Защо България е толкова бедна е най-често задаваният въпрос за страната в Google

Защо България е толкова бедна е най-често задаваният въпрос за страната в Google

© Рандъл ОлсънGoogle знае всичко. Така поне гласи неписаната поговорка между интернет потребителите. Мнозина от тях се обръщат към търсачката в търсене на отговори за всякакви въпроси.


Глобалната мрежа е и своеобразен прозорец към света, като предоставя много информация за държавите и техните особеноси и отличителни черти. Компютърният специалист Рандъл Олсън е направил семпла карта, която показва най-често задавания въпрос към Google от потребителите за всяка отделна страна. Информацията е базирана на функцията за автоматично довършване на въвеждания текст на Google, която пък работи на принципа на най-популярните търсения към дадения момент.


Така към 26 януари т.г. най-често задаваният въпрос от английски говорещите потребители на Google по отношение на нашата страна е защо България е толкова бедна. Отговорите, които Google предлага, са разнообразни и покриват предимно новинарски публикации от 2010 г. насам.
На местата на всяка държава в картата са поместени най-често задаваните въпроси за дадените страни. Така например потребителите се вълнуват защо в Китай е толкова замърсено, защо Русия е толкова голяма.


И макар за някои държави да има доста интересни въпроси, например защо Азербайджан участва в Евровизия, топ въпросът за преобладаващия брой страни е защо са толкова бедни. Така в тази класация България се нарежда в средата.


От разпределението на въпросите проличава и цялостното състояние на държавите. Въпросът за бедността е водещ за почти всички страни в Източна Европа и Балканите.


За Азия вече също има такава графика, направена от потребителя System637 на Reddit. Тя е изработена на същия принцип, използвайки същата информация от Google.


Защо България е толкова бедна е най-често задаваният въпрос за страната в Google

© Рандъл Олсън


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK