Компанията 3D Systems разработва 3D принтер, който създава шоколадови десерти

Някои обикновени 3D принтери също могат да бъдат пригодени за работа с храни като захар и шоколад, но прецизността и възможностите им не са големи.

© Reuters

Някои обикновени 3D принтери също могат да бъдат пригодени за работа с храни като захар и шоколад, но прецизността и възможностите им не са големи.Триизмерните принтери могат да се използват за създаването на най-различни предмети. А според немалко компании тези устройства имат потенциал и в кулинарията.


Производителят 3D Systems и сладкарската компания Hershey's например работят по създаването на 3D принтер, който създава шоколадови десерти, съобщи CNN. Според 3D Systems подобно устройство може да помогне за по-бързото и масово навлизане на триизмерните принтери в ежедневието.


"Независимо дали става дума за нов бонбон или създаването на нов начин за производство, винаги търсим нови технологии като 3D принтирането", коментира Уилям Папа, ръководител на отдела за проучвания и разработки на Hershey's. Засега двете компании не посочват срок кога устройството им ще е готово за пазара.
Идеята е чрез него да може да се създават различни десерти по готови рецепти или измислени от потребителите. Разбира се, то ще може да се използва и за изготвянето на сладка с по-нетрадиционни форми.


В началото на месеца 3D Systems представи и друг подобен принтер, който може да създава обекти чрез захар. При него обаче се разчита главно на дизайна, докато разработката заедно с Hershey's ще може да смесва и няколко съставки за постигане и на различни вкусове.


Компанията Natural Machines пък има малък принтер, който създава пица и равиоли, припомня онлайн изданието Mashable. Чрез монтиране на допълнителни приставки може да се създават и други ястия. Устройството се очаква на пазара в средата на тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK