Google придоби водеща компания в разработката на изкуствен интелект

Google придоби водеща компания в разработката на изкуствен интелект

© Clay Mclachlan, ReutersGoogle е новият собственик на компанията за изкуствен интелект DeepMind Technologies. Сделката е на стойност между 400 млн. и 500 млн. долара, съобщава онлайн изданието Re/Code. От Google потвърждават за покупката, но не коментират цената.


DeepMind Technology е известна в технологичния бранш като един от сериозните разработчици на изкуствен интелект. Компанията все още е сравнително малка, като има около 50 служители, но резултатите й са достатъчно големи, за да привлекат вниманието на водещи гиганти като Google.


Източник на Re/Code определя DeepMind като "последната голяма независима компания с фокус върху изкуствения интелект". Той описва качеството на нейната работа чрез служителите, които са имали интерес да работят в нея, а те са потенциални кандидати за работа и в Google, Facebook, Baidu. Социалната мрежа е била другият кандидат за компанията.
DeepMind разработва изкуствен интелект за различни цели. Един от тях е система за препоръки на стоки и услуги за онлайн магазини и търговци.


Изпълнителният директор на Google Лари Пейдж лично е ръководил осъществяването на сделката. Базираната в Лондон компания ще бъде част от Google и ще помага на интернет гиганта в неговия отдел за роботика и изкуствен интелект, който ще има сериозна роля в бъдещето на компанията, поне по нейни първоначални планове.


Като част от сделката Google се съгласява да създаде и спазва етичен кодекс за употребата на изкуствен интелект. Целта е да се гарантира, че няма да има злоупотреби с технологията и че тя ще се използва само за добро. Ще има и специален етичен борд от няколко души, който ще следи за спазването на кодекса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK