Google представи смартфон, който вижда света така, както човекът (видео)

Google представи смартфон, който вижда света така, както човекът (видео)

© Google, googleПрез последната година екип от инженери на Google са разработили смартфон от ново поколение, който ще се опита да сближи технологиите и човека още повече. Project Tango вече е на фаза прототип и смартфонът скоро ще бъде разпратен на създателите на приложения, които да го разучат и да започнат да програмират софтуер за него.


Смартфонът използва хардуер и софтуер, които са разработени специално за него. В устройството са вградени и множество сензори, чрез които то може да сканира в триизмерен вид заобикалящата го среда чрез помощта на вградената си камера.


Сензорите правят по над 250 хил. сканирания в секунда, като в реално време генерират 3D модел на средата около потребителя. С помощта на допълнителняи софтуер, потребителят може да превръща заобикалящата го среда в игрално поле, да пробва как биха се вписвали различни мебели и т.н.
Телефонът ще може да изобразява и допълнителна информация, като например упътвания при пътуване към даден адрес или да създава 3D модели и карти на интериорите на сградите, така че потребителят да не се загуби. Чрез създаването на 3D модели на интериора смартфонът ще може да се използва и от хора с увредено зрение, които да разчитат на устройството за упътвания докато се придвижват, както и къде точно се намира даден предмет.


За сега компанията има 200 прототипа на смартфона. Част от тези устройства ще бъдат отделени за програмистите, които обаче ще трябва да спечелят своеобразен конкурс на официалния сайт на Project Tango. Там те трябва да напишат какво биха създали със смартфона и ако то се хареса на Google, ще получат телефона и необходимия софтуер.


Интернет гигантът уточнава, че ще разпрати устройствата до 14 март т.г. Компанията не уточнява кога смартфонът ще се предлага на пазара. За сега основната идея на проекта е да бъде развит достатъчно в хардуерно и софтуерно отношение, като може да се очаква още информация за него по време на конференцията Google I/O в началото на лятото.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK