След 31-месечен сън космическата сонда "Розета" се готви за срещата си с комета

Макет, създаден от Европейската космическа агенция, на космическия апарат "Розета" и кометата Чурюмов-Герасименко.

© Reuters

Макет, създаден от Европейската космическа агенция, на космическия апарат "Розета" и кометата Чурюмов-Герасименко.Космическият апарат "Розета" бе събуден днес след 31-месечен дълбок сън за срещата си с кометата Чурюмов-Герасименко, предаде Франс прес, като се позова на Европейската космическа агенция (ЕКА).


Сондата бе програмирана да излезе от режима на хибернация в 10 ч. по Гринуич (12 ч. българско време). Първият сигнал, изпратен от "Розета", обаче достигна Земята, намираща се на около 800 милиона километра от апарата, в 18.18 ч. по Гринуич (20.18 ч. българско време), след 45-минутно пътуване със скоростта на светлината.


С помощта на сондата Европейската космическа агенция се опитва да разкрие повече неща за еволюцията на Слънчевата система чрез изследвания на кометата Чурюмов-Герасименко. Срещата на "Розета" с кометата е планирана за тази година, преди космическият апарат да пропътува заедно с нея известно разстояние в космоса до края на 2015 г.
Първият сигнал, изпратен от "Розета", достигна Земята в 18.18 ч. по Гринуич, след 45-минутно пътуване със скоростта на светлината.

© Reuters

Първият сигнал, изпратен от "Розета", достигна Земята в 18.18 ч. по Гринуич, след 45-минутно пътуване със скоростта на светлината.


Тази мисия, свързана с "космическа археология", дължи името си на Розетския камък, който позволи на френския учен Шамполион да дешифрира египетски йероглифи в началото на 19-и век.


Кометите са капсули, свидетели на раждането на Слънчевата система, заяви Марк Маккокрън от ЕКА. Отварянето им и изследването на съдържащите се в тях газ, прах и лед ще дадат ценни данни за произхода на Слънчевата система и може би за живота, защото кометите съдържат органични молекули.


Учените избраха Чурюмов-Герасименко, а не някоя измежду многото кръжащи край нашата планета комети, защото е просъществувала милиарди години в далечния космос, преди преминаването близо до Юпитер през 1959 г. да промени съществено орбитата й. Казано с други думи, кометата не е била подложена на разпадане под ефекта на слънчеви лъчи и свидетелствата й за Вселената ще могат да се разчетат.


След 31-месечен сън космическата сонда "Розета" се готви за срещата си с комета

© Reuters


Капсулата свидетел е останала заключена 4,6 милиарда години - време е да отворим този сандък, в който има съкровище, отбеляза Маккокрън.


Сондата "Розета" и спускаемият й апарат Фила, който трябва да кацне върху ядрото на кометата през ноември, са снабдени с 21 инструмента. Искаме да научим всичко за кометата - да съберем данни за магнитното й поле, състава, гравитацията, температурата й, поясни Амалия Ерколи-Финци от екипа.


Сондата "Розета" бе изстреляна през 2004 г. и след като измина около 7 милиарда км беше приведена в състояние на дълбока хибернация през юни 2011 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK