Топенето на ледовете в Гренландия е по-мащабно от очакваното

Топенето на ледовете в Гренландия е по-мащабно от очакваното

© Greg Locke, ReutersТри глетчера в североизточната част на Гренландия се топят и придвижват към Северно море по-бързо от очакваното. Този регион се смяташе за стабилен в това отношение, но сега учените ще трябва да променят прогнозите си, става ясно от проучване, направено в региона, съобщава онлайн изданието Mashable.


Проучването е проведено от група учени от САЩ, Китай, Дания и Нидерландия. То е открило, че затоплянето в региона е ускорило топенето на трите големи глетчера почти до скоростта на топене в останалите региони на Гренландия, за които вече е известно, че топенето на ледовете достига притеснителни мащаби. Само един от глетчерите се е придвижил с близо 20 км за последните 10 години.


Учените споделят, че са останали изненадани от големите мащаби на топене в този регион. Той се смята за един от най-студените и сухите, като досегашните проучвания за повишаването на нивото на световния океан дори не са включвали идеята, че в тази част на Гренландия има топене на ледовете.
Най-притеснително за учените е, че трите глетчера са своеобразна подпора за леден поток с приблизителна дължина 595 км, който съставлява 16% от общата ледена шапка. Ако той се дестабилизира, това може да доведе до сериозни последствия за крайбрежните градове в целия свят, предупреждават специалистите.


Според сегашните анализи топенето на ледовете в Гренландия спомага за около половин сантиметър от 8.3 см средно повишение на световния океан всяка година. Разбира се, песимистичните прогнози няма да се случат в близко бъдеще, а след векове. Но ако бъдещите проучвания покажат, че ускоряването на топенето продължава, тогава времето за предприемане на мерки може да се окаже твърде малко, тъй като ще трябва и време, за да може те да окажат ефект.


Предвиждането се оказва по-трудно, тъй като всяка промяна в климата има своето влияние. Учените не изключват и положителен вариант, в който естествените процеси на климата може да доведат до временно забавяне или дори спиране на топенето, което ще спечели ценно време на човечеството. Въпреки това нестабилността в Гренландия се увеличава, коментират те.


През 2012 г. на острова за пръв път бе наблюдавано повърхностно топене на 97% от леденото покритие, дори на места в сърцевината на острова, където по принцип това не се случва.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK