Можем да направим България по-добра и с бизнес

Борис Колев.

© Юлия Лазарова

Борис Колев.Следвай ги" е поредицата на "Дневник", в която ще ви запознаем с хора, за които си заслужава да научите. Повечето от тях са много млади и вече с успехи в своите области - изкуство, спорт, бизнес или в професиите, които са избрали. Други без значение от възрастта с дебют в мечтата си да създават нещо и с първи големи постижения. Приятни срещи.


През последните няколко години в България се наблюдава тенденция, която може да ни радва, а и успокоява - все повече млади хора решават да се опитат да сбъднат мечтите си, като започнат свой бизнес. Сред тях е и предприемачът Борис Колев, който е съосновател на компанията за мобилни приложения DigiMark. Мечтата на Колев обаче не е да направи много милиони, както самият той казва, а да помогне на България да стане по-добра страна.


Борис е на 25 години. Роден е в Търговище. Когато е втори клас, идва да живее в София със семейството си. "На баща ми му поставиха условие или отива в София, или остава без работа", коментира той. Интегрирането му в столицата обаче е тежко. "Като бях малък ми беше много трудно, защото идвам от провинцията и във втори клас говорех на меко. Първата година, докато свикна да говоря нормално, ме малтретираха, биха, подиграваха. Имах дни, в които не исках да ходя на училище", казва той.
Въпреки това успява да преодолее стреса и докато учи в 151-во училище, взима участие в учебните часове на фондация "Джуниър ачийвмънт", като прави и виртуални фирми заедно със съучениците си. "Още в 8-9-и клас започна това, направихме една-две фирми, започнахаме да печелим награди, оказахме се доста добър екип и няколко години подред спечелихме националното състезание за учебна фирма. После ходихме на няколко европейски първенства и на едно от тях станахме трети в Европа", разказва Колев.


На кръстопът


Успехът го мотивира и той решава да кандидатства в САЩ. Отделя много време за подготовка и се съсредоточава изцяло върху това. В резултат е приет в много университети, дори и Масачузетския технологичен институт. Съдбата обаче поставя Борис пред избора да замине и да учи в САЩ или да остане при семейството си в тежък момент. Той избира семейството. "Тогава план А пропадна, нямах план Б. Бях решил да заминавам за Щатите и друго не съм мислил", казва той. Решава да опита да реализира мечтите си тук. "Изчаках да навърша 18 г. и след една седмица вече бях с документите в Търговския регистър и с приятели регистирахме първата фирма. Тогава с две момичета от клуба на "Джуниър ачийвмънт" станахме съдружници и така стартира първата компания JT International", припомня си Колев.


Дейността на компанията е в сферата на маркетинга. "Първите месеци беше дупка, нищо не се случи, защото никой не се сети, че няма нормална фирма, която да си повери рекламата на хлапета на 18 години без никакъв опит", разказва той. Решават да опитат с иновации, като въвеждат Bluetooth маркетинг, машини за правене на лога във въздуха, реклама чрез аромати и др. Това постепенно привлича вниманието и на по-големите компании и някои от кампаниите печелят награди, а компанията се разраства. Постепенно работата става твърде много и компанията започва да отделя бизнеса си на по-малки фирми.


Борис Колев.

© Юлия Лазарова

Борис Колев.


Разбира се, не липсват и проблемите. Дълго време на фирмата е трудно да се развива, разчита на кредити, има проблеми с банките. "Налагаше се да си залагам колата и да тегля студентски кредити, само и само да има с какво да движа компанията", припомня си той. "В един момент тримата съдружници се изпокарахме. Първите съдружници винаги се изпокарват и по книгите пише така. При нас проблемите бяха предимно междуличностни, стандартни детски неща, типични за хора на по 19 г. Накрая изкупих дяловете и станах едноличен собственик на компанията, а отношенията ни с бившите сътрудници сега са добри", разказва Борис.


Новата посока


След като компанията става негова, той решава да я насочи изцяло към ИТ сектора. Миналата година се ражда фирмата DigiMark с фокус мобилни приложения. Започва с един служител, днес те са 12 на пълен работен ден. Това е един от най-бързо растящите стартъпи в България, има стабилен приход и над 40 приложения, разказва Борис. И тук той вижда идеалната възможност да развие бизнеса си в подкрепа на обществото. "Започнахме с идеята да направим нещо добро за България", казва той.


DigiMark е създател на две много популярни приложения. Едното е "Правата ми" с над 30 хил. редовни потребители месечно. Второто е "Дари кръв", което безплатно свързва кръводарители с нуждаещи се. То обаче поражда недоволство от някои центрове за даряване на кръв. "Оказа се, че има лекари, които получават пари от тези, които си продават кръвта пред центровете. Те са там, защото някой ги толерира. Kато видяха интереса към нашето приложение, започнаха да излизат и да говорят как не можело да стане и как не било правилно, това което правим", коментира Борис. Това обаче не го спира. "За младите, които искат да си оправим държавата, това действа мотивиращо. За тези, които не искат да пускат кокала, действа като атака. Защо нямаме електронно правителство? Ако всичко минава през система, как ще изтичат парите, като всичко се следи", пита той.


Паралелно с това Борис се занимава с много други дейности. Той е в основата и на сдружение за корпоративна социална отговорност. Чрез нея се надява да помогне на фирмите у нас да обърнат внимание на тази тема. "Ако компаниите успеят да променят навиците на служителите си, цялото общество ще дръпне напред, и то много. Това ми е една от каузите извън работата", разказва Борис. "Харесвам България и милея за България и това да променим нещата тук, зависи от нас", допълва той.


Борис Колев

© Юлия Лазарова

Борис Колев


Нетипичен социален предприемач


Признава, че не може да стои просто така, без да движи поне един проект. Колев е сред основателите на популярната футболна лига на интернет форумите в България. Тя вече девет години е най-голямото футболно първенство за любители в страната, като всяка седмица над 900 души играят мачове. Въпреки многото си проекти и желанието всеки един от тях по някакъв начин да помага за благото на обществото не се определя като социален предприемач. "В другите държави това е регулирано, но тук малко звучи като че точиш пари", казва той.


Споделя, че обича да развива проекти без значение дали са успешни или не. От всеки един научава и получава много. "Провалът не ме плаши. Ако утре всичко фалира, ще си намеря работа. За мен не е важно, че може да изкараме много пари, а да сме в играта, да помагаме. Щом се издържаме, всички живеят нормално и имаме стабилност, е много по-важно от това да правим милиони", допълва той.


Гражданската му активност води и до проблеми. Неговата компания е автор на платформата citizen.bg, в която хората споделят идеи за развитието на страната. Тя се радва на особено голяма популярност, като за един ден се регистрират 30 хил. души. В резултат обаче фирмите му са подложени на данъчни проверки. Това го стряска, но не го отказва от каузата. "Винаги бих останал в България, дори и да имам избор да живея другаде. Предизвикателствата и това, че работя тук, ми дават смисъл. Каузата "България" е нещо, с което аз живея и ако бях другаде, нямаше да я има" споделя той.


На въпроса какво би посъветвал тези, които също искат да поемат по пътя на предприемачеството, той казва, че всеки трябва да започне колкото се може по-рано. "Като бях ученик, направихме много грешки, които не ми костваха нищо. Ако трябваше сега да ги правя, щяха да ми костват много пари. Практиката, дори и виртуална, е много важна", споделя Борис. И допълва, че няма нужда винаги да се бориш за това да станеш много богат. "Самата идея, че работиш, доставяш стойност и ценност на хората и правиш нормални приходи, е много по-важна от това да искаш да си следващия Бил Гейтс."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK