Новото поколение на Android идва с променен дизайн (видео)

Новото поколение на Android идва с променен дизайн (видео)

© Elijah Nouvelage, ReutersGoogle наруши традицията да представя новите версии на Android през есента и реши да направи това по време на най-голямата си годишна конференция Google I/O, която се провежда в Сан Франциско. Компанията обърна голямо внимание на Android, като постепенно той ще навлиза в най-различни сфери.


Преди всичко Android засега остава операционна система за мобилни устройства в частност смартфони и таблети. Петото поколение на платформата засега не носи име на десерт, а е известно просто като Android L-Release. То идва с най-мащабните промени в дизайна на интерфейса от 2011 г. насам.


Google реши да последва новата тенденция към "плосък" дизайн, в който няма сенки и симулация на релеф в елементите, а използваните цветове са плътни и без нюанси и отблясъци. Т.нар. Material Design разчита на заоблени елементи с минимално наличие на ръбове където и да е.
Изглежда, в Google харесват много новия дизайн, защото компанията планира постепенно да го разпространи до платформата Chrome OS и до онлайн услугите си. Опростяването на елементите продължава и при визуалните ефекти, макар че създателите на приложения ще имат възможност да връщат сенките и релефите, ако желаят това.


Android L ще предлага и нови функции. Сред тях са повече възможности за взаимодействие с уведомленията на приложенията. Част от тях вече ще се появяват на заключения екран и потребителят ще може да ги отхвърля или да извършва различни действия. Освен това самите уведомления вече ще се подреждат по важност, а не по хронология. Софтуерът автоматично ще преценява кои вести да са най-видими в списъка на базата на няколко критерия.


Платформата въвежда и функцията Trusted Environments, която позволява на телефона автоматично да изключва заключените с парола или ПИН код екрани, когато устройството се намира в предварително зададени доверени места. Друг вариант е да не се изисква код, когато в близост е сдовен със смартфона часовник с Android Wear. Потребителите ще имат право да избират най-различни условия.


Друга новост в Android L е по-голямата зависимост от интернет. В списъка с последно пускани приложения вече ще има и линкове към последно гледаните интернет страници. Програмистите пък ще могат да направят така, че линковете да водят към приложения, а не само към уебсайтове. Има и множество промени на програмно ниво, които трябва да направят Android по-бърз и стабилен, без да е толкова взискателен към хардуера. Google и Samsung са постигнали ново споразумение, като чрез него технологията за киберсигурност Knox на корейската компания вече ще е интегрирана част в Android за всички.


Освен това Google представи версии на Android за умни аксесоари (Android Wear), за телевизори (Android TV) и дори за автомобили (Android Auto). Те не разполагат с всички функции на Android за смартфони, но могат да се свързват с тези устройства и да ги управляват.


Google има и амбицията да направи заедно с производителите на мобилни телефони нова гама достъпни смартфони, които да струват под сто долара. Тя ще се появи още тази година първо в Индия, а след това и в останалите пазари по света.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK