Учени изпробват нов метод за производство на органи

Снимката е архивна.

© Jo Yong-Hak, Reuters

Снимката е архивна.Учени от компанията Harvard Apparatus Regenerative Technology (HART) усъвършенстват нов метод за създаване на различни органи от човешкото тяло. За целта те се нуждаят от стволови клетки от съответния пациент и своеобразно строително скеле, което се създава в лаборатория, предава онлайн изданието Technology Review.


Компанията е създадена от специалисти по бионауки от Харвард. Чрез техния метод потенциално могат да се създават различни органи като бъбреци, сърдечни клапани и дори трахеи


"През последните 25 години тази сфера на медицината се превърна от фантастика в реално инженерство", коментира Джоусеф Ваканти, хирург от Масачузетс и един от водещите специалисти в няколко проучвания за създаване на тъкани.
Вече няколко души имат подобни синтетични трахеи създадени чрез метода на HART. Въпросните скелета се създават от специални фибри, които са с дебелина една стотна от човешкия косъм. Те се поставят в специална тръбичка, която пък се имплантира в пациента и е изработва по индивидуалните особености на всеки човек. По този начин "стволовите клетки се чувстват у дома" и се развиват много по-добре.


Клетките се поставят върху скелето и се отглеждат в инкубатор в продължение на два дни. След това се поставят в тялото на пациента. Около пет дни по-късно новият синтетичен орган започва да работи, коментират специалистите.


Сега те продължават да развиват метода си, за да изпробват създаването и на други органи. В случай на успех, чрез него значително може да се намали времето за чакане за трансплантация. Само в САЩ в момента над 120 хил. души са в списъците, като според Ваканти реалният брой на чакащите е много по-голям.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK