Flickr навърши 10 години

Flickr навърши 10 години

© Flickr (CC) / Yahoo IncВ началото на тази седмица популярната платформа за споделяне на снимки Flickr навърши 10 години от своето създаване. Тя се появява цели пет години по-късно от първите подобни услуги - Snapfish, Ofoto и Shitterfly, но въпреки това успява да превземе сегмента и да се превърне в една от най-популярните онлайн дестинации.


Flickr е основана от Стюарт Бътърфийлд и Катерина Фейк, която по това време са и съпрузи. Идеята на техния сайт веднага привлича внимание и се откроява. Във Flickr всеки може да качи (почти) каквито снимки пожелае и да ги споделя с целия свят или само с избрани от него хора.


Освен своеобразен тласък на идеята за споделяне на лична информация в интернет, Flickr дава вдъхновение и за друга тенденция в света на технологиите. А именно нетрадиционните имена, с изпускането на определени букви от думата.
Главната идея на сайта е да се споделят истории със снимки. При това възможно най-качествени. Популярността на Flickr расте много бързо и привлича вниманието на големите имена в индустрията. През март 2005 г. Yahoo придобива Flickr за неогласена официално сума, като се смята, че тя е около 35 млн. долара.


Всичко върви добре в началото, но след като започват проблемите на Yahoo, Flickr остава на заден план. Платформата практически не се развива особено, но това не намалява активността на потребителите. Дълго време тя държи лидерството за най-много качвани снимки всеки ден, докато титлата й не се отнема от Facebook.


С идването на Мариса Мейър в Yahoo, Flickr отново се "събужда". Появяват се нови приложения за iOS и Android. Основните секции на сайта се обновяват с нов дизайн. Потребителите получават по 1TB място за качване на снимки и видео.


И до днес потребителите на Flickr са лоялни и много активни. Те създават най-различни групи, където обединяват интересни тематични снимки. Коментират не само качеството на кадрите, но и самите събития, които те показват.


Според Маркъс Спиъринг, ръководител на продуктовия отдел на Flickr, в момента сайтът разполага с над 10 млрд. снимки и 1.8 млн. групи. Средно по 50 хил. нови потребители се присъединяват към сайта всеки ден, казва той пред сп. Time.


Той разкрива и част от плановете на Flickr. Само през 2013 г. броят на служителите е увеличен с над 140%. Flickr смята да се насочи по-активно към мобилния сегмент, като ще продължи да разработва нови услуги и функции. Спиъринг споделя, че екипът иска "да изгради възможно най-добрия фото продукт в света".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK