Facebook иска да осигурява безжична интернет връзка чрез дрони (видео)

Проектът Internet.org е на  Марк Зукърбърг.

© Albert Gea, Reuters

Проектът Internet.org е на Марк Зукърбърг.Facebook започва да предприема по-смели стъпки по реализирането на проекта си Internet.org. Компанията иска да разпространява безжичен интернет достъп до хората в отдалечени райони чрез дрони, съобщава технологичният блог TechCrunch.


За целта социалната мрежа е в преговори за придобиването на компанията Titan Aerospace, като предполагаемата цена е около 60 млн. долара. Titan Aerospace произвежда първите в света безпилотни летателни апарати, които се захранват чрез енергия от слънчевите лъчи.


Идеята на Facebook е да ги снабди с оборудване за разпръскване на интернет сигнал и по този начин да осигури достъп до мрежата на по-голяма част от хората в отдалечените краища по света. Първоначалният план е дроните да се използват в Африка.
Facebook иска да използва около 11 хил. дрона за своя проект. Всеки един от тях лети на височина от около 20 км. Дроните могат  да летят без необходимост от приземяване в продължение на пет години. Те разполагат и с вградени батерии, които запазват енергия за полета през нощта.


Titan нарича дроните си атмосателити. Компанията е основана през 2012 г. с идеята да създаде безпилотни летателни апарати, които вършат работата на повечето близки до Земята сателити, но са значително по-евтини. Височината, на която дроните летят, е и извън регулация, което улеснява мисията, защото има по-малко изисквания към летателните апарати.


Засега Facebook не коментира темата. Членът на борда на Titan Aerospace, Ашър Делънг е потвърдил пред TechCrunch, че наистина двете компании преговарят, но не конкретизира повече подробности.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK