Как Wikipedia се справя с интернет троловете

Как Wikipedia се справя с интернет троловете

© Yves Herman, ReutersWikipedia е извор на информация за много хора. Свободната енциклопедия се поддържа от доброволци и всеки интернет потребител може да редактира текстовете или да създава нови.


Всичко това обаче неизбежно води и до множество злоупотреби от интернет тролове и хора с не особено добри намерения. Ежедневно се правят редакции на хиляди публикации и проследяването на всички тях от редактори е много трудно. Затова Wikipedia има уникална софтуерна система, която проверява всяка редакция, засича проблемите и ги премахва в рамките на минути от тяхното публикуване.


Wikipedia разкрива част от възможностите на своя софтуер пред онлайн изданието The Verge. С увеличаването на популярността на енциклопедията много хора започват да я виждат като място за промотиране, опити са самоизтъкване или дори за манипулация. Една от първите вандалски прояви е през 2006 г. , когато хакер решава да изтрива статии и да подменя текста в тях със снимки на герой от анимационен филм.
Софтуер на помощ


Тогава се ражда и първият AntiVandalBot на Wikipedia. Той използва семпъл набор от правила, за да следи поведението на акаунтите и какво се случва със статиите, които се редактират. Когато ботът засече проблем, директно го отстранява. В случай, че не може да прецени даден казус, го препраща на VandalProof. Програмата сортира проблемите за преглед от редактор.


С разрастването на Wikipedia, ботът става неефикасен и започва да пропуска реалните проблеми и да трие редовни редакции. Затова Джакоби Картър, тогава още ученик в гимназията, създава нов бот - Cluebot, който е много по-ефикасен и за два месеца коригира над 21 хил. прояви на вандализъм в Wikipedia.


През 2010 г. Картър развива нов бот - Cluebot NG. Той е разработен с Крис Бренеман, приятел на Картър. Двамата създават софтуер, който не само е способен да открива проблемите и да ги решава, но и да се самообучава и развива. Вместо правила, програмистите му дават списък с различни редакции в статии, които са определени като правилни и като вандалски. Софтуерът сам се обучава да ги различава и в самата Wikipedia на базата на наличната информация.


Ботът разчита на своеобразна изкуствена невронна мрежа. Всеки елемент има различни познания и разбирания от останалите. Всички заедно могат да изграждат по-пълна картина на случващото се и да преценяват какво трябва да се направи. Освен това може да работи значително по-бързо и непрекъснато. Cluebot NG може да извършва над 9000 редакции в минута и работи почти без да спира от 2010 г. насам. Проучване на Wikipedia е показало, че когато софтуерът не работи, откриването и редактирането на вандализъм в статиите, отнема два пъти повече време.


Око да види, ръка да кликне


Дори и ботът обаче не може да се справи с всичко. Някои хора правят минимални промени в статиите. Например слагат името на актьор като участвал в пародиен филм. Дребни промени, които не могат да се засекат от софтуера, но въпреки това са причина за дезинформация. Такива промени все още се извършват от хора. Редактори-доброволци на Wikipedia, които следят последните промени в статиите и коригират неточностите и премахват злоупотребите. Той разчита на програмата Huggle, която автоматизира показването на новите редакции за по-лесно.


Разбира се, всички тези мерки будят и известно недоволство. Според някои потребители и редактори, софтуерът е твърде неточен и често пречи. Освен това отказва новите потребители, които не са напълно запознати с правилата на Wikipedia и след като написаното от тях бъде изтрито, губят мотивация. Въпреки това основната част от хората, които реализират свободната енциклопедия, смятат, че качеството трябва да е по-важно от количеството. В духа на Wikipedia те са готови и на промени, стига да бъде постигнат консенсус.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Браво на Уикипедия. Иначе с платената/безплатна тролщина положение е "Крадецът вика-дръжте крадеца".

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 750 Любопитно

  Това че в българската Уикипедия някои зевзеци бяха написали Пацо от Дупница тролщина ли е ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тук в България единствения начин е да им секнат рублите. Интересно ми е дали им индексират заплатите спрямо "хартийките без покритие", че за 9-10 месеца рублата се обезцени с 25% ?

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#0:"Психология"] Ботът разчита на своеобразна изкуствена невронна мрежа.

  Всеки елемент има различни познания и разбирания от останалите. [/quote]

  тук е "заровено кучето ....
  тук е въпросът ..и Отговора

  Невронната мрежа е произволно формулирана - няма дефиниция , няма императив...
  "Всеки субект е най-голямата работа "

  и когато се съберат произволно събрани субекти на едно място - става турлюгювеч

  а в такъв турлюгювеч Ботът е Победител...
  --------
  имаме поговорка: "Не е луд този,който яде баница , лудият е...

  всякакви опити за внушение на конспирация са излишни....
  95 % от хората се самоманипулират

  но е по-гот да има Враг , за да оправдае собствената ни глупост

  хората са Едни и Същи

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Уикипедия изобщо не е източник, на който може да се разчита. Нямам предвид обикновеното хулиганство по страниците й - там го наричат кой знае защо "вандализиране", дори не "вандалство" или "вандализъм". То е относително невинно в сравнение с прокарването на точно определени гледни точки. По-големите енциклопедични масиви - например английският, немският, руският - са относително защитени от заместването на информацията с пропаганда. Но за малки като българския това изобщо не важи. Българската уикипедия се администрира от 13-14 профила, които са с предимно левичарски и материалистични убеждения, в огромната си част атеисти и привърженици на дарвинизма, неомарксизма и ултралиберализма. По чувствителни теми, свързани с малцинства, например - етнически, социални, сексуални - изобщо не може да бъде постигната неутрална гледна точка. Тоест, хомосексуализмът не е отклонение, а тип сексуалност; малцинствата винаги са угнетени от мнозинството; биологически раси няма, но расизъм има и най-лошите расисти са белите; абортът е основно човешко право и висше достояние на демокрацията и т. н.
  Най-забавна за четене обаче е македонската уикипедия, особено в частта с македонската история. Над статии като "Самоилова држава" и "цар Самоил" и пиле не може да прехвръкне - така здраво са завардени

  Една българка
 10. 10 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "kasko":
  [quote#2:"kasko"]Това че в българската Уикипедия някои зевзеци бяха написали Пацо от Дупница тролщина ли е ?[/quote] Не, обикновен вандализъм (интернет хулиганщина).

  Една българка
 11. 11 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Уикипендия е много полезен сайт, хубаво е, че са си изработили практика и премахват нередностите и злоупотребите.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  Уикипедия става все по-надежден източник, особено английската версия. В статията "цар Самоил" може и пиле да не може да прехвръкне, но в английската версия за Цар Самуил си пише, че е български цар и цитират дори и моя книга по македонските въпроси, написана на английски език. Всъщност това е точно и проблемът, че по много въпроси, включително по история, няма достатъчно книги на английски език написани от български автори, от което се възползват скопски и други манипулатори, примерно.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 14. 14 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#13] от "andreas_hofer":
  [quote#13:"andreas_hofer"]В статията "цар Самоил" може и пиле да не може да прехвръкне, но в английската версия за Цар Самуил си пише, че е български цар и цитират дори и моя книга по македонските въпроси, написана на английски език.[/quote] Точно така, аз коментирах само македонската версия. Както казах по-горе, англоезичната, немскоезичната и рускоезичната са доста по-балансирани. Великомакедонските дивотии са само в македонското уики.

  Една българка
 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В българската версия на Уикито ботът е успял да стигне толкова близко до истината, колкото нашто магаре до министър-председателския пост. В англоезичната е, да речем, колкото Георги Джибрата, който за 250 мл ракия му рине кочината. Е, хубаво е, че еволюира, ама много път има да минава.

 16. 16 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  http://oi59.tinypic.com/vfup91.jpg

  някой е "butthurt" де се вика.. и въпроса си беше на мястото

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK