Mozilla ще плаща на производителите, за да обновяват софтуера на телефоните си

Mozilla ще плаща на производителите, за да обновяват софтуера на телефоните си

© Flickr (CC) / Hoa YingMozilla смята, че е намерила решение как производителите на мобилни телефони с нейната платформа Firefox OS да обновяват устройствата си новите версии на сфотуера. Компанията смята да плаща на фирмите, за да правят това, казва един от директорите на Firefox OS Крис Лий пред онлайн изданието CNET.


Една от основните причини, поради които производителите често не обновяват софтуера дори на сравнително актуалните си телефони, е че това струва пари, които те няма как да спечелят обратно. Освен това отнема време, тъй като има допълнителни процеси за тестове и сертифициране на новия софтуер.


Затова Mozilla ще предлага финансови стимули на производителите, да извършват всички процедури и да пускат редовно нови версии на Firefox OS за смартфоните си. За сега компанията не уточнява размера на паричната подкрепа. Казва само, че ще споделя процент от приходите си от Firefox OS, които може да се генерират чрез реклами, продажби на приложения и промоции. Mozilla посочва, че всяка година може да има между два и четири ъпдейта на платформата.
Използването на по-стари версии на операционните системи създава главоболия и за създателите на приложения. Те често трябва да преценяват дали има смисъл да преработват програмите си и за по-стари версии, а това може да е проблем особено, когато новите платформи поддържат различни технологии спрямо старите.


В момента Firefox OS е на пазара от около 11 месеца. За сега тя не може да се похвали с особен успех, но все пак на пазара има устройства с операционната система и от по-големи компании като LG. За да успее да ускори развитието на Firefox OS, Mozilla планира да улесни и процедурата по обновяване на софтуера и приложенията, за да може това да става по-бързо.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK