Обама ще поиска NSA да прекрати масовото събиране на данни за телефонни разговори

Обама ще поиска NSA да прекрати масовото събиране на данни за телефонни разговори

© ReutersАмериканският президент Барак Обама подготвя ново предложение за промяна на практиките на Агенцията за национална сигурност (NSA) и прекратяване на масовото събиране на информация за извършени телефонни разговори, съобщава в. Washington Post.


Предложението включва и законови промени, които да прекратят голяма част от дейностите на агенцията, които предизвикват недоволство. Основна част от идеята на Обама е забрана на NSA да събира информация за извършените от американци телефонни обаждания. Агенцията ще има право да събира данни единствено за конкретни хора и само след съдебно разрешение, като процедурата за неговото издаване също ще бъде променена.


Промените ще засегнат и отговорностите на компаниите. Когато те получат заповед за предаване на дадена информация в нея вече ще се включват и данни за новоизвършени обаждания от субекта дори и да са след датата на издаване на заповедта, като ще се гледа определен срок.
Администрацията ще намали срока, в който NSA пази тази информация. В момента той е пет години, като Обама ще предложи да бъде намален до 18 месеца, както е за други федерални регулации.


Компаниите ще имат право да обжалват конкретни директиви от съдебните заповеди дори и след като тяхното изпълнение е започнало, допълва в. The Wall Street Journal. Предложението на Обама вече е съгласувано с NSA, която е изразила принципно съгласие. То обаче трябва да бъде одобрено и от Конгреса, преди да влезе в сила.


За момента основният му фокус са телефонните разговори, като не се засягат програмите за събиране на информация от интернет. Преди дни Барак Обама се е срещнал отново с изпълнителни директори и ръководители на няколко големи технологични компании.


Те отново са поискали ограничаване на онлайн практиките на NSA и са дали своите предложения за промяна в законодателството. Обама ги е уверил, че се работи и в тази посока. "Ще се предприемат мерки, които да дадат по-голяма увереност на хората, че техните права са защитени, като се запазят и важни инструменти, които ни пазят в безопасност", се казва в изявление на Белия дом.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK