Съдателят на Linux: Ако бях направил софтуера платен, щеше да е пълен провал

Линус Торвалдс.

© Flickr (CC) / Beraldo Leal

Линус Торвалдс.Създателят на Linux Линус Торвадлс смята за правилно решение да остави платформата отворена и безплатна. "Ако се бях опитал да изградя бизнес около Linux, щеше да е пълен провал", казва той в интервю за онлайн изданието BusinessInsider.


Торвалдс е убеден, че при платен Linux платформата е нямало да изгради голямото общество около себе си. "Точно то е от значение, за да бъде Linux това, което е днес", допълва програмистът. Според него отворените стандарти позволяват на всеки да работи върху това, в което е най-добър. "Така аз и още много хора можем да работим върху техническата страна, а други, които имат интерес, могат да създадат компании около нея", коментира той.


Торвалдс казва, че поради тази причина дълго време е стоял настрана от каквито и да е платени Linux проекти, за да не бъде обвинен, че работи за конкуренцията. Сега той работи за Linux Foundation и паралелни Linux проекти, от които изкарва прехраната си. "Резултатът е, че не съм беден. Може и да не съм невъобразимо богат, но се справям добре, благодаря", коментира Торвалдс.
Според него патентната система има сериозни проблеми и трябва да бъде променена. "Има много честни хора, които се опитват да направят възможно най-доброто и не всички патенти са глупости", казва той. Все пак повечето са такива, защото патентните ведомства не разполагат с достатъчно компетентни хора, смята Торвалдс. Според него терминът "интелектуална собственост" трябва да бъде избягван, защото обърква. Той смята, че патентите са се превърнали в средство за водене на съдебни войни.


Торвалдс обръща внимание и на множеството призиви все повече хора да станат програмисти. Според него не е задължително всички да се учат на това. "Никой не очаква, че реално повечето хора трябва да работят това. Не е като да се научиш да четеш и пишеш или да смяташ", допълва той. Все пак казва, че компютърните курсове в училище са добра и важна идея. Най-малкото те ще дават основни познания на хората в ранна възраст и ще улеснят избора им на кариера впоследствие.


В интервюто Торвалдс коментира и какви устройства използва. Казва, че не робува на марки, като е използвал всякакви лаптопи, MacBook Air, Pixel Chromebook, Sony Vaio Pro, както и настолни конфигурации, които е сглобявал сам. "Компютрите, които имам, може понякога да са идвали с предварително инсталиран Windows или OS X, но поради някаква странна причина накрая всички работят под Linux", коментира шеговито той.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Информационната революция (както ще стане известна в учебниците по история след години) се дължи на един куп хора, които работят за благото на всички, без да са им нужни специални субсидии от тромава държавна администрация. Един от тези хора е човекът на снимката.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 2. 2 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Хубаво е че се сещаме отвреме на време за велики хора като Линус Торвалдс , не са толкова много.

 3. 3 Профил на mahakalah
  mahakalah
  Рейтинг: 572 Весело

  Пич!

  You don't have a soul. You are a soul. You have a body.
 4. 4 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 490 Неутрално

  "Той смята, че патентите са се превърнали в средство за водене на съдебни войни."

  Храна за адвокатите - никаква полза за никоя от страните , дори да реализираш патент - големите компании си намират начин да го заобиколят .

 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#2:"."]Хубаво е че се сещаме отвреме на време за велики хора като Линус Торвалдс[/quote]
  Аз се сещам за този Човек всеки работен ден, тъй като още преди 14г. прехвърлих всички служебни компютри под Линукс. И въпреки, че съм сменял дистрибуциите, Линукс ми върши работа съвсем безплатно, сигурно и безпроблемно вече 14г.
  Благодаря ти Г-н Торвалдс!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на kombainera
  kombainera
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Има компании като Каноникал, които правят доста успешен бизнес около Линукс. Но хора като Торвалдс явно са повече визионери, отколкото бизнесмени. Те са т.нар. подривни елементи - появяват се от нищото и създават продукт, който променя цели пазари и индустрии, давайки много голяма добавена стойност на много ниска цена. Те никога няма да влязат в класацията на най-богатите хора в света редом с Бил Гейтс или Ларари Елисън, но притежават същото богатство като тях: способност да променят света.

 7. 7 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 433 Неутрално

  ...решението на този човек даде възможност на хиляди да работят и да се развиват...уникална постъпка с която ще го помнят завинаги ..
  инсталирайте си Лубунту...

 8. 8 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Днес линукс е на всякъде. От най-големите до най-малките машини. Спомням си как 96-98ма година питахме за Линукс големите компании и те ни се изсмиваха и казваха, че това е несериозно. Сега всичките 10 най-бързи супер компютри в света работят под линукс, както и 93% от всички останали в класацията топ500. Сега над 40% от телефоните в света работят под линукс. Практически почти всички всички сет топ бокси, смарт телевизори, двд-та, домашни машрутизатори, смарт часовници, индустриални контролери, доминиращото количество интернет сървъри, както и по-голямата част от всяко модерно телекомуникационно оборудване. Всичко това го направи линукс community-то и то за има няма 20 години. Това си е една Линукс революция.

 9. 9 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Благодаря на г-н Торвалдс и останалите хиляди хора, които подкрепят, отделят от времето си и развиват отворения код.
  Има вече хиляди проекти с отворен код около, които има изграден бизнес за милиарди.  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Малко са, а и не съм сигурен дали въобще има други такива индустрии, подобно на софтуерната, които да генерират огромни приходи, и едновремено дарявят знание и технологии напълно безплатно за полза на всички хора. Уникален бизнес на 21ви век - движи се само от хора и това което е в главите им.

 11. 11 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Линукс е и философия.
  Безвъзмездно свободно пространство направило не само известен създателя си. Алчността само към много много пари не е креативна вече.

 12. 12 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Иванчо пита баща си:
  - Тате, каква е разликата между ДОС, Уиндоус и Линукс?
  - Ами представи си едно огромно летище с многобройни терминали и обслужващи бюра и една широка и дълга асфалто-бетонна писта. До нея има една тясна и къса писта от трамбована глина. От тая писта излита малък едномоторен витлов самолет, изпълнява си курса, връща се, каца и се прибира в хангара. Това е ДОС. В същото време на голямата писта един огромен самолет половин час развърта турбини, излита тежко-тежко с рев, лети известно време и пада на земята и се разбива. Това е Уиндоус.
  - Добре, ами Линукс?
  - Нали ти казах - представи си едно огромно летище...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 13. 13 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#10] от "Индиана":

  По принцип ИТ индустрията е много интересна. Все още се движи от идеалисти. Например Бил Гейтс, Пол Алън раздават богатствата си. Стив Балмър пък се опита да спаси отбор от провал като го купи. Торвалдс, Сталмън и куп други хора правят безплатен софтуер за всички. В тази индустрия няма дискриминация по пол, раса, възраст, болест. Възрастните са уважавани, жените в индустрията са приемани практически наравно (няма разлика в заплащането, може би има разлика в кариерното издигане но то се влияе от други фактори), виждал съм отлично работещи и уважавани хора с физически дефекти да успяват тук. Въобще де повече индустрии да бяха като тази. И тя си има много проблеми, но просто в сравнение с други, предрасъдъците са много по-малко и са фокусирани на други места

 14. 14 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всички държавни учреждения в Русия ,със закон работят под Линукс. Предполагам да намерят работа на програмистите си.

 15. 15 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако беше платен едва ли щяха да са много тези, които биха го купили. Разбира се би зависило и от цената.

 16. 16 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Линус е човекът, който НАИСТИНА заслужава Нобеловата за принос към човечеството! Във всеки случай той я заслужава много повече от Обама и някои измислени герои...

 17. 17 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Уважаеми съфорумнцици, Нека не забравяме и от кой всъщност започнаха нещата: Ричард Столман.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B4_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 18. 18 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 378 Неутрално

  То и като е безплатен отново е провал. Никъде не продават компютри с Линукс.

 19. 19 Профил на emil.boev
  emil.boev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#18] от "eminem9876":

  Доста компютри се продават с линукс. HP се продават със SUSE, DELL - с Ubuntu... Но това няма значение - линукс не е само за PC - има го в рутера ти, в телевизора ти, най-вероятно и в гащите ти (ако си държиш андроида в джобчето) и на много други места

 20. 20 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#19] от "emil.boev":

  Андпоид не е Линукс. Може Андороид да е базиран на Линукс но не е. Виж колко пари изкарват Майкрософт и после говори за Линукс. Аз смятам, че в Линукс няма ъпдеити както в Уиндоус и това влошава качеството на операционната система. По добре е Мак отколкото Линукс.

 21. 21 Профил на sedat01
  sedat01
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Актуализациите за Линукс никнат като гъби след дъжд -има ги доста често, даже ми се е случвало убунту да се актуализира 2 пъти за един ден


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#21] от "sedat01":
  От Линукс не могат да си позволят добри програмисти и тези които работят в Линукс съсипват кода.

 23. 23 Профил на emil.boev
  emil.boev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#20] от "eminem9876":

  Кой колко пари изкарва е съвсем друг въпрос. Това за ъпдейтите е смешно. Андроид не е линукс, но имат връзка. Ставаше дума за провал. Провал е последната и най-неправилната дума, която може да се каже за линукс. Провал можеш да кажеш за Windows Vista, Windows 8 въпреки, че Microsoft могат да си позволят добри програмисти, инженери, дизайнери и т.н. Сигурно много от вас не си спомнят но и Windows XP преди SP си беше приключение

 24. 24 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#23] от "emil.boev":

  Последната версия на Windows е най-добрата откъм функции. От към пазарен дял си е провал няма как да го отрека. Обществото не е дорасло за нея още. Линукс е загубила битката отпреди много години. Да се сравняват двете операционни системи е безмислено това е все едно да се сравнява Кока кола и Пепси. Истината е, че ако небеше Windows компютрите щяха да бъдат използвани от много малко хора. Windows направи революция докато Линукс нищо не направи.

 25. 25 Профил на emil.boev
  emil.boev
  Рейтинг: 213 Весело

  Windows е революция, колкото и рапа - дали пък нямаше да бъде по-добре ако ги нямаше?

 26. 26 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#20:"eminem9876"]Аз смятам, че в Линукс няма ъпдеити [/quote]

  Една от причините в Линукс да няма вируси е ежедневното обновяване на ядрото, понякога и няколко пъти на ден... Все пак хора от цял свят могат да го правят свободно, а не няколко програмиста, пък били те най-добрите...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 27. 27 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#22:"eminem9876"]От Линукс не могат да си позволят добри програмисти[/quote]

  Бе ти на кой свят живееш? В Линукс не се изплащат хонорари, а хората работят там за удоволствие, дори и такива, дето са на щат при Бил Гейтс...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 28. 28 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#26] от "ТНТ":

  Една от причините е, че се използва Линукса от малко хора и затова няма вируси така ни каза един професор.

 29. 29 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#25] от "emil.boev":

  Хората занят за Бил Гейтс а не за създателя на Линукс.

 30. 30 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#28:"eminem9876"]така ни каза един професор.[/quote]

  А този професор спомня ли си времената на 5-инчовите дискети, когато ДОС-а се зареждаше от дискетата, на която е и приложението? Само ще му припомня за един от най-разпространените вируси по това време - "Скачащият вирус". При него след известен брой зареждания на ДОС, вместо преход към приложението, курсора изчезваше и на екрана на случаен принцип се появяваха и бързо изчезваха малки кръгчета. Та питам аз г-н професора: колко хора използваха тогава компютри?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 31. 31 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#26:"ТНТ"]Една от причините в Линукс да няма вируси е ежедневното обновяване на ядрото, [/quote]
  кой ти каза че няма вируси

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 32. 32 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#27:"ТНТ"]В Линукс не се изплащат хонорари, а хората работят там за удоволствие, [/quote]
  всъщност това не е така, всяка индустриална версия на линукс, се прави от добре платени професионалисти и да платена е

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 33. 33 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#27] от "ТНТ":

  https://www.suse.com/products/server/how-to-buy/shop.html

  заповядай информирай се

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 34. 34 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#26:"ТНТ"]ежедневното обновяване на ядрото[/quote]
  ти сериозно ли ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK