Седем малко известни инструмента на Google

Седем малко известни инструмента на Google

© Stephen Lam, ReutersТърсачката на Google е известна със своята ефективност и доста допълнителни трикове и възможности, които улесняват намирането на желаната информация. Тя всъщност разполага с толкова много данни, че програмистите й са направили и някои допълнителни инструменти, с които може да се извършват още анализи.


Повечето от тези своеобразни миниприложения могат да са доста полезни, макар и да не са особено известни. Едно от тях е Google Ngram Viewer. То позволява да се търсят ключови думи в книги около 500 години назад във времето. Така чрез приложението може да се открива какви теми, събития и личности са били обсъждани през даден период от време например.


Google Correlate пък позволява да се разгледа развитието на различни тенденции през определен период от време. Например търсенията за супи се увеличават през студените месеци на годината. Correlate разполага с много възможности и функции, като може да бъде полезен при проучвания и събиране на първична информация.
Google Trends е по-известно предложение на компанията. Чрез него може да се откриват какви ключови думи и информация търсят най-много потребителите на интернет гиганта.


В Google Think Insights пък се публикуват различни проучвания, съвети и насоки за развитие на бизнес и други разработки. Всеки може да участва и да допринася със свои идеи.


Google Public Data Explorer е много мощен инструмент, чрез който може да се търси информация и статистика в публично достъпни бази с информация, например проучванията на Евростат, Световната банка и др.


Трябва ви конкретен шрифт? Google Fonts най-вероятно разполага с него. Добрата новина е, че всяко предложение в колекцията на Google е безплатно за ползване както за лични, така и за комерсиални цели.


Google Sky е много лесен начин за всеки да разгледа нощния небосклон и да види с впечатляващи подробности отдалечени планети, звезди и галактики. На разположения са и снимки от телескопа Hubble, както и любителски кадри.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK