Учени създадоха сензор, който може да се използва за контактни лещи с нощно виждане

Сензорът е с дебелина няколко атома, за да може да бъде поставен на контактни лещи като тези на снимката без да пречи на очите.

© Reuters

Сензорът е с дебелина няколко атома, за да може да бъде поставен на контактни лещи като тези на снимката без да пречи на очите.Контактните лещи скоро може да са полезни не само за корекция на зрението, но и за виждане в тъмното. Учени от Университета на Мичигън са създали нов сензор, който може да реализира това, съобщава сп. Wired.


Сензорът е изработен от изключително тънък материал, като един слой е с дебелина приблизително колкото един атом. За целта е използван графен, който може да бъде наслагван върху контактните лещи.


Сензорът абсорбира инфрачервени лъчи и ги превръща в електрически сигнал. За целта са използвани два слоя графен и трети изолиращ слой между тях. След това е подадено електричество. Когато инфрачервената светлина достигне сензора, чрез електричеството може да се получи визуално изображение, казват учените.
"Ако интегрираме сензора в контактни лещи или други носими устройства, може да подобрим възможностите на зрението. Ще се получи още един начин за взаимодействие със заобикалящата среда", казват специалистите.


Те допълват, че докато разработката им бъде готова за вграждане в контактни лещи, ще минат още няколко години. Следващата стъпка е увеличаване на чувствителността към светлина, както и подобряване на възможностите за работа в по-голям диапазон от температури.


Учените се нуждаят от подкрепа на бизнеса или правителствени институции, за да продължат работа по проекта. За момента те не дават информация дали някой вече е проявил интерес към разработката.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK