Google представи умни контактни лещи за диабетици

Google представи умни контактни лещи за диабетици

© Google, googleИнтернет гигантът Google представи поредния си необикновен проект – умни контактни лещи. Той е дело на отдела за авангардни иновации Google[x].


Лещите са предвидени за хора страдащи от диабет. Специалистите на Google са вградили в тях сензори за измерване на нивата на глюкозата в кръвта. Устройствата предават информацията до смартфон например благодарение на интегрирания си модул за безжична комуникация.


Оборудването е поставено между две тънки лещи и така не пречи на очите. Компанията вече е провела серия клинични тестове, които са били използвани за създаването на прототипните лещи.
Браян Отис и Бабак Парвиз, които са ръководители на проекта, споделят, че се обмисля вграждането и на LED светлини в лещите. Те ще предупреждават пациента когато нивата на глюкозата наближат рискова за него граница. Прототипите в момента правят по едно измерване на секунда.


Google съобщава, че търси и партньори, които да помогнат на компанията да изведе прототипите си до завършени устройства, които да се предлагат на пазара. Интернет гигантът допълва, че ще има възможност и за създаване на допълнителни приложения за умните лещи, които да се възползват от техните възможности. Един от примерите, които дават специалистите на Google, е изпращане на данните директно и до лекаря на пациента, който да може да следи показателите и да съдейства по всяко време.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK