Бил Гейтс: Все повече професии се превземат от софтуерни ботове

Бил Гейтс: Все повече професии се превземат от софтуерни ботове

© Lou Dematteis, ReutersРазвитието на технологиите и особено на софтуера ще доведе до сериозни промени на пазара на труда. Според Бил Гейтс обаче хората все още не са готови за това.


"С времето технологиите ще намалят търсенето на работна ръка, особено по-ниско квалифицирана. След 20 години търсенето ще е значително по-ниско", коментира Гейтс по време на реч пред The American Enterprise Institute във Вашингтон, цитиран от онлайн изданието BusinessInsider.


Основната причина за това ще е развитието на софутера, който ще позволи да се автоматизират много дейности. Т.нар. софтуерни ботове ще могат да заменят шофьорите, ще управляват роботи, които са сервитьори, дори и медицинските сестри ще имат сериозна конкуренция в лицето на технологиите, прогнозира най-богатият човек в света.


Той не смята, че хората са готови за тази промяна или дори, че я приемат като възможност в съзнанието си. Според него единственото решение за момента е да не се увеличава минималната работна заплата, защото това ще обезкуражи работодателите да наемат хора и ще предпочетат автоматизираните услуги.

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Това е много тежък проблем. Какво ще работят хората, които не могат да бъдат инженери и т.н.? Само земеделието остана "трудоемка" работа, и то само определени дейности.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 564 Неутрално

  ще има войни, след тях - нова политическа философия, парите ще изчезнат, богатите също... или човечеството..

 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 977 Весело
 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#1:"dogwoman"]Какво ще работят хората, които не могат да бъдат инженери и т.н.[/quote]

  ще обслужват инженерите

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 878 Весело

  България пак изпревари технологичният свят.При нас парламента е пълен с ботове.Трябва да се измисли подходящ хардуер за справяне с проблема.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Любопитно

  [quote#1:"dogwoman"]Това е много тежък проблем. Какво ще работят хората, които не могат да бъдат инженери и т.н.?[/quote]
  Няма да са нужни ! Над 80% от обслужващия персонал на корпорациите които "крепят" световната икономика става не нужен ! Кръга на милиардерите при 70-80% световна безработица се затваря окончателно , Бил Гейтс и групичката IT милиардери са последните членове .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Още преди двайсетина години, докато живеех в Щатите, бях чел един анализ, според който дете, родено в началото на 90-те, трябва да бъде готово през 4-5 години да сменя местоработата, професията, попрището си. Към края на 90-те бе изчислено, че 20% от работната сила на Земята произвежда всички блага, потребявани от човечеството - от храна до произведения на изкуството; останалите 80% просто си измислят какво да вършат, за да могат някак да се впишат в обществено-икономическите отношения.

  Ето защо носталгията по индустриалното общество, по заводските комини и ширналите блокове на ТКЗС-тата е толкова по-абсурдна в днешния век на тясна специализация, на труд, който може да се упражнява от дома, и професии, граничещи с езотерика.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Може би само в малките и био стопанствата. В големите ферми също автоматизацията е налице, вкл. има трактори, които се движат без оператор в тях.

  Дилемата - устойчива мизерия или технологичен прогрес - със сигурност ще е в полза на второто, заради по-голямата ефективност и по-малките разходи. Пример от нас - дали 100 човека да метат прахта по улиците с метли или една машинка да го прави и то по-качествено. Решението - ББД.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Това е мантра, която слушаме от Индустриалната революция насам, вече 200 години. Механизацията на труда доведе единствено до това, че хората не работят за единия залък по 12 часа на ден на полето и не живеят до 50 г. Индустрията за свободното време - телевизия, кино, спорт се роди точно от това, че човек е у дома под душа в 19 часа, в добро физическо състояние.

 10. 10 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 459 Весело

  [quote#0:"Дот.Ком"] Развитието на технологиите и особено на софтуера ще доведе до сериозни промени на пазара на труда. Според Бил Гейтс обаче хората все още не са готови за това. [/quote]

  Прав е Бил Гейтс...
  от времето на последния Бабъл \dot.com\
  мина доста време

  време е да си го припомним

  индустрия,която създава измислен продукт е обречена

  хората го разбират на всеки 15 год ...лошото е , че паметта им е къса и за това всичко се повтаря

 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 892 Неутрално

  [quote#6:"comandante"]Няма да са нужни ![/quote]

  Дали човек е нужен или не решава само той. Ако мисленето ти е на файтонджия, най-вероятно няма да си нужен, защото файтоните не ги ползуваме отпреди стотина години.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  [quote#1:"dogwoman"] Само земеделието остана "трудоемка" работа, и то само определени дейности. [/quote]
  Нещо си в грешка производителността на труда при пшеницата се е вдигнала над 1000 пъти за един век и въпреки това днес пак има бедни и гладни хора дето и коричка хляб си нямат!
  Джон Ло беше казал ,че парите трябва да се въртят между хората за да има растеж ! Това ,че средствата на труда стават все по-ефективни оптимизира печалбите на супер капиталистите и няма да облекчи все по неукото и по-бедно човечество !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#5] от "PETZL":
  Нямаш си и идея колко си прав !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Както винаги в историята - ще го духат ... на инженерите.

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  [quote#6:"comandante"]Кръга на милиардерите при 70-80% световна безработица се затваря окончателно [/quote]
  Тези 70-80% са основните консуматори на целият произведен продукт.
  Никой няма да ги остави с лека ръка.
  В противен случай милиардерите какво ще правят?

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  [quote#11:"simval"]Дали човек е нужен или не решава само той. Ако мисленето ти е на файтонджия, най-вероятно няма да си нужен, защото файтоните не ги ползуваме отпреди стотина години.[/quote]

  ++++++++++++++
  Великолепен коментар!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  [quote#12:"comandante"]Това ,че средствата на труда стават все по-ефективни оптимизира печалбите на супер капиталистите[/quote]

  Аз много бих се радвал да работя все при работодатели супер-капиталисти с оптимизирани печалби, защото вече го преживях това - да няма печалби 2-3 години и резултатът за служителите, измерен в размер на заплатата и брой щатове беше крайно неприятен.

 18. 18 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Най адаптивните пИчелят, собствениците на играта (казиното, производителите) също, затова изгониха онлайн букитата

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  [quote#11:"simval"]Дали човек е нужен или не решава само той.[/quote]
  Аз не съм файтонджия за това и няма как да стана не нужен докато сам съм си господар, но живите ботове на марсианците-либертарианци ще бъдат подменени с роботи !
  Мечите на поколения мегакапиталисти ще се сбъднат - робота може да работи 365 дни в годината , без да му е нужна специална среда и температура за работа , не му трябват специални условия на труд , не се стресира , не му се прави секс , не излиза в болнични , не му се плащат здравни осигуровки , не трябва яде , не мисли за децата си , не излиза в отпуск и не гледа в канчето на акционера и винаги е лоялен !
  Това което един специалист учи за половината си живот в робота се инсталира за 5 мин ?
  Замисли се !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  [quote#16:"Norman Granz"]Великолепен коментар! [/quote]

  Малко ще го разберат, защото им е бъгнат чипът. Нямат си представа нито от човешката натура, нито от предприемачество.

  Чакам момента, в който тези "ботове", роботи и пр. ще направят така, че с билет на стойност колкото с БДЖ до Вакарел ще мога съботно време за 20 минути да стигна Париж със свръхзвуков самолет, да пия две кафета на Монмартър и на обяд да се прибера с обратния полет по редовното разписание. Също така имам претенцията, това да става при нула емисии на СО2, за да щади природата. Хайде, чакам да видя, как ботовете ще го свършат това нещо и как печалбата ще отиде в джоба на капиталиста. Аз големи претенции нямам - колкото за един билет от БДЖ все ще ми изпадне някой лев...

 21. 21 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 459 Весело

  [quote#17:"cinik"]Аз много бих се радвал да работя все при работодатели супер-капиталисти с оптимизирани печалби, защото вече го преживях това - да няма печалби 2-3 години и резултатът за служителите, измерен в размер на заплатата и брой щатове беше крайно неприятен.[/quote]

  винаги е така...

  или работникът харесва капиталиста......
  (почти невъзможно)

  или капиталиста харесва работника... (99 % възможно)

  Приятелю , учи Диалектика ...дава друга гледна точка

  а "радостта от супаркапиталиста" .......термин твой

  остави за 3014 год , когато Томазо Кампанела и Томас Мор ще станат актуални

 22. 22 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#5:"PETZL"]Трябва да се измисли подходящ хардуер за справяне с проблема. [/quote]

  Има високопроизводителен хардуер за това - АК-47.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 23. 23 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И накрая ... хората ще бъдат заменени от роботи...
  Винаги ще има хора, които няма да бъдат висококвалифицирани. А пък т.нар. висококвалифицирани са продукт на... общата маса, която те така много ненавиждат, въпреки че произхождат от нея.

 24. 24 Профил на block
  block
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#19] от "comandante":
  [quote#19:"comandante"]Това което един специалист учи за половината си живот в робота се инсталира за 5 мин ?
  Замисли се !
  [/quote]
  да ама това дето се инсталира в робота трябва да се напише.
  пък то не се пише от файтонджии.
  всеки който иска да учи и да бачка ще има добър живот. а който не иска.. ми негов си проблем.

 25. 25 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#20:"cinik"]Също така имам претенцията, това да става при нула емисии на СО2, за да щади природата.[/quote]

  Ще трябва да те даунлоаднат - телепортират сиреч. Или ще пиеш едно виртуално кафе в Париж.

  Въпросът е, че ако запецне телепортацията, ще си пиеш кафето в Париж, но ще пишкаш на централна гара, лошото е, че и г** няма да ти е в париж ...

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 26. 26 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Спокойно може и политиците, депутати да се заменят с ботове
  Те, въпросните, нямат сърце, нямат гръбнак, всичко е само стомах и гуша, а задника и главата са взаимнозаменяеми. Ще им пуснат по един запис да бълва общи приказки и повишения на пенсии и заплати, замразяване на цени и др. Популацията дори няма да види разлика и ще си продължи да си мучи доволно с чипс и биричка вечер пред тв

  veni vidi fugi
 27. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante":

  Не знам къде го видяхте неукото и бедни човечество но ФАКТИТЕ говорят че цалото човечество като цяло, всяко общество и всеки един индивид днес живеят стотици пъти по-добре отколко когато и да било в историята си. И това важи за всеки - от последния китайски селянин до най-големия милиардер.

 28. 28 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#19:"comandante"]Това което един специалист учи за половината си живот в робота се инсталира за 5 мин ?
  Замисли се ! [/quote]

  Робота не му трябва електричество, поддръжка, части, масло, финансиране, квалифицирани инженери и програмисти, маркетинг, търговци и маркетинг, за да му се продават продуктите, линейки, пожарникари и адвокати, когато робота кара кола и стане мазано.

  Въобще тази промяна не е като да си инсталираш нов софт на компа.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 29. 29 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 424 Любопитно

  До коментар [#24] от "blockblock":

  А откъде си убеден, че ботовете сами няма да го напишат? За Watson и какво може сам да сътвори след обучение нали си чел? Хайде сега си представи какво ли ще може подобна система след 20 г. и ще има ли нужда от програмисти?

 30. 30 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#24:"blockblock"]да ама това дето се инсталира в робота трябва да се напише[/quote]
  да ама това което напише си е едно и също в серия роботи т.е. колко "писателя" ще трябват?

  ПП: Основателни опасения на чичо ми Бил. Не съм си и помислял, че Цайгест ще става все по-популярно.

 31. 31 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Любопитно

  ...Според него единственото решение за момента е да не се увеличава минималната работна заплата, защото това ще обезкуражи работодателите да наемат хора и ще предпочетат автоматизираните услуги.....

  Ето, Били като един истински голям капиталист, на когото не му пука от нищо, казва истината в очите на света!
  Спасявайте се!
  Изборът е ваш!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Това е абсолютен факт. В развитите общества над 60% от БВП се формира от услугите т.е напълно ненужни дейности в очите на нашите деди. Според мен процеса ще продължи като в обозримо бъдеще хората ще работят все по-малко а ще живеят все по-добре. И дори да има начин за пълна автоматизация на някава дейност винаги ръчната изработка ще бъде "по-така".

 33. 33 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  Мннее, ФАКТИТЕ доказват, че сме станали по- големи консуматори от всякога. А пропускаме че ресурсите са ограничени.

 34. 34 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#24] от "blockblock":

  И като потвърждение, че и програмистите ги чака безработица, ето ти да прочетеш какво е направила една програма, и странно, но хората не могат да разберат как го е направила и защо работи http://web.mit.edu/remy/ Нейният алгоритъм за работа на TCP превъзхожда, това, което за толкова години е създадено от хора, и това не е система с ИИ, представи си какво ли ще може такава система.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#33] от "zlobar":

  Точно така, живеем все по -добре и консумираме все-повече. Повече и по-добра храна, повече енергия. И в това няма нищо лошо защото на земата има предостатъчно възобновяеми ресурси. Слънцето, водата, вятъра няма да свършат, металите и суровините могат да се рециклират безкрайно.

 36. 36 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#32] от "m17":

  като чета коментара ти и се сещам за
  http://www.imdb.com/title/tt0910970/

  Весело филмче! Ха дано не стане истина!

 37. 37 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#4] от "sa6":

  надявам се с уста

  California Über Alles
 38. 38 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":

  ами... винаги има една пределна точка. Пропускаш нарастващото население.

 39. 39 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  [quote#33:"zlobar"]
  До коментар [#27] от "m17":
  Мннее, ФАКТИТЕ доказват, че сме станали по- големи консуматори от всякога. А пропускаме че ресурсите са ограничени. [/quote]
  +
  За глобалните либерасти не е важно колко си щастлив и колко си свободен а колко оборот правиш на мегабакалията и монополите а също и дали си си взел по-заробваща кредитна карта ! Ако си изпълнил тези изисквания ти живееш по-добре !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#38] от "zlobar":

  И къде точно нараства населението - в разивите индустриални общества или в изостанали нискотехнологични такива. И когато и развиващите се достигнат някакво ниво дали там все още ще нараства населението ?. Потърсете, прочетете да моделите на демогарафията на обществата, има наглюдения още от древен египет.

 41. 41 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":


  До коментар [#8] от "Читател":


  До коментар [#11] от "simval":
  На вас ви вярвам, много валидни гледни точки, съгласявам се

  Доброто е заразно
 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Любопитно

  [quote#19:"comandante"]Това което един специалист учи за половината си живот в робота се инсталира за 5 мин ? [/quote]
  Грешка. И ако някой не си посвети половината живот на нещо, от къде ще дойдат данните дето да ги заложиш за 5 минути? От извънземните? А иновациите от къде ще се пръкнат? Хайде се разходи до най-близкият исторически музей и виж нагледно как се развиват средствата за производство и как нараства населението и стандарта му на живот. Писна ми от лудити, дето се радват на социални помощи, които идват от ...нарасналото производство благодарение на машините...

  [quote#19:"comandante"]Мечите на поколения мегакапиталисти ще се сбъднат - робота може да работи 365 дни в годината , без да му е нужна специална среда и температура за работа , не му трябват специални условия... [/quote]
  Отново грешка. Капиталиста иска предимство и печалба, а не точно робот. Дори точно капиталиста ще разкара робота от производството, ако му секне пазара (роботите не пазаруват от магазина стоки, нито се нуждаят от услуги както сам го забеляза).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#39] от "comandante":

  А на вас, мега-комунистите кой ви пречи да си живеете в пълна свобода и пълно щастие без кредити и кредитни карти. Може да изхвърлите и машините и да си живеете в пасторален рай.
  Организирайте си такъв рай, никой няма да ви пипне стига да не сте агресивни и да не заплашвате да взривите света.
  В щатите има над 5 милиона амиши, потърсете какво значи това и как си живеят тия хора.

 44. 44 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 939 Неутрално


  През последните 10 години броят на счетоводителите в САЩ е намалял със 17% заради софтуеъра.

  the devil is in the data
 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  [quote#17:"cinik"] вече го преживях това - да няма печалби 2-3 години[/quote]
  Където има либертариански десант е нормално местните да фалират и е разбираемо да обичате новите си господари !

  [quote#43:"m17"]В щатите има над 5 милиона амиши, потърсете какво значи това и как си живеят тия хора. [/quote]
  Във щатите всякакви сектанти има но най-могъщи са либертарианците ! Не случайно се насърчават кръвосмешенията и гейските свободи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Любопитно

  До коментар [#39] от "comandante":
  Ресурсите винаги са били ограничени. Всяко общество е било ограничено заради възможностите на технологиите, които са му осигурявали ресурси. Ловци събирачите са били ограничени от естествената популация на животните, докато ... откриват технологията "животновъдство", технологията "земеделие", технологията "специализация"... и ресурсите се оказват достатъчни. Спокойно, има накъде да се расте, въпроса е растежа да е правилно балансиран, без да залита в крайности като социализъм, милитаризъм, протекционизъм... там всякакъв -изъм.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  е, гледам
  http://www.worldometers.info/world-population/#pastfuture

  точка А е индустриалната революция т.е. какъв е моделът според Вас?

  Ето и по региони
  http://www.geohive.com/earth/population_now.aspx

 48. 48 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  А какво пречи да се създаде програма, която да замени програмистите?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 49. 49 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Тия дни препрочетох 451 градуса по Фаренхайт, да си припомня за какво ставаше въпрос.

  Пресен ми е пасажът: Има разлика между градинар и косач на ливади. Градинарят оставя личния си допир, затова е запомнен с нещо.

  Така че механизираните косачки и резачки или лазерни и софтуерни подравнители за храсти няма да са същото като градинар.

  Нито медицински софтуер ще замени сестрата. Защото лесно се прави изкуствен интелект- трудно се прави изкуствено възприятие на фини и неочаквани разлики. Аз лично не бих си поверила здравето на предварително програмирано устройство. Дори човешки лекар, ако е прекалено "програмиран", може да не види реалността и да лекува по книга, с ужасни последствия. Какво остава за машина.

 50. 50 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мноого смело. Проблема в много сериозни професии вероятните ситуации са толкова много, че трудно се обхващат ( невъзможно). Проблема са и програмистите и начина на действие на компютърните системи. Докато няма само обучаваща се система с връзки колкото синапсите в мозъка, няма как да стане. Иначе автоматизацията на простите движения е стара колкото индустрияцията в Англия с първия жак ардев стан. Софтуера е само по високо ниво, но не революция. Как да програмират ВСИЧКИ възможни случай ( аварийни или природни) при един полет на пътнически самолет?!

  chavo64
 51. 51 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#48] от "Darcas":

  Нищо, само после да намерим начин да разбием Skynet, когато я накацат щуравите. Или Матрицата или както там се нарече тая система, ако си въобрази, че е независима.

  Апропо, има софтуери за ортодонтски параметри...и накрая ако няма личен допир и човешка естетика, могат да те направят урунгел в муцуната. С пластичната хирургия е същото.

 52. 52 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#7:"Norman Granz"]станалите 80% просто си измислят какво да вършат, за да могат някак да се впишат в обществено-икономическите отношения. [/quote]
  Ами така е.
  Но нали трябва да се чувстват полезни и те

  Долу евроатлантическите ценности!
 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#47] от "zlobar":

  Моделът е преоткриван от памтивека и накратно е "забогатяваш и вече не ти се занимава с деца". Децата не са човешка потребност, поне не в необходимите мащаби (средно едно дете на индивид). Децата са работна сила в едно бедно общество. И когато обществото забогатее, децата намаляват.

 54. 54 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#12:"comandante"]производителността на труда при пшеницата се е вдигнала над 1000 пъти за един век и въпреки това днес пак има бедни и гладни хора дето и коричка хляб си нямат! [/quote]
  Защото се произвежда същото количество, но с 1000 пъти по малък труд.
  Но количеството е същото и затова и гладът е същия.

  Долу евроатлантическите ценности!
 55. 55 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#53] от "m17":

  Не ме занимаваите с размислите си. Дайте официални данни или коментирайте тези които съм постнал.

  [quote#53:"m17"]Децата са работна сила в едно бедно общество.[/quote]
  Това даже и няма нужда от коментар. ))

 56. 56 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Поне три индустрии са с неограничен потенциал за ръст-рекламната,развлекателната и управление и администрация,това последното за съжаление.Така че вариантите са два-забавляват другите в работно време и се забавляват в свободното или едната част създава продцедури,другата ги администрира,третата ги изпълнява-обкржението на "бай Иван" може да се разширява до безкрайност.
  В България и дветее ги можем,няма повод за притеснение.

 57. 57 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Брейв ню уърлд, да го таковаш
  Само едно се чудя - ако 90% станем безработни, с какво ще купуваме боклуците, които толкова "оптимизирано" ще произвеждат другите 10% ??? Все пак, каква е ползата да произвеждаш супер ефективни, ако няма на кого да го продадеш ?

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 58. 58 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#55] от "zlobar":

  Ето ви нещо елементарно - населението на България. Погледнете и сравнете демографските тенденции и степента на развитие на обществото ( БВП, индустриализация и т.н.). После го направете това за всички общества на тази земя - сегашни или минали. И после ми пишете дали са мои размисли.

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#57] от "Whiskey Tango Foxtrot":

  Разбира се че няма смисъл, точно затова няма да има 90% безработица. В началото на идустриалната революция се е работило по 12 часа на ден 6 дни в седмицата, от ранно детство до последен дъх. Е днес работим по 8 часа 5 дни в седмицата, имаме по 20 дена платена отпуска и маса празници. И живеем много по-добре.
  Просто тенденцията ще продължи - ще работим по 4 часа и то през ден например пък ще живеем още по-добре.

 60. 60 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До някъква степен и сега е така. Само 1.2% от населението на САЩ произвеждат цялата селскостопанска продукция, която изхранва около 1 милиард човека. И това е така поне 40 години вече.

  California Über Alles
 61. 61 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#59] от "m17":

  Бе аз тва от колко време го разправям на шефовете ми, ма не кълват бе, пустиняците му с пустиняци!

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Весело

  [quote#53:"m17"]Децата не са човешка потребност, поне не в необходимите мащаби (средно едно дете на индивид). Децата са работна сила в едно бедно общество. [/quote]
  А защо са раждали преди да е измислен труда? Всъщност животните какво работят, че раждат толкова много?
  А може би технологиите около труда са се възползвали (оползотворявали) от излишъка на индивиди, който всъщност е бил необходим за да се надвие високата смъртност...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#58] от "m17":

  Вижте... мисля че бях пределно ясен. Дайте официален източник! Погледнах сайта на Евростат, вижте си го и Вие. Защо според Вас България е с отрицателен естествен прираст? Дължи ли се на индустриализацията и повишен БВП? Защо 2001 г. естествения прираст е -32.2, следва спад до -5,5 2012 г. при растящ БВП ?

  ПП: В глобален мащаб населението расте и няма да спре.

 64. 64 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  [quote#46:"gost22"]без да залита в крайности като социализъм, милитаризъм, протекционизъм... там всякакъв -изъм. [/quote]
  Разбира се , глобалната либерастия няма как да се развива без да има крайноси който да съсредоточават средствата за производство и движението на пари и стоки в тесния кръг на групата финансови "благодетели" от Давос за добруването на хората !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 65. 65 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Новата електронна революция се комбинира със старата индустриална и дали ще се произведе новия Франкенщайн е отговорност само и единствено на човека.
  Ако използваме "освободеното " ни време само за лапане и по деликатни радости едва ли ще сме лично удовлетворени но ако се отдаден на креативност на мислене и творчество ,няма как да сме недоволни.
  Бил Гейтс го направи преди всички нас ,затова ни съветва добронамерено.

 66. 66 Профил на pruch
  pruch
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#20] от "cinik":


  че с билет на стойност колкото с БДЖ до Вакарел ще мога съботно време за 20 минути да стигна Париж със свръхзвуков самолет, да пия две кафета  Според логиката на икономическата програма на това правителство ,скоро ще можете да постигнете мечтата си.
  И цената ще е същата и кафе няма да има къде да пиете.

  Не се бори с прасе. Накрая и двамата ще се окаляте, но на него това ще му хареса!
 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#62] от "gost22":

  Ето това е интересен въпрос и поне досега не съм чел смислен отговор. Но определено сериозно влияние има и икономическия аспект.

 68. 68 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#1:"dogwoman"]Какво ще работят хората[/quote]

  Ами много лесно - раздават им тояги с които да секат дървета. Производителността пада, заетостта - се вдига. Заплатите - по 1 лев, хляба по 1 лев.
  Завръщане в миналото!

 69. 69 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#67] от "m17":
  Всъщност точно липсата на население (чумата от средновековието) води до търсене на ефективност в селското стопанство и занаятите, чието постигане дава начало на индустриализация. От друга страна, броя на децата винаги гони оптималната цифра за продължение на рода/гените в съответните условия (соло, група). Тя зависи от риска и от ресурса на средата. За хората (и някои бозайници слонове, косатки) се добавя и необходимото образование, за овладяване на част от средата, което да им даде предимство.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 70. 70 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 892 Неутрално

  [quote#19:"comandante"]Мечите на поколения мегакапиталисти ще се сбъднат -[/quote]

  Това, което описваш не са "мечтите на мегакапиталистите", това е вечната мечта на повечето хора на тази планета.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#64] от "comandante":
  Абе защо си играеш да цитираш като не четеш цитираното.
  Целта е равновесие на производство и потребление, а не само производство (роби без пари или роботи) или само потребление (на всекиму според потребностите). Равновесието става по естествен начин, а останалите крайности идват с държавно регулиране и преразпределяне, което в дългосрочен план се скапва.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на block
  block
  Рейтинг: 865 Неутрално

  като говорим за капиталистически ужас ето малко соц веселба:

  В магазин за месо по соца в България
  - моля дайте ми кило свинско
  - месо няма
  - ама как да няма нали на табелката пише "Месо"
  - то и на мене на бараката ми пише к*р ама вътре има дърва...

  и още един:
  Няма месо, няма колбаси, мляко няма - какво ли няма в тази наша чудесна родина!

 73. 73 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Весело

  [quote#34:"abee"] и това не е система с ИИ, представи си какво ли ще може такава система.[/quote]
  Марвин, Мултивак?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#69] от "gost22":

  Това звучи разумно но тогава как обяснявате намаляването на раждаемостта в развитите общества ?.

 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#74] от "m17":
  Ами откъм оцеляване няма нужда от повече деца, щото болестите са под контрол — тук-там само нещастни случаи. От друга гледна точка, много деца означава недостатъчно ресурс за образование и приемлив стандарт на живот (колкото и да помага държавата в двете области), та явно си има нещо подобно Все пак развитите общества са и доста специализирани, а за да докажеш специализацията си, ти трябва време за обучение и развитие. Вече не е достатъчно да можеш да ореш на 12-15 години за да гледаш семейство. Ей ти в общи линии рамката на раждаемостта.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#74:"m17"]намаляването на раждаемостта в развитите общества[/quote]
  Коя точно държава визирате? Дайте да видим тренда на Люксембург- един от показателите, който посочихте е БПВ на глава от населението. Ами Люксембург е един от първенците по този показател.
  Търсите под вола теле и двамата с gost22 ще го намерите.

 77. 77 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#76] от "zlobar":

  Във всяка една развита държава без изключение има спад на рзждаемостта под равновесната ( като изключим миграцията) когато благосъстоянието се вдига. Важи за цяла Европа, Америка ( САЩ, канада ), Япония. И почва да се набюдава дори в китай със замогването му.
  За българия например пика на разждаемост е била 46'та и от тогава стабилно спада поради повишаването на жизненото равнище.

 78. 78 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#76] от "zlobar":

  Абсурдно е да гледате някакви крайни случай - Люксембург, Малта, и т.н. или кратки периоди - 5,10 години. Гледайте по-големи държави - Германия, Русия и периоди от поне 50'тина години.

 79. 79 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#77:"m17"]За българия например пика на разждаемост е била 46'та и от тогава стабилно спада поради повишаването на жизненото равнище.[/quote]
  Това проблем ли е или не е? Просто отговорете на този въпрос. Според Вашата теория това не е проблем, а просто нормално стечение на обстоятелствата.
  Ето и една статия за Германия
  http://www.theguardian.com/world/2012/sep/21/germany-birthrate-low-falling
  Според тях намалената раждаемост е сериозен проблем, който се опитват да решат. Аз лично никъде не видях, че растящият БВП като фактор води до намалена раждаемост. Вие?

  ПП: До момента никой не е оборил хипотезата на Томас Малтус в частта "човечеството върви към демографска катастрофа, защото населението се увеличава в геометрична прогресия" , а е оборен в частта "докато средствата за изхранването му - в аритметична" заради НТП разбира се. Предполагам Вие ще сте първия. Ами успех!

 80. 80 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#78:"m17"]Абсурдно е да гледате някакви крайни случай -[/quote]
  Престанете да ми давата България за пример! Дайте 50 годишен тренд на Русия (СССР).

 81. 81 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#80] от "zlobar":

  Ами погледнете данните за Русия. Гледайте раждаемостта ( не абсолютния брой хора защото той зависи от миграции, войни, завоевания и т.н.) и я колерирайте с икономическото развитие. И ще видите точно същото - обществото забогатява и раждаемостта намалява. Същото е в Германия, Франция, САЩ всички развити държави.

 82. 82 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#79] от "zlobar":

  От зората на човечеството има катастрофически пророци, предполагам че това е била втората професия, след най-древната.
  Аз не твърдя че населението не се увеличава дори напротив. Просто фактите са че се увеличава в нискоразвитите общества а високоразвитите задоволени общества намалява.

 83. 83 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "comandante":

  А капиталиста за какво му е да произвежда изобщо. Като всички останали са излишни, на кой ще продава. Дали може да потреби 1,000,000 коли или лаптопа. Помисли малко и не се изказвай, като оня дето твърдял че няма как земята да е кръгла, защото хората отстрани ще падат.

 84. 84 Профил на alan_walden
  alan_walden
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Роботите ще вършат всичко , парите ще изчезнат и ще се въведе купонна система. Ще има нови революции.

 85. 85 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  [quote#83:"steppenwolf"]А капиталиста за какво му е да произвежда изобщо. [/quote]
  Уместен въпрос? Редуцирането на земната популация живи ботове е неизбежна трябва да се намалят до по-малко от милиард. Дали след 10 или 100 години това е много вероятно да се случи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 86. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Весело

  [quote#85:"comandante"]Редуцирането на земната популация живи ботове е неизбежна трябва да се намалят до по-малко от милиард.[/quote]
  Редуцирането според наличните ресурси води до упадък. Хубавото е, че се случва само на тези (предимно имперско настроените) дето си редуцират ботовете, докато сами се разпаднат.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 87. 87 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#24:"blockblock"]всеки който иска да учи и да бачка ще има добър живот. а който не иска.. ми негов си проблем. [/quote]

  Твойта уста, Божите уши, но на този етап звучи утопично

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 88. 88 Профил на zangief
  zangief
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Според него единственото решение за момента е да не се увеличава минималната работна заплата, защото това ще обезкуражи работодателите да наемат хора и ще предпочетат автоматизираните услуги.

  Създаването на тази автоматизация отваря много работни места !!! Трябват повече програмисти, приложни инженери и техници.

  Поредното пискане от Силиконовата долина по повод заплатите. Искат ефтини програмисти, и Гейтс, и Зукербърг и реват и реват.

 89. 89 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Основния парадокс тука е , че дори за милиардерите в бизнеса, консуматора е по важен от робота. За какво са му роботи на бизнеса след като няма платежоспособни консуматори????
  Споко!
  Нещата не са толкова прости и елементарни.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 90. 90 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#81] от "m17":

  Неспасяем случай - дай официален източник. Извинявай предварително, че ти го казвам директно, но ти не си такъв. Мисля, че посочих два линка където хич не се забелязва подобна тенденция.

  [quote#82:"m17"]катастрофически пророци[/quote]
  Кви пророци те гонят? Човекът е икономист. Изучава се в курсовете по икономикс.

 91. 91 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  [quote#88:"zangief"]Създаването на тази автоматизация отваря много работни места !!! Трябват повече програмисти, приложни инженери и техници. [/quote]
  Всъщност бройката е доста по-малка — все пак се гони ефективност. От друга страна, машините лесно се товарят и преместват в друго хале в друга държава. То, дори не е нужно да се товарят — просто новият завод (по новата технология) се строи другаде.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 92. 92 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1126 Гневно

  [quote#44:"Meister Eckhart"]
  През последните 10 години броят на счетоводителите в САЩ е намалял със 17% заради софтуеъра. [/quote]
  Най мразя ЧЕЗ и счетоводителите...

 93. 93 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  драги ми бил , драги ми геитс , зна4и минималната заплата да си стои , само броя на 4асове работа да се увели4ава , е нема да ви стане евреиската игра наистина , нема

 94. 94 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante":извода какъв е карл маркс е прав

 95. 95 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#19] от "comandante":да но някои трябва да му купи произведеното на този капиталист , а на робота както ти каза не му се яде , не му трябва секс , не му трябва апартамент или дрехи

 96. 96 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":намали нау4ната фантастика , даже и да има такава технология , няма да пиеш кафе в париж

 97. 97 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 571 Весело

  Като клиент аз бих желал да ме обслужва човек.Били да си вземе роботите и да си го обслужват у тях...

 98. 98 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":със сигурност сега 2014 не живеем по добре от 1994 например , през 1994 галон бензин в америка бе 1 долар , а 10 кг бут4ета пиле 3 долара , със сигурност не ядем и по истинска храна , дори напротив ядем не истинска храна с те4ение на времето

 99. 99 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 628 Неутрално

  "С времето технологиите ще намалят търсенето на работна ръка, особено по-ниско квалифицирана."

  Бих казал и на много от квалифицираните. Мощен софтуер може да съдържа цялото знание по медицина и съответно да поставя диагноза и да предписва лечение. Това би намалило значително грешките. Софтуера не се нуждае от заплата, потребление на стоки и услуги, и от почивка. Това би фиксирало цените. Това се отнася и другите сфери. Тепърва идва тоталната роботизация, включително в домовете. Машините са консуматори на енергия, но не са потребители на стоки и услуги. Интересно ми е икономистите как виждат бъдещата икономика. Няколко британски икономисти(ако не се лъжа) бяха предложили шестчасов работен ден, за да се поддържа заетостта. Населението на Земята надхвъли седем милиарда през 2011г . Интересни времена предстоят.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 100. 100 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#96] от "dgidgo":

  Нарочно съм го раздал провокативно, защото се прокарва тезата, че човек е удовлетворил всички свои потребниости и сега вече край - няма какво повече да се измисли,
  ще стоим без работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK