Yahoo спира да изпълнява исканията на потребителите да не събира данни за тях

Yahoo спира да изпълнява исканията на потребителите да не събира данни за тях

© Denis Balibouse, ReutersПървата голяма технологична компания, която прие стандарта Do Not Track, Yahoo, се отказва да го прилага. Причината е, че не го смята за полезен в сегашния му вид.


Do Not Track е възможност за потребителите да не бъдат следени от интернет сайтовете. Повечето браузъри вече по подразбиране изпращат искане до страниците да не събират информация за потребителите им. Сайтовете обаче са свободни сами да преценяват дали да се съобразяват с тези искания или не.


Yahoo беше първата голяма технологична компания, която реши да приеме Do Not Track (DNT). Сега обаче тя променя мнението си. В изявление фирмата обявява, че не вижда досега да се е появил единен, ефективен стандарт, който да е лесен за използване и широко приет от технологичната индустрия.
Вместо това Yahoo ще позволи на потребителите да управляват какви данни за тях се събират от интернет портала чрез промяна на настройка на профилите си. Това означава, че всеки потребител на Yahoo ще трябва да влезе в профила си и лично да промени настройките, ако не иска да се събират данни за него.


Съдбата на DNT изглежда предначертана. Още през февруари 2012 г. водещи търговски групи за онлайн реклама бяха дали обещание, че ще приемат стандарта до края на същата година, припомня онлайн изданието Ars Technica. Това обаче така и не се случи.


Други големи технологични компании пък изобщо не са приели DNT. Сред тях е и Google. Браузърът Chrome поддържа функцията, но сайтовете на Google не се съобразяват с нея. Това е краткият списък с всички компании, които изпълняват DNT.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK