Правителствата на свободните държави шпионират най-много в интернет

Правителствата на свободните държави шпионират най-много в интернет

© Jason Reed, ReutersРазузнавателните агенции на демократично избраните правителства по света са сред най-големите онлайн шпиони, съобщават от организацията "Репортери без граници" в редовния си доклад "Врагове на интернет". Той се публикува на 12 март, който е определен от организацията като световен ден срещу цензурата в интернет.


Според "Репортери без граници" мащабното шпиониране на агенции от "свободните държави" не се различава от това, което се извършва от най-лошите диктатори по света. Агенциите като NSA и нейните еквиваленти в други държави са "хакнали сърцето на интернет и са превърнали общия ресурс в оръжие в услуга на специални интереси, които застрашават свободата на информацията, свободата на словото и правото на лично пространство", пише в доклада.


В него конкретно са споменати NSA и британските им колеги от CGHQ, които шпионират милиони хора, включително и много журналисти. Организацията критикува агенциите и сравнява методите им на действие с тези на Иран, Китай, Туркменистан и Саудитска Арабия. Докладът изразява и притеснения от новини като тази, че Иран е поискал помощ от Китай за разработване на локална версия на електронната "Велика китайска стена", която да ограничава достъпа до сайтове извън одобрените от властта.
В доклада си "Репортери без граници" наричат Великобритания Световния шампион по шпиониране и цитират Едуард Сноудън, който казва "те са по-лоши от САЩ". NSA пък е определена като символ на злоупотребите на разузнавателните агенции.


Критиките на "Репортери без граници" не подминават и частните компании, които разработват най-различни технологии за шпиониране и събиране на информация и след това ги продават на всеки желаещ. Компаниите организират и множество изложения по света, на които осъществяват връзка с агенции и правителства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK