Първият софтуерен университет у нас ще отвори врати на 16 февруари

Първият софтуерен университет у нас ще отвори врати на 16 февруари

© Stoyan Nenov, ReutersПървият софтуерен университет в България започва да приема първите си студенти. За момента се приемат кандидатури за безплатни подготвителни курсове по основни на програмирането. Те ще се проведат в периода март-април т.г.


Самият Софтуерен университет (СофтУни) ще отвори официално врати на 16 февруари. Той ще бъде базиран в София, но ще предлага и обучение по интернет.


Подготвителните курсове ще завършат с изпит, който ще има и ролята на приемен. Самото обучение на първия випуск ще започне през месец май т.г.
Продължителността на обучение е две години, като е разделена на шест нива. Всяко от тях е с продължителност четири месеца. Обучаващите се, които ще изберат форма с посещаване на лекции, ще трябва да отделят между 10-12 часа на ден за първата година от обучението. През втората година натовареността се намалява до 10-20 часа на седмица.


СофтУни ще се стреми да помага на студентите и при тясното им специализиране, намиране на работа, изграждане на умения. Като допълнителна възможност ще се предлагат курсове и изпити за придобиване на умения за конкретна професия, например разработчик на ASP.Net, Backend Developer и др.


Университетът ще извършва приемни изпити по програмиране на всеки два месеца. Явяването на безплатните подготвителни курсове не е задължително, но е препоръчително, особено за кандидатите с по-малък опит в програмирането. Повече информация за университета може да получите на неговата официална страница.


Основна цел на СофтУни ще е да даде професия и работа на студентите си. Получената след двете години обучение квалификация може да получи статут на диплома за висше образование, ако студентът реши да продължи образованието си с още една или две години в университет - партньор на СофтУни.


В основата на университета е Светлин Наков, който беше двигател на софтуерната академия на "Телерик". През ноември миналата година Наков се оттегли от компанията, за да се посвети на проекта си за софтуерен университет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK