Светлин Наков, Софтуерен университет: Моята лична кауза е България - Силициевата долина на Европа

Светлин Наков

© Красимир Юскеселиев

Светлин НаковСветлин Наков е съосновател на стартиращия скоро в София Софтуерен университет. Завършил е ФМИ на Софийския университет, като има над 20 години опит в технологичната индустрия като софтуерен инженер, мениджър, предприемач. От 2009 г. до 2013 г. е в основата на създаването и развитието на софтуерната академия на българската компания "Телерик". През есента на миналата година напуска академията, за да се посвети на мечтата си да създаде софтуерен университет у нас. Разговаряме с Наков за необходимостта от такъв проект, състоянието на образователната система у нас и бъдещето на технологичния бранш.


Как стигнахте до идеята за софуерния университет?


- Стартираме първия по рода си софтуерен университет, който ще произвежда качествени и добре подготвени софтуерни инженери с практически умения. Такива, каквито се търсят в сайтовете за работа. Смея да кажа, че вече имам опит, защото преди ръководех софтуерната академия на "Телерик".
Tам разработихме методика за масирани обучения на софтуерни инженери с много практика и много екипна работа. Горд съм, че успяхме с четирима души да обучим присъствено една група от около 1000 човека, от които след една година оцеляха около 180, които започнаха работа.


Сега пренасяме целия този опит на едно по-високо ниво, като добавяме вече и диплома за висше образование. Това дава възможност хората да вземат както професия, така и диплома. Досега учиш в УНСС или друг университет, защото ти трябва диплома. Отиваш да работиш и на работата се учиш как да работиш, защото в УНСС не те научават как се работи. Това е реалността. Не говоря конкретно за УНСС, а за университетите като цяло, най-вече държавните.


Отдавна ми е мечта да направя софтуерен университет, защото още като отидох във ФМИ на СУ, видях каква е трагедия. Като отидох на занятия, видях, че преподавателите са застаряващи, пишеха на дъската, четяха си от някакви неща. Като ги питаш нещо, те си знаят едно и обучението не беше на ниво. Трябваше основно да се самообучаваме. Вярно е, има тук-там изключения. Във всеки университет има пет човека, които наистина са добри, наистина работят и преподават с желание.


Тогава си казах, че нещо не е наред и е сбъркано в системата. Не трябва да е така. Не е нормално ти да отидеш да учиш програмиране, а да ти набиват математики по скучен начин. В ТУ ти преподават материалознание и колко здрав бил циментът. Това е за хората, които са се записали да бъдат софтуерни инженери. Това учат. Защо? Защото, човекът, който го преподава, трябва да бъде изгонен иначе. Той нямал часове. Все едно частна фирма да отвори позиция само и само да задържи човека. В пазарния принцип не се прави така.


Как ще се приемат студенти в Софтуерния университет?


- Аз имам много сериозна амбиция да направим нещо мащабно. Сега планираме да приемем между 1500 и 2000 души на т.нар. нулево ниво, което е подготовката за приемния изпит. При нас приемният изпит е с програмиране, т.е. както в Художествената академия приемат с рисуване. Ако не можеш да рисуваш, ходиш на курс, научаваш се и отиваш на изпит. Ние се опитваме да изградим нещо подобно. Трябва да можеш поне малко да програмираш, да ти се отдава, защото не е за всеки. Изисква се логическо мислене, подреденост на мисълта. Ако ти се отдава, те приемаме. Подготовката за приемните изпити е абсолютно безплатна в присъствена и онлайн форма. Ще работим с групи от около 200 души.


Практическият изпит е конкурсен. Обявяваме определен брой места и по класиране най-силните се приемат, другите чакат второ класиране и т.н. Ще имаме три приема в годината, защото сме пазарно ориентирани. Повечето университети правят приеми септември. Това не съответства на пазара. Той търси хора постоянно. Не може една фирма да назначава хора само септември. Трите приема ще са през май, септември и януари.


Кой може да се обучава?


- Не мога да обещая, че програмирането е за всеки. Не е за всеки. Както е спорът или свиренето на цигулка. И да се уча на цигулка или да правя върхови спортни постижения, вероятно няма да ми се получи.


Ако имаш логическо мислене, имаш възможността да решаваш проблеми, ще стане работата. Този подготвителен курс е много подходящ човек да види дали това е за него. Идваш два месеца без никакви ангажименти, имаш си домашни, учиш, задаваш въпроси във форума, на живо при другите и на преподавателите и асистентите и се явяваш на изпит. Изпитът е абсолютно честен, защото е автоматизиран. Проверката е компютърна и няма човешка намеса в оценяването.


Курсовете могат да се карат и от ученици. Ние нямаме възрастови ограничения. Може да се запише шестокласник. Ако се справя, нека да върви напред. Разбира се, няма да има студентска книжа, защото чисто законово няма как да е студент. Но когато завърши средното образование и при нас вече си е взел изпитите, ще може да се запише и за държавна диплома, ако иска.


Какви ще са цените на обучението?


- Досега винаги обученията са били безплатни. Занимавам се с това от много време. През 2000 г. още от СУ, после си направих една фирма, която се казваше "Национална академия по разработка на софтуер". Там фирмите плащаха да им се обучат хора, а хората не плащаха. Сега ще пробваме друг модел. Най-добрите учат безплатно, а останалите плащат такси, които са съизмерими с таксите в ТУ, СУ и по-ниски от НБУ и американския колеж.


Топ 10% от всички учащи ще учат безплатно. Но ако не попадаш сред тях, може да се запишеш за онлайн или присъствено обучение. Аз лично препоръчвам присъствено, защото онлайн обучението не е толкова ефективно. То е за краен случай. Като нямаш още пет човека, които учат същото и които са на съседната маса, да си говорите, да влезеш в средата, не е същото. Онлайнът е по-подходящ за хора, които работят и нямат много време, но успеваемостта не е много голяма. Цените и всичко необходимо са обявени на сайта.


Предлагаме и опцията Наблюдател – абсолютно безплатна. Тя дава пълен достъп до нашите учебни материали и курсове, такива, каквито ги получават обучаващите се онлайн. Подобно е на известните обучения като Coursera например. Модерното образование отива към отвореност.


Ще има и възможност за стипендия от фирми. Това ще дойде от самите фирми. Те търсят качествени софтуерни инженери. Колкото по-можещи и напреднали и доказали са се те, чрез изпити и проекти, толкова по-голям е шансът някоя фирма да прояви интерес към тях. Доста фирми проявяват интерес, но за момента няма какво да им предложим. Те искат да им покажем CV, резултати. Стипендиите ще дойдат в процеса на обучение. Най-добрите ще ги вземат най-рано, което е логично. Но фирмите могат да имат собствени критерии, например човек, който знае германски език.


Фирмата може да се договори с човека за условията. Някои фирми може да дадат допълнителни пари за наемане на квартира например, особено ако човекът е голям талант. Други ще поставят ангажимент, някои не.


Друго, за което преговаряме, е банкови заеми. Колко ще са изгодни условията не знам, но вероятно ще са съизмерими със студентските кредити. Това също е добър вариант. Ако съм от по-беден край и родителите ми едва смогват да се издържаме, кредит много ще ги улесни. Чисто формално как ще се случи още не мога да кажа.


Какви специалности ще се предлагат?


- Започваме с няколко специалности. За уеб програмист, за front-end developer или сайтаджия, javascript. Ще подготвяме хора с Wordpress и контент мениджмънт. За старта е това. По-нататък ще развиваме специалности най-вероятно с мобилните технологии, приложения за Android и iOS, после php и Java. Целта е да покрием всички масово търсени технологии на пазара.


Другата ни цел е да научим хората, че технологията няма значение. Много хора си мислят, че програмирането на php е много по-различно от програмирането на Java. Различно е, но не е много по-различно. Както един майстор, който се научи да ремонтира 3-4 вида коли, като му дойде непозната кола, ще поогледа малко и ще може да я ремонтира. При писането на софутер е същото. Като си писал за 2-3 платформи бързо можеш да превключиш. Затова нашата концепиця е да дадем повече фундаментални знания и по-малко да навлизаме в конкретни технологии, макар че и това ще правим. Идеята е да научим хората да програмират. Да пишат по утвърдени принципи и практики. Да пишат чист, добре организиран и структуриран код.


По-натам няма да си спестим и по-сложни предмети като интелигентни системи, системи за компютърно зрение, за разпознаване и синтез на говор, компютърна графика. Но ще разглеждаме приложния аспект. Не доказваме теореми, не изучаваме формули. За нас е важно да научим човека как да си направи една 3D игра например, да може да я програмира от А до Я, а не толкова да знае формулите, по които светлината се движи.


За мен фундаментално знание в компютърните науки е това знание, което с годините остава устойчиво. Бази данни имаше и 98-ма година. Структури от данни, алгоритми и т.н. ги имаше и преди 20 години. Тук някои университетски професори веднага ще скочат, че фундаменталните знания били математика. Да тя е такова, но не за нашата професия. Не я отричам, не е нещо лошо, но не е и непременно необходимо да тровим живота на хората с диференциални уравнения, с теория на числата, теория на програмите, която е една от най-големите глупости, които могат да съществуват, да теоритизраме как работи компютърът.


Тези неща са много специфични и могат да се ползват, ако се занимаваш с научна дейност или правиш много, много специализирани софтуери. Професорите с титлите ни внушават, че трябва да учим математика, че трябва материалознание, статистика и такива неща. Не, това не са фундаментални знания за софтуерния инженер.


Даже бих искал да дефинирам какво означава софтуерен инженер, защото и там има фундаментално неразбиране. Софтуерният инженер е човек, който прави софтуер и решава проблем от практиката. За мен инженер се превежда практик. Човек, който докарва реален резултат. Софтуерното инженерство включва дефиниране на проблема, интервюта с клиенти, подбор на технологии, архитектура, подходи, до програмиране на кода и последващо внедряване на продукта, обучаване на клиентите да го ползват и последващата поддръжка. Това работят софтуерните инженери и инженерите по качеството. Повярвайте ми при тези специалисти фундаментът не е математиката.


Как ще протича самото обучение?


- При масовите обучения има едновременно 200 души. В залата ще има компютри, места с контакти за лаптопи и нечовешка безжична мрежа, която издържа по един компютър и един телефон на 200 души едновременно. В залата има озвучаване, има три проектора, където преподавателят ще показва на живо. По време на упражненията ще има и десетина асистенти, които ще помагат. Тази система е правена, имаме опит, работи. Тя позволява с малък брой преподаватели, асистенти и автоматизирано оценяване да успеем да обучаваме на такава цена. Иска ми се да е безплатно, но няма как да стане.


Ще имаме и онлайн учебна система. В нея студентите ще си виждат домашните, оценките, сроковете, учебните материали, всичко. Системата ще позволява достъп и на родители, ако плащат те например. Работодателите, които дават стипендии, също ще имат достъп, да видят какъв код пишеш, какви курсове си записал, какви са ти резултатите. При някакви условия ще дадем възможност на фирми да преглеждат и профили на други студенти и да си изберат кого да извикат на интервю.


Преподавателите също ще влизат в учебната система. Освен оценки и домашни, те ще качват учебни материали. Всяка лекция се записва на видео и се качва на сайта за свободно гледане. Видео уроците са най-ценното.


Следващият елемент е точковата система на оценяване. Идеята е да стимулираме различни дейности и умения сред хората, а не само техническите умения. Допълнителни точки се дават за предадени домашни. Системата за проверяване на домашни ще е между студентите. Защото при 2000 студенти по 10 домашни, това са 20 хил. работи и ще ни трябва армия от проверители. Затова, както е в другите масови обучителни курсове, на случаен принцип ти се дава анонимно домашно и го проверяваш. Това е хубаво, защото се учиш и от другите. Виждаш как другият го е направил, научаваш нещо ново.


Вторият критерий, на който много държим, е екипните проекти. Те са много приятни и забавни и се натрупва много опит. Събираме на случаен принцип, но според резултатите, отбори от по пет човека. Във всеки отбор има по-силни и по-слаби според класирането, и им даваме задача, например да направят играта тетрис на Javascript. Те работят в екип, като пишат заедно, събират се, помагат си, разделят си задачите. Това оставяме на тях. Идеята е да се научат да поемат отговорност, да видят какво означава някой да обещае нещо и да не е готов. Да се сблъскат с реалността, защото когато работиш с хора, не всичко зависи от теб и трябва да се научиш да се разбираш с хората, да комуникираш с тях. Това умение е много търсено сред работодателите, което е нормално. Системата работи много добре, хората също я харесват, защото е по-социална.


Следващият критерии са присъствията. На всеки се раздава чип карта и като идва на занятия се чекира, че е там. Идеята е да се гради дисциплина. С времето съм установил, че хората, които са по-дисциплинирани, изкарват по-добри резултати. Ако идваш само на изпита, не си отделил достатъчно време и няма да се справиш.


Част от най-добрите ще имат възможност да помагат като асистенти. Трябва да имат много силни резултати за курса, по който ще бъдат асистенти. Това мотивира и тях, защото вече ще показват знания и ще споделят опит. За учащите също е мотивиращо да видят някой, който е минал по този път.


Колко преподаватели ще има?


- Ще започнем с 4-5 в началото. Аз ще преподавам, както и мои колеги. Някои от тях са минали през тези обучения в Софтуерната академия, други са добре познати имена в софтуерната индустрия като Марио Пешев, водещ специалист по Wordpress, php, open source проекти. Колегата Мариан Маринов, който прави OpenFest. Той ще преподава по Linux, системна администрация, системно програмиране.


За различните курсове ще търсим конкретни специалисти. Когато пуснем курс за Android разработка, ще търсим човек, който се занимава с това. Нашите преподаватели ще са най-вече практици, хора, които го могат и които имат дар слово.


В традиционните университети винаги искат степени. Истината е, че за нашата индустрия това не е така. Повечето хора като влязат към науката и държавната система на висше образование, те излизат от практиката. Не винаги е така, но традиционно един човек, който е добър Java програмист, той трябва да работи в индустрията. След две години нещата ще се променят и трябва да е в час. Затова нашите преподаватели са хора, които програмират и водят курса например един път седмично, като допълнително занимание.


Какви дипломи и сертификати ще получават студентите?


- Имаме няколко вида документи. Ако вземеш конкретен курс, например по Photoshop, получаваш грамота. Второто е сертификати за т.нар. професии. По време на обучението си при нас човек може да придобие една или няколко професии. Например човек, който прави сайт, както някой го наричат Front-End Developer. Той знае HTML, CSS, поне на начално ниво javascript и др.


Друга професия е да кажем специалист по сървърни и клауд технологии с бази данни. Той трябва да е много добър с бази данни и да прави т.нар. backend или сървърната част на приложенията. При тази професия гледаш като качиш една снимка къде отива тя, как разбираме кой може да има достъп до нея, как се осъществява комуникацията между устройството и сървъра.


Друга професия е клиентски разработчик, т.е. специалист по потребителски интерфейс. Тук трябва да има усещане за удобство, за потребителско изживяване. Те са на границата между художници с виждане за цветове, шрифтове и подредба и технологични специалисти, които могат да реализират това нещо.


Когато човек завърши поредица от курсове, той получава професия. Той ще отговаря на изискванията, които ще види като отвори един сайт за работа. Човек може да вземе една или няколко професии. Имаме фиксирана учебна програма, но има свободно избираеми курсове. Водещото е, че трябва да минеш нивата, а професиите са допълнителни. Не е задължително да изкарваш професии, за да завършиш.


Когато завършиш двете години, получаваш т.нар. от нас диплома за софтуерен инженер-практик. Хората не трябва да се бъркат с дипломите, които дават държавните университети. Нашата диплома има стойност пред работодателите, но няма държавна акредитация. След това човек има възможност да продължи в акредитиран университет по установената държавна система и да стане бакалавър или професионален бакалавър и да вземе призната в Европа диплома.


Един от нашите парнтьори е MTM College, с които имаме съвместна програма. При нея учиш две години програмиране, ставаш софтуерен инженер и още две години учиш предприемачество. Там хващаш другата страна на IT бизнеса, маркетинг, мениджмънт, финанси, как се стартира фирма, как работи тя, как се управлява. Така човек може да е добър технологичен специалист и да знае как се прави бизнес. Дай Боже следващият Google да се роди в България. Преговаряме и с други университети, но за сега не мога да кажа повече.


При записването казваш какво искаш. Когато се запишеш и ще искаш висше образование, получаваш студентска книжка, уверение, можеш да пътуваш преференциално в градския транспорт. Преговаряме и за възможност за общежитие. Тези хора са си студенти. За нас това е допълнителна услуга. За нас е важно да ги научим да работят и да им помогнем да си намерят работа.


Какви са плановете за развитието на Софтуерния университет?


- За момента сме се отказали от желанието да акредитираме нашия университет. Това е много сложно. Процедурата е много тежка и не искаме това. Нашата сила е да дадем професия и работа на хората. Съвсем отговорно казвам, че ние наистина даваме професия и работа. Това не е обещание или мечта. Това е нещо, което вече сме го правили, доказано е, че работи.


Малко по-напред във времето ще даваме възможност на най-добрите студенти да провеждат безплатни курсове в други градове в България. Идеята е да обхванем поне 20-тина български града, където да има курсове за програмиране, поне за начални умения. Моята лична кауза е България да бъде Силициевата долина на Европа. Тя е доста амбициозна, но може да се реализира, като се тръгне от топ образование в технологичния сектор и предприемачески дух. Ще видим докъде ще го докараме, но поне с образованието в софтуерната индустрия смятам, че ще направим много голям прогрес.


Ние правим мост. Бизнесът търси качествени софтуерни инженери, но няма. Хората искат да станат такива, но няма обучение и ние запълваме тази дупка и затова има толкова голям интерес. За първия ден след пускането на сайта имаше над 1000 регистрации, което е показател, че наистина има интерес и на хората им се учи. Това го знам много добре, защото и аз исках да уча програмиране и се наложи да отида там, където е най-малко зле – в СУ. Не беше добре, но в сравнение с да кажем ТУ, беше най-малко зле. Сега човек може да дойде и да учи това, което иска – програмиране.


В по-цивилизованите държави този проблем е решен. Там има няколко типа университети. Едните са научно ориентирани, а другите са приложно ориентирани. В Германия например има приложно ориентирани университети, където преподават хора от индустрията. Идва човек от автомобилен производител, излиза от завода и влиза в час и обяснява как се прави шаси например. Това искаме да направим и ние, но понеже няма законова рамка как да го направим, го правим с партньори съществуващи университети. Няма лошо едни университети да правят наука и в България има нужда от наука, не само от практици. Но не може всички да ги пускаш към науката. Не е за всеки. Нека има приложни университети, където хора от индустрията да преподават. Сега го правим законно, но не така както трябва да бъде.


Какви препоръки към потенциалните студенти бихте дали?


- Първо да решат с какво искат да се занимават. Това, че програмирането им изглежда интересно, не е сигурно, че ще е така. И на мен ми изглежда интересно да стана баскетболист, но може да не ми се отдава. Моя съвет е да пробват безплатните двумесечни курсове. Те ще започват на всеки месец-два. Могат да пробват и онлайн, ако не са от София.


Другият ми съвет е да спрат да се оплакват и да вземaт бъдещето в ръцете си. Българинът е свикнал да се оплаква. Масово се говори "те не ми дадоха работа", "те не ми дадоха образование", "те ме излъгаха". А ти какво направи? Не си губете времето.


Още един съвет. Започвайте от малки. Ако искате да се занимавате с програмиране, да завършиш училище и тогава за започнеш, е ужасно късно. Музикантите започват на 5 години. Как искате да започнете на 22 години и да станете добри? Вече имате възможност още пети клас да започнете да програмирате. Аз в 10-ти клас вече работех на заплата на половин ден. В момента младите хора имат шанс да вземат тази професия още в училище. Могат да хранят родителите си още в 10-ти клас, защото всички знаем, че в нашата индустрия се плаща добре.


Съветът ми е, когато вземат акъл да го вземат от правилните хора. Много често отива ученик в училище и учителката по литература му казва, че щом иска да програмира, трябва да отиде в Щатите, защото тя така била чула. Вижте човека, от който вземате акъл. Ако взимаш съвети от учителката си, трябва да искаш да станеш учител. Ако искаш да си предприемач, вземи акъл от успешни предприемачи. Ако искаш да си скиор, търси съвети от скиор, а не от някой, който никога не е карал ски.


Не казвам, че аз съм най-големият авторитет. Има и други хора. Слушайте Стив Балмър, вижте Стив Джобс. Ако искаш да си успял в една сфера, следвай успелите в нея. После ти ще проправяш път и другите ще те следват.


Ако искаш да си програмист, вземи си компютър, направи си сайт, блог. Пробвай да си направиш приложение за телефона. Може да не се получи от първия път. И на мен не всичко ми се е получавало от първия път. След това гледаш видео, четеш книги. Ако искаш да направиш нещо в този живот, става с работа. Това е моят начин. Знам, че има хора, които изкарват пари, без да работят. Ако искаш да станеш такъв, гледай си чалга телевизиите, които проповядват това. Слушай си хип-хоп песни, където пак проповядват тарикатски номера. Аз ви казвам как е в софтуерната индустрия. Става с много работа и затова трябва да се започне още трети-четвърти клас. Това е съветът ми – действайте, учете, борете се, търсете начин, а не оправдания.


Какво е според вас нивото на технологичната индустрия у нас спрямо световното?


- Високо е. Нашето технологично ниво е доста добро. Смея да кажа, че софтуерната индустрия в България е на световно ниво. Винаги може да има по-добри и по-лоши фирми, но нивото на професионализъм е много добро. Количеството хора обаче не е достатъчно. Недостигат хиляди.


Като че ли при нас по-малко е развита предприемаческата среда. Ако отидете в Силициевата долина в САЩ, там човек поработва две години във Facebook, после си прави стартъп. Това е нещо обичайно. По-лесно идват идеи, по-лесно хората си вярват. Разбира се, факт е, че там по-лесно дават и финансиране. В България имаме един-два фонда, работят с ниски бюджети и нивото на иновациите е различно.


На техническо ниво сме добри. Трябва ни и количество, и качество. Това не значи, че трябва да спираме да учим. Не сме най-добрите. Има и по-добри от нас. Шансът ни е много добър да вървим напред, защото инвестициите са много ниски. Един компютър и можеш да работиш. Добре се плаща. Имаме шанс да получаваме почти американски заплати в България, а тук разходите са много по-ниски. Младите, които имат интерес към този сектор, да поемат към него. Така си осигуряват бъдещето.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (375)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дано да има повече такива българи!

 2. 2 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Наков дава оценки на разни университети, но самият той започва с лъжа - няма никакъв софтуерен университет. Поначало висшите училища у нас се разкриват с решение на Народното събрание. Към днешна дата висшите училища у нас са 51 - сред тях няма Софтуерен университет. Отделен е въпроса, че не всяко висше училище е университет. Има Закон за висшето образование и не е редно читателите да бъдат заблуждавани с този така наречен Софтуерен университет. Ако става въпрос за нещо от рода на "Софтуерен университет" ООД това е нещо съвсем друго.

 3. 3 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Като изключим вечния дебат за "пазарната" ориентация на университетите и дали те са фирми с основна цел правенето на пари трябва да се отбележи ддоста либералното ползване на фумата инженер от пича... Няма нищо лошо и даже е похвално да си разработва школата човека, но и той почва с плюене по университетите и как не се правли парички там, което веднага идва като несериозно...

 4. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Освен да му пожелая успех.. И късмет!

  Fail with honour then succeed by fraud
 5. 5 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Евала. Такива хора трябват на майка България...

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 6. 6 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#0:"матряла"] Светлин Наков,

  Софтуерен университет:

  Моята лична кауза е България - Силициевата долина на Европа [/quote]

  каквато и да ти е личната кауза...Струва си

  Дай боже повече мотивирани като Наков...

  гладният няма нужда от риба а от Въдица !

 7. 7 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Тогава си казах, че нещо не е наред и е сбъркано в системата. Не трябва да е така. Не е нормално ти да отидеш да учиш програмиране, а да ти набиват математики по скучен начин. В ТУ ти преподават материалознание и колко здрав бил циментът. Това е за хората, които са се записали да бъдат софтуерни инженери. Това учат. Защо? Защото, човекът, който го преподава, трябва да бъде изгонен иначе. Той нямал часове. Все едно частна фирма да отвори позиция само и само да задържи човека. В пазарния принцип не се прави така.  без коментар!!!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  това е правилния път

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на ivanof
  *****
  Неутрално

  Амбициозно и напористо, браво. Но е добре да се преподава и малко "софтуерна етика", за да не се превърне в академия за хакери.

 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Българският Бил Гейтс?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  За жалост е прав за т.нар. "акредитирани университети", точно в тази област. Печално прав. Не за всички специалности и не всички преподаватели, но общата картина е тъжна. Пожелавам му успех.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ако това ти е личната цел, да вземеш да инвестираш и в терапията на шипове, гръбначни изкривявания, затлъстяване, очни заболявания ... Отделно да промениш пенсионната система, така че компютърниците да се пенсионират на 35 години. И интересно, кой от младото поколение ще попълва редиците на училите по тодорживковската система сега, след като на тях дори българският език им е труден.

 13. 13 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 503 Разстроено

  До колкото се разбира "Софтуерен университет" е име на фирма и поради това трябва да се казва като такова или да завършва с ООД, АД и т.н.
  Че това не е университет го доказва и вида на издавания документ при завършване - "грамота". Смях в залата.
  Това изглежда да е частна фирма, която иска да провежда курсове по компютърно обучение. При една статия -добре. Ама при такова "внимание" (голям брой статии) към тях, подобни статии трябва да бъдат отделени в рекламен блок!

 14. 14 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "Blaster _":

  Виж какво казва Наков:

  "Сега пренасяме целия този опит на едно по-високо ниво, като добавяме вече и диплома за висше образовение."

  Как ще дава диплома за висше след като не същестува софтуерен университет ? Доста нагло лъже това момче.
  Ето висшите училища у нас, които могат да издават дипломи за висше образование:

  http://www.mon.bg/left_menu/registers/vishe/registar.html

 15. 15 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Програмирането не е за всеки !
  "Не мога да обещая, че програмирането е за всеки. Не е за всеки. Както е спорът или свиренето на цигулка. И да се уча на цигулка или да правя върхови спортни постижения, вероятно няма да ми се получи"

  Да защитим животнитe !
 16. 16 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#9:"ivanof"]Но е добре да се преподава и малко "софтуерна етика", за да не се превърне в академия за хакери.[/quote]
  Това се преподава първите 7 години в къщи....

  zenrus.ru
 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Силно начало,да видим по-нататък как ше са нещата

 18. 18 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#14:"dend"]Как ще дава диплома за висше след като не същестува софтуерен университет ? Доста нагло лъже това момче. [/quote]

  Държавна диплома може да се издаде като изкараш 2 години в Софтуерния университет и после 2 години в "нормален" университет. Поне така разбирам написаното на сайта.

  Иначе евала на Наков!

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Преди няколко дни под подобна статия за Наков в Капитал доста андрешковци бяха налазили форума. Направо специалисти по хейтване с/у момчето....

 20. 20 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#7:"matera"]Тогава си казах, че нещо не е наред и е сбъркано в системата[/quote]
  Има нещо тотално сбъркано в българската образователна система, с много малки изключения.
  Висшето образование все още е по съветски образец, изключително тромаво и в огромната си част неадекватно и неприложимо на практика. Недопустимо е феодални старци да спъват развитието на младите специалисти, защото не са в състояние да бъдат в крачка с технологичното развитие. Особено в информационните технологии, там преподавателите трябва да са на по 30 години, максимум.
  Браво на това момче и Господ да му дава сили и нерви да се справи с предизвикателствата.
  Иначе няма да станем Силициевата долина на Европа, а ще си останем Силиконовата долина на цял свят.

  zenrus.ru
 21. 21 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Не е толкова важно дали Наков ще нарече начинанието си "университет", "училище", "техникум" или друго. Това, което виждам е желанието му да се подготвят кадри с добри практически умения. Това според мен е основополагащо в случая. Няма смисъл да учиш 40 предмета, от които реално в практиката ще ползваш знанията по 4 от тях и то след допълнително обучение и самообучение. Мисля, че просто подходът му е твърде американски, подход на ударна специализация в по-тясна област, след което може бързо да си намериш мястото. Навсякъде по света.

 22. 22 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#14:"dend"]Ето висшите училища у нас, които могат да издават дипломи за висше образование: [/quote]
  С дипломите си 90% от тези завършили описаните „учебни заведения“ могат да сменят тапетите на мама и тати, дето са изръсили една шапка пари да ги изучат.

 23. 23 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Евала на пича! Наличието на специалисти е основна причина за инвестиции.

 24. 24 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "dend":

  Стига троли бе, няколко пъти е казал, че не са акредитирани и не издават дипломи.

  Айде бягай в ЮЗУ-то, виж от там какви кадри излизат!

 25. 25 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#13:"Blaster _"]До колкото се разбира "Софтуерен университет" е име на фирма и поради това трябва да се казва като такова или да завършва с ООД, АД и т.н. [/quote]
  [quote#14:"dend"]Как ще дава диплома за висше след като не същестува софтуерен университет ? Доста нагло лъже това момче. [/quote]

  Колеги , (по форум )

  Наков е Капиталист а не Алтруист

  колкото до дипломите.....
  Капитализмът иска Можене
  Знаенето остана при комунизма......

  Тогава висшист беше Професия

  Сега на диплом от ВУЗ следва да се гледа като на Инвестиция ,
  т.е. да надградиш Нещото което вече можеш!

  който "учи за да не работи" ..........
  ще научи Капитализма

 26. 26 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "Blaster _":

  Ти да с чувал за coursera, edX и udacity?

  Най-вероятно не си!

 27. 27 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#2:"dend"]Наков дава оценки на разни университети, но самият той започва с лъжа - няма никакъв софтуерен университет. Поначало висшите училища у нас се разкриват с решение на Народното събрание.[/quote]
  Вместо да сте загрижени за образованието на младите хора в България, вие сте загрижени за законите на хората на господин Пеевски в парламента. И хващам бас, че не ви е срам от това.

 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Давай Наков,

  пари има, хора няма !

 29. 29 Профил на Christo Christov
  Christo Christov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "dend":

  Сега, като идеш на интервю за работа не те питат кой университет си завършил, или ако питат, е от приличие, да се отпочне разговора. Просто ти дават задачка и няколко часа време за решааване. И там "университетските" отличници умират !

  Тая школа, без значение как се казва, може да даде професия и работа на повече младежи, отколкото който и да е Университет !

 30. 30 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#13] от "Blaster _":

  Къде е смехът в залата ? От поне 20 години продължава хроничният дефицит на кадърни програмисти по света. Няколко поколения завършиха знейки, че заплатите в сектора се високи и се качват, и пак няма достатъчно. Това е добре платена работа, която може да започнеш веднага след като получиш образование или квалификация, но не е за всеки.
  Малко са местата където може да се научи нещо, което да е от полза за фирмите. Какво ги научава Наков нямам представа, но инициативата е похвална и като таква рекламата и е МАЛКО. Нека да спечели пари, имаме нужда от това. Не може да правим икономика с продавач-консултантки и бармани. Няма кой един кофраж грамотно да върже, всичко изчезна. Нека хората да печелят пари, разбрете го най-после.

 31. 31 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Г-н Наков е на път да преобърне с краката на горе цялата образователна система, която си стои още в края на 80 те години и агонизира. Прав е за абсолютно всичко - от мухлясалите професори, качеството на преподаване и университетите.
  Разбира се, това ли едва ли ще се хареса на МОН и на акредетираните университети от големото добро утро. Току виж стане като с момчето от Смолян, че и да искат да ги глобят по някакъв начин.
  Желая успех на г-н Наков от все сърце и се радвам че, не е избягал на Запад.
  Мисля че, няма да е лоша идея да си направи среща с президента Плевнелиев - мисля че, могат да намерят общ език тъй като споделят близки идеи и държавният глава може да му помогне много.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 32. 32 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#18:"blaf"]Държавна диплома може да се издаде като изкараш 2 години в Софтуерния университет и после 2 години в "нормален" университет. [/quote]

  Това не е вярно. Така нареченият софтуерен университет си е една частна фирма като напр. тези школи, които обучават по западни езици. Наков може да издава нещо, в което пише, че еди-кой си е изкарал курс при него.
  Съвсем друга работа е висшето образование. За професионален бакалавър се учи 3 години, за бакалавър - 4 години, а за магистър поне една година отгоре след бакалавър.

 33. 33 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "dend":

  Пич, съветвам те да прочетеш статията още веднъж и този път не по между редовете. Тогава може би ще разбереш какво си написал като коментар.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 34. 34 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#29] от "_ico_":

  Всеки има право на избор. Мисълта ми е, че Наков не дава висше образование. А който желае да учи при него.

 35. 35 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Лично за мен мога да кажа, че работя по специалността която съм завършил и ползвам нищожен процент от това, което съм учил в университета. В моя поток имаше един контингент от колеги, които просто зарязаха образованието и така и не завършиха. Те вече бяха започнали работа в известни компании и фирми и не виждаха смисъл да си губят времето с университета. Сега почти всички заемат ръководни длъжности и когато ги попитам дали няма най-накрая да се дипломират ми се смеят и тупайки ме по гърба ми казват, че съм бил много забавен.

  Мога само да адмирирам г-н Наков за това което прави! Трябва повече такива хора в бедна България!

 36. 36 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "tom_sawyer":

  Хайде чети и ти:  "Tам разработихме методика за масирани обучения на софтуерни инженери с много практика и много екипна работа. Горд съм, че успяхме с четирима души да обучим присъствено една група от около 1000 човека, от които след една година оцеляха около 180, които започнаха работа.

  Сега пренасяме целия този опит на едно по-високо ниво, като добавяме вече и диплома за висше образовение."

  Той говори, че добавя диплома за висше образование - това е лъжа. Чисто и просто лъже.

 37. 37 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Добро начинание! Човекът не е от най-дипломатичните, но е прав, че за занаятчия не се изисква много висока математика.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#13:"Blaster _"]Че това не е университет го доказва и вида на издавания документ при завършване - "грамота". Смях в залата.[/quote]

  Колега, истината е болезнена за много хора завършили висшу. С тая грамота, ще правиш пари защото са те научили на занаят, докато тапията от акредитираните университети не стават и за тоалетна хартия днешно време. С 51 университета сме една от най-неграмотните нации. И аз завърших СУ след 10 години, защото още във втори курс разбрах че, нещо не е както трябва в тая система и прекъсвах и възстановявах права доста пъти. Отказах се от докторантура защото нямах сили да се занимавам повече с мухлясали професори.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 39. 39 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Светлин Наков е много прав, че това в България не е образование, а държавно нагласени "висши" училища от типа соц със соц преподаватели архаични от миналия век и предимно със совецко "висше" образование с преписани от лошия запад научни трудове.
  Архаизъм и измама от всякъде за партийно избрани дрОгари !

  Да защитим животнитe !
 40. 40 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А колко от т.нар. "бизнесмени" български, са изградили "бизнеса" си с труд, талант и способности? Та сега така отчаяно се нуждаят от "много" таланти, учещи от пети клас програмиране, за да им робуват за 1/10 от нормалната заплата???

 41. 41 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Като цяло идеята е добра, но има доста несъответствия в изказването на Наков. Подкрепям като подобни инициативи, с изключение на прекалената му егоцентричност и в голяма степен надменност.

 42. 42 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#34:"dend"]Мисълта ми е, че Наков не дава висше образование.[/quote]
  Дори и така да е, много по-важно е, че дава ПРАКТИЧЕСКИ приложимо съвременно обучение. Защото това е много по-важно от диплома за Вишу от Югозападния Университет (нищо лично).
  Освен това "вишуту" в България е тотално девалвирало, аз наскоро разбрах, че русата Златка е висшист-икономист, Райна певачката е висшист-психолог, Азис сигурно е дипломиран акушер-гинеколог.

  zenrus.ru
 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#38] от "tom_sawyer":

  Предполагам хейтърите с/у Наков са точно тези мухлясали професори, льокащи водка "Back in the USSR", на които им преченява пред очите как видите ли някакво хлапе лети в космоса, докато те пърпорят на моторетка Балканче.

 44. 44 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#40:"Коки"]Та сега така отчаяно се нуждаят от "много" таланти, учещи от пети клас програмиране, за да им робуват за 1/10 от нормалната заплата???[/quote]
  Огромната част от тези хора няма да работят за български клиенти. Има много такива малки предприятия в БГ, които са напълно неизвестни на българския пазар и работят изключително и само с чужди фирми.

  zenrus.ru
 45. 45 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 388 Весело

  Всичко чудесно. Има нужда от такова нещо. Но ако 4-ма души ще преподават на 2000 и очевидно няма да търсят акредитация, не би трябвало да наричат школата си "университет". От езици за програмиране може да не разбирам, но от български език вярвам, че разбирам. Това не е университет

 46. 46 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Между другото, за тези които искат да се пробват и да разберат дали имаш шанс, може да пробват с тази книга http://www.introprogramming.info/wp-content/uploads/2013/07/Books/Java/Introduction-to-Programing-with-Java-Book-v1.01.pdf

  Написана е от г-н Наков и колектив. Езикът е български и се разпространява безплатно. Ако ви мързи да четете, никой не може да ви помогне.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 47. 47 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Твърде много си противоречи този човек в нещата, които казва. Хем са университет, хем няма да се акредитират. Хем няма да се акредитират, хем ще дават диплома за висше образование. Ама после изведнъж се оказва, че не е диплома, ами е грамота. Не бива така бе, човек...

 48. 48 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Дааа, местните промени също изискват да има образовани хора, не само global change needs educated children... Успех и на обучителите и на обучаемите

  Keep it simple and make it special.
 49. 49 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво!! Дано! Мечтите са за това да се следват!

  Just ride.
 50. 50 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ред изказали се по-горе хора възторжено твърдят, че няма значение дали е университет, ако реално подготвя специалисти. Може. Но тогава не става ясно защо г-н Наков пък така държи да нарича начинанието си "университет". Всъщност, ясно е - думичката продава. Но това е подвеждаща реклама.

 51. 51 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 558 Весело

  [quote#29:"_ico_"]Сега, като идеш на интервю за работа не те питат кой университет си завършил, или ако питат, е от приличие, да се отпочне разговора. Просто ти дават задачка и няколко часа време за решааване. И там "университетските" отличници умират !

  Тая школа, без значение как се казва, може да даде професия и работа на повече младежи, отколкото който и да е Университет ![/quote]
  Уиндолс се преинсталира за един час !!

  Психиката се преинсталира за петилетки , дори повече...

  нищо не се дава насила ,
  Капитализмът е най-добрия Университет....

  но трябва много Време за да се осъзнае написаното от Теб...

 52. 52 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#42:"SPQR"]Дори и така да е, много по-важно е, че дава ПРАКТИЧЕСКИ приложимо съвременно обучение. Защото това е много по-важно от диплома за Вишу от Югозападния Университет (нищо лично). [/quote]

  Първо - нека видим завършилите "университета" на Наков къде и как ще се реализират. Този големи приказки приказва, но неговият така наречен университет предстои да се доказва.
  Второ - в цивилизования, че дори и в недотам цивилизования свят има висши училища и има висше образование. Хайде Наков да не е най-умния, хайде да има по-умни от него, които считат за нещо нормално в една страна да има висши училища и висше образование. Има Златки с висше във всяка страна. Че и в Щатите има вузчета някъде из царевичака и там разни Златки получават висше. Но заради такива да няма висше образование ли ? Да няма висши училища ли ? Гледай по-сериозно на нещата.

 53. 53 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#29:"_ico_"]За нас е важно да научим човека как да си направи една 3D игра например, да може да я програмира от А до Я, а не толкова да знае формулите, по които светлината се движи.[/quote]
  Аналитична геометрия не е нужна в гейм индустрията?

 54. 54 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Значи така наречените "академични" кръгове се занимават главно с интриги, а не с наука и образование... и сега се хванали за думата "университет".

  Амчи то преди стотици години са се водили войни дали "Исус" трябва да се пише с едно "И" или двойно "Йи".

 55. 55 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#19:"Ф.Нинов"]Преди няколко дни под подобна статия за Наков в Капитал доста андрешковци бяха налазили форума. Направо специалисти по хейтване с/у момчето.... [/quote]
  Андрешко е бил срещу държававата (и закона), защитавайки момчето... Определените от теб като "хейтъри" всъщност защитават Закона. Така че явно не са андрешковци. (П.С. но ако си програмист, спокойно - явно е нямало нужда да учиш литература)

 56. 56 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не знам доклко правомерно е да наречеш нещо "Софтуерен университет", при положение, че не е университет по смисъла на закона ! Очевиден рекламен трик ... и то не особено чистоплътен ...
  ... Но както и да е ... все пак похвална е амбицията и дано успеят !!!
  ... А относно "Силициевата долина на Европа" - доста неадекватно желание. ... Нека първо си зададе въпроса защо се казва "силициева" ... За "силициеви" амбиции трябва нещо много повече от софтуерни инженери - трябват истински инженери за "желязото" в комплект с докторанти и учени от "мухлясалите" традиционни университети.

 57. 57 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#55] от "Izida":

  Окей - разбрах "андрешковщината" е грешното понятие.
  Сорри!
  Моля да бъде заменено с "нанеивутевщина" <- така окей ли е др. Академик?

 58. 58 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 388 Весело

  Ако няма значение дали е университет, решението е просто - не го наричайте университет.
  И производителите на вафли ще ви кажат, че няма значение дали в тях има изкуствени добавки, ама все им се иска, ако може, да напишат "без консерванти" (и не лъжат, само премълчават за емулгаторите, оцветителите и овкусителите).

 59. 59 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 580 Неутрално

  А в Силициевата долина няма класически университети, така ли? Благодарение на съществуването на университетите там се концентрират и стартъпи, които да набавят кадри. Страх ме е, че предоставяйки набързо квалифицирани кадри ще станем нещо каквото е "Слънчев бряг" в туризма - low-cost дестинация за отчаяни западни фирми, чудещи се как да свалят разходите си.

  Докато развиването на наука и инвестирането в теория води до много по-сериозни резултати според мен.

 60. 60 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  само човек който не си е търсил читав служител в тая област може да хвърля кал по наков. примерно мен ще ме интересува дали може да работи и как а не дали си е взел диференциалната геометрия.
  такъв онакъв ама наков е започнал полезно дело. въобще всяко дело в просвещението е достойно за адмирации. ... помогни ми да та возвися

 61. 61 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#14] от "dend":
  Плювачите сте голямо нещо.
  В интервюто си пише, че образованието е неформално.
  През обучението на Наков са минали една значима част от работещите в софтуерната индустрия.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 62. 62 Профил на Billy Bob Montana
  Billy Bob Montana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наков би могъл да е гуру-то на ИТ обучението в България. Имаше предпоставки за това когато започваше с първите си проекти.

  Но му пречат две неща:
  1. Егото, което клони към безкрайност.
  2. Мързелът,който също клони към безкрайност за действия неподхранващи егото

  Затова и НАРС стана учебен център за ширпотреба. Затова и възникнаха "непреодолими различия с акционерите" и т.н.

  Сега се е ориентирал към популизъм и европейски пари. Нищо лошо, да са му сладки . Не разбирам само защо през ден виждаме статия за него и великите му планове.

  Е поне има известен напредък.
  От първоначалното име - Софтуерен университет "Светлин Наков" сега е Софтуерен Университет ООД. Дет се вика и на това сме доволни

 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#52] от "dend":

  Завършилите пир Наков отдавна се реализират, и то чудесно. Ти стой и чакай да видиш. И продължавай да се вглеждаш внимателно в текста...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "България - Силициевата долина" Да бе да ... Ехх много американски филми гледате никъв акълне ви е останал....
  Аз бих казал България-Тексас на Европа. Що говеда може да гледамем и е печеливш отрасъла...А то от силиций кел файда?

 65. 65 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#62] от "bob_montana":

  Без да го познавам, за егото си личи. Но нека не го подхранва чрез лъжа, някак си не му отива. А иначе начинанието изглежда смислено и полезно, та не е хубаво да тръгва по подобен начин.
  Все едно някой частен изпълнител, който събира вземания, да си кръсти фирмата "министерство". Някак си заблуждава клиента, не мислите ли?

 66. 66 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#30] от "Индиана":

  Не ме разбирай погрешно. Аз съм твърдо ЗА обучение на хора по направления, специалности и т.н, от които бизнеса има пряка нужда.
  Тук става въпрос, че има елемент на подвеждане, тъй като когато се говори за "университет" в съзнанието на гората изникват асоциациите "висше образование" и "диплома". Тук обаче няма нито едно от двете. Както казах и в предния коментар става въпрос за курс по компютърно обучение (в което пак повтарям няма нищо лошо само по себе си!).
  Дразнещото в случая (а и неморално до някъде), е че една фирма, която иска да води най-общо казано компютърен курс (тя се явява една от многото такива) се опитва да се рекламира като университет, какъвто с 4-5 "преподаватели" и обучение само по строго специализирани дисциплини няма никакъв шанс да бъде акредитиран. Ако Светлин Наков знае това ,то е напълно вероятно съвсем съзнателно да въвежда в заблуждение, което според мен дразни основно хората с негативни коментари по-горе.

 67. 67 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#62] от "bob_montana":
  Въпросът не опира ли до резултатите?
  А иначе всеки може да си пише и плюе.
  В това време човекът върши работа.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 68. 68 Профил на Lowkey
  Lowkey
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Като нямаш още пет човека, които учат същото и които са на съседната маса, да си говорите, да влезеш в средата, не е същото."
  "Идеята е да се научат да поемат отговорност, да видят какво означава някой да обещае нещо и да не е готов. Да се сблъскат с реалността, защото когато работиш с хора, не всичко зависи от теб и трябва да се научиш да се разбираш с хората, да комуникираш с тях."
  ---------
  Не! Това не е така (според дълбокоумните защитници на индивидуалното образование в тоя форум). Каква екипна работа! Каква работа с хора! Какъв сблъсък с реалността! Мястото им е вкъщи на топло при мама и тате!

 69. 69 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#61:"Краси"]Плювачите сте голямо нещо.
  В интервюто си пише, че образованието е неформално. [/quote]
  Защитниците - също. В интервюто си противоречи нееднократно по темата неформален университет и акредитирана диплома.

 70. 70 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#61] от "Краси":

  Като е неформално защо непрекъснато говори за университет ? Защо не каже, че става въпрос за частна фирма, в чието наименование присъства думата "университет" ? Освен това на едно място дори говори за издаване на диплома за висше образование.
  Ти казваш, че през него минали значима част от работещите в софтуерната индустрия. Е, и ? Може ли да се види някъде представително изследване за това какви заплати вземат ? И колко значима е тая част ? Колко процента от миналите през Наков работят в тази индустрия ? Ако са 5-10 твои приятели това не означава "значима".

 71. 71 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#63:"Тони!"]Завършилите пир Наков отдавна се реализират, и то чудесно. Ти стой и чакай да видиш. И продължавай да се вглеждаш внимателно в текста... [/quote]

  Чудесно. Време е висшите училища в България да се закрият. Само не разбрах какво значи, че завършилите се реализират ? Къде работят и какви заплати вземат ? Може ли да докажеш твърденията си ? Или това са само кръчмарски приказки ?

 72. 72 Профил на Billy Bob Montana
  Billy Bob Montana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Краси":

  Че върши работа спор няма. Даде шанс на много науспели да се класират в истинските университети да придобият начални знания и умения.

  Тезата ми е че обвиването на сух геврек в луксозна опаковка не го прави пресен козунак. А точно това се опитват да ни пробутат със тези статии.

 73. 73 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#70] от "dend":
  Ами минали са 10-20% по мои скромни наблюдения. Защо преди да пишеш не потърсиш информация?

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 74. 74 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#71] от "dend":
  Само последната година са завършили 200 човека, част от които лично познавам и получават от 1500 до 2500.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 75. 75 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#71:"dend"]Чудесно. Време е висшите училища в България да се закрият[/quote]
  Не,
  Време е да се сменят ръководителите на 95% от катедрите, да се сложат на тяхно място можещи и искащи хора (все още има такива) и да се адаптират учебните програми към 2014-та година (защото все още са на ниво МГУ 1950-та).
  Защото в момента висшите училища, с малки изключения, са тотална катастрофа и не е чудно, че все повече българчета заминават на Запад дори веднага след гимназията.
  Престижният и недостижим някога СУ се напълни с некадърници. Съответно нито един работодател няма да погледне на една диплома от СУ като нещо позитивно, напротив.

  zenrus.ru
 76. 76 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#52:"dend"]Че и в Щатите има вузчета някъде из царевичака и там разни Златки получават висше. Но заради такива да няма висше образование ли ? Да няма висши училища ли ? Гледай по-сериозно на нещата.[/quote]

  В щатите българинът програмист, който изкарва най-много пари от всички програмисти, които аз познавам, има за висше една филология от България, забравих каква и къде, а може би и той не си спомня, понеже никога не му е трябвала. Останалото е работа самостоятелно и хоби, както той се изразява. Така че всъщност Наков е прав - формално образование за тези работи не трябва и все по-малко ще трябва. А вие сте просто един хейтър, който се опитва да скрие хейтърството си зад педантизъм, с което пак ставате неприятен

 77. 77 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#74] от "Краси":

  200 човека завършили, но не казваш каква част от тях познаваш. Ако са 10 човека това прави едва 5%. А тези проценти са доста малко за генерален извод. Пък и тези заплати, които посочваш могат да вземат и хора, които не са били при Наков. Да не говорим, че може да звучат прекрасно на Байчо от село, но за хора професионалисти в софтуернния бизнес не са нещо особено. Познавам хора работещи в софтуерния бизнес, които са завършили ТУ в София, които вземат повече.

 78. 78 Профил на pye
  pye
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#74] от "Краси":

  И аз имам познати, завършили НАРС и Телерик, включително хора без "Вишу", които са на заплати над 2к, някои дори в пъти над

 79. 79 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Програмирането е вид грамотност, нищо повече. Определено може да станеш грамотен и на 5, и на 55 години. За да бъдеш световно известен цигулар, може би наистина трябва да почнеш на 5 години, но ако имаш по-малки амбиции и обичаш музиката, можеш да пробваш и по-късно. Сравнението с професионалния спорт е абсолютно некоректно - работата на програмистите не е като състезание. Ван Гог е станал художник на 27 години, което не му пречи да е велик. Вярно е, че сега под програмиране се разбира основно правене на сайтове, игри и апликации за мобилни устройства. Обаче има и други области, където нещата искат по-фундаментални знания. Интересно ми е как например без знания по статистика някой ще работи като програмист във финансовата област. Образованието, за което говори Наков, е от типа курсове за повишаване на квалификацията или за чужди езици. Много е практично и полезно, но да не го бъркаме с висшето образование.

 80. 80 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#76:"northatlantic"]В щатите българинът програмист, който изкарва най-много пари от всички програмисти, които аз познавам, има за висше една филология от България, забравих каква и къде, а може би и той не си спомня, понеже никога не му е трябвала. Останалото е работа самостоятелно и хоби, както той се изразява. Така че всъщност Наков е прав - формално образование за тези работи не трябва и все по-малко ще трябва. А вие сте просто един хейтър, който се опитва да скрие хейтърството си зад педантизъм, с което пак ставате неприятен [/quote]

  Този пример показва, че е нужно да се закрият висшите училища в България. Явно почти всеки българин се ражда научен на всичко и толкова научен, че да скрие топката на американците.
  Правописните Ви грешки показват, че дори основното образование у нас е мизерно. След като се обръщате към мен се пише "Вие", а не "вие". И между другото - "Щатите" е с главна буква.
  А това, че съм неприятен за Вас е Ваш проблем.

 81. 81 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#77] от "dend":
  Това са стартови заплати, и така е стандартни са за софтуерния бизнес.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 82. 82 Профил на Emil Horozov
  Emil Horozov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ще започна с това, че напълно съм съгласен с неласкавото мнение за нашето висше образование, вкл. във ФМИ. Освен това приветствувам търсенето на нови подходи към него. Заедно с това не мога да не сравня възгледите на г-н С. Наков с реалността на най-добрите конкретно в компютърните науки, които могат лесно да се пренесат в далечни области като история или геология.

  Например в МИТ е задължително да се вземат 2 курса по анализ, 1-диференциални уравнения или линейна алгебра и 1- дискретна математика. Освен това 2 курса физика, по един курс: биология,химия. И накрая 8 курса хуманитарни и социални науки. В Станфорд ситуацията е подобна.

  Заключението е, че най-напредналите университети са основани на противоположен възглед на пропагандирания. В тях има много курсове, които не са "по специалността". Друго, което ги характеризира е, голямата бройка избираеми предмети. И най-изненадващото за по-младите колеги и автора - НИТО един курс по програмиране не е задължителен. Думата "университет" има друг смисъл. Университетът не е за да подготвя кадри за конкретно ООД, а да създава кадри, които сравнително лесно могат да научат много неща, в случай на нужда. Но понеже моделът на нашите университети е доста далече от посочения, нашите възпитаници не отговарят на последното изискване. Оттам произлиза колизията с фирмите, а не от липсата на конкретни познания. В това отношение образованието по математика във ФМИ е малко (но не много) по-добро, защото студентите получават по-широк фундамент. И лесно си намират работа, която не е точно математика.

  Има голяма нужда от дискусия за висшето образование и независимо от критиката към Светлин Наков, считам, че коментарите му водят към полезна дискусия.

  член-кор. Емил Хорозов, професор по математика във ФМИ, СУ

 83. 83 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#38] от "tom_sawyer":

  С тази "грамота" ще правиш пари точно на кукуво лято. Колкото правят пари "компютърджиите" по кварталните фирми, които прекарват Интернет или сглобяват машини
  В момента именно дефицитът на кадри надува заплатите. Като добавим и фирми като HP и SAP Labs, които обраха куцо, кьораво и сакато с примамливи заплати и картинката става ясна. Големите чуждестранни фирми плащат екстра като за у нас, но за тях това са трохи. Освен това са на бюджет от "кораба майка" и не зависят от пазар, клиенти и т.н. Развойна дейност и поддръжка. В момента пишлеменцата от ФМИ на СУ например, особено ако са подочули за заплатите в чуждите фирми, идват на интервю за работа и директно си казват "Искам заплата еди-колко си К". Като "К" е много важно да се каже вместо "хиляди", издава, че човекът е наясно с цената си Е, такива занаятчии ще произвежда и "университетът" на Наков. Безспорно хора с добри практически умения, еквивалетни на общите работници по строежите, са много необходими за софтуерната индустрия, но не е честно да им се обещават космически доходи, само защото са се научили как се въртят цикли и се пишат условни оператори. С охота бих взел такива хора да понапишат например тестови скриптове за някой проект, но никога няма да им дам заплати като на истински разработчици. Както на един забивач на пирони никой не плаща като на строителен инженер.
  А че Наков тая кауза я прави само и единствено за пари е вън от всякакво съмнение. Всеки, който се е допирал до него е наясно с това

 84. 84 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Едни от основните проблеми на тази държава произтичат от това, че всички смятат, че математика не им трябва в живота и затова не трябва да я учат. Хубаво нека я анатемосаме тази математика и да я обявим за виновник на всичките неблагополучия. Ако трябва и да я забраним. Да я бяха забранили още в древна Гърция. Ама не са. И защо ли?

 85. 85 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Успех на академията и дано помогне на много хора да се реализират професионално. Както и да затвърди позицията на България в ИТ технологиите.

 86. 86 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#83:"nick_wolf1"]А че Наков тая кауза я прави само и единствено за пари е вън от всякакво съмнение. Всеки, който се е допирал до него е наясно с това[/quote]
  Аз не виждам нищо лошо някой да прави нещо за пари, в крайна сметка ние всички го правим, за да живеем. Въпросът е да го прави качествено. Можеш да го критикуваш за качество, но ще трябва да изчакаш поне две години, за да видиш резултата от първия випуск.

 87. 87 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#82] от "horozov":

  Ето едно наистина качествено мнение!

  Фундаменталните знания не са за директно практическо приложение, а за дисциплиниране на ума. Един качествен човек, завършил ФМИ на СУ ще може да поддържа професионалната си квалификация и да следва смяната на технологии, платформи и т.н. много по-лесно от един занаятчия, минал курсове за правене на сайтове. И двамата имат място на пазара на труда, но в общия случай никога не могат да са еднакво ценни.
  Проблемът на нашето образование в областта на ИТ не е толкова в програмата или хорариум, а в начина на преподаване и оценяване. Повече упражнения, с по-модерни платформи, повече работа през семестрите и по-малко тежест на изпитните сесии в класическия формат - писмен изпит + въпроси от конспект. По по-младите колеги виждам, че нещата се променят и то към по-добро.
  Аз съм завършил ФМИ, випуск 1995г. и точно г-н Хорозов беше декан на факултета тогава.

 88. 88 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#80:"dend"]Правописните Ви грешки показват, че дори основното образование у нас е мизерно. След като се обръщате към мен се пише "Вие", а не "вие". И между другото - "Щатите" е с главна буква. [/quote]

  Хе хе - смешно човече си - в желанието си да ме опровергаеш само затвърди казаното от мен, цитирам:

  [quote#76:"northatlantic"]А вие сте просто един хейтър, който се опитва да скрие хейтърството си зад педантизъм, с което пак ставате неприятен [/quote]

  А сега малко по същество, че ще си помислиш, че си прав, а всъщност мисълта ти е много нелогична (явно си заложил на зубренето на правила за правопис и си забравил, че и логическото мислене е важно) :

  [quote#80:"dend"]Този пример показва, че е нужно да се закрият висшите училища в България. [/quote]

  Нищо подобно. Примерът значи, че висшето образование в програмирането не е единствена и самодостатъчна атестация за знания и умения в сферата. Това, което за тебе значи този пример показва някаква интелектуална повърхностност и инфантилност, или може би хейтът ти е замъглил съзнанието.

  Който иска да си ходи на висши училища, но да знае, че самото висше, само по себе си, няма да му помогне задължително да просперира точно в тази сфера, както и че има и по-бързи, може би и по-приятни алтернативи. Наков просто предлага една такава, която е напълно валидна. Всички разбраха, че университетът му не е акредитиран, пише си го и в статията. Всички карти са на масата. Който иска - ходи. Който не иска - не ходи и няма нужда да мрънка. Та къв ти е проблема на тебе - яд те е, че някой е успял ли, що ли?

 89. 89 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Звучи като висока летва, но България НЯМА друг шанс. Нямаме природни боганства , а природните науки /поради специфика на психологията ни , ни се отдават повече/. Трябва и доста помощ от държавата.
  Всъщност трябва да направим това което финландците напр. направиха от една нищо и никаква в /в 70-години/ Нокия.
  И това не е нереално.

 90. 90 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Уффф,напълни ми душата този човек...Браво,браво...триста пъти браво..Дано му се получи всичко както трябва,шансовете му са сериозни,само държавата да не му пречи...

 91. 91 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#88:"northatlantic"]както и че има и по-бързи, може би и по-приятни алтернативи. [/quote]
  Нали знаеш какво се оказват обинковено лесните решения на сложните проблеми?

 92. 92 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#88] от "northatlantic":

  Там е работата, че алтернативата на Наков изобщо не е равнопоставена на висшето образование. Особено пък на качественото такова, каквото се предлага на запад.
  Аз дори не бих го нарекъл алтернатива.
  Както майстор зидаро-мазач не може да бъде алтернатива на архитект или строителен инженер.

 93. 93 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#83] от "nick_wolf1":

  Колега, сравненията ти са неуместни. Естествено че, всичко се прави за пари. Наков да не е дарител.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 94. 94 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#82] от "horozov":

  Абсолютно съм съгласна с вас за университетите. Но според мен не е проблем подходът на Наков, а несполучливия избор на думата "университет". Той наистина не предлага университет, а по-скоро професионално училище от типа на немските. В наличието на тези много практично ориентирани училища е именно "тайната" на немската индустрия, защото те предлагат хора, готови да се включат веднага в работния процес. Аз разбирам идеята на Наков именно по този начин, а и съм убедена, че има достатъчно търсене за подобни кадри. Хората, на които им "отеснее" много специализираното образование в един момен и сами ще се насочат към разширяване на математическите, физическите, биологическите, философските и т.н. си познания. С появата на платформи като Coursera и edX вече могат да го правят и онлайн.

 95. 95 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Значи излиза, че май най-добре би било нищо ново да не се предприема, а да се мрънка нонстоп.

 96. 96 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Голям праз дали го нарича университет, гимназия или начално школо!

  Важното е, че ще даде хляб в ръцете на тези които го поискат и имат таланта.
  Разните му там буквозащитници да отворят jobs.bg и да видят какво се търси. Никъде не търсят бакалаври и магистри.
  Пише че е добре да имаш образование в сферата и после се почват истинските изисквания, онези с латинските буквички, които въпросните буквозащитници не разбират и няма и да разберат, защото са изоставени от прогреса някъде около 80-та миналия век.

  Разни пичове по света станаха милиардери на по 23-24 точно заради това, че са били предприемчиви и е имало кой да им помогне, но не, нашите буквозащитници тук знаят най-добре!

  Успех в начинанието на г-н Наков!

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 97. 97 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#93] от "tom_sawyer":

  Никога не съм твърдял, че е дарител или трябва да бдъе такъв. Просто обръщам внимание, че "рекламата" е некоректна.
  В най-добрия случай, най-добрите от курсовете на Наков, ще получат възможност да покопаят по някое проектче на някоя от многото други негови фирми, за които никой не пише възторжени статии. Останалите ще бъдат натоварени със свръх очаквания и после ще се излагат по интервютата с претенции за големи заплати, понеже са овладели могъщото заклинание на "for" цикъла...

 98. 98 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#96:"athom"]Разните му там буквозащитници да отворят jobs.bg и да видят какво се търси. [/quote]
  Да, търсят се Java програмисти - 430 предложения срещу 140 за .NET

  Защо тогава се почва с .NET и ASP??

 99. 99 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Виждали ли сте когато някой си поправя колата на улицата как идват кибици да дават акъл...

 100. 100 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Полезно предприятие, въпреки че на практика е СПТУ по кодене. Има все пак деградация в етикетите, тъй като предишното е било академия, а сегашното - университет.

  Иначе има хляб в тоя бизнес. Преди време си дръпнах едни видеоуроци отпреди 5 години от 2 месечен курс към един сащски университет - реален запис на лекции + писмени материали, вече пуснати за свободно ползване. Практическата полза беше доста малка, ма пък курсистите тогава ги изръсили по 2.000 $ .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK