От блоговете: Правото да бъдеш забравен в Google – реализация и ефекти

 

© Francois Lenoir, Reuters

 Препубликуваме текста от блога на Пейо Попов - "Трънки и блогинки". Акцентите са на "Дневник"


Преди две седмици Съдът на ЕС постанови, че всеки гражданин има право "да бъде забравен". Правото да бъдеш забравен е фундаментално важно за защитата на личния ни живот в среда, където почти всичко се случва онлайн. Резюме на решението и изводи може научите от публикацията на проф. Огнянова. На 30 май Google направи първата стъпка за изпълнение на решението, като предостави форма, която очертава изискванията на процедура, за реализация на правото да бъде забравен от най-популярната интернет търсачка.


За начало – техническо уточнение:
"Забравянето" от Google се осъществява чрез премахване на запис


от индекса за търсене, който свързва термините за търсене с url адреса на страницата, където се намира информация за тях. Информацията не се премахва и продължава да съществува на адреса, на който е публикувана, но не се показва сред резултатите при търсене.


Процедурата е нова и тепърва предстои да се усъвършенства. В сегашния си вариант изисква да попълним уеб-форма, като посочим url адресите на страниците, които не желаем да бъдат свързвани с нас, заедно с причини за всяка конкретна страница, както и да предоставим доказателства за самоличност или упълномощаване.


Първите ми впечатления от предоставената възможност са:


1. Обосновка. Необходимо е обосноваване на всяко искане за премахване на url, с цел доказване на вредата, която се причинява. Вредата не се предполага. Решението на съда говори, че не трябва да се "предполага, че включването на въпросната информация в този списък причинява вреда на лицето". Примерни причини, които Google посочват, са че информацията е остаряла, неотносима или "неподходяща" (inappropriate). В прес изявлението се отбелязва и обществения интерес като аргумент за отказ на такова искане: "for example, information about financial scams, professional malpractice, criminal convictions or public conduct of government officials". Точно наличието на вреда ще е основния предмет на спор и все още не е ясно как ще бъде преценявано дали посочената причината е основателна.


2. Компетентен орган и регулация. Разбирането ми е, че ако Google откаже да премахне определена информация, искащият ще може да я отнесе към Комисията за защита на личните данни или съответния на нея орган в другата държава. Не е ясно, обаче, дали и как има възможност да се обжалва съгласието на Google да изтрие дадена информация. Google e частна компания, но същевременно и средство да се реализира правото да се търси и получава информация. Може би е уместна и регулация в защита на обществения интерес, която да се състои в по-ясни критерии кога следва да се уважи правото да бъдеш забравен.


3. Само имена. Липсва възможност да се иска премахването на данни за пряка или непряка идентификация, които са различни от името (примерно ЕГН). Решението на съда говори само за търсене по име на лицето и вероятно това е причината за ограничената информация.


4. Само за ЕС. Google изглежда ще предостави функционалността само за локалните си сайтове като google.bg, а заличените връзки, ще са достъпни през глобалния google.com.


5. Обществен интерес. Не е ясно как и дали се извършва преценка дали лицето изпълнява обществена роля, която обосновава надделяващ обществен интерес (последно изречение на ал. 4 от Решението). Примерно, ако лицето е политик, заема висша държавна длъжност или друга обществена позиция, заявките не следва да бъдат изпълнявани.


6. Момент на преценка. Преценката дали да се премахне информация е единствено към "настоящия момент". Това оставя без отговор възможността за зачистване на биографиите, примерно преди обявяване на имена на министри, кандидати за изборни длъжности и други лица, които има вероятност да станат обект на медийно и обществено внимание (пресен пример са снимките на Момчил Неков от Facebook).


Ефектите от въведената възможност са в различни посоки:


1. За Google. Индексът е най-ценният актив на Google. Търсачката полага всячески усилия да го допълва и обогатява и съм сигурен, че компанията ще се противопостави на всякакви опити той да съдържа по-малко информация. Допускам, че по подобие на резултатите с пиратско съдържание, страницата с резултатите ще показва премахнатите страници, с цел демонстрация на ефекта.


2. За лицата заемащи обществени позиции. Възможността ще бъде широко използвана от PR агенции, които поддържат публичния образ на обществени личности, за зачистване на неудобна и/или негативна информация. Като пример за работа в тази посока може да се ползва историята на WikiPedia страницата на Цветан Василев – ако заровите в беседата на промените, ще видите дългите спорове между Wiki-редакторите и PR служителите на банкера.


3. За гражданите. Най-сетне, се надявам от възможността да се възползват тези, за които е предназначена. Всички, които са надраснали предишните си грешки, надживели са предишните си травми и неуспехи, надмогнали са старите си недостатъци и са се променили за по-добро – те вече имат възможност да ограничат информацията, която ги връща в развитието. Тъй като ми е много интересно как ще се реализира това право, ще си направя експеримент да премахна информация за мен, за да видя как работи процеса.


Създадената възможност за реализация на правото да бъдеш забравен, е изключително важна за защитата на личното пространство. От друга страна тя създава възможности и за цензура и ограничаване на информация, която е от обществен интерес. Надявам се Google да подходят с много мисъл и внимание, но според мен е необходимо и по-детайлно нормативно уреждане кога правото да бъдеш забравен следва да бъде уважено.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Някъде в забравения древен морал беше казано "Живей праведно", та другите да не говорят лошо за теб...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 493 Неутрално

  При Гугъл нямам милост. При нея американските фирми масово се намесват да се трият показаните резултати. И само при Европа говорят за цензура, макар в САЩ да е дълга традиция. Поне ако го няма, то да не е в зависимост от континент.

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#1] от "Iron Maiden":
  Каква скука би било тогава!!!
  Лоши решения, Добри истории...
  Всички сме биле млади, всички сме правили глупости,
  а тези глупости са най-добрите ни истории

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1892 Весело

  Абе гуглето започна да забравя доста статии,блогове и портали изобличаващи финансовите пънкари !
  Кой си плаща той си поръчва забравяне!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Значи Гугъл може да "забрави", че Владо Кузов е педофил. Reset and restart

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 6. 6 Профил на kombainera
  kombainera
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "legio":

  Точно това изтъкват и Гугъл като аргумент и с поред мен - с право. Хората би трябвало да проявяват малко повече отговорност към личните си данни и да не ги пльоскат наляво и надясно в мрежата. Ако става дума за клевети - изтриването им от Гугъл няма да помогне особено. Междувременно безразборното заличаване на индексираната информация ще помогне на престъпниците да скрият инкриминиращата ги информация.

 7. 7 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Общо взето идеята е хубава , реализацията не е. От цялата работа ще се получи вторичен пазар на лична информация. Ако някой иска подробна информация ще си плати на информационен брокер, който ще му я достави. Не безплатно разбира се.
  Контролът върху информацията може да има благородни мотиви, но прилича на опити да се запушва дупка в язовир с палец: запушиш една, появяват се много други. Информацията иска да е свободна и начин за това ще се намери.

 8. 8 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Процедурата по "забравяне" май нарочно е утежнена бюрократично с ограничен обхват, за да се обезкуражи недобросъвестното (или честото) ѝ използване. Все пак това е допълнително работа за Гугъл и те като всяко дружество с приходи и разходи, гледат да минат метър по отношение на несвойствените десйности. Цялата история е завъртане на едно място - нито забравеният ще е забравен, нито на вълка ще му отеснее около шията.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 9. 9 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Изключително нелепо от всяка гледна точка.
  Крайно време е гуглето и ютуб да имат истинска конкуренция, точно както американския ДжиПиЕс. И интернета.

  България е древна и заслужава много повече!
 10. 10 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#1] от "Iron Maiden":

  В този свят праведните ще бъдат съдени и наказани.
  Особено от фалшиви религии проповядващи любов и мир, но де факто сеещи омраза и война.

  България е древна и заслужава много повече!
 11. 11 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Индексът е най-ценният актив на Google. "

  Откъде ги намирате тия експерти...

 12. 12 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Гугъл забравя, ама Господ - не!

 13. 13 Профил на fubar
  fubar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "4. Само за ЕС. Google изглежда ще предостави функционалността само за локалните си сайтове като google.bg, а заличените връзки, ще са достъпни през глобалния google.com."

  Тази работа обезсмисля цялото упражнение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK