Руският оператор Ростелеком разработва нова система за филтриране на интернет, регулаторът предлага по-строга

Руският оператор Ростелеком разработва нова система за филтриране на интернет, регулаторът предлага по-строга

© Юлия ЛазароваРуският мобилен оператор Ростелеком обмисля прилагането на нова система за филтриране на интернет трафика. Първите тестове с нея може да започнат още в края на този месец, съобщава в. Ведомости.


От компанията са потвърдили това пред изданието. Системата се различава от стандарта Deep Packet Inspection (DPI), който е определен от фирмата като икономически необоснован.


DPI позволява на доставчиците на интернет да филтрират трафик, да блокират приложения, като торент клиенти например. Тя позволява и ограничаване на разпространението на компютърни вируси. Новата система на Ростелеком се съсредоточава само върху филтрирането на забранено съдържание.
За целта се създават "черни списъци" с интернет адреси. Ако потребител въведе или поиска да отиде на такъв адрес чрез линк, достъпът му ще бъде отказан. Това обаче няма да повлиява по никакъв начин на възможностите му да сърфира до други сайтове, отбелязват от телекома. Те смятат, че подобна система е по-евтина от DPI и може да бъде също толкова ефикасна, като се блокира на ниво интернет адрес. Възможно е системата да заработи напълно през третото тримесечие на годината.


По силата на закон от 2012 г. за защита на децата от информация, която може да е вредна за тяхното здраве или развитие, регулаторът Роскомнадзор трябва да създава тези "черни списъци" с информация в интернет, които да се блокират без да се чака съдебно решение. За повечето доставчици на интернет обаче е трудно да блокират само дадената страница и те блокират самия IP адрес на сървъра, с което се прекъсва целият достъп до него и всички сайтове, които се намират там. Разработката на Ростелеком ще се опита да реши този проблем. По данни на Роскомсвобода, организация, която предоставя анонимен достъп до сайтове блокирани от Роскомнадзор, към април т.г. в следствие на тези трудности са блокирани 137 320 интернет сайта. От тях едва 1964 реално са в черен списък.


Междувременно Роскомнадзор публикува предложение за нова система за филтриране на трафика. В момента филтрите се активират единствено при засичане на адрес от черния списък. Новата система обаче ще извършва постоянен мониторинг на целия трафик на потребителя. Блокирането на сайтове пък ще се извършва по IP адрес и URL адрес едновременно, за да се избегнат възможности за заобикаляне на забраната. Предвижда се дори налагане на оператора да промени DNS настройките за управление на трафика към сайта. За целта ще трябва да се създаде мащабна софтуерна и хардуерна инфраструктура с няколко нива, която да извършва неколкократни проверки и анализи на интернет адресите.


Онлайн изданието Rublacklist отбелязва, че това ще е технически възможно на базата на предложеното от Роскомнадзор, но не означава, че ще се осъществи в такъв мащаб. Регулаторът трябва да даде по-ясна спецификация на използваните технологии и и да конкретизира предложението си, за да се избегне детайлно анализиране на трафика от и до потребителя, както и да уточни дали наистина ще има възможност за блокиране и по DNS, отбелязва Козлюк Артем, ръководител на проекта РоскомСвобода и член на руската асоциация на интернет потребителите.


Артем посочва още, че трябва да се въведе по-ясна система за уведомяване на потребителя, защо достъпът до даден сайт е отказан. В момента това се прави с изскачащ прозорец, който не дава достатъчно информация. Също така трябва да се прецизират критериите, за да не се засягат сайтове, които нямат нищо общо с дадена тема, но поради сходство в някои термини, също се блокират, отбелязва той 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Създават вежливи черни списъци за съдържанието в Интернет ! Много демократична цензура ! Браво !>>>

 2. 2 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  А във версия 2.0 направо ще пуска смс към камионетката на ФСБ/НКВД която да дойде и да прибере прегрешилите.

 3. 3 Профил на wwwto4kacom
  wwwto4kacom
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тия изперкаха окончателно...

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Нещо като заглушителните станции на западните радиостанции по времето на комунизма.
  Ще е любопитно как интелигентните руснаци ще заобикалат тази система.

  подпис
 5. 5 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Нещо като цензура ли е това ,защото не съм сведуща по тия въпроси.И ако да ,да чакаме ли и при нас нещо такова(ако вече го нямаме)

  Дневник-токсичният сайт
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Определено ще създадат пречка на масовостта на социалните мрежи, но не повече. Хората ще си създадат приложения, които криптират диалозите.

  подпис
 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  Сигурно и на туй ще му хванат цаката !

  За какво са тогава хакерите ?

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Изходяща филтрация ще предложат ли? Да не четем руски дивотии.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на ATR
  ATR
  Рейтинг: 459 Весело

  Великата Руска стена е в процес на изграждане! Руския Интернет - най-хубавия Интернет на света! Да живее Владимир Владимирович Путин!

 10. 10 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К": В Китай криптирането на съдържание от потребителите в мрежата е забранено ! Не е трудно да почерпят челен опит от китайците и в РФ !

 11. 11 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 586 Весело

  Путлерската демокрация в действие...
  Но няма как да забранят VPN, анонимизиране на собствения си адрес и използването на прокси сървъри извън Русия,комбинирано с шифроване на трафика.
  Преди малко в един руски сайт, който е в черния списък прочетох повече от една страница с описание как да се заобиколи забраната и от къде да се свалят необходимите джаджи.
  Единствения изход за джуджето е тотално да забрани Интернет в Русия, защото цялото съдържание на всичко я мрежата го има в youtube.com и в интернет архива www.archive.org .

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 12. 12 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Вече приеха закон за тези които имат двойно гражданство. До три месеца трябва да се откажат от едното. Глобите са доста големи. Преследванията започват. Връща се времето на Берия.

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Роскомнадзор...

  Съветското име на органа по цензурата звучеше по-приятно - Главлит.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Всеки път, като компютърът попадне на думата Путин, ще слага отпред прилагателното Великият.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Най-добре да си затворят интернета да циркулира в Рассия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  +++

  Но когато попадне на името Путлер (защото именно руснаците го измислиха и употребяват), не ми се мисли за интернет потребителя.

 17. 17 Профил на wwwto4kacom
  wwwto4kacom
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Чудя се кой е по-тъп, Путин или Ердоган?

 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#2] от "m17":

  Не, следващата версия направо ще ги прибира по подозрение, преди да посетят сайта. Както във вица от съветско време:
  -Другарю следовател, аз заподозрян ли съм?
  -Не, ти си вече обвиняем. Заподозрян е оня отвън, който върви по тротоара, защото подозираме всички.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 19. 19 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  В САЩ такова филтриране има от 1996г.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  [quote#15:"virakocha"]Най-добре да си затворят интернета да циркулира в Рассия.[/quote]

  Не знам дали си спомняш от соца т.нар. система "Петолъчка" - преки телефонни линии между цялата партийно-държавно-стопанска номенклатура, по списъци, от определено ниво нагоре. Нещо като затворена телефонна система, паралелна на примитивните централи "Кроспойнт" от войната, които ползвахме до цифровизацията буквално преди 10 години.

  Като нещо такова си представям и бъдещия руски "интернет" - вътрешна система между "правоимащи" по списъци, утвърдени, от Кремъл, от губернаторите на региони, обкоми, райкоми и пр. номенклатура. За останалите интернетът просто ще бъде забранен, за да не се разсейват с глупости, докато изпълняват петилетния план.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#10] от "adam1966":
  "В Китай криптирането на съдържание от потребителите в мрежата е забранено !"
  Има начини едно съобщение да се скрие примерно в музика или в графични данни. Самото съобщение става твърде дълго, но цената си струва. Като цяло това напреварване в технолотгиите, в което се забърква Путин ще бъде добра веселба.

  подпис
 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#19] от "dissident":

  Да, да, вярваме. А негрите са започнали да ги бият веднага щом са изтрепали индианците.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  [quote#16:"spiegel"]Но когато попадне на името Путлер (защото именно руснаците го измислиха и употребяват), не ми се мисли за интернет потребителя.[/quote]

  Новине съветски компютри (в момента се разработват в Тулския завод) ще имат вградена зад екрана цев от пистолет Макаров с един патрон. Още при изписване от потребителя на думата Путлер спусковото устройство ще се задейства, преди да е натиснал SEND (ссылка).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#17:"4uk4a"]Чудя се кой е по-тъп, Путин или Ердоган?[/quote]

  Тече усилена Черноморска надпревара
  Има и БГ-участници.
  Напрегнато е - всички са добри!

  the more we learn, the more we die...
 25. 25 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Къде е по-добре в България да напишеш в Гугъла "как се прави.." и излиза "как се прави бомба". Натискам на него и четвъртият резултат от търсенето ме препраща към сайт под заглавие "Наръчник на младия терорист".
  Ами, ако е с насоченост на ограничаване на достъпа до гадостите в нета аз съм за с две ръце!

 26. 26 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#22] от "mitko11":

  Не пиша за да вярваш. И не ви ли омръзнаха простотиите с негрите?
  В бившите соц страни е много голям проблем с торентите, всеки от САЩ го знае. Разпространява се какво ли не без да се плащат права и лицензии. Именно от САЩ натискат за тези неща.

 27. 27 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#25] от "opasno_lud":

  Ако си в САЩ, след едно две кликвания ще ти позвънят на вратата. Контролира се всичко и се филтрират думи.
  Най-сериозно се контролира детска порнография.

 28. 28 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Както се казва в един стар съветски виц:

  "По-добре с Петров на Майорка, отколкото с майор на Петровка."

  *ул. Петровка 32 е адреса на централата на КГБ/ФСБ.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#26] от "dissident":

  Какво общо имат торентите и авторските права с ограничаването на достъпа до съдържание? Правиш ли разлика? Или само да пишеш нещо?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 30. 30 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  След като пишете във форума означава че имате достъп до интернет. Прочетете малко преди да пишете глупости:
  http://www.crikey.com.au/2010/10/01/the-internet-filter-coming-to-the-us-with-barely-any-dissent/

 31. 31 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#25] от "opasno_lud": Ножа също е с двойно предназначение : може да се използва за домакинска работа и като оръжие ! Трябва ли да забраним ножа и да късаме марулите за салата/ макар ,че полезно/? Който иска да извърши престъпление ще намери начин да го направи !

 32. 32 Профил на comment
  comment
  Рейтинг: 82 Неутрално

  [quote#23:"Norman Granz"]преди да е натиснал SEND (ссылка).
  [/quote]
  ссылка е връзка - link

 33. 33 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#26] от "dissident": Най после разбрахме , защо в РФ слагат под пълен контрол Интернет и се самоизолират , натискат ги от САЩ заради торентите ! Просто и ясно , а ние си мислихме, че налагат цензура в РФ !

 34. 34 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#31:"adam1966"]

  До коментар [#25] от "opasno_lud": Ножа също е с двойно предназначение : може да се използва за домакинска работа и като оръжие ! Трябва ли да забраним ножа и да късаме марулите за салата/ макар ,че полезно/? Който иска да извърши престъпление ще намери начин да го направи ! [/quote]
  Ножът не наранява, а човекът използващ го.
  Всички тук много добре осъзнавате, че нета е залят с адски много гадна информация и тя е супер достъпна. Правилно насочената информация, събаря държави, унищожава корпорации и т.н. Руснаците искат да ограничат действието на това оръжие, какво повече не ви е ясно?
  Навремето голи снимки нямаше и юношите не бяха развратени. Сега са на 4 клика от всякакви помии без проблем и постоянно говорим за всякакъв род проблеми сред децата и младежите. Само защото информацията няма контрол. Нямаме превенция за нищо, после се чудим как и защо така е станало.

 35. 35 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#34] от "opasno_lud": Вие какво предлагате , да унищожим цялата информация за да има вечен мир ли ?

 36. 36 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Весело

  Руският оператор Ростелеком използва челен севернокорейски опит!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#34:"opasno_lud"]Всички тук много добре осъзнавате, че нета е залят с адски много гадна информация и тя е супер достъпна. [/quote]

  Ти ли ще определиш коя е "много гадната информация"?

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#35:"adam1966"]

  До коментар [#34] от "opasno_lud": Вие какво предлагате , да унищожим цялата информация за да има вечен мир ли ?

  [/quote]
  Не. Но да вземем например порнографията. Навсякъде мога да я огранича за децата си, освен в нета. Щом е толкова достъпна там, според мен изобщо не трябва да има порнографски материали в интернет.
  Така е и за материалите за направа на бомби, втечняване на хероин и т.н.
  Ето за това говоря. и ако руснаците измислят начин за филтриране на информация, шапка ще им сваля.

 39. 39 Профил на wwwto4kacom
  wwwto4kacom
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Преди още да навлезе новото ограничение, ще има разработени начини за заобикаляне.
  Единственият начин за налагане на цензура е спиране на интернет, което на тоя етап в Русия не виждам как ще стане.
  Но това не пречи на тъпака Путин да си мечтае и да възлага разработка на софтуеър за цензура.

 40. 40 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#37:"virakocha"]Всички тук много добре осъзнавате, че нета е залят с адски много гадна информация и тя е супер достъпна. - цитат на коментар #34 от “opasno_lud”


  Ти ли ще определиш коя е "много гадната информация"? [/quote]
  Ами има си дефиниции за много неща като неподходящи за определена възраст. Телевизиите си измиват ръцете с "Препоръчителен родителски контрол +12, +14, +16, +18" и пускат каквото им скимне. Ефира е залят с турски сериали, тематиката за българщината липсва.
  Като ви казвам, че информацията като начин на поднасяне и въздействие е много опасно нещо, вие пак ми се правете на умни.

 41. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#38:"opasno_lud"]Но да вземем например порнографията. [/quote]

  Във всеки браузър има приставки за родителски контрол.

  The best way to predict the future is to invent it.
 42. 42 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#41:"virakocha"]Но да вземем например порнографията. - цитат на коментар #38 от “opasno_lud”


  Във всеки браузър има приставки за родителски контрол. [/quote]
  И всеки родител е компютърно грамотен и го знае ли? Хайде по-сериозно...

 43. 43 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Весело

  [quote#42:"opasno_lud"]И всеки родител е компютърно грамотен и го знае ли? Хайде по-сериозно... [/quote]

  Аз го зная и не се нуждая от КГБ агент да го ограничава вместо мене!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 44. 44 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Може да вземат Едуард Сноудън на работа.Той ги разбира тия нещица.И обича свободния нет...

 45. 45 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Забранете сегашния а като създадете своя го ползувайте.Хем по лесно хем по безопасно.Вярвам че до 100 години ще си направите нов,нали така си и създадохте азбука.

 46. 46 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1177 Весело

  Да здравствует Росскомнадзор! Нас не дагонят!

 47. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Весело

  Тия съвсем изтрещяха!

  Да вземат да направят просто един "бял списък" от сорта "путин.ру", "путин.велик.ру" и вариации и да приключат с Че-бу-рашка.нет.

  Но пък ще е забавно да им четем дивотиите, когда мозг выключен

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Весело

  Това ми напомня на един виц:

  По време на комунизма в СССР. Някакъв баровец си купува вносен телевизор и веднага се захваща с дистанционното.
  Щрак – и на екрана се появява XXV конгрес на КПСС.
  Щрак – друга програма, пак XXV конгрес на КПСС.
  Щрак – и на третата програма XXV конгрес на КПСС.
  Човека започва бясно да сменя каналите, но все попада на конгреса. Накрая започва да сменя честотите, за да намери друг канал. И по някое време му изниква нова програма, която до този момент не е виждал. Навъсен говорител с квадратна челюст се навежда към екрана и казва:
  - Сменяй каналите, Сидоров, сменяй… Съответните органи вече са на път към вас.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  (Золотой теленок) е роман, написан през 1931 г. от писателите Иля Илф и Евгений Петров. Явява се продължение на романа „Дванадесетте стола“.След като в страната се движат някакви парични знаци, то трябва да има и хора, които имат много от тях.
  Руска класика.

 50. 50 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  РоскомПутнадзор...колкото смешно,толкова и трагично...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 51. 51 Профил на wwwto4kacom
  wwwto4kacom
  Рейтинг: 402 Неутрално

  още един виц:
  Путин отговаря на онлайн въпроси. След десетки получени въпроси идва и:
  "А не ви ли омръзна да отговаряте на анонимни въпроси по интернет?"
  Путин:
  "Отговарям на задалия въпроса, притежаващ IP ( 87.106.17.147 ) хост ( Xx.ru), провайдер ( някой си) Иван Сергеевич, живеещ на ул. Ивановска 12, дом 5:
  НЕ МИ ОМРЪЗНА!

 52. 52 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Хубава работа ,ама руска...

  4itatel
 53. 53 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Весело

  А бе, зощо ми ссе струва, че измисмената нова ситема от руските оператори няма да е дастатъчно надеждна и дастатъчно евтина. Мисля си да им предложа, съвсем безплатно, вместо нови протоколи и разходи за хардуер да направят революционно нововъведение при влизането в мрежата. На принципа на добре забравеното старо. Може да бъде достатъчно ефективно и евтино вместо да се пишат адреси, потребителят просто да се говори в микрофона, а в "сървъра" да има няколко "мамашки", които ръчно да извършват свързванията. И ако потребителят поиска да се свърже със забранен адрес, нежно да получава отказ от жив глас. Когато имаше телефонистки, нямаше такива проблеми с достъп до не където трябва. Твърдо и безотказно.

 54. 54 Профил на badsnake
  badsnake
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К":
  ударът е точно там, неказвам че е правилно но от техническа гледна точка е гениално, но все пак едно е замисъл друго изпълнение

 55. 55 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Вицовете са класика, ето един:
  "В централата на КГБ звъни Иванов и казва: Загубих си папагала. Отговор от КГБ: Ние не сме зоологическа градина, а Иванов допълва: Знам, знам, само да кажа че когато го заловите да знаете, че изобщо не съм съгласен с политическите му убеждения"

 56. 56 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 409 Весело

  Уточнение:за да не си блокиран споменаваш "Путин и вожд" в едно изречение с хвалебствие разбира се и блокиране няма

 57. 57 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 810 Неутрално

  И друг на руски:

  "Какую музику любит Путин? Отговор: Камерную"

  Хуморът произлиза от двузначието. Камерна музика има ,но на руски камера значи и затворническа килия.

 58. 58 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#38] от "opasno_lud":

  ограничавай си децата бе, що искаш да ограничаваш другите хора

  Birds of a feather flock together.
 59. 59 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 466 Неутрално

  к'ъв Ростелеком бре , к'ви са тия империалистически думички. Я там росинформбюро.

 60. 60 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#53:"AzDebil"]а в "сървъра" да има няколко "мамашки",[/quote]

  Гениално! Освен това си мисля, че наистина ще го направят точно по този начин, само дето "мамашките" ще са брадати .

  Опс, ама няма да са от Евровизията , а ултра докс православни и госпоД ще им е путиН, а не Христос.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 61. 61 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#34] от "opasno_lud":

  Да де. Следващата крачка е горенето на книги.

 62. 62 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Роскомнадзор да не би да е Рос комунист надзор? Много я олабиха другарите работата със следенето на вътрешния враг и врага с партиен билет....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 63. 63 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#59] от "asenpp":

  От Советского Информбюро:
  Войска ЛЕНИНГРАДСКОГО фронта после двухдневных боёв сломили сопротивление противника и 15 мая овладели вражеский FTP сервер. Два дня тому назад наши разведывательные отряды РОСКОМСПЕЦНАДЗОРА атаковали порт 8080 и выбили его из укрепленных позиций...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 64. 64 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  [quote#20:"Norman Granz"]Нещо като затворена телефонна система, паралелна на примитивните централи "Кроспойнт" от войната, които ползвахме до цифровизацията буквално преди 10 години.[/quote]
  "Кроспойнт" от 60 те години беше последната дума на соцтехниката и се ползваше за ведомствени централи,масовите връзки до края мна миналия век бяха с А-29-с изкачващо стъпкови и стъпкови избирачи от 30 те години.

 65. 65 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  [quote#27:"dissident"]Ако си в САЩ, след едно две кликвания ще ти позвънят на вратата. Контролира се всичко и се филтрират думи.[/quote]
  Abe аз съм в САЩ вече 30 години и никой още не ми е позвънил на вратата. Недей да правиш пропаганда базирана на десинформация. В САЩ както и навсякъде по света работи DPI. И това което е незаконно - като пиратски филми или детска порнография или вируси се спира с някакъв успех но не пълен. И аз не мисля че има човек който да има проблем с това. Както виждаш обаче на Путин това не му стига. Тук не става дума за DPI а за дълбока цензура базирана на политическа ориентация на садържанието. Защото съм сигурен че "Нашите" на Путин каквото и да напишат няма да се цензурира.
  Факт е че всички терористични сайтове са свободно достъпни в САЩ, не че не могат да ги спрат. Но когато си свободен гражданин освен всичко друго имаш и свободата да четеш и гледаш всичко което искаш и сам да си съставиш мнение. Иначе Путин ти съставя мнението. И много скоро всички започват да имат само едно мнение - това на Путин. Не че не са го опитвали и преди този подход. Не случайно Руснаците винаги са били за смях с тяхното "Ние сме с групата" Отпуснаха им малко юздите през последните 20 години и те пък се насраха по света - от най-срамежливите задръстеняци станаха най-дразнещите простаци. Сега пак обратно в обора. всичко си идва на мястото. Слад години като ги пуснат пак за малко ще има да цъкат с език както през 90те.

  California Über Alles
 66. 66 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#65] от "Pontif": Не бъдете толкова прям , проявете малко тактичност!Разбивате важна точкова заварка за злия Чичо Сам ! Кажете : Може и да са ми звъняли на вратата , но аз вероятно съм бил в банята /ако въобще имате вода,защото друга важна точка ,е че нямате вода в Америка , заради добива на шистов газ /!Всичко свързано с Интернет кампанията в РФ е с хуманитарна насоченост /грижа за човека/ !Пазете се и от земетресения /също заради шиста казват, че от сутрин до вечер сте имали трусове, как издържате не знам /!С уважение привет от Целокупна България !

 67. 67 Профил на Компютърджия
  Компютърджия
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#52:"4itatel"]
  Хубава работа ,ама руска...[/quote]

  Да, каквото и да си мислят, една дума проста: proxy

 68. 68 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#66] от "adam1966":

  Blagodarя за "съвета" .

  Знаеш ли, прави ми впечатление че свестните хора имат и тънко чуство за хумор. До сега не съм забелязал такова нещо в дежурните партизани по форумните барикади.

  California Über Alles
 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#68] от "Pontif":

  Идеологическата обремененост води до душевни деформации.

  klimentm
 70. 70 Профил на Гъз, ти си нашето знаме!
  Гъз, ти си нашето знаме!
  Рейтинг: 683 Весело

  Министерството на любовта ще пази от престъпмисъл.

  Следването на троловете е сигурно като следването на парите.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK