Европейският съд реши, че хората имат право да бъдат забравени в интернет

Европейският съд реши, че хората имат право да бъдат забравени в интернет

© Stephen Hird, ReutersХората могат да поискат от Google например да изтрие лични данни за тях от резултатите в търсачката си. Така накратко може да се предаде решението на Съда на Европейския съюз, най-висшата съдебна инстанция на ЕС, съобщава агенция Reuters.


Решението е следствие от жалба на испански гражданин, който се е оплакал на местната агенция за защита на личните данни. Той е бил недоволен от това, че в търсачката за снимки на Google е открил копие от документ, който показва, че домът му е бил отнет заради неплатени дългове. В испанския регулатор има още 180 подобни оплаквания, като всички те посочват, че Google не е уважил желанията на хората.


Според интернет гиганта премахването на такава информация е равносилно на цензура. Компанията се аргументира с това, че данните са публично достъпни на съответните сайтове и тя само дава линкове към тях.
Съдиите по делото обаче са на друго мнение. "Операторът на интернет търсачка е отговорен за обработката, която извършва на лични данни, които се появяват на интернет страници, публикувани от трети лица", пишат магистратите в мотивите си.


Казано по друг начин, потребителите са в правото си да искат от Google информация за тях да бъде изтривана от резултатите на търсачката, без значение къде всъщност се намират тези данни. Това е част от "правото да бъдеш забравен", както то е определено от адвокатите на потребителите.


Съдът посочва още, че хората първо трябва да изпращат искания до "оператора" и ако той не ги уважи, тогава да потърсят съдействието на компетентни органи, който да съдействат.


"Това е разочароващо решение за интернет търсачките и публикуващите информация в интернет като цяло", казва говорител на Google пред онлайн изданието CNET. Компанията казва, че е изненадана и ще отдели време да анализира последствията от решението и следващите си стъпки.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Решението наистина е кофти.

  Защото е в руслото на политиката, че операторът е отговорен за съдържанието.

  Не се лъжете и не се кефете, че може да се "изтриеш".
  Ще се "изтриеш" на стената, ама в "папката" си оставаш ...
  А това пък отваря врата да ви "изтрият" неудобните някому сайтове.

  Е, все пак "надбягването" продължава. И "дългата ръка на "модераторите" неминуемо ще изостава ...

 2. 2 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Наистина не е приятно да се публикуват лични данни за хората и техни снимки без знанието им.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3861 Любопитно

  [quote#2:"Angelina"]Наистина не е приятно да се публикуват лични данни за хората и техни снимки без знанието им. [/quote]
  Кофти е.

  Само да попитам обаче - Гугъл с какво е виновен?
  Защо въпросният гражданин не е осъдил сайта на съдебния изпълнител или съда, ( където са го изтипосали там ...)?

  Утре по тая логика могат да ви шатнат достъпа до Дневник, например. По жалбата на някое кутевче ...

 4. 4 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 753 Любопитно

  [quote#2:"Angelina"]Наистина не е приятно да се публикуват лични данни за хората и техни снимки без знанието им.[/quote]

  А видео от сватбената им церемония?

  the more we learn, the more we die...
 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Природата не търпи празни простраства. Като спрат гугъл, друг ще дойде и при това може да е в страна, която изобщо не говори със съдилища.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Компанията се аргументира с това, че данните са публично достъпни на съответните сайтове и тя само дава линкове към тях."
  Абсолютно. Ако законът не е нарушен или се изисква от съда ( в случая) тези данни да са публични, то каква е вината на търсачката, че хората са публикували данните, след като са спазвали закона. У нас такива са регистрите за публична продан при съдия-изпълнителите, например. И какво ли още не. Не е приятно личните данни да се публикуват без знание и разрешение, но е въпрос на законодателство, не на ограничаване на свободата на търсачките и вкарването им в роля на регулатори.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 7. 7 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#4:"v_vendeta"]

  А видео от сватбената им церемония? [/quote]

  Само ако са за клип на Волен иначе - не може

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 8. 8 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И гуглето с какво е виновно? Да си осъди съдебния изпълнител.

 9. 9 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4069 Весело

  [quote#8:"rado_sv"]Да си осъди съдебния изпълнител.[/quote]
  В моят щат пратиха онлайн всички съдебни архиви.Напълно законно...Всеки имал правото да знае ху ис ху.Покойната съседка кака Пена ,известна като Пена Клюката,може само да мечтае за новите възможности, предоставени от гуглето за Апостолите на Свободното слово.
  Намерих наскоро данни в гуглето ,какво е процентното разпределение на писаните от мен бележки на студентите.По курсове и години.Трябва да им благодаря за ..."рекламата"

 10. 10 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 639 Неутрално

  И аз не харесвам гугъл, но в случая от компанията са прави.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  Прави са Гугъл.Не може да се публикуват само хвалби.

 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 764 Неутрално

  В Щатите при търсене на някое име се забранява на търсачката google да показва резултата, пише да се види защо под ChillingEffects.org. Щом има съдебно решение, защо не. Съда кове или доизиснява съществуващите, другите закони, освен парламента

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 764 Неутрално

  За тия, дето са ми нацъкали минусите:

  Бетина Вулф, бившата първа дама на президента на Германия, ако и се пише името, излиза, че е била преди да се ожени за Кристиан Вулф елитна компаньонка в Берлин, предлагала е и секс услуги срещу средната месечна българска заплата, това от три месеца на гугъл е забранено да показва. През съда успя да накара google.de да отстрани тези страници, бори се тя със зъби, но не лапаше.

  http://s14.directupload.net/images/140513/do6faswj.jpg

  Es muß Geld fließen!
 14. 14 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само на отва основание трябва целият Google да бъде забранен. Той е основно оръжие на мошениците, налагащи Новият световен ред!

  Също трябва да се доусъвършенства и значението на "лични данни", защото в момента то е много непълно. Само едно име - първо, второ, е издаване на лични данни.

  Трето, Google така или иначе не се съобразява с исканията на хората освен ако не платят 50000 долара за дело в Калифорния.

  Google is evil и злоупотребява и извращава смисъла на публичната информация като я архивира и прави достъпна за всеки.

 15. 15 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4069 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonymousx":
  "извращава .."
  А бе не знам дали извращава,но много неща не излизат в гугъла.Претекстът може да бъде всякакъв.Определено модериране на инфо има и то не само за индивиди.

 16. 16 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  За съжаление, стигна се до времето, когато операторът е отговорен за съдържанието. Ако аз имам форум и някой публикува обиди в него, аз съм длъжен да ги премахвам при поискване. Не е проблемът, че операторът е отговорен, а в конролиращия орган - кой е той и как съди! Причината да няма отговорност в оператора беше, защото контролиращите органи бяха лоши и съдеха лошо. Например - искат цензура, но не заради обиди, а по политически причини. Да, но множеството оператори се оказаха още по-лоши, а Интернет общността не направи нищо, и затова сега се връщаме на централизирания контрол. Нашата задача е да гарантираме, че централизираният контрол ще бъде по-добър от това, което е в момента. А днес са спрели клип на Атака по политически причини! Днес са спрели на Атака, утре ще спрат на вашата партия - ако Атака дойде на власт.

 17. 17 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Това е злоупотребата и извращаването на смисъла на публичната информация, правейки я достъпна за всеки, което прави Google. Без Google е нищожна вероятността ти сам да намериш въпросния сайт, където е незаконната публикация, освен ако специално не го отвориш. Очевидно това е нова материя, която ще си намери и своята регулация в правото, а междувременно Google ще се възползва. И какво общо има сайта Дневник?

 18. 18 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mark Twain":

  Знаем, че злото няма спирка и това е един от начините, да улесни прокарването на световно превителство и нов световен ред, което самото зло иска да се случи. Но тогава ние ще отговорим с блокиране на Интернет сайтове - което не искахме да се случи, но изглежда няма друг начин! Въпросът е ти на коя страна си?

 19. 19 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "inadilov":

  Това е нерегулирана правна материя - правна дупка, която ние ще запълним.

 20. 20 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "тулса":

  Мисля, че това е част от Новия световен ред за световното поробване на всеки човек.

  https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/10313855_617213468366874_3588156952877387198_n.jpg

 21. 21 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#10] от "buzzjn":

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Когато от Google изкарат вашите голи задни части, тогава пак ще си говорим.

 22. 22 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#21] от "anonymousx":

  Първото, ковто ми идва на ум е какво биха правили моите задни части в гоогъл. И ако гъгъл ме е снимал и после пуснал в нета ОК, но ако аз съм се снимал и съм качил снимката на всеослушание, то гугъл просто я индексира и я показва.
  Така, че всеки да си поема отговорността.

 23. 23 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#18] от "anonymousx":

  Невъзможно е да блокираш сайт в интернет И в това е красотата на тази технология... че не се поддава на ценура... нещо много кофти за тези, които са привърженици на това.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 24. 24 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#23] от "economic hitman":

  Разбира се, че е възможно да се блокират сайтове. Прави се в много страни. Ние не искахме да се стига дотам, но изглежда се налага. Заради такива като теб.
  Правилата за цензура са много прости - не трябва да има цензура на мнения, но трябва да има цензура на обиди, клевети, лични данни и друга тайна информация.
  Против цензурата съм ако става въпрос за мнения, вкл. и расистки, но съм за цензура за останалите изброени неща.
  Ако сайтовете не спазват сами този ред и ако няма активна Интернет общност, която да ги принуди да го правят, идва ред на другите власти и държавата.

 25. 25 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#22] от "buzzjn":

  И все пак не става ясно какво ще направиш ако тези снимки се появат, без значение чия е вината.
  А може и някой да те е снимал без разрешение.
  Ако сам си качил снимката в Интернет, но не, за да я показваш на всички, а, за да я види ограничен кръг хора, но някой крадец на информация - неканен нашественик, я е взел и я показва без разрешение, то вината е негова. Само на основа авторски права той няма право да я показва, а какво остава за всички останали основания?

 26. 26 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#24] от "anonymousx":

  Дори китайците си гледат спокойно блокирания ютуб. Имам познати в Китай, които ми разправят достатъчно как седят нещата там. А щото в Турция успяха да блокират нещо. Виж може би в Северна Корея може... там просто изобщо няма интернет. Освен да се смея отстрани на жалките им опити, друго не мога да направя.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 27. 27 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#26] от "economic hitman":

  Ами тогава какво се притесняваш - ще се започне с блокирането на сайтовете, което ще има отрезвяващ ефект!
  Въпросът обаче беше ти на коя страна си. Защото, както казах, ако има цензура на сайтове, то ще е заради такива като теб.

 28. 28 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#27] от "anonymousx":

  Не се притеснявам, нали точно това ти казвам . Аз съм против каквато и да е било цензура. Има разлика между свобода на словото и пиратство, нарушаване на авторски права и т.н.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 29. 29 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "economic hitman":

  Като ти изкарат личните данни в Интернет и голите задни части, пак ще си говорим дали си против цензурата.

  Като си против цензурата, трябва да си против сайтове като facebook и Google/Youtube, защото те са цензори. А най-добрата мярка против такива сайтове е тяхната забрана - цензура за цензорите. Излиза, че подкрепяш забраната им, дори и неефективна според теб?

 30. 30 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonymousx":

  Голите задни части, ако са ги взели от някъде без моето съгласие е нарушение на авторски права... от там съд и ще ми плащат.

  Личните данни... има си закони и за тях.. съд и това е... няма друг механизъм. Или поне аз не знам да има...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 31. 31 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonymousx":

  Защо facebook и Google/Youtube са цензури ?

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 32. 32 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#30] от "economic hitman":

  Ами това значи цензура, а ти си против нея. А ако сайта е в страна, където съд не го лови? А ако сайта е Youtube, а ти си безработен или дори работещ в София, ще трябва да ги съдиш в Калифорния, за което ще ти трябват $50 000. Ако ги нямаш, ще си продадеш ли апартамента и да отидеш да живееш на улицата?

  До коментар [#31] от "economic hitman":

  facebook цензурира две революции ("софийска пролет" и една политическа партия в нашата страна. От луната ли падаш, та не знаеш как facebook цензурира, каквото си иска?

  По подобен начин цензурира и Google+, а там има и ограничение за имената (после и facebook въведе подобно, но не същото), пък и директно Google+ си казват, че услугата не е за всеки, т.е. има цензура - и, че са частна компания и не са длъжни да осигуряват демокрация. Youtube цензурира клипове по своя преценка, а от друга страна НЕ цензурира такива по искане на потребители, дори и когато има основание за съд (когато не цензурираш, когато трябва, това също е вид цензура, макар и с обратен знак, може и да е твой пост, който искаш да редактираш или изтриеш, а всеки трябва да има контрол над постовете си). Някой качва клип против теб, те не го трият, ти качваш контраклип, него го трият.

 33. 33 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#31] от "economic hitman":

  Отделно Youtube е в списъка на сайтовете, предизвикващи самоубийства и самонаранявания заради Интернет тормоз и преследване.

  http://www.dailydot.com/society/askfm-suicide-laney-gallagher-pugsley-bullying/

 34. 34 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "anonymousx":

  Нещо не си наясно. Ще ги съдиш в Калифорния, ако живееш в Калифорния Плюс това не можеш да ги съдиш по Калифорнииските закони, ще ги съдиш по Българските...
  Винаги се гледа местното законодателство.

  Изморих се да ти коментирам безумията... честно. Трябва да си намериш някой друг да ти ги слуша от тук нататък.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 35. 35 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "anonymousx":

  Извинявай, но днешните деца са супер крехки и повредени от това малоумно третиране като саксийни цветя. И това е резултата от това... не това, което е било написано на аск.фм... музикален сайт за бога. Направо да се чуди човек как не съм се самоубил като съм станал човек 90те, когато като някой те питаше на улицата колко е часа трябваше да бягаш, сваляха се маратонки и дрехи и какво ли не. А сега някой написал нещо по интернет... Аре моля ти се, ставаш смешен за пореден път. Ако наистина ги мислиш тия неща, начи, теб ако те пуснат през 90те на улицата, явно и 1 час няма да издържиш без да те джобят няколко пъти или да си изядеш боя някъде.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 36. 36 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#34] от "economic hitman":

  Ти вече и адвокат ли се изкара? Адвокатите казват друго - че не може да се заведе дело срещу тях в София. Те, първо, нямат представителство. Второ, в Общите им условия пише, че са по американското законодателство. И трето, практиката показва, че когато Google са били осъждани в друга държава, те много често не се съобразяват изобщо с решенията на съда. Точно, защото само американския съд може да ги задължи!

  За теб не знам, но аз отдавна съм се изморил да коментирам твоите безумия и не само тях.

  "Изморих се, спорих с глупаци" не е моя мисъл!

  До коментар [#35] от "economic hitman":

  ask.fm - музикален сайт? Продължаваш да ръсиш глупост след глупост. То, за всичко си така.

  Значи, какво, според теб тази диващина трябва да продължава? Впрочем, това с питането и боя го правят и днес. Досега не съм си отговорил на въпроса защо питат, а не започват направо с боя. Плюс това няма голяма връзка между двете неща - едното минава и заминава, може да се избегне, и обикновено е с малко свидетели, а другото е ежедневно в Интернет пред очите на всички. Освен това го правят и към двата пола. Законът неслучайно наказва обидите. Но, когато някои сайтове не признават законите, се стига и до тези неща, за които говоря. То, някои измъчват и животни - сигурно и животните сами са си виновни, че са супер крехки и повредени от малоумно третиране саксийни цветя.

 37. 37 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#35] от "economic hitman":

  И да, самоубийствата са факт. Кажи го това на майките и бащите на тези деца, че децата им са били супер крехки и са си го заслужили. И, че законите за обида и преследване и т.н. трябва да се отменят. А те може и да са непълнолетни, макар че тормозът може да е за всеки. Почти съм сигурен, че има начин и ти да бъдеш поставен в подобно положение, само трябва да ти се намерят слабите мяста. След това се прави един достатъчно интересен материал и се пуска на милиони аудитория. И ставаш боклук, каквато е целта, или в опитите си да се спасиш от хватката, но безнадеждно, без да искаш излизаш от релси и волно или неволно си нанасяш поражение или самоубийство.

 38. 38 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#36] от "anonymousx":

  Кофти адвокати слушаш Това са глупости...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 39. 39 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "anonymousx":

  Не изопачавай думите ми. Те не са го залужили. Ясно казах, това е по-вина на цялата система и/или третирането на родителите им.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 40. 40 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#36] от "anonymousx":

  Мислех си за ласт.фм... същата работа... о защитнико на слабите

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 41. 41 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#39] от "economic hitman":

  И какво трябва да направи системата освен да прилага законите, които ние искаме?

  До коментар [#40] от "economic hitman":

  Не е само този сайт - правят го всички:

  http://www.dailydot.com/news/facebook-bullying-suicide-note/

  Също и Google/Youtube.

  А това "защитник на слабите" - като подигравка ли звучи, та да не го правя, наемни убиецо - поробител?

  До коментар [#38] от "economic hitman":

  Адвокатите са с опит и знаят кога могат да постигнат резултат и кога не, и ясно казах защо. Пак говориш неща без връзка с реалността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK