Компания разработва чип за холограми чрез смартфон

Холограмите могат да излязат от сферата на научната фантастика и да станат ежедневие след по-малко от две години.

© Flickr (CC) / m_hweldon

Холограмите могат да излязат от сферата на научната фантастика и да станат ежедневие след по-малко от две години.Компанията Ostendo Technologies от Карлсбад, Калифорния, разработва чип и миниатюрен проектор за смартфони, който може да позволи на мобилните устройства да изобразяват холограми. Разработката тече вече девет години, съобщава в. The Wall Street Journal.


Други компании също имат подобни разработки, но всички те са много обемисти. Проекторът на Ostendo е няколко сантиметра дълъг и с широчина по-малка от тази на нокътя на безименния пръст на ръката. В него има и чип, който може да контролира яркостта, ъгъла на излъчване и цветовете.


В резултат малкият проектор е способен да прожектира видео на повърхност с диагонал 48 инча. Първата му версия ще е готова следващата година и ще може да излъчва само двумерни изображения. Следващата версия, за която от компанията казват, че няма да се чака много, ще може да излъчва и холограмна картина.
В момента това е възможно само, ако няколко проектора се свържат заедно. Холограмната картина е триизмерна и не се променя със смяната на позицията на човек. Засега от компанията предпочитат да не разкриват как точно ще постигнат холограмен ефект с един проектор, който да е в смартфона.


Вместо това фирмата заявява, че вече има интерес от водещи производители на мобилни телефони. Очакванията на Ostendo са, че първите смартфони с 2D проектори ще се появяват на пазара преди лятото на следващата година, като един такъв чип ще оскъпи мобилното устройство с около 30 долара.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK