В търсене на митичния създател на Bitcoin

Сатоши Накамото при първата си среща с чакащите пред дома му журналисти.

© David Mcnew, Reuters

Сатоши Накамото при първата си среща с чакащите пред дома му журналисти.Виртуалната валута Bitcoin привлече доста внимание към себе си през последната година. През цялото време един въпрос остава без отговор - кой е създателят на Bitcoin?


Според дълъг репортаж на сп. Newsweek, автор на виртуалната валута е 64-годишният американец с японско родословие Сатоши Накамото. Той живее в Калифорния, като според изданието разполага с богатство на стойност около 400 млн. долара именно благодарение на ръста на Bitcoin, но и от което не е използвал дори стотинка.


Пред репортера на списанието Накамото се вижда в присъствието на двама полицаи, които са в ролята на свидетели и са повикани от самия него. Той казва, че вече няма никаква връзка с Bitcoin и отказва да коментира каквото и да е повече.
Според Newsweek именно Накамото е създател на Bitcoin. Изданието е провело двумесечно разследване и множество интервюта с различни хора, за да разгадае тайните и митовете около виртуалната валута.


Името Сатоши Накамото е една от легендите за Bitcoin, че създателят на валутата просто е използвал това име като псевдоним. Разследването на изданието обаче посочва, че името е реално и единствената разлика е, че човекът не живее в Токио, а в Темпъл сити, Калифорния.


Първоначално Накамото е бил отворен към разговор по имейл за своето хоби - колекциониране на умалени модели на влакове. Той обаче не е искал да разкрива подробности за кариерата си и напълно е прекратил комуникацията при повдигането на въпроса за Bitcoin.


В последствие неговият по-малък брат разкрива, че е "работил по класифицирани проекти" и ще отрича всичко, включително и че е автор на Bitcoin. Споделя, че е много концентриран човек, интелигентен с големи умения в математиката, инженерството и компютрите. "Кажи му какво и той ще го направи", коментира Артър Накамото.


Накамото изрази недоволство от голямото внимание към него.

© David Mcnew, Reuters

Накамото изрази недоволство от голямото внимание към него.


Гавин Андресен, който е един от главните разработчици на Bitcoin, споделя, че е работил със създателя на виртуалната валута в периода юни 2010 г. - април 2011 г. Той разказва, че си е писал често с Накамото, но само по имейл или чат, тъй като Накамото е отказвал гласови разговори, така че не е сигурен дали въпросният човек наистина е създателят на Bitcoin.


"Той беше типът човек, който, ако направиш неволна грешка, може да те нарече идиот и повече да не ти проговори. Освен това тогава не беше ясно дали Bitcoin е легална и той полагаше големи усилия да запази анонимността си", допълва Андресен.


От изданието са говорили и със съпругата на Накамото и някои от шестте му деца. Те разказват сходна история и подробности за кариерата и характера му. Негови бивши работодатели потвърждават, че са имали проекти за американските военни и правителство, които са класифицирани и не могат да се коментират.


"Виждам как баща ми може да направи нещо страхотно и след това да не приеме ползите от това... Всеки нормален човек би го направил, но той не е точно нормален човек", коментира Илен Мичъл, една от дъщерите му.


Според Андресен причината за поведението на Накамото е проста. Той не иска да участва в манията около Bitcoin и иска да живее спокойно. "Ако си лидерът на Bitcoin, ще те търсят за презентации и лекции, медиите ще искат интервюта. Всичко това не пасва на характера на Накамото. Той не искаше да води Bitcoin още тогава. Не толерира некомпетентност и осъзна, че проектът ще продължи и без него", коментира Андресен.


Накамото отрича твърденията, че е създател на Bitcoin, но признава, че голяма част от останалите подробности за живота му са верни.

© David Mcnew, Reuters

Накамото отрича твърденията, че е създател на Bitcoin, но признава, че голяма част от останалите подробности за живота му са верни.


Малко след излизането на публикацията, Накамото обяви пред агенция Associated Press, че той не е автор на Bitcoin. В интервю за агенцията той твърди, че няма нищо общо с виртуалната валута и е чул за пръв път за нея след като неговият син е бил потърсен от Newsweek преди три седмици. Накамото допълва, че много от детайлите за личния му живот са правилни, но не и твърдението, че той е лицето зад Bitcoin.


Той се оплаква, че след появата на репортажа, домът му е бил обсаден от дузина журналисти и е получавал множество телефонни обаждания. В крайна сметка се е съгласил на разговор с един репортер срещу безплатен обяд.


"Искам да поясня, че не съм бил разбран. При срещата с репортера и полицаите имах предвид, че повече не се занимавам с програмиране. Исках да кажа, че вече не програмирам, а не че вече не се занимавам с Bitcoin. Никога не съм се занимавал с Bitcoin", коментира Накамото пред AP.


Той признава, че е работил по класифицирани проекти и е останал изненадан от подробностите на Newsweek. Допълва, че се надява медийното внимание към него бързо да отшуми.


Междувременно от Bitcoin Foundation обявиха публично, че до момента не са видяли доказателства, които да показват, че този човек действително е създателят на Bitcoin. Името Сатоши Накамото действително е използвано от човека, който е бил инициатор на проекта, но никой не знае кой е той, тъй като никога не им се е представил. От фондацията обявяват, че Bitcoin е децентрализирана валута без лидер и ръководител. Тя е създадена такава целенасочено и не може да бъде оглавена или ръководена от един човек.


"Bitcoin нямаше да съществува без Сатоши, който без съмнение е гениален дизайнер. Но Bitcoin ще продължи да съществува и след него, тъй като Bitcoin са всички, които я използват, а не само един човек", коментира Джеф Гарзик, един от основните поддръжници на виртуалната валута.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Горкия, тия папараци са го налазили все едно е Брад Пит по гащи.

 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 587 Весело

  "Виждам как баща ми може да направи нещо страхотно и след това да не приеме ползите от това.. Всеки нормален човек би го направил, но той не е точно нормален човек"

  Именно, един гений няма как да е нормален

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Аз не харесвам биткоина, но не мога да отрека че той може да съществува без намесата на банка или държава или личност както и че не се нуждае от тях за да съществува. Което е уникално!

 4. 4 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 520 Весело

  Биткойни - миткойни, ама гледам - накрая печалбата пак се изчислява в долари.

 5. 5 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  По-интересно е кога се появава биткойн - през втората половина на 2008 г. Много интересно съвпадение с разразяващата се балонно-финансова криза. Явно някой експериментира с алтернативни парични единици и това със сигурност не е дребна риба като Накомото. Търсенето трябва да е по-нависоко - Уолстрийт и американската държава.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  Заменям невидим,виртуален Битедикакво си срещу новичка чудесна на пипане банкнота от 500 Е !!!

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  Ако никой не клъвне до мръкване , кандисвам и на 50 Е !

 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#3:"ръмжо"] той може да съществува без намесата на банка или държава... Което е уникално![/quote]

  Нищо уникално няма. Парите не са измислени от нито една държава, нито банка. Обратното, банките възникват вследствие съществуването на парите, а държавите съвсем умишлено и насилствено си присвояват монопола върху емисията им.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 897 Весело

  Хе-хе! Ще го хванете за ... шлифера! Седи си той някъде из лазурните морета и се хили на глупостта човешка...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 10. 10 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#4] от "Приказки от Шипковия храст.":

  Това е вярно, но не е проблем на биткоина а на хората които приравняват нещата винаги до него (като журналистите) и винаги човека иска да се отъждестви с нещо познато. Обаче няма банка или държава която да ти вземе от биткоина процент щото тя ти го е отпечатала, или лихва по него - което долара винаги прави. За съжаления ще го вкарат в руслото на останалите механизми за финансов контрол защото няма опция за справяне с това вграден а в него

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#10] от "ръмжо":

  Не е само долара, а всички фиатни пари.


  До коментар [#7] от "SS":

  Имаш ли това, което го предлагаш ? Май не си наясно, че може да го смениш в момента за $630.

 12. 12 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Създателят? Няма да го откриете.

 13. 13 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#3:"ръмжо"] може да съществува без намесата на банка или държава или личност както и че не се нуждае от тях за да съществува.[/quote]

  Всъщност това е проблема - т.е. никой няма да позволи съществуването на такава валута, защото ще бъде много трудна за манипулиране. С конвенционалните валути е лесно, защото зад тях стоят правителства и държави. Ако биткойнта издържи и стане независима колкото Интернет може и да успее, но лично аз съм скептичен.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 14. 14 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ммм алтернативни валути използваме всеки ден. Аз лично не страдам от това, че в хазната не влизат повече пари така - и без това те се харчат главно за глупости. За съжаление правителствата упорстват и вместо да намалят малоумните си социални програми, те взимат дефицит, та дано бъдещото поколение го плати.

  Всички точки в определени вериги, бартери между съседи, та дори и плащане с истински пари на монтьор без да декларирате пред държавата нищо не се нравят на правителството разбира се, и според мен са добри. Разбира се, хората са свикнали на сигурността на централните пари, че не са фалшиви, така че за важни покупки едва ли скоро ще изчезнат.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  Защо наричате това нещо Биткойнът "валута".
  То НЕ Е ВАЛУТА.
  По-скоро се приближава до характеристиките на чиповете и жетоните от казината.
  Нима чиповете и жетоните са валута ?
  Нима купоните и ваучерите за храна са валута ?
  Биткойнът по-скоро е ВИРТУАЛНА ЕДИНИЦА ЗА НАИВНОСТ.
  Няма как нещо,което не е свързано със стоков еквивалент да не изгърми,колкото и продължително да се е разраствала хистерията около него.

 16. 16 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 213 Весело

  Винаги е много смешно, когато хора - абсолютни лаици по дадена тема - държат непременно да изпишат мнението си!
  А е смешно, защото какво мнение може да имаш за нещо съвършено непознато?!
  Ма без такива ентусиасти щеше да е много скучно...

  pump it!
 17. 17 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 413 Весело

  ''Виртуалната валута Bitcoin ''

  Пропагандата с '' Валутата '' продължава.
  Нищо ,че няма нищо общо с валута.
  Нищо ,че по принцип глупостта е създадена единствено в полза на хардуерната индустрия и излъганите хвърлят лудо време и пари в ток,хардуер и тн.
  Само се надявам .че след поредното фиаско на Mt-GOX просто хората ще разберат измамата и ще прекратят изкупуването на едро на Видеокартите което по същество ликвидира гейминг индустрията с карти Ати

 18. 18 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бедният господин Накамото! Цялата ситуация ми звучи като версия на историята от "Животът на Браян" (Монти Пайтън), където нищо неподозиращият Браян беше набеден от евреите в Израил за дългоочаквания месия и след върволица от абсурдни ситуации накрая беше и разпнат.

 19. 19 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 413 Весело

  До коментар [#15] от "Hawaii":
  [quote#15:"Hawaii"]По-скоро се приближава до характеристиките на чиповете и жетоните от казината. [/quote]

  Точно!
  Зад Една валута зад която не стои монетарна институция ,не лежи стойността и в/у нищо базирано на икономически фундамент подкрепен от държава,нация,национална банка реален произведен продукт и тн.е Значи е чисто и просто свръх спекулативен балон в който ДА- можеш да направиш пари ,но забележете :От наивниците които са повярвали, хванали и са вдигнали цената на глупостта
  И единствено ако успееш да закупиш и хванеш началният етап преди раздуването на балона и продадеш спекулативният актив в самият му пик .те 1200 $ пик за бит коина
  В този смисъл измамата вече ще е довършена,създателя или спекуланта МТ ГокС може вече спокойно да кешира парите си и да увери всички калинки на хорото ,че са му откраднали 2 млд. Биткоина т.е затова затваря за вечни времена.


 20. 20 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "Индиана":
  $643 е в момента.

  http://bitcoinwisdom.com/

 21. 21 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 448 Неутрално

  сп. Newsweek, автор на виртуалната валута е 64-годишният американец с японско родословие Сатоши Накамото ....

  пак някой друг е виновен.

 22. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ivan":

  Аз досега не съм видял някои да е купил на $1200, още повече от България !! Виж обаче продали на $20 и $30 познавам много... и алкохола им е спасение само до време. Зад златото и среброто не стои никоя монетарна институция, държава, банка, икономика, армия, национален продукт, консерви с боб или каквото и да е, а се ползва като пари от 5000 години. Аз например смятам, че всеки може да си купува и продава каквото и да е. На фона на напечатана хартия с трилиони на година, тоя биткойн е безобиден и просто интересен за статии.

 23. 23 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#1] от "yori":

  Или дори без такива.

 24. 24 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  Те по-голяма част от парите по света не са свързани вече със стоков еквивалент,нито са гарантирани с активи.
  Стойността им се определя на база доверие и очаквания,но ако те не се оправдаят,стойността може да се загуби.

 25. 25 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Биткойн е модерна валута с много, много предимства пред сегашните примитивни пари.

  If you are going through hell... Keep going!
 26. 26 Профил на begemott
  begemott
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK