Бил Гейтс: Светът е операционна система, чиито грешки трябва да се отстранят

Бил Гейтс: Светът е операционна система, чиито грешки трябва да се отстранят

© Mike Blake, ReutersМакар основателят на Microsoft Бил Гейтс да се завърна в компанията като съветник, той няма да изостави и множеството си благотворителни проекти, които развива чрез своята организация Bill & Melinda Gates Foundation. Гейтс дори има и още по-големи планове за филантропските си инициативи.


В интервю за сп. Rolling Stone създателят на софтуерния гигант дава необичайно много подробности за себе си, своите възгледи и дори личен живот. Въпреки че в банковата си сметка има над 76 млрд. долара, Гейтс живее сравнително скромно за човек с толкова пари. Има само три къщи и един самолет. Не притежава яхти, нито богати колекции скъпи автомобили. Обича да ходи с пуловери и жилетки, често забравя да се подстриже и хобито му е да ходи на турнири по бридж.


Гейтс споделя, че една от мечтите му е била на всяко бюро да има компютър. Днес хората практически носят компютрти джобовете си, което много го радва, но и признава, че го е очаквал. "Има по-малко роботи отколкото предполагах, но до пет максимум 10 години, ще са ежедневние", казва той.
Младият двойник


На въпроса какво мисли за придобиването на WhatsApp от Facebook за 19 млрд. долара Гейтс споделя, че според него "Марк Зукърбърг иска Facebook да е следващият Facebook. Смятам, че агресивността му е мъдра, макар че цената е по-висока отколкото предполагах".


Допълва и че вижда части от себе си в Зукърбърг. "И двамата отпаднахме от Харвард, имахме силни и упорити вярвания за това какво може софтуерът. Признавам му, че е оформил добре потребителския интерфейс на продукта си. Той е повече продукто мениджър, докато аз повече програмист в дълбините на архитектурата, но това не е чак толкова голяма разлика. Аз започнах с архитектурата, Марк започна с продукти, а Стив Джобс с естетиката".


Гейтс за пръв път коментира и разкритията на Едуард Сноудън. "Мисля, че наруши закона, за това определено не бих го описал като герой", казва той и допълва, че има и други начини да повдигне въпроса и да изглежда, че наистина иска да подобри нещата. "Трябва да има дебат за тези неща, но техниките се обезсмислят, когато са разкрити с такива детайли. Трябва да се дискутира при какви условия да се вършат тези неща", коментира Гейтс.


Според най-богатия човек в света някои данъци трябва да са високи, но и много по-добре премислени. Гейтс смята, че в момента има проблеми в здравеопазването, данъчната система и грижата за бедните, които на пръв поглед не изглеждат зле, но има неща, които могат да са много по-добре. "Правителството е инструмент, който без постоянното внимание на висококвалифицирани хора с правилните данни, ще започне да върши нещата лошо", коментира той.


Гейтс допълва, че често политиците търсят примери за управление от богатите. На въпроса как той преценява за кой благотворителен проект е по-добре да отделя повече средства, отговаря, че се фокусира върху неща, за които смята, че неговият опит ще му даде възможност да направи нещо уникално.


По-добър свят


Гейтс споделя още, че е уверен в прогнозата си до 2035 г. в света да няма бедни държави и всички да могат да се самоиздържат, при условие, че няма войни. Проблеми ще има, но те ще са по-малки и качеството на живот, ще се подобри значително. Един от проектите на фондацията му е за разработка на прилични тоалетни, които за много хора са даденост, но за не по-малко жители в по-бедните в момента региони са рядкост.


Фондацията му инвестира и в множество медицински проекти, включително предвиждане и лечение на вируси, които все още не са опасни, но могат да се превърнат в такива. Важен проект за него е и реакцията за промяната на климата.  "Като с вирусите, проблемът е латентността. Въглеродът е там, но ефектът от нагряването е по-късно", споделя той, което означава, че дори и когато човечеството се справя по-добре с вредните емисии, заради това забавяне, ще изглежда, че нещата се влошават. Признава обаче, че все още дори не сме се доближили до подобряване на ситуацията с вредните емисии, а въглеродът трябва да бъде намален с 90%, при положение, че в момента всяка година се увеличава.


Все пак смята, че постепенно човечеството ще се справи с проблема. Според Гейтс по-голям проблем е здравеопазването и запазването на мира по света. Категорично не се съгласява с твърденията, че дните на САЩ са преброени и страната е обречена на застой. Въпреки това споделя, че нещата могат и да са по-добре особено при законите и имиграцията.


Разговорът завършва с въпроси за иновациите и Стив Джобс. Според Гейтс Силициевата долина в момента е в своя пик и има много компании, повечето от които глупави, но от всичко това ще се родят дузина идеи, които ще са много важни.


"Стив беше гений", споделя Гейтс.Разказва, че с Джобс са поддържали контакт и са били в добри отношения. Разговаряли са си за всичко, не само за работа и многото разлики помежду им са им помагали да намират общ език.

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Подхода е грешен на операционните системи.Нещо което излиза извън алгоритмите и системата се чупи.

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 3. 3 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ти на Уиндоуса не можа да отстраниш грешките, пък тръгна да оправяш света.
  Доста несериозно е от устата на един умен човек. Светът като сбор или общество от индивиди, а отделно като природни дадености и закономерности, е несравнимо по-сложен от която и да е програма. Да не говорим, че има една съществена отлика - жив е, а от там и непридвидим, емоционален, неконтролируем. А на някои хора им се иска да ни поставят под контрол, да "отстранят грешките".

 4. 4 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 633 Весело

  Тоаа пък.
  Със света се заел. Що не почне да отстранява грешки в нещо по-малко? Като последния Уиндоус например.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 5. 5 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Мозъкът на Бъл Гейтс е професионално обременен

 6. 6 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Весело

  Ако Майкрософт беше строителна компания, то първият появил се кълвач би разрушил цивилизацията!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Един лекар би го сравнил с човешки организъм. Кой както ...

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Е поне не предлага да се рестартира, както се получаваше в ранните версии на неговата операционна система.
  Иначе е пекан, направи много за да станат компютрите масови и достъпни.

 9. 9 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  [quote#1:"Ойро Пролетариат"]Рептил![/quote]

  Защо ли точно Бил Гейтс е милиардер, а ти не си?
  Наистина е много несъвършен и най-вече несправедлив този свят.

 10. 10 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Гневно

  [quote#3:"simo87"]Ти на Уиндоуса не можа да отстраниш грешките, пък тръгна да оправяш света.
  [/quote]
  Интересно ми е цялата тая омраза към човек, който веднъж вече е успял да промени света към ПО-ДОБРО, от къде излиза? Когато ти създадеш нещо с такъв голям принос за човечеството, тогава можеш да критикуваш. Фондацията на Бил Гейтс инвестира 30 млрд. долара в Африка и развитието на Африка ти кога за последно се опита да промениш живота на някого в по-добра посока? Жалко е...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 426 Весело

  Ало хейтарите, стига с тия митове за прозорците, вече сме 2014.

  Мразя да мразя!
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  Ми ... да излезем и па да влезем, а, Бил?

  ...Гейтс споделя още, че е уверен в прогнозата си до 2035 г. в света да няма бедни държави и всички да могат да се самоиздържат, при условие, че няма войни.

 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "Стив беше гений", споделя Гейтс. хм....

 14. 14 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "rembrandt":

  Изобщо не мразя Гейтс. Къде видя омраза в коментара ми? Нямам причина да го мразя. Просто мисля, че е направил тъпо изказване.

 15. 15 Профил на logifeel
  logifeel
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Един от тия опасни трансхюманисти, които водят човечеството към упадък.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"Ал Бънди"]Мозъкът на Бъл Гейтс е професионално обременен
  [/quote]
  И твоя, само че разликата между твоята професия и неговата прави така, че ти да си стоиш у вас и да хейтваш (най-вероятно ползвайки Уиндоус ), а той да помага развитието на живот в Африка. Сигурен съм, че ти дори не можеш да си представиш, чисто оперативно, как може да се организира едно просто раздаване на комарници в Судан, да не говорим за нещо повече.

  ПС. По темата, аз съм сигурен, че ако някой може да подобри живота на 1,5 млрд. хора живеещи на по-малко 1$ на ден, то това е Бил Гейтс, ако той не може значи е невъзможно да се направи.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 17. 17 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#1:"Ойро Пролетариат"]Рептил![/quote]

  Направо Илюминатор-Мусон-Атлант!

 18. 18 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#14:"simo87"]Изобщо не мразя Гейтс. Къде видя омраза в коментара ми? Нямам причина да го мразя. Просто мисля, че е направил тъпо изказване.
  [/quote]
  Това е метафора! Използва се, за да се онагледи сложен процес по прост начин. Светът (като операционна система) и грешки (като глобалното затопляне и лошата образователна система). Обикновено метафората се ползва за да може ограничени хора да си представят сложния процес, но понякога тези хора и от метафори не разбират.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 19. 19 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Коя е комбинацията Ctrl+Alt+Del в Света?

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  Мдам... крайно време да го рестартираме, хих...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1224 Любопитно

  В една друга част от интервюто, което не се засяга тук, споменава, че постепенно машините ще изместят нискоквалифицирания труд.
  Ето това е, което ме интересува - дали и как ще се постигне равновесие меьду машини и човек. За да не стане така малко хора да извършват високоинтелектуални дейности, а много да гладуват и стоят без работа...

 22. 22 Профил на brumcho
  brumcho
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На въпроса какво мисли за придобиването на WhatsApp от Facebook за 19 млрд. долара Гейтс споделя, че според него "Марк Зукърбърг иска Facebook да е следващият Facebook. Смятам, че агресивността му е мъдра, макар че цената е по-висока отколкото предполагах".

  Какво точно е искал да каже? Превеждайте поне по-добре!

 23. 23 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  [quote#19:"blockhead"]Коя е комбинацията Ctrl+Alt+Del в Света?[/quote]

  Военна интервенция в Крим.

 24. 24 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази позиция на някои трансхуманисти, че света е операционна система или едва ли не симулация е доста далече от истината. Операционните системи са подчинени на човешката логика и разбирания, а вселената е нелогична и отвъд тези неща, т.е. невъзможно да бъде напълно разбрана от хората. Така че да твърдиш, че ще отстраниш грешките от света и всички ще са богати и щастливи е детинско

 25. 25 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#6:"The Core"]Ако Майкрософт беше строителна компания, то първият появил се кълвач би разрушил цивилизацията!
  [/quote]
  А, ако ти беше създал Майкрософт, сега нямаше да знаем какво е Майкрософт!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 26. 26 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  [quote#22:"brumcho"]Какво точно е искал да каже? Превеждайте поне по-добре![/quote]

  Какво толкова трудно има за разбиране, сайтове като facebook идваха и си отиваха всеки две години.

 27. 27 Профил на sashos
  sashos
  Рейтинг: 374 Неутрално
 28. 28 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "rembrandt":

  ++++

  Завистта граници няма !

 29. 29 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Гневно

  [quote#15:"logifeel"]Един от тия опасни трансхюманисти, които водят човечеството към упадък.
  [/quote]
  "Водят човечеството към упадак" :О , моля те кажи ми, че си трол?!? Гледам, че си направил този коментар през телефона... какво ползваш Android или iOS... няма значение, защото и двете нямаше да ги има, ако този "опасен трансхюманист" не беше създал софтуера такъв какъвто го познаваме днес. Странно как е възможно да съществуват токова неземни хипокрити...

  ПС. Имах честта да работя в Судан за 3 месеца през 2010 година и мога да кажа от опит, че когато Бил Гейтс инвестира в развитие, той го прави като бизнесмен, той иска да види резултат в брой спасени животи (това е неговата възвращаемост). Той пита "колко живота ще спасим ако инвестираме 2млн. $ например. Да оставиш положителна следа след себе си е качество на умните и добри хора, а хора като ТЕБЕ винаги ще ги има...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 30. 30 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Все пак, наистина светът е операционна система. Или по-скоро операционната система е отражение на света. Дотук добре.

  Обаче когато ОС (операционната система) ти е със затворен код, започваш да се чудиш, аджеба, какво ли прави тази ОС с компютъра ти? Дали дава данни на НСА, или другаде? Не знаеш, понеже кодът е затворен. Може да прави всичко... Кеф ти на НСО ще предава, кеф ти на КГБ, все тая.

  И това защо? За да няма пиратство! Бас държа, че пиратските копия на Уиндоус, инсталирани такива, са колкото (поне), официалните версии.

  Защо?

 31. 31 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Грешка в заглавието, има ли редактор, макар и млад ?
  Не е "чийто", а "чиито".

 32. 32 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#21:"rainbou1"]Ето това е, което ме интересува - дали и как ще се постигне равновесие меьду машини и човек. За да не стане така малко хора да извършват високоинтелектуални дейности, а много да гладуват и стоят без работа... [/quote]

  Ами в момента човечеството е в стадий, в който 3% от населението могат да изхранват останалите 97%. Става въпрос 3% от 7-те милиарда население да се занимават с производство на земеделска продукция, гледане на животни, логистиката и тнт. Останалите 97% да не би да са умряли от глад? Както виждаш все повече хора са заети в сектора на услугите (който няма реално производство). Според мен е напълно естествено и това е посоката, в която трябва да се върви - все по-голяма автоматизация, все повече роботи и все по-малко ръчен труд за хората.

 33. 33 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "rembrandt":

  Това е чисто български "компютърджийски" феномен!
  "Караха" 98-цата поне 10 години, мразиха я, подиграваха и се, плюха Бил, но я караха....
  Без да оценят колко допринесоха Бил и Майкрософт за света.

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 34. 34 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "rembrandt":
  Инвестира да.Вместо да ги просвети и построи училища и лекува в болници,този"благосклонен филантроп" любител на д-р Малтус и евгениката-репродоктивна наука за умишлено намаляване на населението,"благородно" е решил чрез фондацията си да започне да ваксинира в Африка....филантроп....

 35. 35 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Гневно

  [quote#24:"zico2"]Операционните системи са подчинени на човешката логика и разбирания, а вселената е нелогична и отвъд тези неща ... Така че да твърдиш, че ще отстраниш грешките от света и всички ще са богати и щастливи е детинско
  [/quote]

  ТОВА Е МЕТАФОРА! Никой не е казвал, че всички ще сме богати и щастливи. Направо ме депресира завистта към човек, който е може би една от най-положителните фигури в неговото поколение...
  ПС. Разбирам, че метафорите са ти сложна материя, но мисли, мисли сигурен съм, че ще се сетиш!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 36. 36 Профил на Борис Иванов
  Борис Иванов
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#19] от "blockhead":

  Ядрената гъба

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  "Бил Гейтс: Светът е операционна система, чиито грешки трябва да се отстранят"

  Де, да беше толкова просто....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Любопитно

  [quote#34:"red__army"]този"благосклонен филантроп" любител на д-р Малтус и евгениката[/quote]
  Любител на евгениката?
  Това от къде?

 39. 39 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 430 Весело

  Освен Стивън Ходжкинс който разбира неимоверно много и от Религия и се произнесе наскоро ,че Бог не съществувал
  (пред свършеният факт на съществуването си в инвалидна количка и на синтезатор )
  Сега виждам другари и другарки явно е ред и на представителя на Майкрософт
  Да изкаже мнение по екзестенциални въпроси касаещи..... Планетата
  То не ,че няма право но някак си звучи зловещо от стата на най богатият
  Доживяхме да чуем Гейт като главнокомандваш как НАБЪРЗО би Форматирал,инсталирал и пачнал всички проблемни региони на света директо през regedit .
  Света върви към разпад щом Софтуеристи и Физиците станаха набожни Църковни деятели и Управленци кво остава да правят Военните и политиците ?

 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  “...и хобито му е да ходи на турнири по бридж.”

  Наистина му свалям шапка за хобито!

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Колкото и помпозно да звучи си е така.

 42. 42 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Как да се отстранят, по американски ли? С бомби, ракети, преврати и подклаждане на граждански войни? С пропаганда чрез медии, финансирани от US-фондации, с набиване на толерастия и ****стия?

 43. 43 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Гневно

  [quote#34:"red__army"]този"благосклонен филантроп" любител на д-р Малтус и евгениката-репродоктивна наука за умишлено намаляване на населението,"благородно" е решил чрез фондацията си да започне да ваксинира в Африка....филантроп....
  [/quote]
  Така. Само чеках някой да се изкаже за това, за да разясня! Първо за да вярваш в тази теза, означава, че си крайно необразован за човек, който живее в Европа! Няколко ФАКТА:
  1. Подобряването на медицинските условия намалява раждаемостта (Европа: 1,5 деца на семейство. Судан: 5,5 деца). Извод намаляването на населението в Африка е посредством подобряване на медицинските условия, А НЕ ПОСРЕДСТВО ЕФТАНАЗИЯ (както ти мислиш). Сега ще питаш защо да намаляваме населението на Африка. Втори ФАКТ.
  2. 5$ делено на пет = на 1$; 5$ делено на 3 = 1.66$; Извод колкото по-малко деца имаш толкова по лесно е да ги образоваш и отгледаш... затова образованите семейства имат по-малко деца (справка Европа-Африка)

  Изводите от това са два: първо ти трябва да разбереш, че е хубаво да проверяваш фактите на съмнителните информции, които мислиш за верни. Втория извод е, че ДА трябва да помогнем развитието на медицината в Африка за да могат те да си помогнат икономически сами! И само да ти задам последен въпрос: ти ходил ли си в Африка?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 44. 44 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 617 Весело

  "Един от проектите на фондацията му е за разработка на прилични тоалетни" .

  Демек ще се работи доста в Бг.

 45. 45 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#3:"simo87"]Ти на Уиндоуса не можа да отстраниш грешките, пък тръгна да оправяш света. [/quote]
  Абсолютно!

  Долу евроатлантическите ценности!
 46. 46 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#38] от "xm...":

  ....от БТВ,Нова,ТВ7,CNN и "дневни"информационни сайтове ....не е.Пробвай с "Uncle Google"

 47. 47 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Гневно

  [quote#42:"asparuhkanchov"]Как да се отстранят, по американски ли? С бомби, ракети, преврати и подклаждане на граждански войни?[/quote]
  Дейността на Bill & Melinda Gates Foundation не включва горепосочените дейностти!
  Прави разлика между добротата на отделни личностти и външната политика на държавите им, още повече, когато тези личности нямат общо и не решават тази политика!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 48. 48 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#39:"Ivan"]Света върви към разпад щом Софтуеристи и Физиците[/quote]
  Физиците би следвало да са особено ценни в политиката.Поне моите наблюдения са такива.
  Аз вярвам повече на компютрите отколкото на политиците.
  Може би само адвокатите не са заплашени засега,иначе счетоводителите,които се правят на политици,е най-добре да бъдат заменени от компютри,и тогава парите ще стигат и остават.

 49. 49 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#38:"xm..."]...[/quote]
  Справка: коментар 43. Не се оставяй на необразовани да те образоват

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 50. 50 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#30:"8th_ball"]Обаче когато ОС (операционната система) ти е със затворен код, започваш да се чудиш, аджеба, какво ли прави тази ОС с компютъра ти? Дали дава данни на НСА, или другаде? [/quote]
  Неее, няма такива неща!

  Долу евроатлантическите ценности!
 51. 51 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Светът е операционна система, чиито грешки трябва да се отстранят"

  Най-вече в българския сектор.

 52. 52 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#43] от "rembrandt":

  Предния пост мисля че...написах.Фондациите му не строят болниците и училищата...а бодат с ваксини....както знаеш ваксините,не са това което бяха....особенно в Африка.

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#46] от "red__army":
  Аз попитах съвсем сериозно и добронамерено.
  Нейсе ...

 54. 54 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#39] от "Ivan":

  Дразня се когато видя някой като теб да се изказва супер-претенциозно, позовавайки се на грешни факти, или допускайки елементарни грешки.
  .. Кой Стивън беше... и кой Гейт ?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 55. 55 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 387 Неутрално

  "Светът е операционна система, чиито грешки трябва да се отстранят"

  Съгласен, с едно уточнение - светът = обществото, по-скоро на хомо-урбанос, отколкото на хомо-сапиенс. До "светът"- вселената, или натурата, не сме дорасли. Това не го прави по-малко забележителен, разбира се.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 56. 56 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#52:"red__army"]Предния пост мисля че...написах.Фондациите му не строят болниците и училищата...а бодат с ваксини[/quote]
  Поредното доказателство, че говориш наизуст. Ваксините са 20% от дейността на фондацията (числото е приблизително).
  Други дейности включват:
  1. Изграждане на канализации.
  2. Изграждане на ВиК системи (където няма възможност се правят кладенци).
  3. Разширяване на земеделието ползвайки техника (трактори и др.)
  4. Произвеждане и разпространяване на комарници (малария).

  ПС. Как да строи болници в селските райони на Судан при положение, че няма лекари, кой ще работи там (МИСЛИ). Когато бях в Судан в село от 5000 жители имаше един лекар (уши нос гърло) от Индия с това разполагаха като лекарска мощ. Когато говориш за изпадналите места в Африка не си представяй на село в България, тук говорим за цели села и градове без елементарна инфраструктура. МИСЛИ!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 57. 57 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#18] от "rembrandt":

  Имай предвид, че съм доста грамотен в литературно отношение и знам какво представляват различните литературни похвати, включително метафората. Приеми, че не възприемам такова опростяване на нещата - не можеш да сравняваш света и сложните му механизми на функциониране с една тъпа компютърна програма. Земята съществува от 4-5 млрд. години, животът - от около 3,5 млрд. години, човекът - от 50 хил. години, компютърът - от 60-70 години.
  Не ми харесва американизираното опростяване и профанизиране на нещата. Някои отвъд Атлантика, а явно и у нас, са готови да подскачат и квичат от кеф колко е интелигентен тоя или оня и каква метафора бил използвал. Е, на мен не ми харесва, затова и изразих мнението си. Приеми мнението ми, макар и да не го споделяш, и не ме обиждай, ако обичаш.

 58. 58 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#53:"xm..."]Аз попитах съвсем сериозно и добронамерено.
  Нейсе ... [/quote]
  За да ти отговоря на въпроса. Евгеника е наука за умишлено намаляване на населението, за да е по-лесно да се контролира. Има теория на ОТКАЧАЛКИТЕ, че Бил Гейтс правел това в Африка, което разбира се не е вярно (казвам го като човек, който е раздавал комарници на семейства в Судан). Тази конспирация тръгна от една пресконференция на Бил Гейтс, в която той обеснява, че когато се намали раждаемостта в Африка континента ще разцъфне икономически, съответно необразованите хора започнаха да си представят, че Гейтс праща хора да убиват деца едва ли не. А, ако се изслуша цялата презентация, Бил Гейтс обяснява, че проблемите на Африка са свързани с многодетието и това е така защото повечето деца умират преди да имат 5 годинки и родителите им правят по 5/6 деца, защото не знаят колко ще оцелеят, затова подобрявайки хигиената ще намалим раждаемостта от там ще помогнем икономически на Африка елементарно, но трябва малко да помислят плиткоумните.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 59. 59 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#58] от "rembrandt":
  "Временният US-посланик у нас Браян Далтън показа съпруга си мъж" http://www.blitz.bg/news/article/255822.Може да не го гледаш ако деня ти е бил добър.
  На мен ми изглежда като достатъчно "откачена конспирация".

 60. 60 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Божке! Днес само луди… Какво става? Изригвания някакви ли има? Баш Гейтс ли ще оправя света?! Заложил на дебилското у човека, извлякъл милиарди от наивни полуидиоти (основната маса жители на таз' планета), създал фирма, бълваща ОС след ОС… и все трагични (без 2000, NT, XP). И сега - сбъгясалия свят трЕбва да се преформатира.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 61. 61 Профил на martin132
  martin132
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Бил Гейтс няма толкова пари в банковата си сметка, както е споменато в статията, а на толкова се оценява състоянието му. Недопустима грешка за анализатори.

 62. 62 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Монката Сакскобургготски гледаше на България като на фирма и му трябвваха 800 дни да я изкара на печалба. Гейтс пък излиза с нова фундаментална теория, при това в по-сериозен мащаб. Всеки луд с номера си.

  Свобода за Надежда Савченко!
 63. 63 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#60:"moriarti"]създал фирма, бълваща ОС след ОС… и все трагични (без 2000, NT, XP)[/quote]
  Така значи той избълвал 3 успешни ОС. Ти колко успешни си избълвал?
  [quote#60:"moriarti"]Заложил на дебилското у човека[/quote]
  Да създадеш софтуера и да го дадеш на човечеството според теб означава да заложиш на дебилското у човека?!?

  ПС. Като ти чета коментара се сещам за една притча, в която се разказва как мишлето, което постоянно критикувало човека, че бил по-можещ, по-знаещ и по-умен...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 64. 64 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#59:"red__army"]Ти щом четеш анализите на Блиц си ми ясен. Извинявай, че се опитах да те образовам.[/quote]

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 65. 65 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#62:"GogoPG"]Монката Сакскобургготски гледаше на България като на фирма и му трябвваха 800 дни да я изкара на печалба. Гейтс пък излиза с нова фундаментална теория, при това в по-сериозен мащаб. Всеки луд с номера си.
  [/quote]
  Стегни се!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 66. 66 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  [quote#58:"rembrandt"]Евгеника е наука за умишлено намаляване на населението, за да е по-лесно да се контролира[/quote]
  А, не. Става дума за селекциониране на групи от хора с по- "качествени гени" както и физическото (приложено от Хитлер преди ВСВ) елиминиране на групи от хора с лош наследствен ген.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 67. 67 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#66:"venci4"]А, не. Става дума за селекциониране на групи от хора с по- "качествени гени" както и физическото (приложено от Хитлер преди ВСВ) елиминиране на групи от хора с лош наследствен ген. [/quote]
  Съгласен съм, но специално за случая с Бил Гейтс няма значение, защото дейността на фондацията му се занимава със съвсем различни да не кажа противоположни неща от тази "наука". И всеки, който твърди, че това е наука трябва да види значението на думата геноцид и ще види, че дефиницията на двете се препокриват. А Бил Гейтс спасява животи в Африка и това е ФАКТ, доказуем както 2+2=4 и е ясно, че е 4.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 68. 68 Профил на stoicho
  stoicho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Въпреки че в банковата си сметка има над 76 млрд. долара, ..."

  Това не е точно така. Едва ли ги има точно в банковата си сметка. Това е оценка на акциите и др. имущество, но едва ли всичко е в кеш.

  "Марк Зукърбърг иска Facebook да е следващият Facebook. "

  Ъ?

 69. 69 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ти си първата грешка.

 70. 70 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 430 Весело

  До коментар [#54] от "The Core":
  [quote#54:"The Core"]
  Дразня се[/quote]

  Скромно и добронамерено казвам :
  ''Инсталирам'' Операционна система сега от единият крачол в....
  (поради твоето волеизявление)
  Отделно, запиши и вземай :Чай с мента,валериан на капки 3 пъти дневно+глътка чист въздух.

  От всеки специалист по Софтуер ако става управленец както и от всяка свирка ако става дърво....
  Гейт имаше смелостта да остави Балмър за директор който му окепази и компанията и Уиндоуса перманентно и невъзвратимо
  щом го докара до размисли за света
  (Ако тръгна да ти диря кусури - главата ще ти се замае...)

 71. 71 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#70:"Ivan"]както и от всяка свирка ако става дърво.... [/quote]
  Хахаха, образовай се момче! Коментара ми не е базиран само на това ти изказване!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 72. 72 Профил на alan_walden
  alan_walden
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И какво и е на евгениката? Аз смятам че в бъдеще ще може и трябва бебетата да се произвеждат контролирано, за да се избегнат болести и физическа грозота и да се оползотвори и впрегне целия генетичен потенциал на човечеството - смесване на различни гени от различни раси, ускоряване на еволюцията, елиминиране на случайността.

 73. 73 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#48] от "vjacho":

  Трудно може да се намери ЕДНОЗНАЧЕН отговор, но съм чувал,че всеки в каквото е специалист в това е добре да гради и насочва вниманието и оптимизациите си.
  (не че виня 8.1 че не става за работа ,става просто е одобрен от човек който се е занимавал с торене на картофи покрай осовните си задължения )

 74. 74 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 757 Неутрално

  След като човекът честно е спечелил пари-повече от всеки друг, сигурно знае как стават нещата.

 75. 75 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#71] от "rembrandt":

  Ужас!
  Съгласен съм с теб, че пишеш не по темата и само глупости !
  Като гледам не ме и следиш ,затова повтарям:

  [quote#70:"Ivan"]Чай с мента,валериан на капки 3 пъти дневно+глътка чист въздух.

  От всеки специалист по Софтуер ако става управленец както и от всяка свирка ако става дърво.... [/quote]

  Както е и редно в такива случаи,за да не ме изтрият модераторите ще кажа отново по темата .
  Гейт* е добър софтуерен инженер ,но много лош управленец не си следи и подбира хората внимателно

 76. 76 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 430 Весело

  [quote#74:"waterfall"]След като човекът честно е спечелил пари-повече от всеки друг, сигурно знае как стават нещата.[/quote]


  Презумпцията ви лежи в/у парите му или в/у факта ,че е постигнал много в донациите и Генно модифицирането на комари с които е спасил милиони Африканци ?

 77. 77 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#75:"Ivan"]Гейт* е добър софтуерен инженер ,но много лош управленец
  [/quote]
  Ех, да му имам управленските качества тогава. Под негово ръководство Майкрософт се превърна във водещата софтуерна компания в света ФАКТ. Пак под негово ръководство Майкрософт създаде едни от най успешните операционни системи правени някога ФАКТ, но да де аз забравих, че ти си 'капацитета' в случая... Образовай се момче!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 78. 78 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Колко добър е Бил Гейтс? С чии пари прави благотворителност? Епъл е много по-силна и богата компания от Майкрософт, но най-богатия човек не е от Епъл. Бил Гейт май върти бизнес на Уолстрийт т.е. борсови спекулации? Айде деинсталирайте Уиндоуса си и после пак си го инсталирайте. Изненада, ще получите съобщение, че е краден. Ама платили сте, НО само за една или най-много за три инсталации. Приноса му е безспорен, но ако не беше той щеше да е някой друг. Прогреса не може да бъде спрян. Приноса му основно е в монополизирането на пазара на ОС за РС. Тук мога да спомена и лошите практики за налагане на ОС. Добрата новина е че този пазар се свива заради бума на таблетите и смартфоните. Не знам колко полезен е Бил Гейтс? Монополите са лошо нещо!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 79. 79 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 430 Весело

  До коментар [#77] от "rembrandt":

  Дано не те чете някой ''инвестирал '' в Майкрософт с водещите ти ''Факти',че ще ревне от смях ' !!!

  ''Since Steve Ballmer taking over as CEO Microsoft from Bill Gates in 2000, grossly underestimated the shift from PCs to smartphones and tablets.Stocks fell 36% during his term.''

 80. 80 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 601 Неутрално

  [quote#3:"simo87"]Ти на Уиндоуса не можа да отстраниш грешките[/quote]

  Ми отстрани ги ти, бе, сигурно така ще станеш и по-богат от Бил Гейтс; иначе се вижда, че си по-умен от него.

 81. 81 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#78:"б_еко"]Приноса му е безспорен, но ако не беше той щеше да е някой друг.[/quote]
  Типично разсъждение на безполезния индивид! Не те визирам, констатирам!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 82. 82 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#13] от "zidane":
  Абе ако беше умрял Бил преди Стив, какво ли щеше да каже Стив за Бил?!.......хм...

  Иначе че гений Великия Задник.....гений е. Ама в какво? Знаеш ли?

  А какви други неща са казвали Бил Гейтс (та и Возняк и други истински гении в технологиите) за Великия Задник, знаеш ли?

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  Бил Гейтс има безспорен принос в нашето развитие и няма как това да се отрече.Прави му чест че използва парите и времето си за най различни каузи с които се опитва да подобри живота на планетата.Не знам защо думите му за света като ОС се възприемат толкова буквално и предизвикват такова раздразнение.Дори и да се възприемат буквално, нашето схващане за това какво представлява Универсума е безспорно ОС.Какво друго е? Думите му по скоро трябва да се разбират като стремеж да подобрим себе си и света който обитаваме.Какво дразнещо има тук не разбирам?
  Очевидно е също че днес живеем в много по добър свят отколкото преди 50 години например.Много неща се промениха буквално пред очите ни,една от причините за тези промени е и самия той.

  klimentm
 84. 84 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#81] от "rembrandt":

  Добре са те възпитали, rembrandt. Продължавай да се кланяш на божеството Бил Гейтс. Богатите винаги има какво да вземат, бедните винаги има какво да дадат.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 85. 85 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "rembrandt":

  напълно съм съгласна с приноса му за всичко. но Африка е отделна тема - усилията на отделния човек, бил той и Бил Гейтс, никога не могат да решат драстични проблеми като бедността. могат да решат на отделни хора проблемите но не и по принцип.

 86. 86 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Бил Гейтс е един от гениите на човечеството. За него можем да говорим само с възхищение и почит, да не кажа даже благоговение. Господ го е избрал за инструмент на човешкия напредък.
  Всички приказки срещу него са резултат от комплекси за малоценност, които избиват в злоба и завист. (Тук не включвам органзираните атаки на конкуренцията.)

 87. 87 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#85:"owen"]но Африка е отделна тема - усилията на отделния човек, бил той и Бил Гейтс, никога не могат да решат драстични проблеми като бедността[/quote]
  Очевидно, че rembrandt е навътре в нещата и не можете да водите ревностоен спор с него, освен само в рамките на обикновеното заяждане.
  А по-важното според мене е, човек трябва да опита да помогне с каквото може. Даже като дадеш стотинки на просяка, му гарантираш хляба за един ден. А със сигурност Бил Гейтс има материалния и най-вече умствения капацитет да помогне на повече хора. Толкова е очевидно. И трябва да му се възхищаваме и затова, че си харчи парите за благотворителност, а не за острови, яхти, бардаци и пр., както виждаме, че го правят нашите презряни богати парвенюта-цървулани.

 88. 88 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#21] от "rainbou1":
  Аз мисля,че високотехнологичните машини
  ни помагат да мислим повече и да се развиваме.
  От личен опит знам,че е голямо удоволствие да
  накараш машината да прави това,което и кажеш.
  Който не иска да се учи и развива,да чака на
  помощи!

 89. 89 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако Бил отстранява бъговете в операционната система на света, леле майìце...

 90. 90 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 583 Любопитно

  А кой ще пише програмата и ще отстранява грешките, Били? Стоте милиардера?

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 91. 91 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да живеят всички Бие - Ка - Пиета по вситие зиемни кълбиета !! - една от най-трудно отстранимите грешки на всички времена

  veni vidi fugi
 92. 92 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Най-вероятно същите тези нищожни злобари, които тук плюят срещу големия филантроп Бил Гейтс, се прехласват пред вулгарните демонстрации на богатство от страна на разни новозабогатели самодоволници, които си служат с парите единствено за задоволяване на личната си просташка суетност.

 93. 93 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 481 Неутрално

  [quote#10:"rembrandt"]Интересно ми е цялата тая омраза към човек, който веднъж вече е успял да промени света към ПО-ДОБРО, от къде излиза? [/quote]

  От комплекси, безпомощност... Мога да продължа, но ще ме модерират.

 94. 94 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#0:"дневник"]Гейтс споделя още, че е уверен в прогнозата си до 2035 г. в света да няма бедни държави и
  всички да могат да се самоиздържат [/quote]

  Прав е човека. Само е пропуснал да изкаже малката но очевидна подробност - единствените останали бедни държави през 2035, ще бъдат тези в сферата на влияние на Русия... Както и самата Русия, разбира се.
  Дано България да се е откъснала дотогава.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Дали ще му дадат още 50 милиарда, ако отстрани грешките в системата?

 96. 96 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 481 Неутрално

  коментар [#24] от "zico2":
  извинявай, но БОГ е математик
  това, че на нас ни убягва математическия модел, не значи да престанем да го търсим
  нали човекът бил създаден по образ и подобие божие...

 97. 97 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#21] от "rainbou1":
  как да стане ли
  образование, образование, образование


 98. 98 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#87] от "Мондиана":

  вижте много хубаво , че не си харчи парите за яхти. не се заяждам с никой, просто с благотворителност проблеми на бедност, развитие, корупция, и т.н. не се решават.

 99. 99 Профил на nedumai
  nedumai
  Рейтинг: 377 Неутрално

  [quote#82:"Mickey"]Иначе че гений Великия Задник.....гений е. Ама в какво? Знаеш ли? [/quote]
  Миши? Абе теб да не те е насилвал Джобс анално с четвъртит мобилен апарат преди да се спомине?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK