Правителствата по света са поискали от Google информация за над 42 хил. акаунта за втората половина на 2013 г.

Правителствата по света са поискали от Google информация за над 42 хил. акаунта за втората половина на 2013 г.

© Baz Ratner, ReutersИсканията на различни правителствени институции към Google за предоставяне на лични данни на конкретни потребители продължават да се увеличават. Само за втората половина на 2012 г. интернет гигантът е получил над 27 хил. искания за общо над 42 хил. акаунта.


За пръв път Google отбелязва едно искане от български власти. То е било за общо три акаунта, но е било отказано от компанията. Тя не уточнява естеството на искането. Google прави тези доклади два пъти в годината от 2009 г. насам, като досега никога не е получавала искане от българските институции.


Първенец от ново са САЩ. Те са изпратили 10 574 искания за общо 18 254 акаунта. В 83% от случаите Google е предоставил поне някаква информация.
На второ място се нарежда Индия където са поискани данните за 4401 акаунта. Данни са предоставени в 66% от исканията. Третата позиция е за Франция с интерес към 3378 акаунта и предоставени данни за 51% от тях.


С най-голяма успеваемост могат да се похвалят властите на Финландия. Те са поискали информация за 48 профила и са я получили в 92% от случаите. САЩ и Малта делят второто място с по 83%, като за Малта исканията са 60. Те са следвани от Нидерландия със 75% при поискани данни за 63-ма души.


От компанията отбелязват, че за последните четири години общият брой на исканията се е увеличил със 120%. Тя отдава увеличението на факта, че все повече правителства започват да се интересуват от тези данни. Google уточнява, че в доклада са включени само исканията за конкретен акаунт, като припомня, че на компанията й е забранено да разкрива общите данни предадени на Агенцията за национална сигурност (NSA), но и че се опитва да издейства разрешение да направи и това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK