Осем устройства и приложения за блогъри и репортери

Осем устройства и приложения за блогъри и репортери

© Flickr (CC) / juokazВ ерата на интернет, социалните мрежи и високите технологии отразяването на събития често първо се осъществява от обикновени хора, които са свидетели на случващото се. Някои блогъри също разчитат на бързината си преди информационните емисии. Електронните медии вече също изпробват подобно отразяване чрез смартфони и интернет връзка например.


За да може да отразява събитието максимално дълго и ефикасно, човек трябва да е снабден с подходящата техника. Не е задължително тя да е съвсем професионална и скъпа.


На първо място е добрата видеокамера или фотоапарат в зависимост от необходимостта. Голяма популярност набира компактната видеокамера GoPro, която е компактна, издръжлива на тежки условия и записва с доста добро качество. Разбира се, всичко това си има цена, която не е по джоба на всеки.
Затова може да се използват други алтернативи. Повечето смартфони например вече предлагат достатъчно добро качество от своите вградени камери. При тях основен проблем е качеството на звука при видеозапис, но при предаване на случващото се на живо по интернет никой няма да се сърди, ако звукът не е стерео или достатъчно кристален.


Смартфонът може да се използва и като удобен диктофон, бележник и, разбира се, инструмент за свързване с интернет, проверка на допълнителна необходима информация и публикуването на снимки, видео и текст. Основен недостатък е, че при голямо натоварване батерията на смартфона може доста бързо да се изтощи. Затова е препоръчително в чантата с техника да има и допълнителна батерия за смартфона.


В случай че качеството на озвучението е на първо място, например при стрийминг на подкаст или онлайн радио, в. Guardian препоръчва използване на допълнителен микрофон като Rode Smartlav, който може да се свърже със смартфона и да осигури доста по-добро качество от вградения. Компактното устройство iRig MIC Cast е алтернативно предложение.


Освен хардуер блогърът или репортерът трябва да разполага с подходящ софтуер. oTranscribe например може да помага при превръщането на гласов запис в текст (за ограничен брой езици).


Приложението Genius Scan позволява сравнително лесно и бързо сканиране на документи чрез вградената камера на смартфона. То разполага и с допълнителни инструменти за оптимизиране на изображението и извличане на максимално висока и ясна резолюция.


Използването на облачни услуги като Google Drive или Dropbox също са много важни. Благодарение на тях може да се съхраняват файлове, да се обработват документи и да се обменят от всяка точка с интернет достъп.


В тази връзка приложение за известяване за наличие на свободни WiFi мрежи в близост може да е доста полезно и да елиминира необходимостта потребителят сам да проверява това. Осигуряването на повече от един метод за свързване с интернет също е важно. Например освен чрез WiFi и чрез мобилен интернет, включително и чрез USB модем.


И все пак техниката има една основна характеристика - може да се развали в най-неподходящия момент. Затова в раницата не трябва да се забравя и присъствието на класическите тефтер и химикалка. За всеки случай.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK