Тестът на Тюринг все пак не е преминат от компютър

Тестът на Тюринг все пак не е преминат от компютър

© Kacper Pempel, ReutersПрез изминалите няколко дни усилено се заговори за успеха на компютърна програма, която е преминала т.нар. тест на Тюринг. Историческото постижение обаче може и да се окаже прибързано заключение, поне според някои компютърни специалисти.


Тестът на Тюринг е създаден от британския математик Алън Тюринг. Още през 1950 г. той казва, че е трудно да се определи какво представлява човешката мисъл и тя няма как да бъде разбрана и симулирана от компютрите. Затова специалистът създава тест, в който жури от 30 души си разменят текстови съобщения в продължение на пет минути с непознато лице. Накрая журито трябва да гласува дали си е писало с истински човек или с компютър.


Досега никоя машина не беше постигала успех, докато не се появи украинският тийнейджър Юджийн Гутсман. 13-годишният ученик от Одеса провежда впечатляващи разговори с журито и накрая 10 души от него решават, че момчето наистина е това, за което се представя. Оказва се, че всъщност са разговаряли с компютърна програма, т.нар чатбот, който е създаден още през 2001 г. от двама украински и един руски програмист, като през всичките тези години се е развивал.
Това беше прието като успешно преминаване на теста и беше обявено началото на нова ера при компютрите. След първоначалната еуфория обаче някои специалисти излязоха с доста по-различно мнение. Професор Мъри Шанахан от катедрата по компютърни специалности в Imperial College в Лондон например обяви пред онлайн изданието BuzzFeed, че е "много жалко", че тестът е бил обявен за преминат.


Професорът казва, че Тюринг никога не е казвал, че ако компютър излъже 30% от журито, това означава успешно преодоляване на теста. Всъщност той е казвал, че тестът е преминат тогава, когато журито бърка толкова пъти, колкото бърка, когато отсрещната страна не е машина, а истински човек. Математикът в действителност е казвал, че е очаквал до началото на новото хилядолетие през 2000 г. 30% от компютрите, които се подлагат на теста, да го преминават, допълва професорът.


Ако резултатът на Юджийн бъде приет за успех, то тогава той не е първият компютър, който е преодолял теста. През 1972 г. чатботът PARRY е заблудил 48% от жури от психиатри, че е пациент, страдащ от шизофрения.


Според професора от Университета на Торонто Грейми Хърст, чатботът Юджийн не отговаря на стандартите за истински тест на Тюринг. Пред в. The Canadian Press Хърст казва, че универсален критерий за успешно преминаване на тест винаги е 50%, а не 30%. Специалистът също посочва, че Тюринг никога не е давал изискване за 30%.


Той подкрепя и твърденията на останалите скептици, че представянето за 13-годишен ученик е изкривяване на правилата и не е създаване на истински изкуствен интелект. "Идеята на теста е, че имаш право да задаваш всякакви сложни въпроси, които да покажат наличието на истинска интелигентност. Това не се видя на теста в Рединг. Имаше само хитроумно приказване... Самият Тюринг предлагаше да питаме компютрите за литература, за метафори, чувства, шах", коментира Хърст.


Според професора постижението на Юджийн е впечатляващо, но далеч не е достатъчно, за да се вдига толкова много шум. Той коментира, че истинското преминаване на теста на Тюринг изисква все още непостижими за компютрите нива на интелект и ще отнеме доста години, преди това да се случи. Хърст посочва, че в момента единствено проектът Watson на IBM изглежда като компютър, за който има смисъл да се подложи на този тест, като допълва, че дори и Watson не блести с особен интелект, а по-скоро е много добър в откриването на факти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Алън Тюринг е изпреварил времето. Абсолютен гений! Да не забравяме, че благодарение на него са разчетени германските кодове от 2-рата СВ.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Яз със сигурност ще го мина този тест.

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 983 Весело

  Не знам някой да е успял да разбере как точно действа и какво точно представлява човешкото съзнание. Компютърни "самообучаващи" се програми могат само да събират информация и да я използват за отговаряне на въпроси, но са много далече от самосъзнанието.

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 983 Весело

  "Идеята на теста е, че имаш право да задаваш всякакви сложни въпроси, които да покажат наличието на истинска интелигентност. Това не се видя на теста в Рединг. Имаше само хитроумно приказване... Самият Тюринг предлагаше да питаме компютрите за литература, за метафори, чувства, шах", коментира Хърст.

  Циритам:
  "Тестът е на основата на игра с името "Imitation game" (игра на имитация).

  Мъж и жена се намират в една стая и си разменят бележки с водещия, който е в друга стая. Задачата на водещия е да определи кой от двамата е жената. Задачата на мъжа е да обърка водещия. Задачата на жената е да помогне на водещия да направи правилен избор. Тюринг задава въпроса какво ще стане, ако мъжът се замени с машина. Ще може ли водещият да направи правилен избор и ще се поддаде ли на машината да го излъже? Отговорът на този въпрос показва може ли машината да се явява като мислеща."

 5. 5 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 367 Весело

  Бареков дали ще го мине тоя тест?

 6. 6 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Не съм сигурен, че Тюринг е дал оригиналната идея. Декарт преди 400 години:

  "...ако подобна машина има органите и външната форма на маймуна, или подобно животно без разум, ние не бихме могли да я различим от истинско животно. Обаче, ако подобна машина наподобява нашето тяло и имитира нашите действия, ние все пак имаме два сигурни знака да различим машината.

  Първо, тя не би могла да използва думи и знаци за да предава мислите си, както ние правим. Лесно може да си представим говореща машина, чийто думи са свързани с действия или някаква промяна в нейните органи, но такава машина не може да генерира различна поредица от думи, с която да даде смислен отговор на всичко, което може да бъде изречено в нейно присъствие - нещо, което и най-глупавите хора могат.

  Второ, дори такива машини да извъшват някои действия дори по-добре от нас, то те ще се провалят в други, и това ще покаже, че те не действат със собствено разбиране за нещата, а защото така предполагат органите им. Докато разумът е универсален инструмент, който може да бъде използван в всякакви ситуации, то органите на тези машини могат да са предвидени само за определени действия и е практически невъзможно да им бъдат дадени достатъчно различни органи за да действат във всички възможни условия, така както ни позволява разумът..."

 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 623 Неутрално

  сигурно се предства в пъти по-добре от червен трол

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на yullian
  yullian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какъв е този Юджийн Гутсман? Името е Евгений Гуцман.

  Get your facts stright!

 9. 9 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 480 Весело

  Пък аз съм виждал немалко човешки същества, които са способни да се провалят на теста на Тюринг. И на този сайт понякога коментират такива

  Damnant quod non intellegunt.
 10. 10 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Според Айнщайн с каквито и оръжия да се води третата световна война, четвъртата ще бъде с камъни и тояги. Така, че не важно толкова технологично откритие, а неговото приложение.
  Много ми е интересно ако се направи тест на Тюринг на Орешарски и/или Министъра на спорта(не и знам името) какви ще бъдат резултатите. На следващия министерски съвет (ако има) , няма да е лош експеримент.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  Роджер Пенроуз например смята че създаването на ИИ е невъзможно и превежда като доказателство теоремата за непълнотата на Гьодел. По същата причина поставя под съмнение и възможността Вселената да бъде "разбрана".
  Други учени като Доусън смятат че създаването на ИИ е въпрос на време, ако разберем как съзнанието работи . Еволюиращи по подобие на биологичната еволюция ИИ са също важен фактор за напредъка.

  klimentm
 12. 12 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 563 Весело

  "който е създаден още през 2001 г. от двама украински и един руски програмист, " ...

  От къде на къде руснак и украинци - и остава англичанин да признае резултата


 13. 13 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 563 Неутрално
 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Александър Тюринг е човекът, разбил кода за съобщенията на германците и допринесъл в голяма степен за успеха на десанта в Нормандия. Смята се, че благодарение на него, Втората световна война, е продължиха с две години по-малко.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на emil.boev
  emil.boev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "The sphere":

  Ако се прави тест на Министъра на спорта ще се притеснявам за журито

 16. 16 Профил на Tanya
  Tanya
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#8] от "yullian":

  Всъщност е: „Евгений ГуСТман“, а и самите руснаци го изписват на латиница.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK