Битката за повече прозрачност на случващото се с личните данни тепърва предстои

Битката за повече прозрачност на случващото се с личните данни тепърва предстои

© Kacper Pempel, ReutersДнес Европейският съюз отбелязва Деня за защита на личните данни. Всяка година на 28 януари ЕС обръща специално внимание на методите за събиране на информация за гражданите, каква е тя, за какво се ползва и какви са правата на жителите на ЕС.  


Тази година е може би най-важният ден за защита на личните данни в историята. На фона на разкритията на Едуард Сноудън и продължаващите практики на агенции като NSA и правителства да изискват и събират от компаниите лични данни на техни клиенти припомнянето на неприкосновеността на личната информация е много важно.


Водещи IT компании, сред които Google, Apple, Facebook, Microsoft и AOL, получиха сериозен удар по репутациите си през лятото на миналата година. Разкритията на Едуард Сноудън, че оказват съдействие на американските власти и предават лични данни на техните потребители, имат своя отзвук и до днес.
Разбира се, компаниите бързо и категорично отрекоха да дават какъвто и да било директен достъп до сървърите си на когото и да било. Тим Кук наскоро дори заяви, че той и екипът му "трябва да бъдем изведени в ковчег, за да може NSA да получи достъп до сървърите ни". Всички компании признаха, че предават потребителски данни само когато получат основателна съдебна заповед за това и не успеят да спечелят обжалването й, когато това е възможно.


Борба за прозрачност


В продължение на месеци фирмите призоваваха американското правителство за по-голяма прозрачност какво се случва с личните данни на хората. Лидерите на няколко от най-големите технологични компании се срещнаха и с американския президент Барак Обама и категорично отказаха да дискутират каквото и да е друго, докато тази тема не бъде обсъдена.


Късно вчера американските власти най-сетне отстъпиха малко и дадоха разрешение на компаниите да дадат малко по-точни числа за изискваните данни. Победата на компаниите обаче е минимална. Apple например има право да обяви, че за периода 1.1.2013 г. - 30.6.2013 г. е получила между 0 и 249 заповеди за предаване на лични данни, които пряко засягат националната сигурност на САЩ. Всяка от тези заповеди е за конкретен човек независимо от неговата националност и местоположение.


Тези разкрития обаче не са достатъчни за всички компании. От броя на изискваните и предадени данни не става ясно какво се е случило с тях след това, нито как са използвани. Facebook, Microsoft, Google, Yahoo и LinkedIn водят съдебна битка с американското правителство за по-голяма прозрачност.


"Заведохме исковете, защото смятаме, че обществото има право да знае за обема и типа на исканията, които получаваме. Доволни сме, че департаментът по правосъдие се съгласи да ни разреши да публикуваме тази информация. Това е положителна стъпка и ще продължим да окуражаваме Конгреса да вземе още мерки и да обърне внимание на всички реформи, за които смятаме, че са необходими", казват петте компании в свое общо изявление. Apple също подкрепя колегите си и призовава за повече яснота какво се случва с личните данни на хората.


"Това е критично важна стъпка напред за укротяването на прекомерното правителствено следене", коментира пред The Wall Street Journal адвокатът на Американския съюз по граждански права и свободи Алекс Абдо. Той призовава Конгресът да поиска още повече разкрития от агенциите за шпионажа, който не включва технологични компании.


Изпълнителният директор на компанията за облачни услуги Skyhigh Networks Раджив Гупта иска още по-голяма конкретност. Според него обобщаването на данните в групи не е промяна. Трябва да има яснота какво се случва с всеки иск.


На Стария континент


И докато в САЩ битката за прозрачност се води между компаниите и правителството, в Европа, изглежда, има по-голямо единодушие по въпроса. Европейският съюз приема още през 1981 г. Конвенция 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на личните данни. За ЕС неприкосновеността на личните данни на хората е човешко право и трябва да се съблюдава и спазва много стриктно.


И макар правителствата на страните - членки на ЕС, да имат доста по-ясна позиция, те също трябваше да обърнат повече внимание на своите разузнавателни агенции. Особено Великобритания, чийто еквивалент на NSA се оказва един от най-активните събиратели на данни.


Последното разкритие на в. Guardian е от днес и посочва, че NSA и британската GCHQ са събирали информацията от мобилни приложения и игри, докато тя се прехвърля по интернет. Така двете агенции са разбрали възрастта, местоположението и дори сексуалната ориентация на ползвателите на мобилните апликации и игри.


Една от основите цели на чествания от ЕС Ден за защита на личните данни е повишаване на културата на хората и да ги запознае с техните права в интернет. Българската Комисия за защита на личните данни има специален подсайт, в който е публикувала съвети и полезна информация за гражданите, с които е добре да се запознае всеки.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  В началото хората имали само своето име и евентуално адрес, на който живеят. След това дошла държавата и ги номерирала с номер (ЕГН), издала им и документ за самоличност, който също си имал номер. После станало чудо. Хората започнали да пазят и ценят номерата, с които ги номерирала държавата, повече от собственото си име.

  край на приказката

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 628 Весело

  Хайде стига с тия лични данни вече! Който няма какво да крие, няма проблем с това, нали така Западняк?

  Иначе как ще изловим талибаните и чехите...опа, чеченците в САЩ!?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 3. 3 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ние си имаме пък ТР. Там всеки може да си гледа каквото си иска.

 4. 4 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  ДНЕС въпроса е решен в полза на Държавата, въпроса е утре как ще бъде решен.

  Сигурното е, че отново решението ще се вземе отново от Държавата, но основното е за ползването на тази информация, когато тя попада в ръцете на спекулиращи девианти.

 5. 5 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Българската Комисия за защита на личните данни има специален подсайт, в който е публикувала съвети и полезна информация за гражданите, с които е добре да се запознае всеки."

  Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи. Междувременно ще се усвоят пари с няколко рекламки, сайтче и плащания към наши фирми, а ЕГН-тата на хората ще продължат да се подхвърлят насам-натам между институциите и всеки път ще се попълват едни и същи лични данни в поредната бланка, вместо да се изтеглят от системата, която държавата трябва да изгради и защити.

 6. 6 Профил на Krasimir Koev
  Krasimir Koev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  пълен смех са тея в ЕК относно горепосочената тема

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9302 Неутрално

  КАКВА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ , ПОЛИЦИЯТА ЗНАЕ ЛИ ГО ТОВА ? като днес взе на всички от окупиращите стеденти л.карти да ги сканира . безобразие.

 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Тепърва ???...
  Добър ден, колко е часа ???...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK