Лекари имплантираха на жена череп, създаден на 3D принтер (видео)

Лекари имплантираха на жена череп,  създаден на 3D принтер (видео)

© Кадър от видеотоЛекари от медицинския университет в Утрехт, Нидерландия, са имплантирали на жена нов череп, който е бил изработен на 3D принтер. Операцията е била извършена преди три месеца, като пациентката вече се е върнала обратно на работа, съобщава онлайн изданието CNET.


Жената е страдала от рядко заболяване, което е довело до значително удебеляване на черепните кости. Те са били три пъти по-дебели от нормално, което е притискало мозъка й и е водело до остри главоболия и загуба на зрението. Лечението на това заболяване е единствено изрязване на черепните кости и подмяната им с изкуствени.


"Досега имплантите трябваше да се правят на ръка със специална смес наподобяваща цимент, която е далеч от идеална. С 3D принтери може да направим череп по точна мярка. Това има не само чудесни козметични ефекти, но и така мозъкът на пациента често се възстановява по-добре отколкото със стария метод", отбелязва Бен Вервейж, който е главен невролог.
Досега обикновено са били подменяни само части от черепните кости. Сега за пръв път е сменена почти цялата черепна кутия.


Операцията е продължила 23 часа, като пациентката вече се е възстановила напълно. Нейното зрение е изцяло възстановено, няма никакви други симптоми и е почти невъзможно да се забележи, че някога е имала подобна операция, отбелязва Вервейж.


Постижението отбелязва важен напредък за използването на триизмерните принтери в медицината. Създаването на протези, различни заместители на кости и дори челюсти вече е било реализирано, като се работи и по възможност за 3D принтиране на органи.


Внимание: видеото съдържа кадри от операцията.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK