееха там, не бяха седнали да се жалят, имаше и деца, които се смееха."


Според нея българите трябва да гледаме по-позитивно на нещата. Да искаме да се развиваме и да се възползваме от възможностите. "Пожелавам през тази година сферата на стартиращите компании в България да продължи да се развива активно. Иска ми се да видим няколко много успешни примера от България, които да се се реализират в световен мащаб и да направят създателите си много успели хора и да ни служат за пример да сме по-упорити и настоятелни, за да си постигнем целите."


* За поредицата "Истинските герои": И около тази Коледа и Нова година, когато вярваме, че имате повече време за четене, ви срещаме с интересни и вдъхновяващи хора. Започнахме сериите от портрети "Истински герои" в края на 2010 г. В тях търсим да представим хора, които си приличат по енергията да създават, да се борят, да търсят, да преодоляват, да мечтаят... Те заразяват с желанието да продължат да вървят по пътя си, независимо какво се случва около тях. Събираме текстовете тъкмо в тези дни, защото светлите празници и пътуванията са време, което предразполага всеки да помисли за важните неща в живота, да планира промени, да се зареди. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  MS в България... тука е ясна работата - като навсякъде в Бг - клатене на крака и пълен лабеж. Я я пратете в истинския MS в УСА, ще вдигне байрака на втората седмица. Ще й скъсат задника от бачкане, стрес, нареждания, шефове и шефчета на главата, крайни срокове и конкуренция.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  [quote#1:"Волният Ибрик"]като навсякъде в Бг - клатене на крака и пълен лабеж.[/quote]
  Соца във филиалите на чуждите корпорации е пълен ! Симулира се някаква научно интелектуална дейност на фона на затихващите имономически фунции ! Добре ,че е държавата да издържа всичките такива колониални схеми с поръчки ,защото на пазарен принцип отдавна да са сложили кепенци !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Само да намекна, че има известна разлика между това да обясняваш най-общо какво е програмирането на други хора и истинското програмиране. Просто момичето знае добре английски.

 4. 4 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Рестартирай и ш'се оправи

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 409 Неутрално
 8. 8 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante":

  От социализма избягахме , та на комунизма се натъкнахме ;-/

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Тавариш команданте с умиление си спомни за времената на източен колониализъм, когато имаше строг ред и йерархия, знаеше чие трибуквие да целува за да се издига в йерархията. Спомни си и люто заклейми западните колониалисти и техните упадъчни технологии.

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "Волният Ибрик":

  мислиш, че няма българи които работят в "MS в УСА" ли? Съмнява ме тази работа.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "hito":

  Има. Ама тя не е от тях

 13. 13 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "stonedridah1":

  Пфф, ти лозе виждал ли си поне на картинка бре

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1276 Любопитно

  Защо всеки текст в рубриката "Истински герои" бива зверски уср@н от шепа недодялани "форумни експерти" ? Миналата седмица, сега тази ...

  Fun is just point of view.
 16. 16 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Comandante, я пиленце форумно, стягащо форумни мускули пилешки се успокой малко. Това, че ти си някаква отживелица никому потребна, не значи, че и другите сме такива. Тихичко си кютой там, където си.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 17. 17 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "Панайот Панайотов":Защотото статиите са идиотски. Проблемът, е че офисите на MSFT, IBM и подобни са само проксита за източване на средства, а служителите винаги са нечии хора. Между другото, точно този офис на MSFT е пълен провал в преследването на пиратския софтуер. Добре, че са златните им кокошки - министерства и университети, че хептен са я закършили иначе .....

 18. 18 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 935 Неутрално

  къде е героя? не разбрах какво е направила в полза на обществото.

  Истината ни прави свободни.
 19. 19 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Мисля, че не харесваме позитивните хора. Ако някой е усмихнат и успешен, ако се чувства така, сякаш е открил място на което се чувства добре, веднага започват да го хулят. Мързел, взима едни пари за нищоправене, комунизъм, ти да видиш ако беше в щатите, програмист друг път, знае там някъв английски и тва е....

  Айде почвайте да ме плюете мене сега!

 20. 20 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#17] от "vox.populi":

  ОК, може и така да е (работя в друга сфера), не съм запознат в детайли. Идеята ми беше, че всеки един позитивен човек бива оплют персонално (миналата седмица един бегач беше форумно "разстрелян" щото видиш ли работел в банка) заради професията си и институцията / фирмата в която работи. ОК - плюйте по фирмите, но не по хората.

  Fun is just point of view.
 21. 21 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Егати колко зависливи хора има в България... еми хак да ние щом мнозинството сме такива, заслужаваме си мизерийката.

 22. 22 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#17] от "vox.populi":


  могат да се пребоят с пиатските ОС много бъзо но не иска понеже всичко ще мине на Линукс поне за домашна упореба...Правят 8-цата некативируема освен с оигналн код и готово...

  www.soundcloud.com/x2805
 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  " Основният й източник на информация е...Facebook. "

  Работата е ясна.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Чета и умирам от смях. Всички забравяме, че статиите са платени: НР се свързва със съответното издание и срещу хонорар се пише за съответния служител. Не е виновно момичето))

 26. 26 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 549 Неутрално

  най-добре да не ходим да бачкаме в Майкрософт, да сме усмихнати и позитивни, а да станем бодигардове.
  проста работа, одиш у залата, зобиш и блъскаш докат станеш на шипар. после чекаш да те види неко тарикат и да те земе охрана или шофьорче. лека полека си викаш ше навлеза у работата и ше се издигна. ше стана баш тарикат и ше напрая моя удар.

  дотогава живееш при макя си и баща си. и ако дойде неко от АТАКА да те извика "само да седиш" и да ядеш пица си много щастлив...

  това ако си момче.

  ако си момиче е по-лесно. гледаш Николета и Златките и квото правят - правиш и ти...


  докато под статията за усмихнатото момиче, хейтят некви адски комплексари, ровещи се в кода на недъгавото Убунто, няма шанс за добро бъдеще в тая страна.

  Ти за мен си Мики Маус!
 27. 27 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 607 Весело

  До коментар [#1] от "Волният Ибрик":
  До коментар [#2] от "comandante":

  Няма угодия значи! Първо чуждите корпорации ни експлоатирали, после изтичали мозъци към чужбина, а сега като става дума за "лесна" работа в България, пак корпорациите и чужденците ни били виновни. Даже не разбрах защо!? Аман от глупаци!

 28. 28 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Абе какво толкова "фучите" позитивна е статията, какво и е лошото, явно е че момата не е гений програмист. Малко реклама не е лошо, може пък някой да си подаде CV-то и да му се получат нещата!

 29. 29 Профил на ennab
  ennab
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много е яко да се правиш на остроумен зад компютъра си, да хейтиш от браузърчето на пиратския си Win и да обясняваш как всички са тъпаци.

  Рая може да ви сложи всички в малкия си джоб, защото е на 27 и разбира от програмиране не само на теория, работи много и изглежда добре! Надявам се, че има повече положителни герои и истории защото иначе ще ставаме още "по-прости, по-бедни и по-нещастни" (с препратка към злободневната тема, извъртяна вчера в доста медии).

  Браво, Рая! Успех!

 30. 30 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#27] от "Sinergy":

  като гледам скоро няма и да разбереш

 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#27] от "Sinergy":

  Ами Сидеров каза, че са виновни западните колонизатори...

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#18] от "Forrest Gump":

  Прочети пак статията. Ако трябва три пъти докато го проумееш. Ако въобще можеш да го проумееш.

 33. 33 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "Волният Ибрик":
  До коментар [#18] от "Forrest Gump":
  До коментар [#29] от "ennab":

  "Сега като един от маркетинг мениджърите на българския офис на Microsoft, Рая поддържа контакти с най-различни хора"

  Тя въобще не е програмистка. Разбира от програмиране колкото продавачка в мола Учила е 'интернт технологии' в Лестър; това е все едно да си учил инталиране на софтуер в Пернишкия. И това герой ли е наистина? Без да съм негативна, журналистите просто не отбират и са фраснали мацето щото е русо и знае как да се рекламира.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на own
  own
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Понякога се чудя на какъв принцип подбирате хората за рубриката 'Истинските герои'. До сега единственно в статията за Емил ми допаднаха някои неща; видяха ми се иновативни и интересни... че и даже малко героични на фона на методите с които се преподава в българските училища.

  Ако търсите героичното, пишете за дядо Добри - в неговите постъпки има много героизъм. Или пишете за някое от децата в родопските села, които вървят по 5км пеша на ден, за да стигнат до училище... Знам, че през януари по-лесно се взема интервю от маркетинг мениджър който работи в София. В такъв случай, пишете за някои лекар, които скоро е спасил човешки живот - сега тази тема ще резонира тъй като българските лекари масово емигрират.

  Къде е героизма в история за маркетинг мениджър, която очевидно се е занимавала с програмиране по-скоро на любителско* ниво, а 'програмирането' даже е сложено в заглавието на статията?!

  * Реално програмирането в университетите е програмиране на любителско ниво освен ако човек не е работил по някой изследователски проект. Ако човек работи 'програмиране' обикновенно трябва да мисли как софтуера ще се използва в интернет мащаби, а не как да си пускам сам СМС-и, за да не забравя къде съм паркирал (който разбира от тези неща знае че това е елементарна задача, която се решава за 1 час с разучаването).

  Хайде жулете ми минуси за критиката

 36. 36 Профил на own
  own
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Предполагам, че 'героизма' е в последния параграф, с който автора се описа за вдъхнови читателя да се развива ...

  "Според нея българите трябва да гледаме по-позитивно на нещата. Да искаме да се развиваме и да се възползваме от възможностите. "Пожелавам през тази година сферата на стартиращите компании в България да продължи да се развива активно. Иска ми се да видим няколко много успешни примера от България, които да се се реализират в световен мащаб и да направят създателите си много успели хора и да ни служат за пример да сме по-упорити и настоятелни, за да си постигнем целите."

  Не ме разбирайте погрешно - нямам нищо против Рая, браво на жената, че има мотивация и се развива - това само по себе си е героизъм на фона на всичко останало в България. Просто смятам, че статиите за тази "Истинските Герои" могат да се напишат доста по-добре с по-силни истории.

 37. 37 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Весело

  И има истинското излъчване на жена програмист.....

  Честно, работя с продукти на MS, но не бих отишъл да работя там. Трябва много сериозно да се пречупя, колкото и да ми ги хвалят.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 38. 38 Профил на dratcheva1
  dratcheva1
  Рейтинг: 273 Неутрално
 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#33] от "yoankata":
  Не е герой, но е нормален млад човек с перспективи пред себе си.
  Талантлив, красив и достатъчно мотивиран и отговорен да развива потенциала си. Със сигурносъ не е матрял.
  Защо и скачат?
  По различни причини.
  Ако работеше на бензиностанция на Газпром, половината от мрънкосващите тука щяха да са очаровани. Редакцията да намери следващия път някой подобен - там също работят нормални хора.
  Има и ленивци, иначи талантливи но провалящи си живота с глупости - те също се дразнят от чуждия успех.
  Има просто матрял - той си е матрял по рождение и нищо не може да му помогне. Дъска, талпа. Плоска и рендосана. Няма как да разбере що е то Убунту и Майкрософт. Дразнят се като не разбират за какво си говорят другите.

 40. 40 Профил на xps
  xps
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Момичето хубаво работи в БГ офис на Майкрософт, ама що няма една снимка от България.... все се хвалим с чужбината...

 41. 41 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#35] от "6c":
  О, бай Добри! Символа, светеца, кумира на българския прошлячески дух.
  Да просиш неуморно докато станеш на 100 години.
  Каква карасота, какъв героизъм!
  И всичко изпросено да го даряваш на черква, като за себе си оставиш колкото ти е потребно за физическото ти съществуване.
  Олицитворение на идеала "От всекого колкото даде, на всекиго колко да не умре от глад."
  Бай Добри би трябвало да го положат на Орландовци в квартала с петолъчките, но едва ли ще се случи.

 42. 42 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Добре би било да напишат статия за това момиче, когато е почнало работа в малката българска фирма.

  Сега статията прилича на реклама на условията на труд в MS - България. Виждал съм и други подобни статии, където се представят красиви момичета - програмисти. Целта им е да зарибят мъжете-програмисти, че в офиса на дадена фирма е пълно с готини мацики.

 43. 43 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Мацето е супер , пожелавам и успех Не лесно да си програмист , за мен това е една много трудна професия Един вид роб на машината Поздрави

 44. 44 Профил на ssdd
  ssdd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това че статията е платена е ясно.
  Това че МС в случая /и всички подобни западни компании с лъскави офиси в България/ не правят нищо съществено - ама НИЩО - и това е ясно. В най-общи линии някаква поддръжка на нещо несъществено, което преразказано от вършещия го изглежда че едва ли не без него фирмата фалира и т.н. - зависи от фантазията, а всъщност е едно голямо НИЩО.
  На вниманието на Пр-те на МС /или там който го е писал/, ако малко си бяхте напънали мозъците щяхте да прочетете заглавието по-малко по-различен начин. Ударението на РАЯ е много важно, а българите сме чувствителни на тази думичка.
  Така че лошо, МНОГО лошо.
  Много се извинявам , само не разбрах какво и е ''геройското'' на девойката, освен че знае много добре английски. Отговор НИЩО. Нещо живот ли спаси, направи дарение което да е впечатляващо или каквото и да е там запомнящо се НЕЩО???
  Винаги съм се чудел с какви средства разполагат фирмите за вършене на глупости и за нишоправене.

 45. 45 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нямам нищо против тези млади хора, които дефилират в Дневник, но не мисля, че това са истинските герои.
  За истински герои бих смятал хора, които правят нещо съществено (най-често за другите и не носещо печалба за самите герои), а не млади и неопитни хора, избрали да се занимават с компютри.
  Така че е добре рубриката да бъде прецизирана.
  Иначе ми се върже твърде много със статиите за биткойна и като цяло оптимистичния тон на Дневник за "прекрасния нов свят", който настъпва към нас ежедневно.

 46. 46 Профил на own
  own
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "k_":

  Е, и Азис е герой, ама за други хора... въпрос на ценности.

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsu":
  Ако изключим геройството в екстремни условия, всеки млад човек (пък и не само) у нас който полага ежедневни, целенасочени усилия да реализира потенциала си и идеите си заслужава респект. От това печели както обществото и той лично. Иначе все още е прекалено голям броя на охлюви, дето вечерта не знаят какво са почнали сутринта, разтягат локуми пред себеподобни, а за две стинки полза не са допринесли.
  Или задръстеняци оставили се на течението, опулени в телевизора да броят байраците и чакат поредния месия дето ще ги оправи, докато те са се изолирали от деца, роднини и приятели.
  И разбира се - матряла с прошляшко-мрънкосващ манталитет с пипе колкото на новородено полусляпо хайванче търсещо неистово да налапа някоя цицка на държавната снага.

 48. 48 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В България има много успешни програмисти, така че не виждам защо трябва да ни занимавате с едно частно лице и то толкова пространно. Още повече, че тя е мениджър, не се уточнява колко години е програмирала. Може би е герой, защото е служител на Майкрософт. Останалите не са герои, защото работят за други по-малки фирми. Претенциозна статия без особен смисъл.

 49. 49 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#1] от "Волният Ибрик":

  Ако беше в САЩ, щяхте да я оплюете, че е изоставила родината. Като бачка тука я оплювате, че не ста ва и не може.

  Дневник ви показва някакви хора, които живеят порядъчно, плащат данъци и спазват закона. Защо ги плюете?

 50. 50 Профил на ivodino
  ivodino
  Рейтинг: 409 Неутрално


  Желая успех на момичето, поне такъв, какъвто тя иска.
  Иначе вече ми се драйфа от компютри, технологии и прочие антихуманни тъпотии. Факани киборги, вървете си с мир, мама ви мръсна!

 51. 51 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#10] от "hito":

  Има, няколко познавам на ниво директор на отдел, и един ВП. Всичките са се дипломирали бакалавър + магистър в УС обаче, т.е. са емигранти от 10-12 годишни на практика, и едва ли някой ги е чувал в родината.

 52. 52 Профил на ЗевсБг
  ЗевсБг
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Позор за всеки българин е да работи за тази компания, на която правителството плаща луди пари за сделки под масата -нищо, че хора умират от глад, и няма пари за лечение. Позор. Нищо, че в бедна Германия се отказват от тази компания за да пестят пари на данъколатците

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#37] от "epoc":

  Според мен всяко излъчване идва от формата на носа и най-вече от неговата дължина и разположение, а не от професията, независимо дали е въображаема или практикувана.

 55. 55 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  русо гладно няма ,браво на девойката

 56. 56 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#15] от "Панайот Панайотов":

  Не схващам с какво тази статия провокира такъв shitstorm. Младо, симпатично момиче, Българче работи за голяма с/у компания. Опитва се да се самоусавършенства. Не е "страшна" софтуеристка но и не се изписва на такава. Попаднала е в по-свестна среда. Пътувала е малко и това я е направило по-толерантна и приятна. Изглежда че е от добро семейство и затова е възпитана и състрадателна. До тук нищо лошо или необичайно. Единствения въпрос е защо 90% от коментарите са изпълнени с омраза и злоба.

  California Über Alles
 57. 57 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Коментарите под тая статия са голяма мъка.

 58. 58 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Весело

  значи заради ей такива безделници в Майкрософт, с високите им заплати и всичките им привилегии, ние плащаме по 300 долара за МС Офис

  иначе не съм сигурно, че разбрах какво точно работи програмистката Юнакова като маркетинг мениджър. опъва семтантични кабели в семантичната мрежа на Майкрософт?

  РЕФОРМИ !
 59. 59 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2108 Любопитно

  [quote#17:"vox.populi"]Между другото, точно този офис на MSFT е пълен провал в преследването на пиратския софтуер. Добре, че са златните им кокошки - министерства и университети, че хептен са я закършили иначе ..... [/quote]
  Като им гледам финансовите резултати, и "завладените" потребители по света, май целите на стратегията им са изпълнени, въпреки че тактическите им постижения приличат на провал...
  Я пак помисли кой е най-стабилният платец в най-бедната държава в ЕС. Жокер — къде вървят далавери за милиарди, в частният сектор или в държавния.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 60. 60 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2108 Любопитно

  До коментар [#56] от "Pontif":
  Манталитет. В Ада, до казана на българите няма дявол да ги пази. Ако някой тръгне да излиза от казана, останалите го дърпат надолу в катрана. Същото и с коментарите. Ако върши работа е добре, че е точно тя и точно тук в България, а не някой индиец в Индия. Ако не върши работа ...пак е добре, щото заплатата идва от чужбина, а се облага и харчи в България, че и местните услуги и производители захлебват... т.е. нещо като инвестиция.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 61. 61 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#1:"Волният Ибрик"]Ще й скъсат задника от бачкане, стрес, нареждания, шефове и шефчета на главата, крайни срокове и конкуренция. [/quote]

  Първо абсолютно прав си. Второ, няма нищо общо между сериозното програмиране и персоналните компютри. Да не говорим за Microsoft и Интернет.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 62. 62 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 508 Разстроено

  Абе защо толкова много изтрити коментари? Каква е тая цензура ? Значи политика без цензура, а професионални коментари не може ! Отвратен съм !

 63. 63 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Ей ся са пуснали матрял с позитивни примери за учили безполезно вишо в чужбина - може да го преведете за следващия път - http://www.spiegel.de/unispiegel/jobundberuf/zuwanderung-warum-junge-bulgaren-in-ihre-heimat-zurueckkehren-a-943190.html

 64. 64 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 607 Весело

  До коментар [#33] от "yoankata":

  Правилно. А и самата статия звучи по-скоро като профил в сайт за запознанства отколкото като кариерна история и развитие. Нямам нищо против момичето и съм сигурен, че си разбира от работата, но не сме сайт за запознанства или вестник Лична Драма...

 65. 65 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#64] от "Sinergy":

  Мисля че малко омаловажавате постиженията и. Не е ГЕРОЙ в смисъла на Матросов но се е изучила достатъчно добре. Върнала се е да работи в Родината си, нещо с което не всички можем да се похвалим. И може би най-важното е че работи по проекти като доброволец. Колко от форумците са отишли да направят нещо без пари? Много са ви високи критериите за геройство! Мисля че ако сте честни на фона на огромния % полуграмотни и неграмотни, на фона на масовия курвалък и мутровщина сред младежите ни. На фона на чалга културата един млад човек който не само работи за световно призната компания но и дава доброволен труд за обучение и издигане на други Български деца и младежи ... на мене поне ми изглежда като герой. Ако вашите деца ги могат всички тези неща и допълнително спасяват деца и пенсионери от горящи сгради или закриват амбразури с гърди .. ОК. Пишете до редакцията, явно имате право да се чуствате пренебрегнати и обидени. Но ако целия ви beef е че мразите Microsoft ... а децата ви гледат телевизия и слушат чалга по цял ден ...

  California Über Alles
 66. 66 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#17] от "vox.populi":

  ами направи една фирма с антиколониалиста Болен и ги смачкай с конкуренция .
  или оди при джипито...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 67. 67 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Рубриката може да се преименува "Попал в газету"

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 68. 68 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#51] от "mirohero":
  глупости...
  брат ми например
  завърши ТУ и то автоматизация
  вече 10 години работи за МС
  три години - в Канада , а сега - в Сиатъл / Редмънд /
  колегите му са от най-различна националност - сърби, македонци, руснаци , германци и не са завършили американски университети повечето


 69. 69 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#68] от "raytcho":

  аз коментирах за неколцина българи на позиции във висшия мениджмънт, като апостроф към предишен съфорумец, който твърди, че българи шефове в МС няма...
  Естествено, че никой не търси американско образование, особено за редовите бачкатори.

 70. 70 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 471 Разстроено

  [quote#49:"vari"]Дневник ви показва някакви хора, които живеят порядъчно, плащат данъци и спазват закона. Защо ги плюете? [/quote]
  Ми да! Че то си е героизъм да живееш порядъчно, да плащаш данъци и да спазваш закона в БГ! Или пример трябва да ни е волният болен?!?
  РъБъ е голям и героизъм дебне отвсякъде !...

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 71. 71 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#65] от "Pontif":

  Не съм съгласен с вас. Понеже и аз работя в ИТ сферата и а да не ме разбере някой на криво, уточнявам, че следващото, което ще напиша е без абсолютно никаква злоба, завист или каква да е зла мисъл.

  Момичето е учило в чужбина, върнало се е и работи в България за голяма международна компания. ОК, до тук добре. За проектите като доброволец нещо не успях да разбера. Виждам, че е била съдия в LEGO, което е похвално, но под доброволец аз лично разбирам повече (нещо, което заема повече от времето, като например да се водят курсове на деца/ученици).

  Ако обаче това е критерият за герой, че си получил образование и работиш в държавата за голяма компания, то героите са много. Разбирам, че понятието "герой" не е използвано в буквалният смисъл, но въпреки това смятам, че е пресилено. Ако ще разтягаме смисъла на думата, то много родители са герои, че изобщо успяват да изхранят и изучат децата си.

  Не се правя на интересен, просто казвам какво мисля. 99% от коментара ми беше, че статията прилича на профил в сайт за запознанства. Това не е упрек към г-жа Юнакова и към нейните професионални или личностни качества, а към автора на статията и редакторите. Да, фокуса на темата е леко изместен, но за да се даде пример на децата (както вие казвате), е хубаво да има повече подробности как е постигнат успеха. В сегашният си вид е просто "отиваш да учиш в чужбина, връщаш се и те вземат на работа". Някак си ми звучи прекалено лесно за да е за пример към бъдещите ми деца, вие как мислите?

  Още няколко уточнения:

  1. Аз деца все още нямам и за това няма какво да пиша.
  2. Не мразя никой, било то компания или човек. Аз самият използвам Уиндоус, платен и съм доволен от него. Работя и с Линукс.
  3. Понеже сам говорите за примери към младите, моля въздържайте се от чуждици, когато нещо може да го кажете и на чист български (beef). Просто е грозно, а и какъв пример даваме на децата?
  4. Повтарям, работя в ИТ, вземам достатъчно добра заплата и съм щастлив от живота. По никакъв начин не се заяждам и не омаловажавам постигнатото от г-жа Юнакова.

 72. 72 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#71] от "Sinergy":

  Ако статията беше написана както искаш, нямаше да попадне тук....

  А статията си е профил за запознанства - няма дори една снимка на фона на сграда на М$.

  Дете на позната учеше в Щатите и разказваше как протича ловът на кадри за работа там - идват от М$ и почват да се натискат, ама студентите не им обръщат внимание а се редят на опашка за кандидатстване за работа в Гугъл.

  Да не говорим, че кариетата от програмист до мениджър показва всъщност какъв програмист е....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 73. 73 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#66] от "Captain Shakespeare":Отговорът ти е идиотски и изобщо офтопик.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK