NSA тайно инсталира подслушватели в произведени в САЩ рутери

NSA тайно инсталира подслушватели в произведени в САЩ рутери

© Jason Reed, ReutersАмериканската Агенция за национална сигурност (NSA) тайно е инсталирала подслушватели в рутери, които са произвеждани в САЩ. Повечето от тези устройства са били предназначени за износ, съобщава в. Guardian, като се позовава на нови документи, които са били предадени на изданието от Едуард Сноудън.


Практиката датира от поне 2010 г., като един от документите е с дата юни същата година и съдържа доклад от един от директорите на агенцията. В него се посочва, че NSA редовно "получава или прихваща" рутери, сървъри и други мрежови устройства, които са предназначени за износ и са произведени в САЩ.


Агенцията инсталира софтуер и други инструменти, който да й дават таен достъп до рутера. След това препакетира устройствата с фабричен печат и ги връща по пътя им. Впоследствие мрежовото оборудване се свързва обратно с NSA й дава пълен достъп до мрежите и потребителите, които са в тях.
Документите не посочват как точно NSA "прихваща" рутерите и дали техните производители знаят за това. Не е ясно и устройствата на кои компании се използват, нито каква е ориентировъчната бройка на мрежовото оборудване, което е преминало през тази програма.


Изданието посочва, че американските власти от години обвиняват китайските производители, че инсталират подслушватели и нямат доверие на предлаганите от тези компании устройства, като същевременно изтъкваха сигурността на американския хардуер. "Както сме казвали преди, технологичната индустрия на Съединените щати произвежда най-сигурния хардуер и софтуер в света. NSA разчита на тези продукти, за да защитава най-чувствителната информация на страната и през последното десетилетие се е пренасочила към комерсиалните технологии, които да заменят технологии, направени от и за правителството. Тъй като зависи от много от същите технологии както обществото, американското правителство е загрижено колкото него за сигурността на тези продукти. Не можем да коментираме конкретни или предполагаеми практики за събиране на информация, но интересът на NSA към дадена технология е породен от използването й от цели на чуждестранното разузнаване. САЩ полагат голямо внимание, за да не засягат невинни потребители при реализирането на своите разузнавателни мисии", се казва в изявление на NSA по темата пред онлайн изданието CNET.


Впоследствие агенцията дава и второ по-конкретизирано изявление. В него посочва, че събирането на информация и практиките за това са насочени единствено към конкретни цели и не се извършва масово. Агенцията отказва коментар по конкретните си практики и обявява, че "публикуването извън контекст на информация за тях създава объркване по важен въпрос за страната и застрашава човешки животи, както и източници и методи за гарантиране на националната сигурност".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK