Интернет троловете в реалния живот

Интернет троловете в реалния живот

© Stoyan Nenov, ReutersТемата за интернет троловете е особено популярна през последните седмици. С този термин бяха обобщени всички, които провокират спорове в мрежата, опитват се да манипулират мнението на хората, защитават чужди интереси или просто си нямат друга работа и си уплътняват времето със закачки.


Наскоро публикувано изследване на Университета на Манитоба посочва, че интернет троловете всъщност са много специфична категория хора. Тяхното желание за провокации в мрежата не е породено просто от нямане какво друго да правят. Важно е да уточним, че проучването разглежда класическото определение за интернет трол - човек, който доброволно извършва провокациите в мрежата, а не платените коментатори, които напоследък също са определяни със същия термин. В действителност обаче платените коментатори се съобразяват с работно време и други предварително зададени условия, които ще разгледаме по-късно. За класическите тролове няма ограничения.


Според учените троловете показват качества на нарцисизъм, психопатизъм, желание за манипулация и садизъм. Те изпитват удоволствие от това да гледат страданието на другите и мрежата им дава много лесен начин да правят това, без да се разкриват пред обществото, коментира Ерин Бъкелс, ръководител на проучването. Данните им показват още, че повечето тролове средно на ден отделят по час за тази си дейност. За тях тя е истинско удоволствие, като някои участници в проучването са си признали това и са допълнили, че понякога нарочно изпращат на приятели линкове с ужасяващи снимки или публикации просто за да гледат реакциите им.
В реалния свят


Доколко верни са твърденията на учените? Троловете наистина ли са нарцистични садисти с доза психопатизъм? Две истории от реалния свят, свързани с интернет троловете, може да дадат отговор. През септември 2013 г. например във Великобритания беше разкрит т.нар. "най-брутален и известен интернет трол" в страната. Чрез своя акаунт в Twitter Робърт Амбридж е публикувал най-различни обидни съобщения. Някои от тях са били толкова груби, че са предизвикали смъртни заплахи срещу него, а британското интернет пространство сериозно се вълнува от това кой стои зад прякора Old Holborn.


След разследване на местната телевизия ITV и в. Daily Mail Амбридж е разкрит, а той самият обявява, че не съжалява за нищо. "Не е моя отговорност какво другите хора намират за проблемно. Не съм целял конкретен човек, не съм пращал имейли. Те са избрали да четат това, което съм написал. Щом не им харесва, да не го четат. Не ме интересува какво хората смятат за обидно", коментира той. Според него публикациите му са просто черен хумор и макар хората да не го харесват, за него той е смешен и предизвиква най-малкото усмивка. Самият той се самопровъзгласява за "сатиричен теоририст".


Разкритието му пред обществото не води до разкайване, а напротив. "Аз съм тук, за да развалям настроението. Това е форма на забавление. Тролщината е като да пуснеш въдицата в рибен пасаж и да видиш какво ще уловиш", коментира той пред вестника.  В реалния живот 51-годишният Амбридж е баща на шест деца. След като е разкрит, се налага да напусне работата си, тъй като хора затрупват работодателя му с оплаквания и заплахи.


Най-големият трол в мрежата


И докато Амбридж е известен само във Великобритания, следващият антигерой в познат на мнозина интернет потребители по целия свят. Особено на тези, които прекарват повече време в онлайн обществото Reddit. През есента на 2012 г. онлайн изданието Gawker прави профил на Майкъл Бръч, потребител на Reddit, с прякора violentacrez. Тогава той е на 49 години, живее в Тексас, жена му е инвалид, а той работи в компания за финансови услуги. Има деца, обича котките.


Хобито на Бръч е заливането на Reddit с предизвикателни снимки на непълнолетни момичета, порнография, расизъм, кървища и всякакви други неприятни снимки и текстове. Първоначално той си спечелва доверието на модераторите на Reddit, като прави обратното и посочва подобно съдържание и им помага. След това той самият става модератор и тогава нещата се променят. Самоопределя се като "зловещия чичо на Reddit". Първоначално неговата секция Jailbait (термин, с който в САЩ се наричат непълнолетните момичета и означава "примамка за затвор") става една от най-популярните в Reddit. Секцията привлича вниманието на CNN, които критикуват нейното съществуване, което довежда до закриването й, макар и с недоволство от страна на Reddit, които смятат, че свободното слово е важно за сайта.


Пред онлайн изданието Gawker Бръч твърди, че не е педофил и снимките по нищо не се различават от тези на Бритни Спиърс и други звезди от времето преди да навършат 18 г. След това започва да поддържа други секции с гореизброеното съдържание. "Хората взимат нещата твърде сериозно. Не съм изненадан от недоволството, защото го виждам постоянно. Изненадва ме подкрепата на онлайн обществото, което не обръща внимание на оплакванията. Мисля, че е интересно колко много хора защитават правото ми да се държа по този начин", коментира той.


С течение на времето Бръч дори превръща популярността си в бизнес и започва да продава фланелки с модифицирано лого на Reddit като трол. Дори си създава секция в Reddit на свое име, която поддържа. Критиката към него обаче расте, както и недоволството от негласната подкрепа на ръководството на Reddit. Накрая то решава да забрани по-голямата част от публикациите на Бръч.


"Стоя зад направеното от мен", коментира той и допълва, че не съжалява. "Просто ми харесва да ядосвам хората в свободното си време", казва Бръч. Единственото му съжаление е, че е бил разкрит, защото това е довело до уволняването му от работодателя.


И докато класическите интернет тролове изглежда наистина правят това за забавление, платените имат доста по-користни цели. Те следват и множество правила, които са изградени чрез години практика и използват техники от психологията. Повече по тази тема очаквайте скоро на dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK