Марк Зукърбърг е поискал от Барак Обама американското правителство да не е заплаха за интернет

Марк Зукърбърг е поискал от Барак Обама американското правителство да не е заплаха за интернет

© Robert Galbraith, ReutersОснователят на Facebook Марк Зукърбърг не крие, че смята интернет за едно от най-важните изобретения на човечеството. Той е и един от най-активните му защитници, като не се притеснява да изразява мнението си пред никого, дори и американския президент Барак Обама.


"Обадих се на президент Обама, за да изразя моето разочарование за вредите, които правителството нанася на нашето бъдеще. За съжаление, изглежда, че ще отнеме много дълго време за истинска пълна реформа", пише Зукърбърг в личния си профил във Facebook.


Публикацията му е по повод несигурността пред бъдещето на глобалната мрежа. "Объркан съм и разочарован от редовните новини за поведението на американското правителство. Когато нашите инженери работят, за да подобрят сигурността на услугите, си представяме, че ви защитаваме срещу престъпници, а не срещу собственото си правителство", пише от Зукърбърг.
Той смята, че интернет трябва да продължи да бъде отворен и силен. За да се запази това обаче, се налага и да е много по-сигурен и безопасен. Зукърбърг изтъква, че компанията му прави всичко възможно да криптира комуникациите, да използва по-сигурни протоколи за пренос на данни и окуражава и хората да използват няколко вида идентифициране и да внимават за личната си сигурност в мрежата, както правят и много други компании.


"Американското правителство трябва е шампион за интернет, не заплаха. То трябва да бъде много по-прозрачно за действията си. В противен случай, хората ще мислят най-лошото", казва Зукърбърг.


"Зависи от нас, всички нас, да изградим интернета, който искаме", допълва той. Зукърбърг заявява, че се е посветил на тази кауза и уверява, че Facebook ще изпълни своята част.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK