Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да е последното изобретение на човечеството

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да е последното изобретение на човечеството

© ReutersРазвитието на изкуствения интелект върви с все по-голямо темпо. Постигнатото до момента обаче ще бледнее с това, което ще се реализира през следващите десетилетия, пише известният учен Стивън Хокинг в статия за в. Independent.


Потенциалните ползи от изкуствения интелект са огромни, казва Хокинг. "Всичко, което цивилизацията може да предложи, е продукт на човешката интелигентност. Не можем да предвидим какво може да постигнем, когато тази интелигентност се увеличи с инструментите на изкуствения интелект". Допълва той и смята, че е напълно възможно да се открият лечения на всички болести, да се реши проблема с бедността и да няма повече войни.


"Успешното създаване на изкуствения интелект ще е най-голямото събитие в историята на човечеството. За съжаление, може да бъде и последното, освен ако не се научим как да избегнем рисковете", предупреждава ученият.
В близко бъдеще рисковете са разработките на военните за автоматични оръжейни системи, които самостоятелно избират и унижщожават целите си. Хокинг е доволен, че ООН и Human Rights Watch вече са призовали за забрана на тези оръжия.


В средносрочен план, Хокинг се притеснява от възможността неправилното управление на изкуствения интелект да доведе до още по-голямо разделяне между бедните и богатите, вместо да подобри живота на всички.


В дългосрочен аспект, рисковете напомнят тези, които виждаме в много научнофантастични филми, например машини, които многократно подобряват дизайна си, манипулират световните лидери, превземат финансовите пазари. Хокинг смята, че подобни интелигентни машини може да създадат оръжия, които човекът дори не може да разбере и да загуби контрол над тях.


За да се избегне всичко това, Хокинг смята, че не трябва да се чакат десетилетията, докато изкуственият интелект се развие до такова ниво. Още сега човечеството трябва да проучи и осъзнае рисковете и да потърси начини да ги избегне или минимизира, за да може да разработи изкуствения интелект в правилната посока.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK