Предприемачите трябва да са смели, да рискуват и да са свободни, съветват лекторите на DigitalK 2014

Предприемачите трябва да са смели, да рискуват и да са свободни, съветват лекторите на DigitalK 2014

© КапиталПредприемачите трябва да са смели, да рискуват и да са свободни, съветват лекторите на DigitalK 2014


Дигиталната ера е в своя разгар и новите компании трябва да преодолеят страховете си и да се възползват от трудностите, които изпитват големите имена, които са се наложили и все още не могат да наваксват.


Предприемачите трябва да преодолеят страховете си, да бъдат смели и да искат да рискуват, ако искат да успеят. Те не трябва да се плашат от грешките, а да ги приемат като ценен урок, съветват лекторите на конференцията DigitalK 2014, която се проведе в Sofia Event Center в столицата.
"Трябва да искаме да поемаме рискове. Намираш се където си не заради късмет, а защото си рискувал. Проблемът на рисковете е, че това е вратата към промяна. Хората не харесват промените. Промените са страшни. Светът се променя постоянно. Реалността днес е бърза промяна. Трябват ни нови промени, идеи. Иновации", казва Иван Ернандес, съосновател на The Digital Loop.


Според него трябва да се мисли разрушително и да се промени начинът на мислене на бизнеса. Въпросът "Какво ако?" трябва да е водещ. Така, казва Ернандес, са се родили немалко интересни компании и идеи. Това е чудесен въпрос, защото отваря вратата на промените.


По подобен начин трябва да се подхожда и към дизайна, съветва още Ернандес. "Дизайнът е да се научиш как да виждаш,  да видиш къде са възможностите, да се научиш какво ще работи. Да поставиш хората на първо място, дизайнът да е фокусиран върху техните нужди, не върху твоите", казва той. Важно е да се обръща внимание на поведението на потребителя и фоксуът на предприемача да пада върху него и върху желанията на потребителите, не толкова върху технологията.


"Дигиталното не е медия, а ера. Можем да правим почти всичко благодарение на компютър, който може да носим в джоба си. Минаваме през перфектна буря. Мобилните технологии, социалните медии, информацията, сензорите и локацията са най-основните сили в дигиталното днес", допълва Ернандес. Той изтъква, че повечето големи компании все още не осъзнават, че дигиталното не е тенденция, а реалност. Това отваря възможност за малките компании да се наложат на пазара. "Важното е да се добавя стойност", съветва той.


По-важно е идеите да се реализират, отколкото да се измислят. "Рискувайте. Експериментирайте", казва Ернандес.


Различен подход


Всеки предприемач е различен. "Вместо да давам много умни съвети, предпочитам да помогна да идентифицираме знаците, които да ни водят какво да правим", коментира Яка Левстек от DLabs. Той описва няколко типа предприемачи, които обикновено правят грешки. Често предприемачите са твърде локални, казва Левстек, като се съсредоточава твърде много в местния пазар. Други стартъпи пък питат твърде много хора, търсят твърде много обрабтна връзка и накрая не изграждат собствен продукт, а смесица от най-различни целания на хората, които често не работят съвместно.


Следващият тип са дръзките предприемачи. Те искат да се намират в пазара си и често заминават за там, оставяйки компанията си два-три месеца. Това води до изоставане и провал, допълва Левстек. Подобен проблем следва и предприемачите, които говорят за бранд, реклами твърде рано. Накрая те харчат твърде много пари, отлагат продукта си в желанието да е перфектен и той често не излиза.  "Вярващият" предприемач също е грешен подход, казва Левстек. Този тип стартъпи често говорят с много хора, но когато чуят мнение или съвет, който не отговаря на възгледите им, го отхвърлят и смятат, че това не е човекът за тях, допълва той.


Борба за талант


Недостигът на кадри не е само в българската стартъп екосистема, отбеляза Тони Койнов, ръководител клауд инженерство в Netflix. "Талантът не стига навсякъде и има голяма конкуренция за него. Ако искаш 10 инженери, ще намериш пет", коментира той. Обикновено повече компании се примиряват с това, което води до половинчато решение. Затова решението може да се потърси другаде. Например в клауд услугите, както е направила Netflix. Компанията разчита изцяло на публичния виртуален облак за своята платформа.


Според Койнов това води до много позитиви за компанията. По този начин тя е успяла да освободи инженерите си от голяма част от работата. Това им е дало по-голяма автономност да се организират и да работят по-добре. "Като растем като компания, искаме да увеличим и свободата на хората. Забелязали сме, че отговорните хора се справят най-добре, когато са свободни и те заслужават да са свободни", допълни той и даде интересен пример. В Netflix всеки служител може да си вземе толкова отпуска, колкото иска, стига разбира се, да не злоупотребява.


Грижата за служителя е отличителна черта и на българските стартиращи компании. Въпреки това проблеми не липсват. "България е обратна на Израел. Нямаме техните проблеми, но не се справяме толкова добре, колкото тях", коментира Максим Гурвиц, партньор в Teres Capital. Според него липсата на локален пазар създава предизвикателства за подобрението на уменията за бизнес и продуктово развитие. Това може да доведе проблеми за стартъп обществото, но са решими, ако се действа навреме, отбелязва той.


"Преди няколко години българските предприемачи бяха много изолирани. Вече има изградена общност, което е чудесно. Нормално е в по-зрели екосистеми да има повече успешни хора, но темпото на развитие у нас е много добро. Все повече хора влизат в обществото и с времето всичко ще си дойде на мястото", коментира Даниел Томов от инвестиционния фонд Eleven. Липсата на умения за бизнес развитие са основен проблем на българската стартъп екосистема, отбелязва и Петър Шарков от Start It Smart. Въпреки това мотивацията на хората в бранша е висока и желанието за развитие е голямо.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много хубаво послание,вдъхновяващо,НО не е актуално в момента,ако искаш да закопаеш някой в момента,го накарай да рискува в някакво начинание.НЯМА СРЕДА В МОМЕНТА!Не лъжете хората!Има среда за хората около управляващата шайка!

 2. 2 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  На думи е много лесно.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  ...Предприемачите трябва да преодолеят страховете си.....

  Ми ние всички.....преодоляхме страховете си....

 4. 4 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Първо се казва - преценете риска.А не с главата напреде.Така на думи е лесно.Некакви служители на големи компании да ми обясняват как трябва да стане.Да дойде да ми обяснява с малко капитал как да стане.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5279 Неутрално

  А бе всеки ден ме убеждават в подобни проекти. И на всичките идеята им за разрастване е МЛМ - Мулти левъл маркетинг.
  И като го погледнеш малко по-отблизо разбираш, че става дума за Понзи-схема.
  На такива схеми им викаме "пирамиди".
  А на бизнесмените - "фараони".

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5279 Неутрално

  [quote#3:"xmm"]Ми ние всички.....преодоляхме страховете си....[/quote]
  Не сме ние, Йовчев ни ги преодоля.
  И Пеевски.
  И сега никой не ни страхува...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 464 Неутрално

  ... стига бе Дневник ... стартъпи, екосистеми, акселератори, ескалатори, ивенти, бизнес ангели, архангели, херувими... за да успееш трябвало да си "дзен", ра'иш ли... бих казал освен дзен, трябва да си и "фън шуй"

 8. 8 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "tarikata":

  може да стане,вярвай ми,трудно е по принцип,но става,ако беше лесно щеше всеки да е бизнесмен,но в момента е още по-трудно,може би невъзможно,стига да не си човек близо до властимащите,там сигурно е друго!

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Да се приземим към реалността в България-докато се правят лесни пари с помощта на политически връзки, не им трябва да рискуват сами! Пример-ВЕИ-тата! Или ТЕЦ марица 1-3! Държавата ти поема риска, гарантира печалба, срещу съответите пари чиновниците ти помагат с разрешителните... Лесно, удобно, печелившо!
  С обществените поръчки е същото! Условията се пишат за определен кандидат! Примери безброй! Вчера чета заглавие в Медиапул-над 50% от обществените поръчки хванати в нарушения.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#9] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Стига с тия ВЕИ-та. Тук говорим за стартъпи

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Разстроено

  Виждам, че ти е весело! Едно малко въпросче-Що описаните от мен ВЕИ-та и обществените поръчкиги виждаме под път и над път, а важните стартъпи за малък бизнес нещо не ги виждаме?
  Гръбнакът на икономиката разбира се са малките и средни фирми!
  Малките фирми у нас стават микро, средните-малки, а микро фирмите-ичезват... Това е тежката реалност в най-бедната страна от ЕС..

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#11] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Стартъпът няма как да го видиш. Ако е успешен, създава много допълнителна заетост. Примерно, в Силиконовата долина, за една позиция на програмист се създават още 4 - 5 в нетехнологичния сектор.

 13. 13 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 407 Любопитно

  Народа е казал!
  Не питай учило, питай патило!!!
  Много мъдра поговорка!
  Та в тоя ред на мисли какви предприемачи, какъв свободен дух, какъв риск! Това са свърхзомбирани алюзии който нямат нищо общо с реалността! Особенно българската!?!?
  Или може би целта на статията е да привлича простаци който да се хващат на въдицата за просперитет и богатство! Всичко е Бош-лаф работа! От опит ви го казвам! Който се върже на тази примамка само ще робува и мизерства, а банките, чиновниците и политиците ще се облажват и ще викат" то имало още глупаци за заробване, бе"!!! Те това реално ще се случи! Така че хич не им се вързвайте!
  Който има ум ще разбере, който има сърце ще усети!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 14. 14 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#11] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  А и зависи какво имаш предвид под гръбнака на икономиката. Аз лично не съм съгласен! Ако нямаш няколко големи концерна да дърпат, малките фирми нищо не могат да направят - просто им липсват ресурси.

 15. 15 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 407 Весело

  Като се замислих малко, мисля че, на статията и подхожда заглавие от рода на - Търсим амбициозни простаци за заробване!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 16. 16 Профил на xxxxx1
  xxxxx1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това ми звучи като един от онези "бестселъри", които ни дават акъл как да живеем. Като например "17 начина да станеш богат и известен, без да имаш никакъв талант". Много западни "специалисти" се опитват да присадят техните методи на наша почва, но това е абсурдно. Трябва да познаваш добре обстановката в България, за да даваш акъл. Всичко това са празни приказки на хора, които с това си вадят хляба.

 17. 17 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Смешници. Тия нямат никаква представа за реалностите в България.

 18. 18 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Мерси, че лекторите ни казаха, че предприемача трябва да рискува и да е смел.. не знаех

  п.п. това го знае всеки..

 19. 19 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И аз имам идея за бизнес но нямам пари да го реализъм и ще ше да бъде производство.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 20. 20 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 421 Весело

  Ако не знаете да ви кажа как най-лесно се печели 1 000 000$, много е просто, написвате книга: "Как да спечелим 1 000 000 $?" Ако ви звучи познато, повредата не е във вашият телевизор та толкова по разните книжки как да успеете, за вас не знам дали ще успеете но авторите им и разни подобни дръпват напред. И спрете се най-накрая с тази силициева долина, там САЩ под формата на министерството на отбрана в продължение на над 20 г. е налива пари, докато започне да прилича на това, което е сега. Проучете историята на долината, как е започнала, какво са правили и защо, но не историята в wiki

 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ще върнем България в Европа":

  +

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  http://www.entrepreneur.bg/1379/adel-zakut-startirane-v-balgariya-mitove-i-legendi/

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 23. 23 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В Българият рискът е минимизиран а среда има за всички в :
  БЕХ БДЖ Топлофикация ...
  ВЕИ ,Американските Централи ,Дъндита...
  Катарски ,Дубайски ,Немски ,Френски вериги и фондове притежаващи земите ни и точещи енергетиката ни чрез фотосолари и Вятърни турбини
  Енеропреносни д-ва
  Фирми близки до управляващите възложители ,изпълнители ...
  Милиционерите с 30 брурни заплатки
  Държ. служители съдии прокурори ...с 30 брутни заплатки
  Депутати.министри //.....
  Докато това е така среда няма да има никога !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK