Светозар Георгиев и Васил Терзиев, Telerik: Надеждата ни е в България да има много компании, които да ни задминават

Васил Терзиев (в ляво), Светозар Георгиев.

© Юлия Лазарова

Васил Терзиев (в ляво), Светозар Георгиев.Когато разговаряте с хора от българската софтуерна, а и ИТ индустрия, първата местна компания, която те обикновено дават като пример за успех е Telerik. Като част от поредицата ни разговори с представители на стартъп и предприемаческата екосистема у нас, решихме да поговорим и с тях, за да разберем повече как са стигнали до това високо ниво.


Компанията е основана през 2002 г. от четирима приятели: Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. Светозар и Васил в момента са нейни изпълнителни директори и отговарят за бизнес развитието на компанията. Васил има бакалавърска степен по Бизнес администрация от Американския университет в България и се съсредоточава върху стратегическата посока за развитие на Телерик. Светозар работи с екипите за маркетинг и финанси. Той има бакалавърска степен по Бизнес администрация и журналистика от Американски университет в България.


Как се запознахте и какви бяха първите стъпки до реализирането на Telerik като компания?
Св.Г.: С Васил и другия колега Бойко се познаваме от университета. С Христо, четвъртият съосновател, се запознахме на предишното си работно място. Реално там за пръв път се напаснахме всички професионално. Идеята за Telerik започна в голяма степен случайно. След наш опит да дадем обратна връзка на предишния си работодател, той реши да уволни човека, който беше изпратил имейла. В знак разочарование и солидарност решихме, че мястото ни не е там и четиримата напуснахме и решихме да направим нещо заедно като екип.


Идеята за професионалната насоченост на Telerik се избистри след няколко месеца. Съвсем в началото трябваше да оцеляваме по някакъв начин и работихме по различни IT проекти. Христо, който реално беше единственият програмист от нас, направи софтуерен продукт, който излезе покрай един проект. За наше щастие успяхме да продадем професионален лиценз, който струваше цели 245 долара и валидира идеята ни.


Това ни зареди с много ентусиазъм да продължим и с много усилия и креативност, разчитайки на лични спестявания, започнахме да развиваме продукта. Промотирахме го безплатно в интернет чрез форуми, дори симулирахме разговори сами със себе си, за да завъртим диалог. Започнаха да идват клиенти, а до края на годината пуснахме втори продукт и така колелото се завъртя.


Сега каква е основната дейност и цел на компанията?


Св.Г.: Сходна е. Още от началото се фокусирахме да подобрим продуктивността на разработчиците. Днес правим отново това, но на много по-широк фронт, като покриваме повече платформи и части от цикъла на писане на едно приложение. Фокусът обаче е същият: как да направим един програмист по-ефективен, така че той да може по-бързо и успешно да създаде приложение, което да е по-добро. Това може да става чрез различни инструменти и готови модули, чрез които се избягват доста проблеми, които ние сме решили. Така програмистът се концентрира върху реалната цел на приложението, а не на цялата инфраструктура и купищата проблеми, които съпътстват абсолютно всяко приложение, независимо от целта му. Това е нашето ДНК.


Какви бяха основните пречки при първоначалното развитие на компанията? Потърсихте ли финансиране от другаде в даден момент или разчитахте изцяло на собствени средства?


В.Т.: Общо взето всичко се развиваше много органично. Тогава нямаше фондове, акселератори, ментори. Всеки трябваше да се оправя сам. Индустрията беше много по-различна, тъй като почти липсваха продуктови компании. Инвестирахме това, което докарвахме като приходи, за да развиваме бизнеса си.


Идеите за финансиране дойдоха на много по-късен етап. Те не бяха продиктувани толкова от желание да набираме капитал, колкото до това, че решихме да обърнем малко повече внимание на фондовете, които се бяха свързали с нас през годините. Стигнахме до извода, че имаме нужда от партньор, а не толкова финансиране, тъй като си имахме бизнес, който се развиваше добре.


Видяхме, че имаме нужда от малко помощ откъм развитието на самата компания, организационна структура, планиране. Това са неща, които в тази част на света, където ние сме тръгнали, можеш много трудно да натрупаш органично. Ние бяхме пробили с качеството на продукта и техническата поддръжка, която предлагахме. За много от нещата, които са свързани с това как се прави бизнес, как се изгражда компания, хора, контакти се оказа, че ги нямаме и ни трябва малко помощ.


Какви грешки сте допускали през този период?


В.Т.: Всички, за които може да се сети някой, но за да стигнем до тук явно правилните решения са били с поне няколко повече от грешките. Не мисля, че човек може да избегне грешките. Това е извод, до който достигнах сравнително наскоро. Единствено можеш да се поучиш от тази грешка и понеже някой друг ти е обърнал внимание или си прочел нещо, да минимизираш щетата, защото по-рано си видял накъде си тръгнал и си коригирал курса.


Правили сме скъпи грешки през годините. Имало е неодообмислени решения, но в крайна сметка това е опитът. С увеличаването на предизвикателствата, необходимите знания стават по-различни. Това, което казваме на начинаещите предприемачи, е да не се страхуват от грешките. Това е единственият начин, чрез малко болка, човек да се научи как се взимат правилни решения.


Често IT предприемачите у нас казват, че в България няма хора с мениджърски и маркетинг способности и ги търсят в други страни. Вашият опит какво показва?


В.Т.: Като цяло е така. Въпреки че много хора са напуснали България след промените, все пак има нещо останало като образование, кадри. Чисто търговските специалности никога не са били развити за технологичния бранш, така че не е имало причина тези хора да се появят. Те се появяват като има индустрия. Като няма, няма и хора.


В България индустрията се появява покрай техническите кадри и на фирми като нашата и други им се налага да създават кадри и в други дисциплини. Да купуват ноу-хау. Постепенно чрез опит и грешки на нас и други компании, ще се създаде и това. Трябва да се тръгне от някъде. Или има бизнес идеите, но няма хора да ги реализират технически, или обратното. Навсякъде по света е едно от двете и в един момент по-добрите екосистеми напасват двете неща.


В тази връзка отварянето на офиса ви в Силициевата долина повече от бизнес гледна точка ли беше или за технологични познания?


В.Т.: По-скоро е свързано с това да бъдем разпознаваеми в Силициевата долина, тъй като това си е много затворена екосистема. Противно на това, което хората си мислят, тя е собствен малък свят, който се развива динамично, но ако не си в него, няма причина да те забележат. Това беше една от целите ни.


Другата беше изграждане на екип от хора, които могат да изведат компанията на следващото ниво от гледна точка на продуктова стратегия, продуктов мениджмънт, продуктов маркетинг. Неща, които просто ги нямаме развити не само в България, но за Европа като цяло. България не е толкова различна според мен спрямо голяма част от Европа. Да, във Финландия, Естония, Англия нивото е много високо, но като цяло за Европа нивото на технологични иновации не е безкрайно високо сравнено с Щатите. Има доста компании, които излязоха от Европа: Skype, Spotify, Supercell и редица други. Но екосистема, като компании, които променят света, все пак я няма. В Европа има само няколко големи технологични компании. В Силициевата долина в рамките на 20 мили има десетки фирми.


Васил Терзиев

© Юлия Лазарова

Васил Терзиев


Има ли България шанс тогава?


В.Т: Това ми е една от любимите теми. Редовно чувам коментари, че тук няма да се роди Google, че някой няма потенциала да стане Facebook. Така е, нямаме. Те и в долината не са се създали за една вечер, ами за няколко десетилетия. Зависи какъв ти е хоризонтът. Догодина няма да се появи такава компания. Ако гледаш след 10-15 години има всички шансове. Ако се гледа дългосрочно и хората работят за тази дългосрочна визия, нещата ще станат и ще има много големи успехи.


Това може да се види в други държави като Естония и Израел, когато е имало ясна политика, какво може да се постигне. Това са малки държави, не са по-големи от България. Въпросът е от хората, зарядът. Това го има в момента при нас и нашите надежди са, че ще продължава да го има и ще доведе до хубави работи. Нас много ни мотивира да сме част от тази екосистема, да подкрепяме предприемачеството, че всички все още работят заедно и няма типичното разединение. Всички работят за това заедно да създадем нещо устойчиво.


Св.Г.: Аз бих добавил и че стъпването ни в Силициевата долина имаше много голям ефект. Може би повече отколкото очаквахме от гледна точка на вдъхновение. Радваме се, че ние по някакъв начин сме вдъхновение за хора тук в България, но в крайна сметка и ние трябва да черпим такова. Това става трудно чрез четене по интернет или гледане на телевизия. Когато си там, дори за няколко дни, самата енергия във въздуха те зарежда и по много по-директен начин я черпиш, виждаш се с хора, които са вдъхновение и пример за теб. Това е трудно да се намери в Европа.


Как се изграждат контактите там?


В.Т.: Трудно. Това е като образованието - един много дълъг процес на надграждане. Случва се постепенно. Именно там помагат по-добрите инвеститори и ментори. Те могат да ти отворят тези врати и да имаш достъп до хора, които могат да те развият професионално и личностно. Шансът също играе своята роля, но не е като да се срещнеш с някой на улицата и да завържете приятелство.


Какво е мнението ви за IT средата у нас на фона на тези впечатления от Силициевата долина? Как се развива?


В.Т.: Като цяло съм оптимист. Виждам доста голямо движение на идеи. Виждам пламък в очите на по-младите хора. Големите фирми се развиват добре. Малко или много всички участници в екосистемата вървят напред. Има предизвикателства, но светът не е перфектен. Трябва да се борим. Не само аз, ние сме оптимисти, защото нещата се случват. За разлика от други сектори. Това е един експортно ориентиран сектор, където работят квалифицирани кадри.


Св.Г.: Не зависим чак толкова от средата. Ние сме в малко привелигирована позиция. В други държави, например Швейцария, няма кой знае каква индустрия и са се фокусирали в специфични сфери, които им помагат да имат стабилна икономика. По същия начин технологиите могат да бъдат това нещо за България. В известна степен това се случва и е по-добре отколкото в района, което може само да ни радва. Винаги, когато има някаква новина или активност, която помага на цялата инфрастурктура, това е добре. Ако един конкурент е добре, често пъти хората мислят, че това е притеснително. В нашия случай това е чудесно, защото то винаги се връща и се отразява върху нас.


Светозар Георгиев

© Юлия Лазарова

Светозар Георгиев


Каква е конкуренцията ви в България?


Св.Г.: На продуктово ниво не е чак толкова голяма. Най-голямата ни конкуренция е на ниво кадри. Това е нормално. Но те колкото са конкуренти, толкова са ни и съмишленици, защото с тях заедно градим тази екосистема. Колкото повече хора се развиват и остават тук, това помага. Те имат семейства, роднини и тези доходи остават тук, което има лавинообразен ефект. Много се радвам и че все повече компании започнаха да правят образователни звена, академии или други форми. Това е чудесно, защото помага да се добави всичко, което липсва в образователната система и тези хора по-добре, по-бързо и адекватно да влязат в бизнеса.


В.Т.: Това води до вдигане на средното ниво на цялата екосистема. Колкото повече нивото се покачва, толкова повече интересни работи се случват. Нуждата от създаване на кадри и инфраструктура също нараства. Всичко това води до хубави неща за всички участници. Единственото условие е всеки да дава своя принос и да вдигаме средното ниво, а не всеки да гледа сам за себе си както беше преди 10-15 години. Конкретно за IT сферата, фирмите, организациите, въпреки че се конкурират за много неща, си сътрудничат за още повече.


Българите като цяло са много разделени по цял свят и се отбягват едни от други. В IT сектора обаче си помагат и то абсолютно добронамерено, по начин, който не е типичен за нашия край, където винаги, когато дадеш нещо, искаш нещо в замяна. Това мен много ме впечатли в Силициевата долина - концепцията за "предай нататък". Ти правиш нещо добро, защото вярваш, че трябва да го направиш и знаеш, че съдбата си има своите пътища и то винаги ще се върне при теб, когато ти трябва. Когато хората си помагат безрезервно, това създава добри резултати за всички и става много по-бързо.


Има ли трудности, с които средата ви пречи? Например сравнено с други страни, където сте работили?


В.Т.: Като цяло не бих казал. Нито ни пречи, нито прекалено много ни помага. Това е хубавото на ИТ сектора в България или поне на софтуерната му част. Повечето фирми открай време са се научили да се оправят сами, да се борят със предизвикателствата. В крайна сметка, като всичко друго в живота, може да бъде по-добре, но със сигурност може да бъде и по-зле. Не мисля, че има от какво кой знае какво да се оплакваме или да завиждаме на друг. Много от нещата са си в наши ръце.


В кой момент осъзнахте, че академията ви е необходима и предпочетохте сами да обучавате хора, вместо да разчитате на образователната система например или да дойдат от някъде?


Св.Г.: През 2009 г. академията тръгна официално. Но идеята и разсъжденията за нейното реализиране бяха от доста по-рано.


В.Т.: Ситуацията беше, че постоянно си говорихме на разни срещи на индустрията, че няма кадри. Видяхме, че колкото и да говорим, няма да направим нищо с приказки и трябва да предприемем конкретни стъпки. Не може да се очаква, че от днес за утре ще се променят образователна система и норми и университетите изведнъж ще започнат да произвеждат точно, това, което ти трябва. В крайна сметка ролята на университетите е малко по-различна от това, което ние имахме нужда. На нас ни трябват практически знания, а университетите дават фундаментални знания.


Искахме да създадем инструмент, който към образованието на университета, добро-лошо, но изключително нужно, да дава практически знания. Голяма заблуда, която имат много хора за нашата академия е, че тя е алтернатива на традиционното образование. Академията е в допълнение на него, за да засили определени практически умения, определен начин на работа, да се развият професионални и личностни качества.


Искам да направя един коментар за кадрите. Почти винаги, като се говори за проблеми с кадрите, проблемът не се разбива на две: бройката на кадрите и тяхното качество. Според мен като бройка проблемът е доста по-малък отколкото като качество и опит. Основният проблем е липсата на мениджърски кадри. На хора, които умеят да извлекат максималното от хората, които работят в даден екип и да ги развият. Такива хора няма. Те са в процес на създаване в цялата индустрия, това е най-големият проблем според мен.


КПД-то като цяло е сравнително ниско. Интелигентността на хората е много висока. Желанието им е високо. Някой винаги ще каже, че българите не могат. Да се случва това е, че няма добри ръководители, които да ги развият и личностно и професионално. Когато успеем да се преборим с този проблем, дори и с тези хора, които имаме като бройка в индустрията в момента, ще започнат да се случват много по-големи и хубави работи в България.


Може ли да опишете накратко какво отличава вашата академия от останалите подобни форми на обучение?


В.Т.: Зависи какво дефинираме като алтернативни системи за обучение. Не мисля, че преди ние да започнем имаше сходни проекти с такъв мащаб. Това е първото, което го отличава - самият мащаб. Говорим за хиляди хора, които взимат курсове, гледат материали онлайн и се развиват. Освен това ние започваме с деца от четвърти клас, през юноши, студенти. Имаме програми през целия им период на развитие, за да са готови за кариера в информационните технологии.


Другото, което е доста различно, е форматите. При нас не са тридневни курсове, а някои от обученията са по седем месеца. Те са много сериозни практически обучения.


Третото е, че всичко е напълно безплатно. Това не е традиционен модел, но можем да си го позволим.


Какво предстои за компанията от тук нататък?


В.Т.: Надеждите ни са като на всяка една компания, за все по-бързо развитие, все по-нови пазари, глобално развитие. Нищо по-различно от всяка една бързорастяща фирма. Искаме да се развиваме, защото това ни дава много възможности, не само за компанията, но и за хората, които работят със и за нея. През годините никога не сме стояли на едно място, никога не сме били доволни от успеха. Всеки нов успех ни дава сили за още повече.


За момента като цяло сме доста доволни от пазарите, на които присъстваме, особено с новите неща, които пуснахме от тази година, като платформата за разработка на мобилни приложения. През последните две години работихме доста по това. Представлява голям пазар, голяма стъпка към бъдещето и осигуряването на добри перспективи за компанията.


Как избирате към кои сфери и сегменти да се насочите?


В.Т.: Иска ми се да кажа, че имаме кристална топка и сме големите визионери. Това, което правим, е да си говорим с клиентите. Държим очите и ушите широко отворени, за да виждаме и чуваме какво се случва. Все пак има и интуиция. Годините в бизнеса ти помагат да развиеш интуиция накъде отиват нещата, виждаш тенденциите и успяваш да извлечеш есенцията и да налучкаш посоката.


Св.Г.: Много пъти не се налага ти самият да си абсолютен иноватор. Да, би било чудесно, но чисто статистически не може всеки да е такъв. Това, което ние като бизнес сме правили през годините, е да направим процеса по-лесен. Ясно е, че още с пускането на iPhone, Apple промениха много неща и целия модел за приложения. Това създаде възможности за компании като нас, за хардуерни производители, за софтуерни производители да започнат да следват тази лавина, която се появи.


С това нуждата от софтуер се увеличи. Васил има една теория, която подкрепям, че броят на хора, които пишат код, няма как изведнъж да се увеличи двойно и тройно, колкото се увеличава нуждата от софтуер. Същите тези хора трябва да са много по-продуктивни, защото се изисква те да правят много повече неща за всякакви видове телефонни устройства и компютри, като не забравяме, че се сменя и дефиницията какво значи компютър. Тук се намесваме ние и компании като нас, които искаме да улесним този процес. Ние иновираме в такива малки на пръв поглед ниши, които в крайна сметка водят до голям ефект. Решаваме част от проблема, но това помага.


Имате доста участия по конференции, поддържате връзка с много предприемачи, стартъпи. Като голяма компания, която често е давана за пример, сте и търсени за съвети. Какво най-често ви питат?


Св.Г.: Обикновено не е един въпрос. Варират от това как да си структурираме екипа, как да избираме първите хора чисто на човешко ниво, защото там са едни от най-големите грешки, които могат да се направят. Търсят и конкретни съвети как да най-лесно да пуснат продукта си на пазара. Обикновено хората идват при нас с идея, като някой път искат и валидация. Тогава им казвам да не питат мен, защото не съм им потенциален клиент. Трябва да си намерят клиент, когото да питат, защото аз просто може да дам съвет, който е грешен. Можем да дадем насоки за организационни въпроси и бизнес практики.


Васил Терзиев, Светозар Георгиев

© Юлия Лазарова

Васил Терзиев, Светозар Георгиев


Забелязвате ли разлика между бизнес поколенията, например вашето и хората, които сега навлизат в сферата? Как гледат хората от по-традиционните и стари бизнеси?


Св.Г.: Новите са много по-напред с материала. Ние като бяхме на техните години въобще не сме знаели колкото знаят новите момчета и момичета. Искрено им се възхищавам. Страшни са.


В.Т.: Да имаме възможност и ние да споделим нашия опит, ни дава много голямо удовлетворение. Нашата надежда е да има много компании, които да ни задминат. Това показва, че всички в екосистемата са си свършили работата. Ако има една, две, три компании, които са успели, може да е въпрос на късмет. Ако има 30, значи всички са знаели какво правят, нацелили сме модела като други държави например Естония и Израел. На нас това ни е целта. Искаме след 10 години да видим една невероятна екосистема, един невероятен сектор. Говоря за България.


Наистина ли искате да има компании, които да ви задминат? Конкуренцията е полезна, но нещо подобно не се чува често.


В.Т.: Те може да не са ни конкуренти. Може да се занимават със съвсем други работи. Това е една нормална еволюция. Един прави пробив, после го задминават други, тях ги задминават трети. Това надграждане става, когато хората си помагат и си споделят и има определени етични норми как се прави това, за да не си стъпва всеки на главата. Има начини, при които всички да вървят напред. Не е задължително винаги цената да е нечий чужд неуспех.


Може ли да заключим, че няма нелоялна конкуренция между ИТ фирмите в България?


В.Т.: И да има, и да няма, това не е нещо, на което обръщаме особено внимание. В крайна сметка човек има контрол върху нещата, които са около него. Ние се стремим да работим върху тях вместо да скърбим за това, което другите правят. Като помагаме и като правим нещо, го правим, защото вярваме, че трябва, а не защото очакваме признание, че някой ще ни потупа по рамото и ще каже колко сме невероятни, мили и добри. Правим го, защото така трябва.


В какви други сектори очаквате да има развитие? Къде бихте искали да има по-голямо движение?


В.Т.: Според мен България има невероятни възможности да се развие като силен център за информационни технологии, за земеделие, за туризъм. Трябва само да подобрим инфраструктурата.


А от технологична гледна точка какво очаквате да се случи?


Св.Г.: Мисля, че имаме доста инженерни традиции. Бизнеси, които са инженерни, не задължително софтуерни, биха могли да бъдат доста конкурентни. Трябва да имаме предвид, че сме в Европа. Нивото на знания и опитът, който може да бъде развит, би могъл да бъде почва за създаване на добри инженерни бизнеси. Хардуер например.


Все пак от гледна точка на себестойност, нивото у нас е по-ниско, а нивото на знания и качество е доста прилично. Няма как да е в широк мащаб, а в нещо специфично. Малко по-трудно е, защото зависиш от инфраструктура. Такива начинания са и по-капиталово тежки, което отсъства при софтуера.


Казвате, че новото поколение е много по-напред. На какво според вас се дължи това, как се учат?


Св.Г: До голяма степен, стабилността, която малко или много имаме след промени преди двадесест и няколко години, дава някаква сравнително стабилна възможност за хората да учат. Светът еволюира. Обогатяването на екосистемата, достъпът до информация, интернет, правят абсорбирането по-лесно, а апетитът идва с храненето.


По този начин хората успяват да са много по-подготвени и заредени, което им дава по-голям апетит за нови хоризонти. От там нататък идва въпросът хората да бъдат мотивирани, да искат да работят и да се развиват в България. Ние като завършвахме университета масовата тенденция беше търсене на начин да се отиде някъде в чужбина. Това беше масово. Вече не е съвсем така. Ние имаме и не малко колеги, които са се върнали от чужбина, за да работят тук. Тази тенденция е положителна.


В.Т.: Много се надяваме да става все по-изразена и хората да искат да си останат в държавата, в която са израснали.


Какво бихте посъветвали учениците, които искат да се занимават с програмиране?


В.Т.: Да не се отказват. Това е основното. Няма значение дали ще се занимават с програмиране или нещо друго. Да знаят, че нищо не идва лесно, въпреки че като четеш историите по вестниците и списанията изглежда като приказка. Не е точно така. Всеки един човек и фирма се сблъсква с много предизвикателства и разликата между по-добрите и не толкова добрите е дали се предаваш. Да си склонен да се бориш с предизвикателствата, а не да развееш бялото знаме и да кажеш, че нищо не става, че не ставаш за програмист или че държавата не става за нищо. Това е най-лесният изход, но не е този, който те развива.


Един от най-големите технологични форуми в Югоизточна Европа DigitalK, организиран от Капитал е след два дни - на 29-30 май.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално
 2. 2 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Весело

  Надеждата е обща...

  хубавото е ,че тези млади мъже Работят за надеждата...

  не чакат "някой да ги оправи".....и Ще Успеят

  желая им го

  кОпане на компири и садене на тютюн не прави Продукт

  Успех на всички , които работят с Главите си

 3. 3 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не биваше да изпускате Наков, а да го следвате в това, което прави. Ще го разберете, ако все още не сте. Хората като него не са много.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 4. 4 Профил на oboroti
  oboroti
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Браво, момчета! Браво, Господа!
  Свежи сте!

 5. 5 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Стартъпите в България все повече приличат на острови, "плаващи острови", с голяма мобилност, свободни за различни комбинации в различна среда, с висока добавена стойност-иновация, образование и др.
  Не е трудно за държавата да създава условия за такива островни групи. Нека да го прави!

 6. 6 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 763 Любопитно

  Интересно, не виждам зъб за обелват за Наков. Това ми се струва странно за интелигентни хора, макар и разбираемо.

 7. 7 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#6:"Ridiculous"]Интересно, не виждам зъб за обелват за Наков[/quote]

  [quote#3:"Wizard"]Не биваше да изпускате Наков, а да го следвате в това, което прави. Ще го разберете, ако все още не сте. Хората като него не са много[/quote]

  Наков има собствена пътека ...
  тези млади мъже - също

  защо да го коментират..да му правят реклама ?

  Конкуренцията е катализатор на успеха

  в случая по-добрият ще спечели , Вторият обаче Няма да изгуби

  Занаята им е продуктивен , има място за всички Отличници

  с Какво са по-добри онези от силициевата долина ???

  тупани , нагъващи бургери ...

  трябва да се кланят три пъти дневно пред портретите на Гейтс и Джобс...
  че им положиха основите !

  нашите не би трябвало да им Отстъпват

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Любопитно

  Правим им чест ,че от това котило на човешки ресурс за западни компании АУ са излезли и направили свой бизнес и с техните ментори и финансови доброжелатели са започнали да се развиват сами !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Много ми харесва начина на мислене на тези момчета и не случайно са успели да постигнат немалко и то на такъв конкурентен пазар.Такива хора,а съм сигурен,че има и още като тях и то не само в IT бизнеса задължително трябва да бъдат използвани от образователната система,като дават лекции по предприемачество или нещо подобно.Точно това ни трябва българи,които да опитват да правят нещо сами,а не да чакаме някой чужд инвеститор да отвори поредния цел за шиене на ишлеме.

 10. 10 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 430 Неутрално

  ... много съм слушал за стартъпи, акселератори и ескалатори, бизнес ангели и архангели. Дневник, пък и всеки читател във форума - много ви моля, дайте линк, или информация за "продукта" за 245 долара. Искам да си го купя. Дайте и линкове в google play store, или всеки един мобилен магазин с продукти на телерик (обаче без тези за многомилионен бизнес, академии, университети и "най-добри работодатели). Предварително ви благодаря.

 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1046 Неутрално
 12. 12 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#10:"who cares"]Искам да си го купя. [/quote]

  Така като гледам продуктите им, няма такъв за краен потребител. Framework/платформи за разработчици и програмисти, това предлагат...иначе ако искаш да си купиш нещо от тях зя $249 - JustCode - Visual Studio extension for .NET

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 13. 13 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#11:"klecho"]Кой е Наков?[/quote]

  Google няма ли за теб, и аз не го знаех, но излиза на 1во място

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 14. 14 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 425 Неутрално
 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Телерик много ме радват!


  До коментар [#10] от "who cares":

  Както казва номер 12 - продуктите им са библиотеки, които се ползват в завършени приложения. Т.е. може да си купиш продукт, който ползва техен продукт

 16. 16 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#8:"comandante"]т това котило на човешки ресурс за западни компании АУ [/quote]

  Доста добри компании в IT са излезли от това котило АУ както го наричаш: Телерик,Wizcom станаха Sciant и бяха купени от VMWare, www.melontech.com и още доста.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  [quote#6:"Ridiculous"]Интересно, не виждам зъб за обелват за Наков. Това ми се струва странно за интелигентни хора, макар и разбираемо.[/quote]Наков не е сред основателите на Телерик. Не са казали нищо за Наков защото въпросите са фокусирано около историята и израстването на Телерик. Не са казали и нищо лошо за него.

 18. 18 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "who cares":

  Вместо две страници статия бля-бля, велики сме, не видях точно какво произвеждат, с кого работят! Писна ми от фирми, които са много велики на думи, имат офиси, търсят специалисти, а накрая се оказва, че са правили някакъв смотан сайт на държавна агенция, или са писали софтуера на здравната каса! Моля ви бъдете по конкретни!

 19. 19 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#18:"capricorn2014"]Моля ви бъдете по конкретни![/quote]
  Това не е платена реклама на фирмата. Ако искаш подробности иди на сайта им. Там има “Продукти“, “Клиенти“ и т.н.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 20. 20 Профил на oml46359232
  oml46359232
  Рейтинг: 213 Неутрално

  @10, 18
  http://www.slideshare.net/burtonlee1/vassil-terziev-telerik-bulgaria-stanford-engineering-jan-27-2014
  RadEditor for .NET - няма да можеш да си го купиш точно него де

  чукча не читател, чукча трол

 21. 21 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#20:"oml46359232"]чукча не читател, чукча трол[/quote]
  добре де, като не е платена реклама, поне да бяха казали, какви данъци плащат, а и за мен е по-важно, участват ли в държавни поръчки, и ако да, каква част от приходите им идва оттам!

 22. 22 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Любопитно

  [quote#21:"capricorn2014"]добре де, като не е платена реклама, поне да бяха казали, какви данъци плащат, а и за мен е по-важно, участват ли в държавни поръчки, и ако да, каква част от приходите им идва оттам![/quote]

  Това е статия тип "success story". Кой си ти(ние), че да ти казват колко данъци плащат? Има си институции за тази работа. И ако ти кажат, какво? Какво ще разбереш ако ти кажат, че миналата година са платили 804 348 лв данъци?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 23. 23 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#22:"Леми Килмистър"]"success story"[/quote]
  но не е платена реклама, и за държавните поръчки също да не питам!?

 24. 24 Профил на oml46359232
  oml46359232
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Държавни поръчки? .. сириъсли? Това ли е единствения начин да се правят пари? Дай с'а за офшорки и финансиране от Сорос плс

 25. 25 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Любопитно

  [quote#23:"capricorn2014"]но не е платена реклама, и за държавните поръчки също да не питам!?[/quote]

  Хем мрънкаш, че не пишело за продукти и пари, хем намекваш, че било платена реклама, хмм

  Явно знаеш нещо повече за държавните поръчки, кажи ни.

  За червени куфарчета и заменки нещо знаеш ли? Тия двамата са много съмнителни...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 26. 26 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 430 Неутрално

  ... хм... някога, един известен древен китаец беше казал, че като не можеш да победиш врага си, объркай го Та... в статията е казано едно към едно - измислихме нещо си и за да продадем "дори симулирахме разговори сами със себе си, за да завъртим диалог." ЕДИН ВИД НИЕ ВИ ЛЪЖЕМ, АМА... та, с цялото ми уважение към IT (каквото и да значи това), моля дайте линк към софтуера, парчето, кода, библиотеката ... за 245 долара. Питам, щото бг историята познава случаи на "стартъп" с продадена подводница за скрап - "Мултигруп", спестявания от банички и закуски, купуване и лъскане на ябълка, вишна, слива и диня...

 27. 27 Профил на oml46359232
  oml46359232
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Като гледам, нямаш нужда от враг - сам си се объркваш
  RadEditor е първият продукт, ако имаш нужда от някакви фактури за това дали наистина е струвал 245 империалистически долАра - намери си ги сам.

 28. 28 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#26:"who cares"] ЕДИН ВИД НИЕ ВИ ЛЪЖЕМ, АМА...[/quote]

  Един вид...сами са си правили реклама. Поне се го признават, явно не е кой знае какъв грях


  [quote#26:"who cares"]Питам, щото бг историята познава случаи на "стартъп" с продадена подводница за скрап - "Мултигруп"[/quote]

  Това е 100% софтуерна компания, въобще няма профил на такава за каквато намекваш тук. Виж ги тези двамата, нямат нито вид, нито години за "Мултигруп" success story  [quote#26:"who cares"]моля дайте линк към софтуера, парчето, кода, библиотеката ... за 245 долара. [/quote]

  http://www.telerik.com/purchase/individual-justcode.aspx

  Ето, дай си джобните $245 за до го купиш

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 29. 29 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#21] от "capricorn2014":

  Абе пич май наистина си трол? Като толкова те интересува проучи малко въпроса, но да вметна, че Телерик работят за външния пазар и държавата не им прави поръчки (те не са Сирма Груп).

 30. 30 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#25] от "Леми Килмистър":
  ако знаех, щях да пиша! Отнася се всички фирми, нека да бъдат по-конкретни в това, което правят, без да издават фирмени тайни, нека да бъдат по-ясни в това, какви специалисти им трябват, и накрая, какъв е техния принос, като наети специалисти, заплати, платени данъци, търсят ли се техните продукти в чужбина!

 31. 31 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#30:"capricorn2014"]нека да бъдат по-ясни в това, какви специалисти им трябват, и накрая, какъв е техния принос, като наети специалисти, заплати, платени данъци, търсят ли се техните продукти в чужбина! [/quote]

  Ти си май единственият, който го интересуват такива подробности. Това не е целта на статията.

  Пиши им, питай ги, има контакти на сайта.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Апропо - благодаря на Дневник за интервюто!

 33. 33 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 430 Неутрално

  ... за обобщим - Дневник прави интервю със стартъп бизнес ангелите Телерик, които се събрали 4 момчета и направили българска ИТ компания световен лидер... Да, ама не (сигурно ще се обвиняваме в тролене etc), но колкото до бившите ДС и сравнението с Мултигруп - ето част от друга статия в Кариери
  ...Държавен вестник обявява Телерик АД като част от холдинга Кимкооп Трейдинг ООД, който според собственият си сайт се обявява официално като фирма за търговия със военна техник: <http://cimcoop.com>/ Каква е връзката между фирма търгуваща с военна техника и Телерик? Какво общо има Огнян Герджиков, председател на 39-тото народно събрание и неговата жена в Кимкооп Трейдинг и Телерик АД?

  Прав сте, но за съжаление отново няма сензация - през 2002 година когато Телерик започна дейност, ние нямахме достатъчно средства за да регистрираме собствена фирма, както и да поддържаме собствено счетоводство, да имаме собствен офис и т.н. Започнахме като нова бизнес дейност в Кимкооп, но винаги сме си вървели по отделен път. Връзката е всъщност роднинска - Кимкооп Трейдинг е собственост на бащата на един от основателите на Телерик. Колкото за г-жа Герджикова - тя е служител на Кимкооп дълги години преди съпругът и да стане председател на Народното събрание. Все пак жената има право да работи, нали?"

  ... както се казва "без думи

 34. 34 Профил на ivangeorgiev
  ivangeorgiev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Може би успешните предприемачи биха коментирали следното:

  1. Защо след като не им било трябвало финансиране, а само партньор, въпросният партньор притежава най-малко 81 % от фирмата (търговския регистър) от 2011-а насам?
  2. Защо преди около месец е бил уволнен целият отдел "Продажби"?
  3. Защо единият от тях - Христо Косев - преди около 2 месеца беше свален като технически директор?
  4. Защо всичките бивши служители на "Майкрософт", с чието привличане толкова се гордееха и за което толкова тръбиха преди 2-3 години, ги напуснаха след 1 до 2 години престой (2 бързи примера - Дъг Севън се върна в "Майкрософт", Джеси Либърти отиде във "Фалафел"?

  Като послепис бих поздравил колегите, които споменаха Наков, който им направи академията (за която също много тръбиха), а тук дори не е намекнато за него.

 35. 35 Профил на dio
  dio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "capricorn2014":

  Ще повторя предишен коментар към теб, но все пак. Отиди на сайта им. Ще видиш, че продават така наречените библиотеки, които се ползват от други програмисти, за да им се улесни работата. Самата същност на продукта им изключва участието в каквито и да е държавни или общински поръчки.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 646 Весело

  На тъпо комуне само държавни поръчки му у главата

  България, къде е нашия change we can believe in?
 38. 38 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#33:"who cares"]... както се казва "без думи [/quote]

  [quote#34:"ivangeorgiev"]Като послепис бих поздравил колегите, които споменаха Наков, който им направи академията [/quote]

  Каква стана тя, пак “българска работа“...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 39. 39 Профил на angmar
  angmar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#3:"Wizard"]

  Не биваше да изпускате Наков, а да го следвате в това, което прави. [/quote]
  Наков става за компания на маса, но за друго май не. Превъзнасят го хора, незапознати с материята, иначе звучи авторитетно, произвеждаме програмисти, ала - бала, но е далеч от истината.

  Ментор
 40. 40 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Страхотен късмет в тази хостайл среда в БГ са имали.

 41. 41 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Браво на момчетата!!
  Но продукти като тяхните могат да съществуват само за .Net
  за Java,Ruby, основната технологии в Силиконовата долина, те са без пари....

 42. 42 Профил на lefty
  lefty
  Рейтинг: 213 Неутрално
 43. 43 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Николов":

  Разбирам. Не знаех. Приемам това обяснение.

 44. 44 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#21] от "capricorn2014":

  Безполезен 2014, средната заплата в Телерик е около 3000лв. и всички плащат данъци/осигуровки върху пълната си заплата. В София работят около 600 души.

  Статията е за това как можеш да стигнеш от гаражна фирмичка с 4-ма студента до международна компания с около 900 служителя по целия свят и десетки милиони в приходи годишно. Ако теб те интересува колко данъци плащат - търговския регистър е на твое разположение. На останалата част от аудиторията са им интересни важните неща.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 45. 45 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 367 Весело

  Телерик са една от най-добрите софтуерни фирми в България. Дано продължат доброто си развитие и ни зарадват с ИПО в края на годината.
  Всеки има трески за дялане и грешки, за които по-добре да не си спомня ... но е супер яко, че тези младежи скочиха в дълбокото и успяха със собствен продукт, а не с относително по-лесната продажба на услуги.
  Още по-яко е, че последните години редица БГ фирми следват примера им и инвестират спечелените от услуги пари в нови продукти.
  Светлин Наков си има място под слънцето и когато им трябваше, Телерик бяха коректни и му дадоха поле за изява. Няма как иначе за 2 години да се увеличиш двойно ...
  Но временате се променят и (много правилно) гледам, че спряха да залагат на количество и си търсят старото качество. А там не е най-силната страна на Наков
  Но както някой каза по-горе - има място за всички, това е един сектор в който конкурентните се уважават и си помагат .... и бъркат в здравето на което и да е управление, защото просто не зависят от него. Особено на сегашното

  Led Zeppelin Forever !!!
 46. 46 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#44] от "Пловдивски":

  Явно си доста млад, но през годините доста хора, обясняваха, че са почнали от един офис, само с два стола и счупена маса! Раждаха се огромни бизнес империи, и умираха, така както са се родили!

 47. 47 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#33] от "who cares":

  като видях, че двете момчета от Телерик са давали интервю, предположих, че ще има поне един хейтър, който да плюе по тях във форума. Поздравления - ти си човека, заел тази "престижна" роля.

  Апропо, не можа да се разбере от постнатото от теб каква точно държавна поръчка са взели.

 48. 48 Профил на kikoleppard
  kikoleppard
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "оФча мисъл":

  Без да се заяждам кажи ми как само с работата на главата ти ще създадеш нещо, с което да се наядеш.?

  Моля, моля! Саденето на компирите си има и своите положителни страни.

  Сравнението е неуместно.

 49. 49 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 668 Весело

  Браво на тези момчета.Дневник-търсете и публикувайте по често подбни статии.България не е толкова лошо място за бизнес и живот-с допълнение/ако лишим част от политическият ни елит от възможността ,да лъже и краде/

  Ръй! Ръй!
 50. 50 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  [quote#47:"northatlantic"]като видях, че двете момчета от Телерик са давали интервю, предположих, че ще има поне един хейтър, който да плюе по тях във форума. Поздравления - ти си човека, заел тази "престижна" роля. [/quote]

  За съжаление и пост 33 и пост 34 са верни. НО все пак трябва да призная че академията им беше добра. За продуктите им не мога да кажа нищо, но в този бранш ако не си добър много трудно ще успееш. Така че аз лично съм със смесени чувства. Все пак момчетата правят бизнес в България и играят по мръсните правила на българския пазар.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 51. 51 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Българите като цяло са много разделени по цял свят и се отбягват едни от други. В IT сектора обаче си помагат и то абсолютно добронамерено, по начин, който не е типичен за нашия край, където винаги, когато дадеш нещо, искаш нещо в замяна. Това мен много ме впечатли в Силициевата долина - концепцията за "предай нататък". Ти правиш нещо добро, защото вярваш, че трябва да го направиш и знаеш, че съдбата си има своите пътища и то винаги ще се върне при теб, когато ти трябва. Когато хората си помагат безрезервно, това създава добри резултати за всички и става много по-бързо."


  НАЙ-ХУБАВАТА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО !!! ПРЕКРАСНО КАЗАНО !

 52. 52 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 539 Неутрално

  "например Швейцария, няма кой знае каква индустрия"
  тцтц, този чува ли се какво говори...

 53. 53 Профил на Чугун Индъстрис
  Чугун Индъстрис
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#52] от "slon":

  е каква е ситуацията в Швейцария?

 54. 54 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#53] от "Фостата":

  Часовникарството примерно
  Ти виждал ли си часочник за 500 000 евро?

 55. 55 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 470 Весело

  Абе да попитам аз като завършил Междунар.Търговия Финанси,Икономика......
  Капиталистическата след като са толкова добри.
  Защо не са в Nasdaq или поне на SofiX за да сложат хората пари в в стабилната им фирма .
  (Уж некви 50 млд лв депозити там БНБ тръби имало уж )
  Говорят се велики неща тук абе... дайте аджеба счетоводните и инвестиционни отчети с приходите и разходите на таз компанията Терелк
  -Брой служители индианци
  -брой шефове -.....
  - пазар
  Ръст 2001г
  2014 г
  В табличен вид ако може нали велик IT сегмент е
  Или поне един ppt файл така нагледната с графика ,че уморихте ме с тва сухо интервю
  На първи въпрос пак -
  Защо не са листнати на Борсата защо никой от тях не набира инв.капитал в бурно развиваща се фирма
  (Най добрата в България)
  да вземат ,да речем ....едни 100 млн.$ капитал
  Та да да си платят и наемат с инвесторските пари ИСТИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛНИ СПЕЦИАЛИСТИ
  които да им донесат на готово как се развива IT фирма за да стане хилядократно по голяма да стигне .....Microsoft
  Който ме осветли по въпроса ще му бъда признателен

 56. 56 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Минусите ., хубаво сте ги сложили
  Ама аргументацията ви е слаба !
  Някой ...ще се пробва ли по откровенията ми ... ?
  Защо Терелик не емиртират не инвестират и не привличат капитал къто НАЙ НАЙ НАЙ ...
  растящата с 5 цифрени дигитрални темпове компания ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK