Microsoft спира поддръжката на Windows XP (видео)

Вече бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър показва юбилейно издание на Windows XP Professional през ноември 2005 г. Изданието е в чест на 20-годишнината на Windows.

© Issei Kato, Reuters

Вече бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър показва юбилейно издание на Windows XP Professional през ноември 2005 г. Изданието е в чест на 20-годишнината на Windows.Днес официално приключва ерата на Windows XP. Една от най-популярните версии на операционната система вече няма да получава софтуерни обновления от Microsoft.


Името на Windows XP е вдъхновено от английската дума "Experience" (опит, преживяване). Платформата е представена официално на 25 октомври 2001 г., като получава положителни отзиви и за по-малко от пет години намира място в над 400 млн. компютъра по света. По данни на компанията Net Applications Windows XP остава най-широко използваната версия на операционната система до август 2012 г., когато Windows 7 я изпреварва.


През годините Microsoft пуска и три по-големи ъпдейта, известни като Service Pack. Те коригират множество пропуски в сигурността и стабилността на системата, добавят и малко нови функции. Последният трети Service Pack е пуснат през 2008 г. С това животът на Windows XP е удължен до днешната дата. Версиите на XP без Service Pack 3 обаче излязоха от бюлетина на Microsoft още през 2009 г.
Бил Гейтс по време на официалното представяне на Windows XP на 25 октомври 2001 г.

© Jeff Christensen

Бил Гейтс по време на официалното представяне на Windows XP на 25 октомври 2001 г.


Оттук нататък софтуерният гигант повече няма да пуска софтуерни обновления за Windows XP независимо от версията му или сериозността на открития проблем. Изключение се прави само за корпорациите и правителствата, които все още не са преминали към по-нова версия на Windows. Те ще имат възможността да получават допълнителна поддръжка и софтуерни обновления за сигурността на платформата, ако си платят.


Вече няколко правителства по света са се възползвали от тази възможност. Британският парламент например ще плати над 5.6 млн. паунда, за да получи поддръжка на Windows XP за още една година, съобщава онлайн изданието ZDNet. Правителството на Нидерландия също се възползва от тази възможност, съобщава Dutch News. Microsoft предупреждава, че постепенно цените за продължаваща поддръжка на XP ще стават все по-високи.


Поддръжка ще има до януари 2016 г. и за версията Windows XP Embedded. Тя се използва в много банкомати по света. Дотогава банките ще трябва да преминат на по-нова платформа.


Бил Гейтс държи първото копие на Windows XP в ръката си на 24-ти август 2001 г. В този ден XP започва да се произвежда масово.

© Jeff Christensen, Reuters

Бил Гейтс държи първото копие на Windows XP в ръката си на 24-ти август 2001 г. В този ден XP започва да се произвежда масово.


Ако потребител или компания все пак реши да остане на Windows XP, ще трябва да знае, че преинсталациите отново ще изискват активация както досега. Microsoft ще остави налични и всички софтуерни обновления и Service Pack-ове, които ще могат да се изтеглят през Windows Update.


Представители на Microsoft призовават всички, които все още използват Windows XP, да се насочат към по-нови версии на операционната система. "От критично значение е потребителите, които все още използват Windows XP устройства, да осъзнаят, че не става дума просто да си купят нещо по-ново. Става дума за защита на компютъра от заплахи, особено когато той е свързан с интернет. Windows XP не е разработен за днешния мобилен, винаги свързан с мрежата живот, нито да защитава бизнес и потребители от милионите нови онлайн заплахи, които се появиха", казва Джейсън Лим, генерален мениджър на бизнес групата на Windows с Microsoft.


Според анализатора Стив Рейнджър краят на XP поставя и край на много възприемания за технологичния свят. По време на XP настолният компютър беше цар. Windows беше асоциация за това устройство. Днес дори лаптопите остават на заден план на фона на смартфоните и постепнно на таблетите. Windows все още се опитва да си проправи път към тези устройства. Това е нов пазар и свят за платформата, която все още се развива в тази посока. Microsoft има желанието да продължи Windows в новата ера, в която обаче вече има и два много сериозни конкурента - iOS и особено Android.


Кратко видео от представянето на Windows XP през 2001 г.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK