Можем да направим България по-добра и с бизнес

Борис Колев.

© Юлия Лазарова

Борис Колев.Следвай ги" е поредицата на "Дневник", в която ще ви запознаем с хора, за които си заслужава да научите. Повечето от тях са много млади и вече с успехи в своите области - изкуство, спорт, бизнес или в професиите, които са избрали. Други без значение от възрастта с дебют в мечтата си да създават нещо и с първи големи постижения. Приятни срещи.


През последните няколко години в България се наблюдава тенденция, която може да ни радва, а и успокоява - все повече млади хора решават да се опитат да сбъднат мечтите си, като започнат свой бизнес. Сред тях е и предприемачът Борис Колев, който е съосновател на компанията за мобилни приложения DigiMark. Мечтата на Колев обаче не е да направи много милиони, както самият той казва, а да помогне на България да стане по-добра страна.


Борис е на 25 години. Роден е в Търговище. Когато е втори клас, идва да живее в София със семейството си. "На баща ми му поставиха условие или отива в София, или остава без работа", коментира той. Интегрирането му в столицата обаче е тежко. "Като бях малък ми беше много трудно, защото идвам от провинцията и във втори клас говорех на меко. Първата година, докато свикна да говоря нормално, ме малтретираха, биха, подиграваха. Имах дни, в които не исках да ходя на училище", казва той.
Въпреки това успява да преодолее стреса и докато учи в 151-во училище, взима участие в учебните часове на фондация "Джуниър ачийвмънт", като прави и виртуални фирми заедно със съучениците си. "Още в 8-9-и клас започна това, направихме една-две фирми, започнахаме да печелим награди, оказахме се доста добър екип и няколко години подред спечелихме националното състезание за учебна фирма. После ходихме на няколко европейски първенства и на едно от тях станахме трети в Европа", разказва Колев.


На кръстопът


Успехът го мотивира и той решава да кандидатства в САЩ. Отделя много време за подготовка и се съсредоточава изцяло върху това. В резултат е приет в много университети, дори и Масачузетския технологичен институт. Съдбата обаче поставя Борис пред избора да замине и да учи в САЩ или да остане при семейството си в тежък момент. Той избира семейството. "Тогава план А пропадна, нямах план Б. Бях решил да заминавам за Щатите и друго не съм мислил", казва той. Решава да опита да реализира мечтите си тук. "Изчаках да навърша 18 г. и след една седмица вече бях с документите в Търговския регистър и с приятели регистирахме първата фирма. Тогава с две момичета от клуба на "Джуниър ачийвмънт" станахме съдружници и така стартира първата компания JT International", припомня си Колев.


Дейността на компанията е в сферата на маркетинга. "Първите месеци беше дупка, нищо не се случи, защото никой не се сети, че няма нормална фирма, която да си повери рекламата на хлапета на 18 години без никакъв опит", разказва той. Решават да опитат с иновации, като въвеждат Bluetooth маркетинг, машини за правене на лога във въздуха, реклама чрез аромати и др. Това постепенно привлича вниманието и на по-големите компании и някои от кампаниите печелят награди, а компанията се разраства. Постепенно работата става твърде много и компанията започва да отделя бизнеса си на по-малки фирми.


Борис Колев.

© Юлия Лазарова

Борис Колев.


Разбира се, не липсват и проблемите. Дълго време на фирмата е трудно да се развива, разчита на кредити, има проблеми с банките. "Налагаше се да си залагам колата и да тегля студентски кредити, само и само да има с какво да движа компанията", припомня си той. "В един момент тримата съдружници се изпокарахме. Първите съдружници винаги се изпокарват и по книгите пише така. При нас проблемите бяха предимно междуличностни, стандартни детски неща, типични за хора на по 19 г. Накрая изкупих дяловете и станах едноличен собственик на компанията, а отношенията ни с бившите сътрудници сега са добри", разказва Борис.


Новата посока


След като компанията става негова, той решава да я насочи изцяло към ИТ сектора. Миналата година се ражда фирмата DigiMark с фокус мобилни приложения. Започва с един служител, днес те са 12 на пълен работен ден. Това е един от най-бързо растящите стартъпи в България, има стабилен приход и над 40 приложения, разказва Борис. И тук той вижда идеалната възможност да развие бизнеса си в подкрепа на обществото. "Започнахме с идеята да направим нещо добро за България", казва той.


DigiMark е създател на две много популярни приложения. Едното е "Правата ми" с над 30 хил. редовни потребители месечно. Второто е "Дари кръв", което безплатно свързва кръводарители с нуждаещи се. То обаче поражда недоволство от някои центрове за даряване на кръв. "Оказа се, че има лекари, които получават пари от тези, които си продават кръвта пред центровете. Те са там, защото някой ги толерира. Kато видяха интереса към нашето приложение, започнаха да излизат и да говорят как не можело да стане и как не било правилно, това което правим", коментира Борис. Това обаче не го спира. "За младите, които искат да си оправим държавата, това действа мотивиращо. За тези, които не искат да пускат кокала, действа като атака. Защо нямаме електронно правителство? Ако всичко минава през система, как ще изтичат парите, като всичко се следи", пита той.


Паралелно с това Борис се занимава с много други дейности. Той е в основата и на сдружение за корпоративна социална отговорност. Чрез нея се надява да помогне на фирмите у нас да обърнат внимание на тази тема. "Ако компаниите успеят да променят навиците на служителите си, цялото общество ще дръпне напред, и то много. Това ми е една от каузите извън работата", разказва Борис. "Харесвам България и милея за България и това да променим нещата тук, зависи от нас", допълва той.


Борис Колев

© Юлия Лазарова

Борис Колев


Нетипичен социален предприемач


Признава, че не може да стои просто така, без да движи поне един проект. Колев е сред основателите на популярната футболна лига на интернет форумите в България. Тя вече девет години е най-голямото футболно първенство за любители в страната, като всяка седмица над 900 души играят мачове. Въпреки многото си проекти и желанието всеки един от тях по някакъв начин да помага за благото на обществото не се определя като социален предприемач. "В другите държави това е регулирано, но тук малко звучи като че точиш пари", казва той.


Споделя, че обича да развива проекти без значение дали са успешни или не. От всеки един научава и получава много. "Провалът не ме плаши. Ако утре всичко фалира, ще си намеря работа. За мен не е важно, че може да изкараме много пари, а да сме в играта, да помагаме. Щом се издържаме, всички живеят нормално и имаме стабилност, е много по-важно от това да правим милиони", допълва той.


Гражданската му активност води и до проблеми. Неговата компания е автор на платформата citizen.bg, в която хората споделят идеи за развитието на страната. Тя се радва на особено голяма популярност, като за един ден се регистрират 30 хил. души. В резултат обаче фирмите му са подложени на данъчни проверки. Това го стряска, но не го отказва от каузата. "Винаги бих останал в България, дори и да имам избор да живея другаде. Предизвикателствата и това, че работя тук, ми дават смисъл. Каузата "България" е нещо, с което аз живея и ако бях другаде, нямаше да я има" споделя той.


На въпроса какво би посъветвал тези, които също искат да поемат по пътя на предприемачеството, той казва, че всеки трябва да започне колкото се може по-рано. "Като бях ученик, направихме много грешки, които не ми костваха нищо. Ако трябваше сега да ги правя, щяха да ми костват много пари. Практиката, дори и виртуална, е много важна", споделя Борис. И допълва, че няма нужда винаги да се бориш за това да станеш много богат. "Самата идея, че работиш, доставяш стойност и ценност на хората и правиш нормални приходи, е много по-важна от това да искаш да си следващия Бил Гейтс."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baran
  baran
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тази статия ми достави истинско удоволствие. Благодаря!

 2. 2 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Дано има повече като това момче в страната!
  Щото лигльовци бягащи от страната и от трудностите бол!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ... и с подобаващо прогресивно данъчно облагане, позволяващо на държавата да си върне подобаващата роля.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Весело

  Да, точно това правим !

  Честит Празник, България !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 5. 5 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Има сериозна грешка в заглавието. Първо, "България"?, второ "и с бизнес", вместо "само и единствено с бизнес".

  Истината ще ви освободи
 6. 6 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#2] от "navy":

  Лигльовците по принцип не рискуват. Плашат се от новото и неизвестното. Седят си на родителите си в жилищата, и мечтаят.

  От време на време се самонавиват по форумите.

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 7. 7 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Честит празник и от мен!
  Да живей БЪЛГАРИЯ и пребъде във вековете!

  Евала на младежа! Дано има повече като него! И е абсолютно прав, че предприемачеството, без значение в кои области, трябва да се развива в младите хора, дори от детската градина! Това изисква по-различен начин на мислене и рискуване! Неща не типични за всякакви други бизнеси! Да започнеш от нула и да направиш, създадеш, разработиш и утвърдиш във времето някакъв бизнес, независимо какъв!
  Неща които не се учат в училище, а трябва, иначе бизнес и бъдеще тази държава няма да има!

 8. 8 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 554 Разстроено


  Като си на 25 ти се струва, че имаш мноого време и можеш да се пребориш с мнооого проблеми.

  Но като те оритат малко, като изпълниш няколко договра и не ти платят и като видиш, че в т.н.'съд" където по презумция си търсиш парите ще те мотаят с години, а "правото"
  винаги е на старната на оня който намери "подход" към "съдията", ще разбереш, че България може да се промени САМО с изриване на цялата БКП/КГБ/ДС шайка от есички позиции - нещо което Грузия направи с уволенние на всички служили на Русяи от милициа, армия, съд и т.н.

  Иначе хубаво е да си мечтае!
  Бла-бла!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 9. 9 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Страхотен пример, винаги чета с интерес, и се радвам за такива предприемчиви българи!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#6] от "Haflinger":

  В природата има две състояния за животинските видове - "бий се" или "бягай". Видно е, че момчето е от първите. Което не значи, че емигрантите са страхливци, мнозина от тях надали щяха да разгърнат потенциала си и да имат признанието на международно ниво, което имат, ако бяха останали тук. Все пак, важна е съвкупната грижа към Родината, за да стане тя по-добро място за живеене.

 11. 11 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#6] от "Haflinger":
  [quote#6:"Haflinger"]Лигльовците по принцип не рискуват. Плашат се от новото и неизвестното. Седят си на родителите си в жилищата, и мечтаят.
  От време на време се самонавиват по форумите.[/quote]

  България не можа да бъде предадена/продадена/ след 200 години на византийците и след 500 на турците.
  Лигльовците ще я предадат само за 30-40 години на циганите- нераждайки и бягайки от страната заради трудностите.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 12. 12 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Прекрасен пример, който показва, кой ще спаси България - предприемачеството и младите, образовани хора. Някой беше казал -талантливият млад човек е като бучка захар - с нея не може да се подслади световния океан, но може да се подслади чаша чай. Предприемачеството е решението и на демографската криза -особено като имаме предвид потенциала за предприемачество в селското стопанство на България.

 13. 13 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Този младеж ми хареса, браво.

  На въпроса какво би посъветвал тези, които също искат да поемат по пътя на предприемачеството, той казва, че всеки трябва да започне колкото се може по-рано. "Като бях ученик, направихме много грешки, които не ми костваха нищо. Ако трябваше сега да ги правя, щяха да ми костват много пари. Практиката, дори и виртуална, е много важна", споделя Борис.

 14. 14 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 831 Неутрално

  На мен лично ми хареса. Откровено звучи статията и има интересен коментар за кръводаряването и напълно реално звучащ конфликт на интереси с някакви "лекари". Успех на момчето.

 15. 15 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ако този младеж беше останал в Търговище, щеше да види този бизнес през крив макарон.

 16. 16 Профил на Дилбер Танас
  Дилбер Танас
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Правилно, в Търговище щеше да работи в интернет клуба на някой турчин.

 17. 17 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Същото ме вълнува, по същия начин разсъждавам и казвам едно голямо БРАВО!

  Global Genocide Forget Heaven
 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Нещо чак...,ама нищо.
  Да живее България!

 19. 19 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Радвам се за г-н Колев, но мисля че действителността е много по-груба. Вчера гледах интервю с човека убил банкерката в Бургас миналата година. Оказа се че причината била защото го изнудвали с шефа на клона да му отпуснат по-голям заем, но проектите му да минат през посочена от тях фирма. Разбирай онази фирма да вземе парите пък той да ги изплаща. Скоро софийски имоти не подновили договор за ресторант на мои познати, защото се появили апетити към вече разработеното място. Сигурен съм всеки може да посочи много такива.

  Бизнеса ще започне в България, когато има сигурност и справедливост. По новите магистрали най-много да се изнесе.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 20. 20 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 467 Неутрално
 21. 21 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Дневник това е темата с която сте различни.Пожелавам Ви да стигнете не само до очите но и до съзнанието на младите българи.Нека не пропиляват младостта си по чужбина като увеличават принадения продукт на други държави когато могат да бъдат полезни тук в страната си .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 22. 22 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#19:"biss Mark"]Радвам се за г-н Колев, но мисля че действителността е много по-груба.[/quote]

  Така е, успешните проекти на младия предприемач се осъществяват едва след като зад гърба му застава фондация Америка за България ... случайни работи няма. А от редакцията съвсем случайно са пропуснали да отбележат този факт (сигурно защото самите те са спонсорирани от същата фондация).

 23. 23 Профил на mrpetrov
  mrpetrov
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Преди десет години бях в същата ситуация и избрах САЩ. Браво на Борис, особено ми хареса следният коментар: Ако утре всичко фалира, ще си намеря работа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  [quote#16:"Дилбер Танас"]Правилно, в Търговище щеше да работи в интернет клуба на някой турчин.[/quote]Тъпо е при такава позитивна статия пак някой да си излива националните комплекси. И какво от това ако работи за турчин?

  В случая по-важното е, че младежът е успял да се развие така, че да работи за себе си, а не за някой друг - независимо дали този друг е българин, турчин или американец.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 25. 25 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 407 Весело

  [quote#3:"socialen"]

  ... и с подобаващо прогресивно данъчно облагане, позволяващо на държавата да си върне подобаващата роля. [/quote]

  Къде го чукаш, къде се пука ....
  При тази продънена система и корупция на всяка стъпка - как пък да не почнем да плащаме повече данъци "за да върнем подобаващата роля на държавата"
  Нали отсега си знаем, че новите прогресивни данъци директно ще се превеждат към Драго Ре-Индустрилизатора, Човека Лафка, Прасчо и всички други приказни герои на днешната реалност.

  Led Zeppelin Forever !!!
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  "...във втори клас говорех на меко. Първата година, докато свикна да говоря нормално, ме малтретираха, биха, подиграваха. Имах дни, в които не исках да ходя на училище"

  >> Мога да препоръчам на автора да напише една автобиографична книга, в която да разкаже тези истории. Предполагам, че говорещите на литературна норма софиянчета са се обърнали към него с "Ей, чшшшш, е-ла тук ъ те е*** у селянинО. Аре са, каймикач (в превод= "кажи ми как ще" пребрОиш до 10 ". Последвало е "Идно, двье, тръй..", което е предизвикало: "Алелелеле, батко, чуъш ли го ка говори тойо бе, ма такъф не заслужааа ъ живее, бе..., алелелеле, баткооооо"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  ...со голи ръце ч' го удУшим тойо....

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 28. 28 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Тоа още не го е кълвал печения петел по челото,затуй таквизи ги плещи...

 29. 29 Профил на dtu07306276
  dtu07306276
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#2] от "navy":
  обаче като дойда да си харча паричките в БГ не се оплакваш нали ?

 30. 30 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това не е истински бизнес. Това са виртуални продукти.
  В момента БГ внася 80% храни. Не можем да се изхранваме.

 31. 31 Профил на kikoleppard
  kikoleppard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#22] от "_dan_":

  Ако това, което сте казали е вярно т.е. че са му застанали зад гърба фондация Америка за България, просто за всички, които ми хвалят момчето мога да кажа:
  "Съжалявам, ама БЕЗ КАПИТАЛ НЕ СТАВА!"

  Обикновеният човек няма как да започне бизнес.
  БАНКИТЕ НЕ ФИНАНСИРАТ СТАРТИРАЩ БИЗНЕС. Само с идея не се получава.

  Ето за какво много хора като нямат късмета или "случайността" да получат някакво стартово финансиране - БЯГАТ НАВЪН.

  Само за едната гордост да стоя да развивам "нашата мила България" няма да стане.

  Аз трябва да храня децата си и като няма възможност за добри доходи тук(минимум 2500 лв. месечно семеен доход за нормална издръжка на 4тичленно семейство, а трябва и да спестяваме за "черни дни", веднага трябва да се емигрира, който иска да си мизерства тук.

  Накрая, чувал съм за гореспоменатата фондация, че и случайни хора мноооооооооого рядко се финансират.

  За съжаление все повече имам чувството, че медиите са манипулативни.

  Завчера вечерта, по която и да е телевизия да гледам, ми омръзна от надъхване и патриотизъм по случай националния празник. Това няма да нахрани децата ми, няма да успее да ги отгледа и да ги издържа като пораснат особено ако искат да имат по-добър старт.

  Радвам се, че поне вече има СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА. Ето затова се прекланям пред ЕС.

 32. 32 Профил на kikoleppard
  kikoleppard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "navy":

  Ах, как ми се иска да те намеря на живо и да ти бия 2 шамара.

  И ти ли си от интернет троловете?

  ВЕЧЕ ИМАМЕ ИНФОРМАЦИЯ, ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И ЗА МОЯ РАДОСТ СМЕ В ЕС.

  Виждам, че у нас е все по-безнадеждно за обикновения човек. Защо трябва да ме е грижа дали след 40 години тук ще са само турци или цигани?

  Ако имахме някаква държавност, то трябваше да ни предоставят някакви възможности да си останем. А НИЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ ОБЕДНЯВАМЕ и е нормално моите деца след известно време да забравят български. Просто няма какво да ни задържа тук.

  Аз съм от тези, които навремето се върнаха, защото виждаха перспектива, а и не можехме да останем в чужбина със студентски визи.

  Но сега на свиващ се пазар и то в дългосрочна перспектива, какво да правим тук? Защо никога не съм изпитвал носталгия по България, ами я изпитвам за Трентино/Южен Тирол.

  Я ми отговори патриоте, като си толкова краен в писанията си.

 33. 33 Профил на think green
  think green
  Рейтинг: 233 Неутрално
 34. 34 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#32] от "kikoleppard":

  Абе, симпатяго, като си решил да се махаш - махай се. Не ни занимавай с "раздававне на шамари" и личните си комплекси.
  ... Прав ти път и дано навън се излекуваш от тях.

 35. 35 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ако господина не е комуняга по убеждения, УСПЕХ!

 36. 36 Профил на kikoleppard
  kikoleppard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#34] от "Булаир":

  Ама махам се, то и досега постоянно си пътувам, само че вече се замислям дали да не е окончателно. Ако зависеше само от мен и ако само аз за себе си имах грижа досега да съм приключил въпроса.

  И откъде накъде да съм сипматяга? Напротив аз съм много раздразнителен особено от простаци, които ми сипят мнения от типа на КОМЕНТАР 2. Как така досега 2 милиона българи са лигльовци и бягащи от трудности?

  Ей такива постоянно замърсяват форумите. Най-хубавото, което се случи на България през моя живот е точно, че стана пълноправен член на ЕС.

  Накрая като ти видя аватара пожелавам ти искрено дано не ти се налага това знаме да го сменяш с други цветове. Дано имаш късмета винаги да ти е удобно у нас, но ако имаш амбиции и не ползваш някакви привилегии покрай властимащите, шансът ти за успех у нас е МИНИМАЛЕН.

 37. 37 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#36] от "kikoleppard":

  [quote#36:"kikoleppard"]Дано имаш късмета винаги да ти е удобно у нас[/quote]

  Разчитам преди всичко на хъс и здравословна доза инат, което ти го препоръчвам . Късметът е по-скоро резултат от първите две.

 38. 38 Профил на kikoleppard
  kikoleppard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ние с тебе можем да си загубим времето в "чесане на езиците" и само да си размътим главата.

  Аз лично никога не съм се чувствал удобно в страната си. Да го речем, че имам по-различен възгледи и манталитет от типичните български и колкото по-одъртявам все повече не мога да си намеря място тук.

  Дори така погледнато не става въпрос за удобството в България, че правиш бизнес. Започва да не ми допадат все повече обществените порядки и условия.

  Само с хъс и инат също не става, защото при 1 човек може да се получи, но при други 100 да не се получи поради естеството на обикалящата ни среда.

  Може и обратното да е в сила, но то е при реално функциониращи икономики, а ние не сме такава страна.

  Накрая всичко зависи и от потребностите ти. Аз определено се чувствам МНОГО изморен да си "разбивам главата в стената" с нашата груба действителност. Казано простичко, напълно осъзнавам, че наистина ми свърши времето тук.

  Не ми се дават примери, не ми се дават доказателства, защото не е длъжно нещо да важи за мен и при теб да е по същия начин, и отново ще допълня за обратното, че е в сила.

  Фактът е, че прочетох статията и се зарадвах за момчето, но после 2 коментара ме подтикнаха да си напиша мнението и особено ме съкруши [#22] от "_dan_":

  АКО ТОВА Е ИСТИНА - за какво повече си говорим?

  Просто българите си отчитаме дейност - пишем си статийки, изпълняваме си графиците, надъхваме народа да се си стои тук и да се мъчи като му прикриваме някои факти.

  Да, на някои хора им харесва, но явно на 2 милиона, не.

  Хайде със здраве! 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 594 Неутрално
 41. 41 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Каузата "България" е нещо, с което аз живея и ако бях другаде, нямаше да я има" споделя той.
  -----
  е това е, шапкииии долу!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  [quote#39:"zlatko75"]Държавата да започне да субсидира производството на лаптопи, таблети и смартфони.[/quote]
  Дай да субсидира и производството на коли, телевизори и т.н. А ще чакаме марсианци да ни оправят улиците, тротоарите и пътищата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK