Sony и Panasonic разработват следващо поколение на оптични дискове

Sony и Panasonic разработват следващо поколение на оптични дискове

© Beawiharta, ReutersSony и Panasonic обявиха, че са разработили нов стандарт за следващо поколение оптични дискове. Той се казва Archival Disc и е предвиден за професионална употреба и дългосрочно съхранение на данни.


Archival Disc няма да е точно заместител на DVD или Blu-ray. Новите оптични дискове ще са насочени към дейта центрове и по-специално информация, която е по-важна. Дисковете са със защита от прах и вода и могат да устояват на влага и промяна в температурата. Освен това ще са съвместими и с бъдещи стандарти.


И двете компании искат да са готови с първите си системи, които използват такива дискове, до лятото на 2015 г. Първите такива дискове ще са с капацитет 300 GB, като ще са шестслойни и двустранни, т.е. ще се записва информация и от двете им страни, всяка с по три слоя.


Дългосрочните планове на компаниите са разработка на дискове с капацитет 500 GB и 1 TB. Те смятат, че дисковете могат да са добра и алтернатива на твърдите дискове, когато става дума само за съхранение на важна информация, тъй като на тях ще може да се записват данни само веднъж.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK