Правителствата на свободните държави шпионират най-много в интернет

Правителствата на свободните държави шпионират най-много в интернет

© Jason Reed, ReutersРазузнавателните агенции на демократично избраните правителства по света са сред най-големите онлайн шпиони, съобщават от организацията "Репортери без граници" в редовния си доклад "Врагове на интернет". Той се публикува на 12 март, който е определен от организацията като световен ден срещу цензурата в интернет.


Според "Репортери без граници" мащабното шпиониране на агенции от "свободните държави" не се различава от това, което се извършва от най-лошите диктатори по света. Агенциите като NSA и нейните еквиваленти в други държави са "хакнали сърцето на интернет и са превърнали общия ресурс в оръжие в услуга на специални интереси, които застрашават свободата на информацията, свободата на словото и правото на лично пространство", пише в доклада.


В него конкретно са споменати NSA и британските им колеги от CGHQ, които шпионират милиони хора, включително и много журналисти. Организацията критикува агенциите и сравнява методите им на действие с тези на Иран, Китай, Туркменистан и Саудитска Арабия. Докладът изразява и притеснения от новини като тази, че Иран е поискал помощ от Китай за разработване на локална версия на електронната "Велика китайска стена", която да ограничава достъпа до сайтове извън одобрените от властта.
В доклада си "Репортери без граници" наричат Великобритания Световния шампион по шпиониране и цитират Едуард Сноудън, който казва "те са по-лоши от САЩ". NSA пък е определена като символ на злоупотребите на разузнавателните агенции.


Критиките на "Репортери без граници" не подминават и частните компании, които разработват най-различни технологии за шпиониране и събиране на информация и след това ги продават на всеки желаещ. Компаниите организират и множество изложения по света, на които осъществяват връзка с агенции и правителства.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Весело

  Правителствата на свободните държави шпионират най-много
  *********************

  Това заглавие е типичен пример за оксиморон. Няма как една държава хем да е свободна, хем най-много да шпионира гражданите си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 894 Весело

  Свободата и демокрацията дават... но и вземат

  Евроатлантида
 3. 3 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Е, това не съм го очаквал, Туркменистан и Саудитска Арабия да са по-слаби в шпионажа от САЩ и Великобритания!

 4. 4 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 660 Весело

  "Правителствата на свободните държави шпионират най-много в интернет"

  Не го вярвам това. Това е някаква пропаганда на комунетата.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#2:"sa6"]Свободата и демокрацията дават... но и вземат
  [/quote]
  Нищо не дават , както няма безплатен обяд -все някой го е платил!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Че къде на друго място да се шпионира? Кое разузнаване е изградило по-голяма информационна мрежа?

 7. 7 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 453 Весело

  До коментар [#1] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Цялата новина е такава. "Репортери без граници" разполагат с тази информация, именно защото живеят в такива държави. Ако живееха другаде, нямаше да имат методи и възможности да правят такива проучвания. Иначе ако говорим за следене на гражданите си, бих заложил, че номер 1 е Северна Корея. Но няма как да проверим, нали?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#1] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Нещо си се объркала,казано направо! Свободните държава шпионират за да се борят по-успешно с престъпността (и тероризмът),а диктатурите-за да потискат и убиват другомислещите!

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3255 Весело

  До коментар [#7] от "Mark Twain":Не говорим за следене на гражданите въобще, а за следене в интернет!
  Колцина в Северна Корея имат достъп до интернет?

 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Ноам Чомски: Неосведоменото общество

  Информацията създава заплаха за сигурността на държавната власт, а не на страната

  Главният принцип в теорията на международните отношения се състои в това, че висшият приоритет на държавата е осигуряването на безопасност. Според стандартната гледна точка, формулирана от стратега на Студената война Джордж Кенън, държавата се създава, "за да осигури закона и реда вътре и колективната отбрана навън".
  Тази гледна точка изглежда напълно разумна, от само себе си се разбира, докато не се замислим по-дълбоко и не попитаме: сигурност за кого? За населението като цяло? За държавната власт? За господстващите групи избиратели? В зависимост от това, какво имаме предвид, убедителността и правдоподобността на тази гледна точка може да варира от нищожна до много голяма.
  Сигурността на държавната власт е висшият приоритет, съдейки по усилията, които полага държавата, за да се защити от нежелания поглед на населението. Давайки интервю за германската телевизия, Едуард Сноудън заяви, че преломният момент за него е настъпил, когато е видял, как "директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър нагло е лъгал под клетва Конгреса", отричайки съществуването на програмата за вътрешно следене, която се реализира от Агенцията за национална сигурност. По-нататък Сноудън съобщи: "Обществото има право да знае за тези програми. Обществото има право да знае, че държавата върши това от негово име и че държавата го прави срещу него".
  Същото с пълно право можеха да кажат Даниъл Елсбърг, Челси Манинг и други смели хора, изхождайки в своите действия от същите демократични принципи.
  Позицията на държавата е съвсем друга. Обществото няма право да знае, защото всичко това ще подкопае сигурността, при това ще я подкопае много сериозно, твърдят официалните лица.
  Съществуват няколко причини да се съмняваме в правилността на подобна позиция. Първата е, че тя е почти напълно предсказуема. Когато действията на държавата се разобличават, държавата инстинктивно започва да говори за сигурност. По тази причина предсказуемият отговор носи малко информация.
  Втората причина за съмнение - това е характерът на представените доказателства. Изследователят на международните отношения Джон Миршаймер пише: "Администрацията на президента Барак Обама първоначално твърдеше, че следенето, извършвано от АНС, е изиграло ключова роля за предотвратяването на 54 терористични заговора срещу САЩ, давайки да се разбере, че тя нарушава Четвъртата поправка с основание".
  "Но това беше лъжа. Директорът на АНС генерал Кийт Алекзандър след време призна в Конгреса, че той може да посочи само един успех - залавянето на имигрант от Сомалия и тримата му съучастници, живеещи в Сан Диего, които са изпратили 8500 долара на една сомалийска терористична организация".
  До този извод достигна и Комисията по надзор за спазване на неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи, създадена от правителството за разследване на програмите на Агенцията за национална сигурност и по тази причина получила широк достъп до секретните материали и до сътрудниците на органите за сигурност. Естествено, съществува усещането, че информираността на обществото създава заплаха за безопасността, а именно заплаха за сигурността на държавната власт от разобличения.
  Много проницателно се изказа в този план харвардският политолог Самюел Хънтингтън: "Архитектите на властта в САЩ трябва да създадат такава сила, която може да се почувства, а не да се види. Властта е силна, когато е в сянка, изложена на слънчева светлина, тя започва да се изпарява".
  В САЩ, както навсякъде другаде, архитектите на властта много добре разбират това. Тези, които са анализирали огромната маса разсекретени документи, например, официалната история на Държавния департамент под названието "Международни отношения на САЩ" не са могли да не забележат колко често главната грижа на правителството е била сигурността на държавната власт от американското общество, но не и националната сигурност като такава.
  Много често опитите да се запази секретността са предизвикани от необходимостта да се гарантират сигурността на влиятелните вътрешни отрасли. Един устойчив пример - това е получилото невярно наименование "споразумения за свободна търговия". Невярно, защото те грубо нарушават принципите на свободната търговия.
  Преговорите по тези юридически актове са тайни, както това се случи и с Транстихоокеанското партньорство. Е, не съвсем тайни. Те не са тайна за стотиците корпоративни лобисти. Но техните последици стават достояние на обществеността само благодарение на дейността на сайтове като Уикилийкс.
  Икономистът Джоузеф Стиглиц напълно разумно отбелязва, че тъй като Управлението на търговския представител на САЩ представлява корпоративни интереси, а не обществени, "вероятността резултатите от преговорите да служат на интересите на обикновените американци е много ниска, а перспективите за обикновените граждани в другите държави са още по-мрачни".
  Сигурността на корпоративния сектор редовно предизвиква тревога сред творците на държавната политика. Това не е неочаквано, отчитайки тяхната роля във формирането на подобна политика.
  И точно обратното, има маса свидетелства, че безопасността на населението на страната или националната сигурност не са важен елемент в държавната политика.
  Например, глобалната програма на Обама за борба с терористи с безпилотни самолети също поражда насилие. Генерал Стенли Макристал, командващ войските на САЩ и НАТО в Афганистан, който по-късно беше свален от този пост, говореше за "бунтовническа математика". Тя се състои в това, че на всеки убит невинен човек, ти си създаваш 10 нови врагове.
  Тази концепция на "невинния човек" ни показва колко далеч сме отишли за последните 800 години от момента, когато Великата харта на свободите е установила презумпцията за невинност като принцип, който някога са смятали за основата на англо-американското право.
  Днес думата "виновен" означава "осъден от Обама на убийство", а "невинен" - "все още неполучил такъв статут".
  Институтът Брукингс публикува получилото много адмирации антропологично изследване на племенните общности на Акбар Ахмед под названието "Магарешки бодил и безпилотен самолет". Подзаглавието на изследването гласи: "Как американската война с терора се превърна в глобална война с племенния ислям".
  Тази глобална война заставя централната власт да настъпи срещу враговете на Вашингтон от племената. Тази война може да постави някои племена на ръба на изчезването, нанасяйки щети на самото общество, предупреждава Ахмед. Днес наблюдаваме това в Афганистан, Пакистан, Сомалия и Йемен. В крайна сметка от това ще пострадат и американците.
  Племенната култура, отбелязва Ахмед, се основата на честта и отмъщението. "Всеки акт на насилие в тези племенни общества поражда ответен удар. Колкото по-силен е този удар срещу племената, толкова по-злобен и кървав ще бъде контраударът".
  Борбата с терора като ехо може да отекне у дома. Дейвид Хъстингс Дън на страниците на британското списание International Affairs разказва, че все по-съвършените безпилотни самолети са идеално оръжие за терористичните групировки. Безпилотните самолети са евтини и лесно могат да бъдат купени. Те "притежават много качества, които, взети заедно, ги превръщат в идеално средство за осъществяването на терористични актове през ХХІ век", уточнява Дън.
  Сенатор Адлай Стивънсън ІІІ, разказвайки за своята дългогодишна работа в сенатската комисия по разузнаване, пише "Киберследенето и събирането на данни е част от запазилата се реакция от 11 септември, но сега на практика не са останали терористи, срещу които да се провеждат подобни акции и да бъдат всеобщо осъдени. Мнозина смятат, че САЩ водят война срещу исляма, срещу шиитите и против сунитите, действайки на места с помощта на безпилотни самолети, а също така воюват с чужди ръце в Палестина и от Персийския залив до Централна Азия. Германия и Бразилия негодуват по повод на нашите нахлувания и техните последици".
  А последиците са такива, че терористичната заплаха се усилва, както и международната изолация на САЩ. Кампанията с безпилотни самолети е само едно от средствата, с помощта на които държавата съзнателно поставя сигурността под заплаха. Същото може да се каже и за смъртоносните операции на специалните части. И за интервенцията в Ирак, която усили рязко терора в западните страни, потвърждавайки прогнозите на британското и американско разузнаване.
  Но тези действия не предизвикват дълбока загриженост у тези, които ги планират, защото те се ръководят от съвършено други понятия за сигурност. (БГНЕС)

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3255 Весело

  До коментар [#8] от "deaf":Свободните държава шпионират за да се борят по-успешно с престъпността (и тероризмът),а диктатурите-за да потискат и убиват другомислещите!

  Блажени вярващите!

 12. 12 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А добрутро! Слагайте "Свободните държави" винаги в кавички, за всеки средно грамотен е ясно че Западният свят е всичко друго но не и демократичен и свободен. Там си свободен само ако си удобен. Ако имаш различна от "правилната" гледна точка демократичната пропагандна машина се завърта и те смачква. Но на думи го докарват, повтаряйки до побъркване демократичните мантри. Всичко е едно лицемерие, но под красивата опаковка се крие тоталитарен режим.

 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#7] от "Mark Twain":

  Донякъде си прав. Аз нямам нищо против следенето, подслушването и шпионирането на определени групи хора, застрашаващи установеният ред и сигурността на държавата. Дразнещото е, че послушващите служби не си признават, а нагло лъжат, че всъщност не подслушвали.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Правителствата на свободните държави шпионират най-много в интернет
  ............
  В пост-съветските и ислямските държавни образования населението е научено да снася, отива и докладва на кварталния, а той нагоре по сътлбата.
  В свободните общества хората не си бъркат гагата в чуждите животи и не доносничат, затова държава е поела ролята на Биг Братхер. И двата случая са изродени.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 15 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 698 Весело

  В недемокрациите не ги шпионират, защото нетът им е ограничен или филтриран и нямат достъп. В т.н. демокрации има достъп, но не можеш да се развикаш, без да оглушиш ушите на десетина шпионина.

  I don't want to believe. I want to know.
 16. 16 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Може би е така, но от такова подслушване още никой не е пратен на дългосрочна почивка в Сибир. Другите държави не се церемонят особено, затова и не си правят труда да шпионират по такива сложни начини.

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#13] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":


  [quote#13:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Дразнещото е, че послушващите служби не си признават, а нагло лъжат, че всъщност не подслушвали. [/quote]
  Това е така, защото ако признаят ще се стигне до една много неприятна истина.
  Подслушва се целият трафик, като записване има при поява на ключови думи, фрази, група абонати и др. Ползва се със задна дата без проблем.

 18. 18 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 883 Неутрално

  явно защото "свободните" държави са по-богати, имат повече ресурси и познания да шпионират. по-добре да ни уведомят кои държави НЕ шпионират или най-малко го правят.

  Истината ни прави свободни.
 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#7] от "Mark Twain":

  Всеки северокореец има по два лаптопа и 150 мбпс връзка,нъл тъй?

 20. 20 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 614 Весело

  Благодарим на демократичните държави за следенето...
  Даже искаме да ни шпионират с чипове в мозъка...

 21. 21 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 440 Весело

  [quote#8:"deaf"]Свободните държава шпионират за да се борят по-успешно с престъпността (и тероризмът),а диктатурите-за да потискат и убиват другомислещите![/quote]
  Ауу, ко рЕчи?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Баси,ръкоблудството в нетя нокога няма да е същото...Язък...Пак ши минавам на списания

 23. 23 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Хе-хе Дневник хайде, хайде манипулативно заглавие и статийка.
  Правителствата на "свободните държави" шпионират повече защото МОГАТ а и в тия държави повечко хора имат интернет. В Сомалия никой никого не шпионира, защото там още няма интернет например...
  Не поощрявайте "соросоидите", сега ще се появи някой коментар дето твърди, че Сорос е измислил интернет за да шпионира горките хора от "Запада"

 24. 24 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Гневно

  Много безМислено е да кажеш,че правителствата,на свободните страни най-много шпионирали в интернет. Тарористи и всякакви злодеи могат да позват интернет,но за правителствата е само за четене. Всъщност не е безМислено,а направо си е тъпо.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 25. 25 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#14:"СДС"]В пост-съветските и ислямските държавни образования населението е научено да снася, отива и докладва на кварталния, а той нагоре по сътлбата.
  В свободните общества хората не си бъркат гагата в чуждите животи и не доносничат, затова държава е поела ролята на Биг Братхер. И двата случая са изродени. [/quote]

  Ходи в Германия и паркирай за малко неправилно в някое малко градче, до мин ути полицията ще е при тебе за да ти пише фиша, защото някоя съвестна пенсионерка те е видяла и докладвала, или пък си сложи сателитна чиния в задния двор без да си плащаш данъка, пак веднага някой съветен съсед ще те е докладвал.
  Проблемът е, че повечето коментиращи са понятийно неграмотни, бъркат диктатура с тоталитаризъм, диктатурата предполага наличието на диктатор и затова е ясно разпознаваема, тоталитаризма не се нуждае от лице, като диктатор, тоталитаризъм може да има и при многопартийна избирателна система със свободни избори, стига основните конкурентни партии да не предлагат коренно различни политически проекти... каквото е положението в целия развит свят.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 26. 26 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "Viscount Ganyo":

  Не е пропаганда, а абсолютно логично. Диктатурите го контролират тотално или са го забранили генерално. Демократичните страни нямат лукса да го направят, затова използват шпионажа, за да знаят какво се случва и да оказват влияние. Просто човек трябва да се замисли.

 27. 27 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 894 Неутрално

  [quote#20:"бАрни"]Даже искаме да ни шпионират с чипове в мозъка... [/quote]

  Нали ЕС вече подготвя първата версия на чипове-импланти.

  Евроатлантида
 28. 28 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 624 Весело

  Ми те затова са свободни.

 29. 29 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#19] от "pavur":

  Въпросът ти е риторичен. Именно защото не им позволяват да имат доказва, че те са държани изкъсо.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 30. 30 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#1] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  "Това заглавие е типичен пример за оксиморон. "

  Според мен това може заглавие може да се разглежда като нова дефиниция за свободна държава.

 31. 31 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Уж свободни,уж шпионират "да борят тероризма" и "престъпноста",накрая...2 сгради, 2 200 загинали,т.н"терористи" 2 седмици преди това по плажовете на Маями,увеличен брой накрозависими.Ай сиктир бе.Тероризма осмисля съществуването на една малка страна,превърнала друга 100 пъти по-голяма във втори щат.Двете заедно са едновременно най-големия полицай,агресор и заплаха за религиозния мир на човечеството.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4467 Любопитно

  "Правителствата на свободните държави шпионират най-много в интернет"

  Има ли някой изненадан, освен може би десните псевдодемократи!? Големите "демократи" от САЩ и Великобритания шпионират своите граждани и журналисти, точно както го правят Русия и Китай! По-същия начин те извършват индустриален шпионаж, на иначе уж техните приятели и съюзници... справка, индустриалния шпионаж на янките от NSA в Германия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#3:"usero"]по-слаби в шпионажа от САЩ и Великобритания! [/quote]
  Ми те просто имат много по малка пенетрация на Интернет или като китаи и Бг си е интранет, та могат да си правят квото си искат с него ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 34. 34 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#25:"petka"]Ходи в Германия [/quote] Мани ги тия са дронове, тея не се броят ... В САЩ/УК ако не пристъпваш закона никои няма да те пипне, за разлика от континентална Европа където се топят едни други ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 35. 35 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Лесно за обясняване. По една "случайност" свободните държави все се оказват с по-напреднали технологии от несвободните. А да подслушва и дебне се стреми всеки (според възможностите си) - то си е част от човешката природа, че и от здравия разум.

  Свобода за Надежда Савченко!
 36. 36 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Че те затова се наричат свободни.
  Свободни да правят каквото си искат.
  Кеф ти подслушване в интернет, кеф ти демократизация в Либия.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 37. 37 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#8:"deaf"]Свободните държава шпионират за да се борят по-успешно с престъпността (и тероризмът),а диктатурите-за да потискат и убиват другомислещите[/quote]

  Точно така, а ако слушкаш и папкаш дядо Коледа ще ти донесе подарък.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 38. 38 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  нашата демократична държава дава 30 милиона за спешната помощ в цялата страна 150 милиона за извънболничната помощ в цялата страна ,в която има заети поне 20000 души и 100000000 за СРС ,без заплатите и разходите за заети за послушване .Благодарение на това ,за толкова години не можаха да хванат почти никой телефонен измамник и чухме бат Б как пикае и попържа в оригинал ,благодариме ви другари .

 39. 39 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  [quote#7:"Mark Twain"]Цялата новина е такава. "Репортери без граници" разполагат с тази информация, именно защото живеят в такива държави. Ако живееха другаде, нямаше да имат методи и възможности да правят такива проучвания. [/quote]
  Тоест, и в САЩ, и в Северна Корея държавата здраво подслушва гражданите.
  Разликата е, че САЩ "демократично" разрешават на гражданите да се възмущават, че са подслушвани.
  Мнооого демократично, няма що.

 40. 40 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  [quote#8:"deaf"]Свободните държава шпионират за да се борят по-успешно с престъпността (и тероризмът),а диктатурите-за да потискат и убиват другомислещите![/quote]
  То така се почва...
  Слухтиш, уж за терористи и престъпници, и така няколко години, после слухтиш наред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK