Осем прогнози как ще изглежда интернет през 2025 г.

Осем прогнози как ще изглежда интернет през 2025 г.

© Kacper Pempel, ReutersПрез тази седмица World Wide Web отбеляза своя 25-ти рожден ден, като днес световната мрежа е много по-различна от това, което беше в началото. Изобретателят на WWW Тим Бърнърс-Лий дори шеговито сподели, че не е очаквал, че един от основните символи на интернет ще бъдат снимките и клиповете с котки например.


Анализаторската компания Pew Research Center е решила да направи прогноза за бъдещето на глобалната мрежа след десетина години. Фирмата се е допитала до специалисти в различни сфери за техните очаквания за бъдещето на интернет. Ето и някои от по-интересните на тези, които са се съгласили имената им да бъдат публикувани.


"Интернет ще бъде използван като най-ефикасния инструмент за контрол на съзнанието, който светът някога е виждал", очаква Майк Оконър, вече пенсиониран компютърен предприемач. Изказването му не е шеговито, а напълно сериозно и е едно от малкото песимистични, чийто автор не пожелава да остане анонимен.
Според Каролин Хайторнтуайт от университета в Британска Колумбия, най-сериозната промяна ще бъде възможността да се работи, социализира и поддръжка връзка със семейството от разстоянието. Освен това все повече неща ще са достъпни свободно в мрежата и тя ще е основен източник на информация, музика, филми, дори образование.


Бил Уудкок от неправителствената организация за развитие на интернет Packet Clearing House пък очаква, че мрежата ще помогне на хората да намират приятели и съмишленици със сходни интереси. "В предишните поколения, хората, които се самовъзприемаха за странни за обществото си, сега се намират в центъра на цъфтящи онлайн общества", коментира той и очаква, че тази тенденция ще стане още по-видима.


Друго основно предизвикателство ще бъде истината и качеството на информацията. Според Джон Сагуто, специалист по бизнес развитие в Sonoma Promotional Solutions, ще е трудно да се отговори и на много краткото внимание на потребителите. Според него това ще бъде прието за нормално и прекалената употреба на интернет за всичко може да доведе до развитие на определени психически отклонения както и дегенериране на физическото състояние на телата.


Все пак не всички са чак толкова песимистични. Според Уилям Шрадер, основател на първия търговски интернет доставчик в историята "интернет ще помогне на всички да разберат за предизвикателствата пред човечеството без правителствата или богатите да се месят в посланията... Интернет казва на всички за манипулациите на правителствата дори и ако това се смята за нелегално, както са действията на Едуард Сноудън например", казва той.


Глобалната мрежа ще спомогне и за по-бързото образоване и развитие на изоставащите в момента общества. Това ще доведе и до тяхното желание за промени в устройствата на държавите, в които живеят и еквиваленти на Арабската пролет срещу корумпирани правителства няма да са рядкост, прогнозира Руи Корея, специалист по човешки права и медии.


Интернет ще претърпи промени не само от идеологична, но и от технологична гледна точка. Според Том Стандейж, редактор в сп. The Economist, добавената реалност ще е основен и предпочитан интерфейс. Тоест интернет няма да е само сайтове и приложения, а ще показва само необходимата информация пред очите на потребителя посредством умни устройства.


А според пожелал анонимност директор на национална новинарска агенция, изкуственият интелект също ще има основна роля. Той ще промени начина, по който хората пътуват, комуникират и произвеждат продукти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK